Home » Gezond op reis » Misselijk op de achterbank: tips tegen wagenziekte

Misselijk op de achterbank: tips tegen wagenziekte

Een vriendin van me vertrekt deze week met haar drie kinderen naar Zuid-Frankrijk. “Heerlijk vooruitzicht, fijne vakantie en goede reis!” appte ik haar. “Nou, dat hoop ik ook, mijn jongens zijn ontzettend wagenziek. Heb je nog tips?” antwoordde ze. Daarom vandaag de beste tips om wagenziekte bij kinderen te voorkomen.

Wat is wagenziekte eigenlijk?

Wagenziekte is, net als zeeziekte en luchtziekte, een vorm van reisziekte. Iemand met reisziekte wordt misselijk tijdens een autorit, vliegreis, boottocht of, zoals ik zelf, op een luchtbedje in de zee. Reisziekte heeft te maken met je evenwichtsorganen die in je binnenoor zitten, je ogen en je hersenen. De bewegingen van je lichaam die je evenwichtsorganen registreren komen niet overeen met wat je ogen zien. Je hersenen raken van slag door deze tegenstrijdige informatie, waardoor je je beroerd gaat voelen. Je kunt slaperig worden, gaan zweten, misselijk worden, hoofdpijn krijgen en gaan spugen. Kinderen tussen de twee en tien jaar hebben het vaakst last van reisziekte, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed ontwikkeld is. We noemen het wagenziekte als je last hebt van reisziekte in een wagen (auto, bus, trein).

Wat kun je doen om wagenziekte te voorkomen?

Als je de oorzaak van wagenziekte weet, weet je meteen de belangrijkste tip om het te voorkomen. Zorg ervoor dat je ogen zoveel mogelijk zien van de beweging die je lichaam maakt. Als je in een auto een boek leest dan zien je ogen het boek dat je stil vasthoudt, maar je evenwichtsorgaan registreert dat je naar voren beweegt in de rijdende auto. De informatie van je ogen en evenwichtsorgaan die in je hersenen aankomen kloppen dan niet met elkaar. Niet lezen of tekenen dus, maar zoveel mogelijk naar buiten kijken door de voorruit of achterruit is de belangrijkste tip.

Nog meer tips

  • Pas je rijstijl aan als je kind gevoelig is voor wagenziekte. Rijd op de snelweg met een zo constant mogelijke snelheid en haal niet te veel in. Trek rustig op en probeer soepel te schakelen.
  • Plaats de autostoel van je kind voorin (airbag uit!) of in het midden van de achterbank, zodat je kind goed naar buiten kan kijken. Let wel op of de autostoel op die plek mag staan.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht in de auto.
  • Geef je kind voor vertrek een lichte maaltijd. Reizen met een lege maag maakt reisziekte erger. Vermijd zoet, zuur en vet eten. Beter zijn appels of ander fruit, wortels en komkommers. Rijstwafels en biscuitjes zijn ook goede lichte snacks.
  • Pauzeer regelmatig en laat je kind dan lekker even wandelen.
  • Laat je kind voldoende drinken, maar geef geen frisdranken met koolzuur.

Medicijnen zoals Primatour

Er zijn medicijnen verkrijgbaar die reisziekte helpen verminderen. Tegen reisziekte worden vaak antihistaminica gebruikt, dit zijn medicijnen die helpen tegen allergie. Ze nemen niet de oorzaak van reisziekte weg, maar verminderen de braakneiging en hebben een rustgevende werking. Een middel tegen reisziekte moet je slikken vóórdat je last krijgt van reisziekte, het liefst een half uur voor vertrek. Voorbeelden van middelen met antihistaminica zijn: cinnarizine (vanaf 5 jaar), cyclizine (vanaf 6 jaar) en meclozine (vanaf 3 jaar).

Primatour wagenziekte
Het meest gebruikte middel: Primatour

 

Het meest gebruikte middel tegen reisziekte bij kleine kinderen is Primatour. Het bevat twee werkzame stoffen, namelijk cinnarizine en chloorcyclizine. Primatour mag gebruikt worden bij kinderen vanaf 2 jaar. De werking is ongeveer 4 tot 6 uur. Er zijn ook diverse homeopathische middelen verkrijgbaar, zoals Travelin van VSM, Cocculus D4 of Tabacum D4.

Sea-Band om je pols

We horen veel goede verhalen over de Sea-Band armband, die werkt door middel van acupressuur. Deze armband heeft een speciaal knopje, die een lichte druk geeft op het P6 drukpunt aan de binnenkant van je polsen. De Sea-Band is o.a. te koop bij Etos, de apotheek en Bol.com (2 stuks voor ca. €13,50). Het proberen waard, baat het niet dan schaadt het niet toch? Bij mij werken ze in ieder geval heel goed tegen zeeziekte op de ferry.

Sea-Band armband
De Sea-Band armband tegen reisziekte

Watje in je oor

Sommige mensen zweren bij het gebruik van eenvoudige watjes. Door één watje in je oor te stoppen zou je je evenwichtsorgaan kunnen ‘afleiden’, waardoor geen reisziekte ontstaat. Als je kind rechtshandig is, moet je het watje in het linkeroor doen. Of het echt helpt? Geen idee, maar als mijn kind heel beroerd zou zijn in de auto zou ik alle bovengenoemde tips proberen, ook het watje.

Spuugzakjes en poetsdoekjes

Mochten alle genoemde tips helaas niet helpen, zorg dan altijd voor meer dan voldoende spuugzakjes, schone kleren, poetsdoekjes en natte washandjes om je kind weer op te frissen. We wensen je alvast sterkte en een goede reis!

Kopen

Je kunt de Sea-Band hier kopen:

Meer lezen over gezond op reis

 

 

Dit is geen gesponsord artikel.

4 comments

  1. Er is inderdaad niets zo vervelend als misselijk worden in de auto. Zoals je al aangeeft is een goede ventilatie een belangrijke factor. Een muffe autolucht kan de misselijkheid naar mijn mening zeker aanwakkeren. Misschien dat een auto luchtverfrisser daar wel een oplossing voor kan bieden?

    • Beste Sanne, goede ventilatie is inderdaad belangrijk, maar een chemische luchtverfrisser is geen alternatief voor frisse lucht. Reclame via ons reactieformulier wordt niet gewaardeerd, we hebben de link naar je website met auto-accessoires daarom verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.