Zonnebrandcrème voor je kind

De zomer komt eraan, dus het is tijd om te smeren! Maar welke zonnebrandcrème is nou goed voor je kind? Toen mijn oudste dochter een baby was had ik me daar eerlijk gezegd nooit in verdiept. Ik kocht gewoon een fles zonnebrandcrème van Nivea, Ambre Solaire of Kruidvat eigen merk uit de aanbieding. Gewoon regelmatig smeren met een factor 50 en dan maakt het merk verder niet uit toch? Dat bleek dus helemaal niet zo te zijn. Oeps…

Steeds vaker zag ik op babyforums, Facebook en in de mamabladen de vraag voorbij komen welke zonnebrand voor kinderen lekker smeert, geen vlekken geeft, niet irriteert én niet schadelijk is. Blijkbaar waren veel ouders bewust bezig met ‘verantwoorde’ zonnebrandcrèmes en zochten ze naar producten zonder schadelijke stoffen. In 2015 besloot ik me niet meteen te laten verleiden door de vele aanbiedingen bij de drogist, maar eerst informatie op te zoeken over de ingrediënten en de verschillen tussen de vele merken zonnebrandcrèmes.

zonnebrandcreme voor kind
Mijn voorraad zonnebrandcrèmes in 2015

 

Uitleg over deze blog

Ik vond heel veel informatie over zonnebrandcrèmes, de werkzame stoffen en mogelijk schadelijke ingrediënten. Deze informatie heb ik samengevat en daaruit is in de zomer van 2015 de blog ontstaan die je nu leest. Ik vroeg mijn lezers en volgers om input en maakte een lijst met de meest genoemde merken. Hiervan zocht ik uit welk type zonnefilter gebruikt wordt, en of er bijvoorbeeld nanodeeltjes of parfum zit. Deze uitgebreide blog is sindsdien jaarlijks geactualiseerd.

Eerst zal ik je kort uitleggen waar je op moet letten als je een zonnebrandcrème koopt. Daarna beschrijf ik van veel bekende merken zonnebrandcrèmes de gebruikte ingrediënten en de voor- en nadelen. Tot slot lees je tips voor het gebruik van zonnebrandcrème voor kinderen met eczeem, en welke merken geschikt zijn voor baby’s en peuters.

Waar moet je op letten als je een zonnebrandcrème voor je kind koopt?

Als je een zonnebrandcrème voor je kind koopt is het soort zonnefilter dat gebruikt wordt het belangrijkste om naar te kijken. Een zonnefilter beschermt tegen schadelijke UV-A en/of UV-B straling. Er zijn producten met minerale filters of met chemische filters, en soms worden ze allebei gebruikt. Beide soorten zonnefilters hebben voor- en nadelen.

Sommige zonnefilters zijn prima te gebruiken voor je kindje, maar anderen hebben een twijfelachtige reputatie of geven sneller een allergische reactie en gebruik je liever niet. Hieronder licht ik de soorten zonnefilters straks verder toe. Daarnaast kijk je bij de keuze van een zonnebrandcrème voor je kind of er irriterende stoffen zoals parfum in zitten. Tot slot kun je ook in je keuze meenemen of een product biologisch is of goed voor de koraalriffen, en natuurlijk speelt de prijs ook een rol voor veel ouders.

Chemische zonnefilters

Zonnebrand met chemische filters bevat ingrediënten die worden opgenomen in de huid, en daar de UV-straling absorberen. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat chemische zonnefilters goed in de huid zijn opgenomen en hun werk effectief kunnen doen. Chemische zonnefilters zijn bijvoorbeeld Uvinul A Plus, Tinosorb S, octocrylene en homosalate.

Van sommige chemische zonnefilters is met dierproeven en in laboratoria aangetoond dat ze makkelijk in het lichaam worden opgenomen en hormoonverstorend kunnen werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor oxybenzone. Dit ingrediënt werd enkele jaren geleden nog regelmatig gebruikt in zonnebrandcrèmes, maar zien we gelukkig bijna niet meer. Het staat bovenaan de rode lijst omdat het hormoonverstorend werkt, vrije radicalen vormt en een grote kans op huidirritatie geeft. Ook homosalate is een zonnefilter dat mogelijk hormoonverstorend werkt en een behoorlijke kans geeft op huidirritatie. Gelukkig zijn er ook veel goede veilige chemische zonnefilters!

