Lange autorit met kind

Tips voor een lange autorit met kleine kinderen

Het is momenteel één van de meest besproken onderwerpen op het schoolplein en in Facebookgroepen: hoe overleven we die lange autorit naar de vakantiebestemming? Veel ouders zien er stiekem toch een beetje tegenop. Hoe vaak zullen de kinderen “Zijn we er al?” vragen? En hoe voorkom je autoziekte, of ruziënde kleuters? Wij maakten al veel lange autoritten met de kinderen, bijvoorbeeld naar Zuidwest-Frankrijk, Letland en Oostenrijk. We vertellen je graag onze ervaringen en praktische tips.

De tablet: onmisbaar bij een lange autorit?

De allereerste tip is redelijk voor de hand liggend. Iedere ouder zal je meteen een tablet aanraden als je voor het eerst op reis gaat met de auto of het vliegtuig. Wij gebruiken zelf een Samsung Galaxy Tab en een Levono TabM10 met een houder in de auto, waar de kinderen filmpjes op kunnen kijken. Het achterwaarts vervoeren en het gebruik van een tablet was wel een lastige combinatie. Uiteindelijk hebben we de tablet aan de hoofdsteun van de achterbank vastgemaakt, en in de kofferbak van de auto een aansluiting gemaakt voor stroom onderweg.

Autospeeltafel

Wij zijn groot fan van een autospeeltafel op schoot. Onze kleuter heeft hier uren op gespeeld met Duplo, een broodje gegeten en tekeningen gemaakt. De opstaande rand voorkomt dat potloden of speelgoed van het tafeltje af rollen. De speeltafel is gemaakt van een flexibel crash tested materiaal. Dat is belangrijk omdat hij bij een ernstig ongeluk geen buikletsel mag veroorzaken. We raden je daarom aan om nooit zelf een autospeeltafel te maken van een dienblad of houten plank.

Aqua Doodle Travel
Spelen met de Aqua Doodle Travel op de autospeeltafel

Tekenen op schoot

Met het Aqua Doodle Travel tekenboek kan je kind veilig tekenen. De bijbehorende tekenpen vul je met water, en de tekeningen verdwijnen na enkele minuten vanzelf. Zo voorkom je dat de autostoel stiekem door je kind bewerkt wordt met stiften. De waterkleurboeken van Melissa&Doug zijn ook heel leuk én voordelig.

Wil je kind liever tekenen met kleurtjes? Wij vinden de Jaq Jaq Bird krijtboekjes geweldig. Als het boekje vol is kun je de tekeningen met een vochtig doekje eenvoudig weghalen. De kleurboeken zijn compact en licht en kunnen ook makkelijk mee in je handtas als je uit eten gaat. Onze kinderen hebben de Jaq Jaq boekjes in prints met vliegtuigen en met gebouwen uit Parijs.

Het spelletje ‘raad wat ik teken’ is bij ons al jaren een groot succes. Om beurten tekenen de kinderen en ik iets op een simpel magnetisch tekenbordje, en de ander moet raden wat er getekend is. Nu onze kleuter begint te lezen en rekenen gebruiken we het tekenbordje ook om korte woorden te lezen of eenvoudige rekensommen te maken. Als het aan hem ligt kunnen we hier van Nederland tot Oostenrijk mee bezig zijn.

Spelletjes onderweg auto
Het favoriete reisspelletje van onze kleuter

 

Zo’n tekenbordje is ook verkrijgbaar in een digitale versie, als tekentablet met LCD scherm.

De Mini Mandala Designer van Ravensburger is ook een heel leuk compact spel voor kinderen die graag tekenen. Dit kleine doosje kun je makkelijk meenemen in de auto of als je uit eten gaat. Er zijn verschillende versies, bijvoorbeeld met paarden of unicorns.

Drinkbeker

“Mama ik heb dorst!” Een goede bidon voor je kind voorkomt continu zeuren om een slokje drinken. Onze kinderen gebruiken meestal een RVS Klean Kanteen drinkbekers met sportdop in de auto.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Ondanks alle filmpjes en mp3-spelers doen de traditionele spelletjes het bij ons nog altijd goed onderweg. Windmolens, rode vrachtauto’s, caravans… Ideaal om te spelen als de kinderen een beetje wagenziek worden, omdat ze voor dit spelletje goed naar buiten moeten kijken. Spreek wel een maximale speeltijd af, zelf zijn we na een kwartiertje helemaal klaar met het zoeken naar witte nummerborden en groene auto’s.

Busy Bags

Busy Bags zijn (zelfgemaakte) spelletjes die je kind op een educatieve manier bezig houden. Wij maakten voor lange autoreizen een ‘I Spy Bottle’ zoekfles (hier vind je de instructie) en een Duplo spelletje. Op ons Pinterest bord vind je veel voorbeelden van Busy Bags.

