Koningsdag thuis vieren met kinderen: #oranjebuiten en spelletjes

Op 27 april viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag. Na twee jaar op rij zonder Koningsdag activiteiten in de binnenstad mag het dit jaar eindelijk weer. Geen Woningsspelen meer, maar lekker Koningsspelen op school vieren met de hele klas. Maar stiekem vonden wij de Woningsspelen thuis ontzettend leuk om te doen. Daarom gaan we dit jaar opnieuw Koningsdag thuis vieren met de kinderen. We spelen Koningsdag spelletjes in de tuin, met oranje versiering rondom het huis en lekkere oranje hapjes en drankjes erbij.

Doe je met ons mee? Trek je oranje kleding, vlag en slingers maar uit de kast, wij hebben de leukste Koningsdag tips voor je.

koekhappen Koningsdag

Vlaggen, volkslied en muziek

Koningsdag begint natuurlijk met het uithangen van de vlag met wimpel, dit mag vanaf zonsopkomst. Ook officiële Koningsspelenlied ‘FitTop10’ van Kinderen voor Kinderen mag natuurlijk niet ontbreken. Hebben je kinderen het dansje al geoefend op school?

 

#Oranjebuiten: Koningsdag spelletjes 2022

Oranjebuiten is een idee van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Op deze feestelijke dag wil de KBOV het belang onderstrepen voor kinderen om buiten te spelen en te bewegen. Daarom gaan we op Koningsdag vanaf 10.00 uur allemaal buiten spelen. Op de stoep, in je tuin of in de speeltuin. Uiteraard veilig en binnen de coronamaatregelen, dus met eigen gezin, vriendje of vriendinnetje, buurkinderen.

Koningsdag oranjebuiten spelletjes

Oranje kleding en versiering

Om Koningsdag nog feestelijker te maken dragen wij oranje kleding en versieren we de tuin met vlaggetjes. Die oranje versiering komt trouwens in juni ook goed van pas als het EK Voetbal begint. Voor de kinderen koop ik de kleding en accessoires bij Kruidvat en HEMA.

oranje versiering tuin

Koningsdag spelletjes in de tuin

De Woningsdag in de tuin was de afgelopen twee jaar een groot succes. Daarom gaan we dit jaar opnieuw spelletjes doen in onze tuin, samen met enkele buurkinderen. Dit zijn onze favoriete Oud Hollandse spelletjes voor Koningsdag:

 • koekhappen
 • blikgooien (of wc-rol gooien)
 • eierlopen
 • sjoelen
 • snoephappen
 • hinkelen
 • spijkerpoepen
 • ringwerpen
 • zaklopen
 • pingpongbal blazen met een rietje

Het ‘blikgooien’ hebben we gespeeld met wc-rollen en een voetbal. Dikke pret bij de kinderen als er een wc-rol door de tuin vloog! Een blik gooien spel doet het ook altijd goed op kinderfeestjes trouwens. Voor het spijkerpoepen gebruikten we een Dopper en een balpen aan een veter.

Koningsdag spijkerpoepen

Koninklijke race

De kinderen vonden het hindernissen parcours door de tuin het leukste spel. Met een ei op een lepel hebben ze een route afgelegd door de tuin, we noemden het de Koninklijke race. Onder de schommel door, van de glijbaan af, een rondje om de vijver en tot slot voorzichtig over de trampoline. Met muziek erbij van Kinderen voor Kinderen via de speaker en een stopwatch in de hand om de race nog spannender te maken.

De kinderen hebben de Koninklijke race wel 4x opnieuw afgelegd, eerst met een ei op een lepel en daarna met een wc-rol op het hoofd. Rechtop lopend, als een echte koning en koningin. Heb je geen grote tuin? Dan kun je ook een parcours tekenen op je stoep of terras met stoepkrijt.

Koningsdag oranjebuiten

Inspiratie voor buitenspeel activiteiten

Zoek je nog meer inspiratie voor het buiten spelen op Koningsdag? Speciaal voor het Oranjebuiten programma delen diverse organisaties tips op hun website:

Koningsdag oranje hapjes

Oranje hapjes en drankjes

Om 16.30 uur is er een Nationale Toost op tv. Het officiële Koningsdag programma wordt ‘s avonds afgesloten met een online optreden van The Streamers, live vanaf Paleis Soestdijk. Bij de Nationale Toost en de livestream horen natuurlijk lekkere hapjes en drankjes. Kom jij niet verder dan het bedenken van oranje tompouce? Dan helpen we je met deze lijst met Koningsdag en EK Voetbal etenswaren:

 • Gezonde oranje snacks: oranje snoeppaprika, oranje paprikasoep, mandarijnen, snackwortels, kaki fruit, cantaloupe meloen, mango, abrikozen, pompoen pannenkoekjes
 • Minder gezonde oranje snacks: borrelnootjes, oranje donuts, cupcakes, bitterballen, oranje plaatpizza, paprikachips, Split sinaasappel ijsje, Koningsdag tompouce, oranje soesjes, oranje M&M’s
 • Oranje drinken: sinaasappelsap, Fanta, Capri-Sun orange, Oranjebitter en Aperol Spritz (niet voor de kids)

Hier vind je het recept voor een feestelijke oranje plaatpizza. Bekijk ook deze 10 recepten voor leuke oranje maaltijden.

Toegang tot de livestream kan alleen worden verkregen door vooraf een gratis kaart te bestellen via www.thelivestreamers.nl.

Koningsdag thuis tips

Wat ga jij doen met Koningsdag?

Hoe vier jij dit jaar Koningsdag? Ga je op vakantie, organiseer je een digitale kleedjesmarkt of doe je mee met #oranjebuiten met de kinderen? We zijn heel benieuwd! Deel je plannen en tips voor spelletjes gerust in een reactie op deze blog of op onze Socials.

Koningsspelen scorekaart

Wij hebben vorig jaar gebruik gemaakt van de spelletjes scorekaart van de cadeauwinkel WAAR. De kinderen hebben alle spelletjes van de scorekaart gedaan en er zelfs een leuk cadeaupakket mee gewonnen. Doe jij ook mee? We zijn heel benieuwd naar je foto’s. Tag ons @kidstravelservice en @ditiswaar als je ook meedoet.

Koningsspelen met kinderen tips

Meer lezen over activiteiten met kinderen rondom huis

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vlaggenclub.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.