Minerale zonnefilters

Zonnebrandcrème op minerale basis bevat de zonnefilters titanium dioxide en/of zinkoxide. Deze ingrediënten leggen een laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst. Ze werken direct na het aanbrengen al. Titanium dioxide en zinkoxide bieden heel goede bescherming tegen UV-A en UV-B stralen, en geven zelden een allergische reactie. Een nadeel van deze minerale zonnefilters is dat ze een witte waas op de huid achterlaten en niet zo fijn smeren. Maar die witte waas biedt wél goede bescherming, en je kunt goed zien of je een plekje vergeten bent in te smeren.

Om de witte waas te voorkomen en om de crème goed smeerbaar te maken bevatten minerale zonnefilters vaak nanodeeltjes. Er bestaat discussie of nanotechnologie wel of niet schadelijk is voor je gezondheid. Dit is helaas een te lang en ingewikkeld verhaal om hier uit te leggen. dus als je er meer over wil weten raad ik je aan om de blog van dr. Jetske Ultee over zinkoxide en titanium dioxide te lezen, deze is heel duidelijk.

Groen, oranje en rood?

Bij het maken van onderstaand overzicht van zonnebrandcrème voor kinderen heb ik gebruik gemaakt van informatie op diverse websites, waaronder de website van huidexpert Dr. Jetske Ultee, www.uncover-skincare.nl. Zij legt heel uitgebreid uit op welke ingrediënten in zonnebrandcrèmes je moet letten en welke je liever wil vermijden. De zonnefilters die gebruikt worden heeft ze ingedeeld in drie groepen: groen (goed), oranje (twijfelachtig) en rood (liever niet). Deze indeling en kleuren gebruik ik ook bij zonnefilters in de zonnebrandcrèmes hieronder.

Biodermal Kids zonnemelk SPF50+

Biodermal Kids zonnebrand

Biodermal Kids SPF50+ is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid en dermatologisch getest. De lichte zonnemelk is zeer waterbestendig en kan zelfs goed worden aangebracht op de natte huid. Ideaal bij het zwembad!

In deze zonnemelk zijn vijf goede zonnefilters (groene lijst) gebruikt, namelijk Tinosorb S, Tinosorb M, octisalate, Uvinul A Plus en octyltriazone. Er zitten geen zonnefilters in die op de oranje of rode lijst staan. Biodermal Kids SPF50+ bevat geen parfum en parabenen, en hydrateert de huid goed. Het enige minpuntje dat ik zou kunnen noemen is dat er weinig antioxidanten in zitten die de kinderhuid extra beschermen.

tube 125 ml €24,99  /  spray 175 ml €29,99
Koop Biodermal Kids hier

Wij hebben de spray van Biodermal in 2019 zelf veel gebruikt voor onze kinderen. Ik vind het een fijne zonnemelk die geen witte waas achter laat, niet plakt en snel intrekt. Zeker een aanrader, ook voor de gevoelige huid.

Suncover SPF 30 van Dr. Jetske Ultee

Suncover SPF30

De Suncover lijn is ontwikkeld door huidexpert Dr. Jetske Ultee. De zonnebrandcrème bevat heel milde ingrediënten en geen nanodeeltjes, geen parabenen en geen parfum. Suncover bevat vier veilige chemische filters, namelijk Uvinul A Plus, Uvinul T150, Tinosorb S en Ensulizole.

Suncover smeert heel prettig en laat geen witte waas achter. De zonnebrandcreme is verkrijgbaar in een heel grote pompflacon van 1000 ml, waardoor hij handig te gebruiken is op scholen. Ook fijn: de opbrengst van de zonnebrandcrème gaat volledig naar de stichting Sunwiser. Met de campagne ‘Smeer je in’ zet deze stichting zich in voor bewustwording rond het belang van goede zonbescherming.