I spy bottle
Zelfgemaakte I spy bottles

Luisterboeken

Een filmpje kijken op de tablet onderweg is heerlijk, maar wij proberen zelfs onderweg de schermtijd te beperken tot een aantal uren. Een MP3 speler met daarop luisterboeken zijn een goed alternatief. De luisterboeken kopen we vaak voordelig bij Kruidvat, maar je kunt ze ook lenen bij de Bibliotheek.

MP3 speler met koptelefoon

De MP3 speler is ook ideaal voor de favoriete muziek van je kind. Zo hoef jij geen 1200 kilometer naar K3 te luisteren. Tip: koop een MP3 speler met bluetooth, dan kun je er een draadloze koptelefoon op aansluiten. Handig om niet met het snoer tussen de autogordel in de knoop te raken! Met kleinere kinderen kun je dan eventueel op de voorstoel zelf de MP3 speler bedienen. Dan voorkom je dat je kind per ongeluk álle muziek op het apparaat wist, zoals wij tijdens de wintersport hadden.

Zorg wel dat de MP3 speler goed opgeladen is voor vertrek, en neem voor de zekerheid een powerbank mee.

Duplo, Lego of My Little Pony

Met de autospeeltafel op schoot kan je kind ook onderweg spelen met het favoriete speelgoed. Voor peuters zijn Duplo blokken handig. Met onze DIY Duplo Busy Bag kun je je kind vormen laten nabouwen. Grotere kinderen kunnen ook met Lego of Playmobil spelen, of hun favoriete My Little Pony meenemen op reis.

De Ikea Bygglek opbergbakjes voor Lego worden bij ons veel gebruikt op de speeltafel in de auto.

Duplo vakantie
Alle Duplo opgeborgen in een handige Packit Cube

Uitwisboeken

De uitwisboeken van Usborne zijn in allerlei varianten verkrijgbaar, zoals zomerspelletjes en puzzelboeken, en thema’s zoals de dierentuin of unicorns. Erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of drie. Er staan eenvoudige opdrachten in zoals zoek de verschillen, een doolhof en telspelletjes.

Wagenziek

Teveel gespeeld en wagenziek geworden? Dat is zeker niet fijn! Zorg voor voldoende spuugzakjes, vochtige washandjes en reservekleren als je kind regelmatig echt ziek wordt in de auto. Tips om wagenziekte te voorkomen lees je in onze uitgebreide blog hierover.

Regelmatig kleine maaltijden eten is belangrijk om wagenziekte te voorkomen. Hongerige kinderen zijn ook niet gezellig op de achterbank. Zorg daarom dat je voorin de auto een kleine koeltas hebt met broodjes, snacks of fruit. Doe ook snoetenpoetsers, afvalzakjes, een schilmesje en een gewoon mes om brood te smeren in de koeltas.

eten onderweg
Broodjes smeren in de auto omdat kleuter niet kan wachten tot de lunch bij een wegrestaurant

Ik moet plassen!

Als je peuter net zindelijk is is een lange autoreis best een uitdaging. Ben je eindelijk bij het wegrestaurant, staat er een bus vol senioren in de rij voor het toilet… Vragen of je even voor mag is écht niet erg als je peuter of kleuter hoge nood heeft. Je kunt je kind natuurlijk ook een luierbroekje aan doen, maar niet alle kindjes die net zindelijk zijn willen dat.

Plassen onderweg
Het leek zo ideaal, een heel eind binnendoor rijden onderweg naar Oostenrijk. Totdat er een kleuter moest plassen…

 

Zorg dat je voor peuters en kleuters een plaspotje in de auto hebt voor noodgevallen. Zeker als je besluit een route binnendoor te nemen om files te vermijden kan het zijn dat je lange tijd geen wegrestaurant tegen komt met een wc. Geloof me, we hebben het al vaak genoeg meegemaakt helaas. Tip: leg een vuilniszakje in het potje zodat je de inhoud ook zonder wc in de buurt kunt legen.

Er bestaan ook plaspotjes voor onderweg met bijbehorende wegwerpzakjes, zoals de Handy Potty, Bij het vrolijke My Carry Potty plaspotje heb je geen plastic zakje nodig, dit potje is waterdicht en kun je na gebruik gewoon sluiten en meenemen.

Raamstickers

Hoe lelijk je het misschien vindt, raamstickers horen er wel een beetje bij op de achterbank. Ze nemen weinig ruimte in, wegen niks, zijn goedkoop en kun je vaak opnieuw gebruiken. Raamstickers koop je o.a. bij Hema of de speelgoedwinkel. Wij vinden de raamstickers van SES en Totum erg leuk en van goede kwaliteit, bijvoorbeeld deze met boerderijdieren of deze met sprookjesfiguren.

Zonneschermen

Die vrolijke raamstickers gaan helaas niet goed samen met zonneschermen op de achterruit. Toch is goede zonwering wel belangrijk, want van vol in de zon zitten wordt je kindje niet gezelliger. Ga jij voor de vrolijke versie met Paw Patrol met zuignap, of voor de stretchy zonneschermen van het merk A3?