Suncover is alleen te koop via de website van dr. Jetske Ultee
pompflacon 1000 ml €37,95  / 250 ml flacon €14,95

Wij gebruiken Suncover zelf voor ons gezin sinds 2018. De grote pompflacon vinden we erg makkelijk voor thuis en op de camping als we veel smeren. Door de grote verpakking is hij uiteindelijk veel voordeliger dan kleinere tubes kopen van andere merken. De kleinere 250 ml flacon Suncover gebruiken we als we op pad gaan.

Ladival Kind Spray SPF 50

Ladival Kind zonnebrandcreme

De Ladival zonnebrandcrème voor kinderen is heel watervast en geschikt voor de gevoelige kinderhuid. Hij is ontwikkeld door dermatologen en klinisch getest voor het gebruik bij eczeem. De spray van Ladival bevat geen parabenen, parfum en kleurstoffen, maar wel redelijk veel alcohol. Er zijn verzorgende oliën en anti-oxidanten toegevoegd. De goede zonnefilters in dit product zijn Tinosorb S en Uvinul A Plus.

Er zitten echter ook zonnefilters in die je liever wil vermijden zoals titanium dioxide nano (oranje lijst), octocrylene (rode lijst) en butyl methoxydibenzoylmethane (oranje lijst). De combinatie van die laatste twee geeft een grotere kans op een allergische huidreactie.

200 ml spray €14,85
Koop Ladival Kind bij de Online Drogist

Suncare SPF 30 van Drs Leenarts

drLeenarts Suncare SPF30

Suncare SPF 30 van dermatoloog Drs Leenarts is de allereerste zonnebrandcrème in Nederland met het Huid Allergie Keurmerk. De crème bevat alleen chemische zonnefilters, en geen nanodeeltjes, parfum of parabenen. De kans op een allergische reactie is daardoor klein. De zonnebrandcrème smeert fijn, is geurloos en voordelig.

De goede zonnefilters in Suncare SPF 30 zijn octyltriazone, Uvinul A Plus en Tinosorb S. In de versie vanaf 2020 zit het hormoonverstorend zonnefilter homosalate (rode lijst) niet meer in de Suncare zonnebrandcrème. Check dus even de verpakking en zorg dus dat je geen oudere versie van dit product hebt.

Suncare is alleen verkrijgbaar op de website van drs Leenarts en bij Etos vestigingen. Handig: de tester van 15 ml voor €5,95

tube 250 ml €27,95  / 100 ml €12,95

La Roche-Posay Anthelios Kids zijdezachte melk SPF 50+

La roche-posay

De producten van La-Roche-Posay worden veel aangeraden door dermatologen voor kinderen met bijvoorbeeld eczeem. De zijdezachte melk voor kinderen is een milde zonnebrandcrème zonder parfum die extra hoge UVA-bescherming biedt. Er zijn fijne kalmerende en antioxiderende ingrediënten aan toegevoegd. De synthetische wax in dit product zorgt ervoor dat het goed waterbestendig is, maar dat maakt de zonnemelk ook wat plakkerig, en minder fijn te gebruiken voor het gezicht.

De goede chemische zonnefilters in dit product zijn octisalate, Tinosorb S, Mexoryl XL, Iscotrizinol en Mexoryl SX. Het minerale filter titanium dioxide nano (oranje lijst) en chemische filter Polysilicone-15 (oranje lijst) zit er ook in. Minpuntje is dat het zonnefilter avobenzone (oranje lijst) en het ingrediënt Propylene Glycol gebruikt worden, deze geven beide kans op huidirritatie.

De kleine verpakking van 30 ml is ideaal als je het product eerst wil testen bij kinderen met een gevoelige huid.

De producten van La Roche-Posay zijn alleen te koop via (online) apotheken.

Tube 250 ml  €18,49
Koop La Roche-Posay bij de Online Drogist
Handig: pocketformaat van 40 ml

Let op: La Roche-Posay Kids is er ook in een Wet Skin Gel Lotion variant, speciaal voor het gebruik op een natte huid. Deze bevat echter andere zonnefilters dan de bovengenoemde zonnemelk. In de Wet Skin Gel Lotion zitten onder andere de zonnefilters homosalate (rode lijst) en avobenzone (oranje lijst). Zorg dus dat je de gewone versie neemt, en niet de nieuwe Wet Skin versie.

Louis Widmer Kids Sun Protection Fluid SPF50

Louis Widmer Sun Kids

De Louis Widmer Kids Sun Protection is een lekkere vloeibare zonnebrandcrème met zowel minerale als chemische zonnefilters. De zonnebrandcrème hydrateert de huid goed en is heel waterbestendig. Hij trekt snel in de huid en voelt niet vet aan.

Dit product bevat geen kleurstoffen, parfum en parabenen. Er worden een aantal goede zonnefilters gebruikt zoals Tinosorb S, Octisalate en Ensulizole, maar ook Polysilicone-15 en titanium dioxide (nano) van de oranje lijst en octocrylene (rode lijst).

fles 100 ml  €22,99
Koop Louis Widmer Kids Sun direct bij Bol.com

Vision Aqua Kids SPF50+

Vision zonnebrandcreme kind

Vision Aqua Kids zonnebrandcrème is geschikt voor de gevoelige kinderhuid en dermatologisch getest. De Aqua versie kan goed worden aangebracht op de natte huid.

In deze zonnebrandcrème zitten veel goede chemische filters, maar ook het minerale filter titanium dioxide (nano) en avobenzone van de oranje lijst. De crème bevat geen parfum en parabenen. De goede zonnefilters in dit product zijn: octisalate, Iscotrizinol, Uvinul A Plus, octyltriazone, phenylbenzimidazole sulfonic acid en Tinosorb S.

tube 150 ml €22,99
Bestel Vision Aqua Kids bij Bol.com

Vision heeft ook een populaire gekleurde versie die insmeren makkelijker maakt. Deze Vision Kids Color SPF50 ben ik geen fan van. Het bevat veel alcohol en de zonnefilters avobenzone (oranje lijst) en octocrylene (rode lijst).

Enkele jaren geleden raadde ik de producten van Vision in deze blog nog sterk af vanwege het gebruikt van het hormoonverstorende zonnefilter oxybenzone. In 2017 heeft Vision de productlijn aangepast en de naam gewijzigd van All Day naar Every Day. In de producten uit de nieuwe ‘Every Day’ serie zit geen oxybenzone meer. Ik zie de oude versie echter nog af en toe te koop in voordeelwinkels.

Kruidvat Solait Kids Water & Fun SPF50+

Deze zonnemelk is populair bij veel gezinnen vanwege de lage prijs. Hij is waterbestendig, bevat vitamine E en is parfumvrij. De ingrediënten staan helaas niet online. We vullen de informatie hier zo snel mogelijk aan als we een fles hebben gekocht.

200 ml  €8,99

NIVEA Sun Kids Protect & Play Pocket Size SPF50

Nivea kids zonnebrandcreme

Deze zonnebrandmelk is volgens Nivea speciaal ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid. Toch zit er relatief veel alcohol in, en is het de enige zonnebrand in onze lijst die parfum bevat. De zonnemelk is waterbestendig en plakt niet. De goede chemische zonnefilters in dit product zijn Tinosorb S, octisalate, octyltriazone en Uvinul A Plus. De twijfelachtige zonnefilters avobenzone en titanium dioxide (nano) van de oranje lijst zitten er echter ook in. Het voordeel van deze NIVEA zonnebrandcrème is de handige meeneemverpakking van 50 ml.

50 ml €10,99
Bestel NIVEA Sun Kids bij Bol.com

Ik heb ook de ingrediënten van de NIVEA Kids Sensitive Protect & Play zonnespray SPF50 bekeken. Deze bevat als voornaamste zonnefilters homosalate (rode lijst) en avobenzone (oranje lijst). Daarnaast zitten de goede zonnefilters Tinosorb S en octisalate erin, maar ook erg veel alcohol. Ook de NIVEA Kids Protect & Play Gekleurde roll-on SPF50 (in roze en groen) bevat homosalate als zonnefilter en veel alcohol. Van deze producten word ik niet happy, sorry NIVEA.