Spiegel

Zit je kindje nog in een groep 0 autostoel (Maxi Cosi) of in een achterwaartse groep 1 autostoel? Dan is een autospiegel ideaal om toch oogcontact te kunnen maken met je kindje op de achterbank. Met de spiegel kun je ook zien of je kindje al in slaap gevallen is.

Spiegel maxicosi

‘s Nachts rijden of niet?

Als je ‘s avonds laat van huis vertrekt en ‘s nachts gaat rijden slapen je kinderen hopelijk een groot deel van de reis. Dit kan een uitkomst zijn, maar doe het alleen als je je er goed bij voelt om in het donker ver te rijden en goed uitgerust bent. Wij rijden zelf geen auto voor ons woon-werk verkeer en maken niet veel snelwegkilometers buiten de vakanties om. Voor ons voelt het daarom veiliger om overdag te rijden, we vertrekken altijd goed uitgerust na het ontbijt.

 

Speeltuin serways
Bij de Serways restaurants in Duitsland vind je meestal een speeltuin

Uitrazen in een speeltuin

Snel van bestuurder wisselen bij een tankstation en dan vlug weer verder rijden? Dat is een optie als je haast hebt. Maar voor je kinderen moet de reis ook leuk blijven! Even een kwartiertje uitrazen in een speeltuin geeft ze weer zuurstof, beweging en energie om de uren daarna beter vol te kunnen houden. Op een hele reisdag kost het je misschien één of twee uur extra reistijd, maar op een hele week vakantie valt dat wel mee toch?

Tip: neem een voetbal of springtouw mee. Als je stopt op een parkeerplaats zonder speeltuin kunnen je kinderen toch even lekker bewegen buiten.

Spelen onderweg vakantie
Regen onderweg? Dan is de speelhoek van de McDonalds een fijne plek

Routekaarten

Kleuters kun je bij je reis betrekken door ze een eigen routekaart te geven, en daarop je reis in te tekenen. Als je al weet waar jullie stoppen of overnachten onderweg kun je dat ook op de kaart zetten. Zo hak je de reis in overzichtelijke stukjes voor je kind. Bij de ANWB kun je als lid gratis wegenkaarten ophalen die je hiervoor kunt gebruiken.

vakantie route
We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar stiekem nog lang niet!

Autobingo

Op internet zijn tientallen voorbeelden te vinden van autobingo’s die je kan printen. Zo kan je kind bijvoorbeeld kentekens, automerken, verkeersborden en caravans afstrepen. Er zijn ook kant en klare autobingo spelletjes te koop, zoals deze leuke versie of deze mooie reisbingo van Haba. Wij maakten zelf een autobingo snackdoos van een lege pillendoos.

autobingo snackdoos

Opbergtas

Om alle spelletjes, tekenspullen en drinkbekers onderweg op te bergen kun je een auto organiser aan de stoel hangen. Deze zijn in allerlei uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, met en zonder tablethouder erin. De organiser van het merk A3 is van goede kwaliteit. Wij hebben de budgetvarianten van Kruidvat en Action ook gebruikt, maar daarvan braken al snel touwtjes en gespen af.

Als je kind in een achterwaartse stoel zit, zoals onze kinderen tot hun 4e jaar, dan heb je niks aan zo’n organiser aan een stoel. Voor grotere kinderen vinden wij een organiser aan de stoel ook niet prettig in gebruik met in- en uitstappen, en het ding hangt vaak p de knieen. Een auto organiser die je naast de autostoel op de achterbank zet vinden wij persoonlijk veel handiger in gebruik. Je kind kan goed bij het speelgoed en drinken, en de organiser kan veilig met de gordel vastgezet worden. Lees ook onze blog met review van de organiser op de achterbank.

Diono auto organiser

Wat is het warm!

In de zomervakantie kan de zon flink branden op de auto. Zonneschermpjes en een airco helpen zeker om de temperatuur in de auto aangenaam te houden. Toch kan zeker een Maxi Cosi (groep 0 autostoel) behoorlijk warm worden. De Aeromoov Air Layer is een inzet die je in de autostoel kan leggen, en die zorgt voor betere luchtcirculatie. Wij hebben dit in de zomervakantie gebruikt in de autostoel van onze baby van vier maanden en het werkt echt goed.

Als je de auto parkeert voor een uitgebreide lunch kan de zon ongemerkt de gordels en sluiting van de autostoel behoorlijk heet maken. Voel daarom altijd aan de zwarte onderdelen van de autostoel vóórdat je je kind erin zet. Nog beter: voorkom verhitting of verbranding door een grote hydrofiel in de autostoel te leggen zodra je de auto parkeert.

Nieuw speelgoed voor onderweg

Heb je na het lezen van dit artikel nog meer inspiratie nodig voor leuk speelgoed voor onderweg? Lees dan eens ons artikel ’10x peuterspeelgoed voor in het vliegtuig’. Het meeste speelgoed kan natuurlijk ook gewoon in de auto gebruikt worden.

 

Meer lezen over autorijden met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.