Zonnebrandcrèmes met alleen minerale filters

Naïf Sunscreen SPF30 Body

Naif zonnebrandcreme baby

Naïf Sunscreen SPF30 Body is een zonnebrandcrème op basis van het minerale UV-filter zinkoxide (non-nano). Er zijn ook natuurlijke oliën zoals kokosolie en olijfolie toegevoegd, maar deze bevatten geen UV-filters. Wij hebben zelf in 2015 de eerdere versie van Naïf met veel plezier gebruikt, deze bevatte nog wel nano zinkoxide en titanium dioxide.

De vernieuwde versie met alleen non-nano zinkoxide is vegan, oceaanvriendelijk (geen microplastics) en de verpakking is gemaakt van suikerriet. Niet alleen goed voor je huid dus, maar ook voor de natuur. De zonnebrandcrème van Naïf is geschikt voor de gevoelige huid en ruikt bovendien heerlijk!

tube 100 ml  €21,95  
Koop Naïf Sunscreen bij de Online Drogist
Of bestel bij Bol.com

Lovea Bio Sun Spray Kids SPF 50 Disney

lovea kids bio spf50

Lovea Bio is een biologische zonnebrandcrème met alleen natuurlijke minerale bescherming. De spray bevat geen parfum en geen parabenen. Het gebruikte zonnefilter is titanium dioxide (non-nano).

Wij hebben de Lovea Bio spray zelf twee zomers gebruikt voor onze kinderen, omdat het destijds één van de eerste sprays was die geen chemische filters bevatte. De spray werkte heel goed, maar persoonlijk vinden wij hem een beetje vet en hij laat een duidelijke witte waas achter.

spray 100 ml  €19,95
Koop Lovea Bio via Bol.com

Badger Baby Sunscreen SPF30

Badger zonnebrandcreme

De Badger Sunscreen is een 100% natuurlijke zonnebrandcrème voor baby’s en peuters. Het bevat als zonnefilter alleen non-nano zinkoxide. Door de kamille en calendula in deze crème ruikt hij heerlijk en smeert lekker zacht. Een fijn product als je een volledig biologische zonnebrandcrème zoekt.

Opvallend is dat er slecht 6 ingrediënten in zitten, en er geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Bewaar deze zonnebrandcrème daarom niet te warm en niet langer dan een jaar.

tube 87 ml  €28,95
Bestel Badger Baby bij Topvitamins

Zonnebrandcrème voor baby’s en kleine kinderen

De huid van baby’s en kleine kinderen is dun en kwetsbaar. De website huidarts.com raad daarom aan om geen chemische UV-filters te gebruiken. Deze dringen in de huid door en een aantal chemische filters kan hormoonverstorend werken. Voor baby’s en kleine kinderen raden de dermatologen van huidarts.com daarom uitsluitend minerale UV-filters aan (zinkoxide en titanium dioxide, non-nano). Maar het beste is natuurlijk om baby’s en kleine kinderen niet in de zon te laten.

Zonnebrandcrèmes met uitsluitend minerale UV-filters zijn Lovea Bio, Naïf Sunscreen, Badger Baby Sunsceen, Ultrasun

Zonnebrandcrème voor kinderen met eczeem

De producten van La Roche-Posay, Louis Widmer en Drs Leenarts Suncare SPF30 worden het meest geadviseerd door dermatologen voor kinderen met een gevoelige huid en eczeem. Als je kind vaak allergisch reageert op zonnebrandcrèmes is het UV-filter avobenzone vaak de boosdoener. Dit is een heel goede UV-A beschermer, maar hij heeft een hoge kans op een allergische huidreactie. Ook het ingrediënt Propylene Glycol zit in veel producten, dit kan ook irriterend werken.

Ingrediënten die bewezen irriterend kunnen werken en die je het best kan vermijden als je een gevoelige huid hebt zijn de volgende:

Parfum – Balsam of Peru – Bergamot – Cinnamic acid – Mintachtige stoffen – Eucalyptus – Kamfer – Citrusachtige stoffen – Lavendel –  Geranium – Methylisothiazolinone – Tea tree olie – Witch hazel – Ylang ylang – Oxybenzone – PABA – Propylene glycol – Sodium lauryl sulfaat – Methyl nicotinate – Synthetische kleurstoffen – Aceton.

Zonnebrandcrème die goed is voor het koraal

Misschien heb je vorig jaar via de media al gelezen dat sommige landen zoals Hawaii en Bonaire zonnebrandcrèmes gaan verbieden die het koraal beschadigen. Het gaat om producten met o.a. de chemische zonnefilters Oxybenzone, Octocrylene en Octinoxate. Van deze stoffen is in verschillende studies aangetoond dat ze het koraal zouden kunnen stukmaken. Meer uitleg over zonnebrandcrèmes en het koraal kun je hier lezen.

Spray of lotion?

Breng je de zonnebrandcrèmes op met een spray of smeer je liever met lotion? Dat is heel persoonlijk. De een zweert bij smeren, de ander bij sprayen. Een spray heeft als nadeel dat je vaak te weinig crème aanbrengt, hou daar dus rekening mee. Spray altijd eerst op je hand en niet direct op het lichaam, om inademen van schadelijke stoffen te voorkomen.

De beste zonnebrandcrème voor je kind

Ik hoop dat je op basis van de informatie in deze blog voor jezelf nu een weloverwogen keuze kan maken voor een goede zonnebrandcrème. Maar ik snap het ook heel goed als je het verwarrend vind en door de bomen het bos niet meer ziet! Ik zou je in ieder geval aan willen raden om een zonnebrandcrème te kopen zonder hormoonverstorende ingrediënten. Voor goed persoonlijk advies kun je terecht bij je apotheek. Mijn persoonlijke top 4 is:

 • de grote 1000ml pompflacon van Suncover voor het hele gezin, vanwege de goede filters en de prijs
 • Lovea Bio met minerale filters titanium dioxide (non-nano) voor een baby
 • La Roche-Posay Anthelios Kids zijdezachte melk voor kinderen met eczeem
 • Biodermal Kids omdat hij fijn smeert, goede filters heeft en geen discutabele ingrediënten

Elke twee uur smeren en een petje/zonnehoedje blijft het belangrijkst!

Meer lezen over goede en slechte zonnefilters

Een uitgebreide toelichting per zonnefilter kun je nalezen in deze ‘lijst goede en slechte zonnefilters’ van dr. Jetske Ultee. Wil je meer weten over de zonnefilters en zelf de ingrediënten makkelijk in de winkel kunnen nakijken dan is de zonnefilters tabel die zij gemaakt van alle zonnefilters echt een aanrader om te printen. Zo kun je snel zien hoe het zit met opname in het lichaam, de kans op een allergische huidreactie, of het een hormoonverstorende stof is etc.

Reisapotheek voor de vakantie

De zonnebrandcrème kan nu op je boodschappenlijst, maar wat moet er eigenlijk nog meer mee in de reisapotheek voor je vakantie met kleine kinderen? Je leest het in dit artikel. Vergeet niet om onze handige reisapotheek checklist te printen!

Tot slot…

Ik heb afgelopen jaren veel artikelen gelezen over ingrediënten en werkzame stoffen van zonnebrandcrèmes, en vervolgens van alle genoemde merken de ingrediënten opgezocht of opgevraagd.

Ik hoop andere ouders hiermee objectieve informatie te geven voor een goede en veilige zonbescherming van hun kinderen. Het is geweldig dat dit artikel zo vaak gelezen en gedeeld wordt, maar ik kan helaas niet per email of Facebook reageren op vragen welke crème je voor je kind moet gebruiken. Als je persoonlijk advies wil kun je terecht bij je apotheek.

Ben je blij met deze informatie? Dan waarderen we een like op onze Facebookpagina, en delen = fijn!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over vakanties met kleine kinderen? Kijk dan gerust eens verder op deze website.

 

Deze blog is voor het eerst verschenen in mei 2015 en daarna ieder voorjaar geactualiseerd. In april 2020 is deze blog volledig herzien en uitgebreid. Deze blog is op geen enkele wijze gesponsord door enig merk, wij schrijven volledig onafhankelijk en objectief.
Gebruikte bronnen zijn o.a. : www.dr-jetsjeultee.nl, www.greenjump.nl, www.beautyscene.nl,
www.huidarts.nl

Laatste update: april 2020

19 comments

 1. Dus welke is aan te raden uit de top 10? Ik snap het even niet. Is Lovea bijv wel goed dan?

  • Lovea lijkt ons een prima product, het werkt met minerale zonnefilters en bevat geen parfum. We hebben geprobeerd algemene informatie te geven over de ingrediënten van de tien meest gebruikte merken. Het is dus niet de top 10 van beste merken! Welke zonnebrandcrème aan te raden is is heel persoonlijk: de een wil persé geen parfum of alcohol, voor de ander is het zonnefilter (mineraal of chemisch) belangrijker bij de keuze.

 2. Is er toevallig ook informatie over de zonnecrème van Avene (met name de SPF 50 voor kinderen), want ik merk dat deze door héél wat ouders wel gekozen wordt. Hopelijk is er wat info over te vinden? Bedankt!

  • Beste Linde, bedankt voor je vraag. We hebben de ingrediënten van de Avène zonnebrandcrème voor je opgezocht. De Avène Zonnemelk kinderen SPF 50+ (oranje lijn) is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Deze heeft een mineraal zonnefilter op basis van titanium dioxide, bevat geen alcohol en parabenen. De witte lijn is voor kinderen jonger dan drie jaar. De Avène Minerale creme SPF 50+ (wit) heeft ook een mineraal filter op basis van titanium dioxide (nano), bevat geen parfum, geen alcohol en geen parabenen. Het lijkt ons een prima keuze, en geschikt voor de gevoelige huid. Het verschil tussen de oranje en witte lijn is voor mij lastig te beoordelen.

   • Hallo, heeft de minerale creme 50+van avene nou wel of geen nano-deeltjes? Lijkt me niet omdat hij een witte waas geeft. Maar op jullie reactie staat titanium dioxide en dan tussen haakjes nano. Maar dat is niet hetzelfde….. ?

    • Beste Danilah, voor de exacte lijst met ingrediënten kun je op de achterzijde van je zonnebrandcreme kijken. Wij kunnen dit helaas niet uitzoeken voor alle crèmes die niet in onze top 13 staan. Het kan ook zijn dat ingrediënten in de loop der tijd veranderen, de reactie waar je naar verwijst is van ruim twee jaar geleden.

 3. Beste Jessica, heel erg bedankt voor je uitgebreide en zeer bruikbare informatie!! Ik kijk ook eens naar de witte uitvoering (eigenlijk wist ik niet dat die er was), want ons werd deze oranje aangeraden door oa de apotheker. Ons dochtertje is nu nog maar twee jaar en we gebruiken hem al zeker één of anderhalf jaar, dus veel te vrieg dan voor deze uitvoering :-/

 4. en de zonnecreme’s van louis Widmer? Ik gebruik de all day 30 en all day 20 (in creme vorm zonder parfum)

  • Hoi Tine, bij de Louis Widmer all day 30 zie ik alleen chemische zonnefilters staan, en parfum en alcohol. Ik zou zelf voor kinderen voor een product op basis van een mineraal zonnefilter kiezen.

 5. Gwen Schipper

  Ik gebruik de niveau baby voor de gevoelige huid.. nu lees ik dat deze zowel een chemische als een mineraal bescherming heeft, maar dan zonder oxybenzone. Wat houd dit dan in voor mijn zoontje? Is dit dan een verstandige keuzen, of juist niet? En de nano hoef ik me dan geen zorgen om te maken (ivm inademing) omdat ik deze eerst op mijn handen doe voor dat ik ons zoontje er mee insmeer?

  Alvast bedankt voor je reactie.. Zeer interessant stukje! Groetjes Gwen

  • Gwen, heel veel zonnebrandmiddelen hebben zowel een chemisch als mineraal filter. Het belangrijkste lijkt mij dat er geen oxybenzone in zit. Als je hier meer over wil weten adviseer ik je de website van dr. Jetske Ultee te lezen. Ik ben ook geen expert op dit gebied, ik heb alleen geprobeerd de werkzame stoffen van de meest gebruikte middelen op te zoeken om mensen bewuster te maken van waar ze hun kindje mee insmeren.

 6. Gwen Schipper

  Bedankt! =)

 7. Ik heb lovea gekocht 30 spf. Bio. Pompje.
  Maar de filters zijn wel MET nano. Staat er expliciet bij, en met alcohol.

 8. Ik las ergens dat de lovea sp50 spray niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar. klopt dit? En waarom is dat?
  Mvg

  • Myrna we hebben het antwoord op je vraag gevonden op de website van Lovea: http://www.lovea.nl/veel-gestelde-vragen. “De reden dat deze tekst op de verpakking staat heeft met wetgeving te maken. Lovea is officieel geen babyproduct fabrikant en is daarom verplicht om deze tekst op de verpakking te zetten. Lovea BIO is 100% natuurlijk en geschikt voor de allergevoeligste huid en is dan ook JUIST heel erg geschikt voor (heel) jongere kinderen.”

 9. Ik dacht de hema baby zonnebrand te proberen (nr 6 in de lijst), maar kon die op hun site (en in de winkel) niet vinden. Wel de sun sensitive kids 50. Maar als ik de ingrediënten lijst bekijk lijken mij daar ook chemische filters in te zitten (octocrylene). Klopt dat?
  Sommige namen lijken op die oxibenzoyl (methoxydibenzoylmethane). Is dat hetzelfde als die af te raden stof?

  Bedankt voor alle info tot nu toe. Ik zie soms door alle bomen het bos niet meer.

  Lovea 50 voor kids had ik vorig jaar maar dat was net klei om te smeren. Deze liet inderdaad een dikke witte laag achter, met als gevolg dat ik minder smeerde. Vandaar mijn zoektocht naar een alternatief.

  Voor de volledigheid de lijst met ingrediënten : aqua.
  Octocrylene. Ethylhexyl salicylate. Butyl methoxydibenzoylmethane. Alcohol denat. C12-15 alkyl benzoate. Dibutyl adipate. Pentylene glycol. Tribehenin peg-20 esters. Ethylhexyl triazone. Titanium dioxide (nano). Glycerin. Caprylic/capric triglyceride. Triacontanyl pvp. Betaine. Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano). Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Silica. Laminaria ochroleuca extract. (En nog meer, maar dit zijn de eerstgenoemde en daarom waarschijnlijk de belangrijkste).

  • Ik ben geen ingrediënten-expert dus vind je vraag wel lastig te beantwoorden. Je kunt altijd op de site van dr. Jetske Ultee kijken, die heeft er heel veel over geschreven. Ik kon wel vinden dat octocrylene inderdaad een chemisch filter is, het absorbeert alleen UV-B straling: https://nl.wikipedia.org/wiki/Octocryleen. Verder vond ik dat butyl methoxydibenzoylmethane één van de meest gebruikte chemische zonnefilters is, met een goed veiligheidsprofiel: het is niet giftig en veroorzaakt geen huidirritatie. Idem voor ethylhexyl triazone. Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine is ook een chemisch filter. Titanium dioxide is weer een uitstekend mineraal filter. Kortom: een creme met veel chemische filters, maar gelukkig geen oxybenzone, en ook een goed mineraal filter.

   Je mening over Lovea 50 herken ik! Ik gebruik nu Naïf en die smeert veel fijner en laat geen witte waas achter.
   De Kids zonnemelk Sensitive SPF50 van de HEMA heeft trouwens een handige mini-verpakking en die zit standaard in mijn handtas, voor als ik een dagje weg ben en het onverwacht toch zonnig weer wordt. Er zitten geen parabenen en parfum in.

 10. Ik heb je artikel met te laat gelezen. Wat een fijn geschreven stuk! Ik heb net de Alphanova Baby Sun Bio Zonnebrandmelk Baby SPF50+100 gekocht. Als ik het lees zit er niks in van de Rode of oranje lijst. Fijn is ook dat het geen koraal oid beschadigd. Ik ben benieuwd hoe hij smeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.