Home » Gezond op reis » Zonnebrandcrème voor je kind

Zonnebrandcrème voor je kind

De zomer komt eraan, dus het wordt tijd om te smeren! Maar welke zonnebrandcrème is nou goed voor je kind? De afgelopen jaren heb ik me hier eerlijk gezegd nooit in verdiept, ik kocht gewoon een fles Nivea, Ambre Solaire of Kruidvat eigen merk uit de aanbieding. Gewoon regelmatig smeren met een factor 50 en dan maakt het merk verder niet uit toch? Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Oeps…

zonnebrandcreme voor kind
Mijn voorraad zonnebrandcrèmes van vorig jaar

 

Steeds vaker zie ik op forums, Facebook en in de bladen de vraag voorbij komen welke zonnebrand voor kinderen lekker smeert, geen vlekken geeft, niet irriteert én niet schadelijk is. Blijkbaar zijn steeds meer ouders bewust bezig met ‘verantwoorde’ zonnebrandcrèmes en zoeken ze naar producten zonder schadelijke stoffen. Ik stond vanmorgen bij de drogist om een nieuwe voorraad zonnebrandcrème in te slaan. Bijna liet me ik verleiden door de vele aanbiedingen, maar ik besloot toch om eerst op internet te lezen over de ingrediënten, en welke merken populair zijn bij andere ouders.

Op de website van Dr. Jetske Ultee, dermatologe, vond ik heel veel informatie over zonnebrandcrèmes, werkzame stoffen en schadelijke ingrediënten. Ook Radar TV besteedde aandacht aan zonnebrandcrèmes. De gevonden informatie zal ik hier samenvatten.

Chemische of minerale filters

Het belangrijkste onderscheid tussen zonnebrandmiddelen is het soort zonnefilter dat gebruikt wordt. Er zijn middelen met minerale (=fysische) filters of chemische filters. Zonnebrand met chemische filters bevat ingrediënten die worden opgenomen in de huid, en daar de UV-straling absorberen. Chemische filters zijn bijvoorbeeld oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Zonnebrandcrème op minerale basis bevat de zonnefilters titanium dioxide en/of zink oxide. Deze ingrediënten leggen een laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst.

Geen oxybenzone

Oxybenzone (oftewel benzophenone 3) is een chemisch zonnefilter, en het gebruik ervan is nogal omstreden. Dit ingrediënt kan mogelijk hormoonverstorend werken, en wordt extreem gemakkelijk in het lichaam opgenomen. Het wordt snel opgenomen in het bloed, urine en zelfs moedermelk. Dermatologen raden het gebruik van crèmes met de werkzame stof oxybenzone zeer af, zeker voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Daarbij biedt het maar matige bescherming tegen de zon, en geeft het vaker huidirritatie. Meer info hierover lees je hier.

Minerale filters en nanodeeltjes

Minerale zonnefilters (titanium dioxide en zink oxide) geven een goede bescherming tegen de zon, en geven zelden een allergische reactie. Het nadeel is dat ze een witte waas op de huid achterlaten, iets wat de meeste ouders juist niet willen. Maar die witte waas biedt wél goede bescherming, en je kunt goed zien of je een plekje vergeten bent in te smeren. Om de witte waas te voorkomen en om de crème goed smeerbaar te maken bevatten minerale zonnefilters vaak nanodeeltjes.

Er bestaat veel discussie of nano wel of niet schadelijkheid is voor de gezondheid, maar in zonnebrandmiddelen heeft het in ieder geval een voordeel. Zonder nano is een zonnebrandcrème erg dik en als klei, niet fijn om je kindje mee in te smeren. Nanodeeltjes zouden kankerverwekkend kunnen zijn bij inademen, andere bronnen zeggen weer dat alleen opname via de voeding of water schadelijk kan zijn. Als je een zonnebrandcrème met minerale filters met nanotechnologie kiest, neem dan bij voorkeur een lotion of crème, en geen spray. Een mineraal filter op basis van nano is altijd nog veel beter dan een chemisch filter met oxybenzone.

Alcohol en parfum

Alcohol (ook wel alcohol denat genoemd bij de ingrediënten) zit vaak in zonnebrandcrèmes, om de crème houdbaar te maken.  Het droogt echter de huid uit, en kan irriterend werken. Ook parfum is een ingrediënt dat snel irritaties geeft. Heb je een gevoelige huid, kies dan voor een zonnebrandcrème zonder alcohol en parfum.

zonnebrandcreme voor kids
Toch niet zo goed als ik dacht…

Eén keer smeren voldoende voor de hele dag?

Sommige zonnebrandcrèmes worden door onze lezers en op forums aangeraden omdat je je kind er maar één keer per dag mee in hoeft te smeren. Klinkt ideaal toch, ‘s ochtends smeren en de hele dag beschermd zijn? Helaas is dat niet mogelijk. Een lange werking van het UV-B filter zegt namelijk niks over de werking van het UV-A filter. En juist die UV-A stralen zijn zeer gevaarlijk, ze dringen dieper in de huid door dan de UV-B stralen, maar je huid verbrandt er niet zichtbaar door. Meer info hierover lees je in deze blog. Voor een goede en veilige bescherming moet je je kind echt iedere twee uur insmeren.

Welk zonnebrandmiddel gebruiken andere ouders?

Ik had me hier eerlijk gezegd nooit in verdiept, maar weet nu wel dat een zonnebrandcrème met oxybenzone niet meer in huis komt. Een zonnebrandcrème op basis van een mineraal filter met nano wordt het dus voor mijn kind, maar welke dan? Ik zocht op social media en op drie grote babyforums naar topics over zonnebrandcrèmes, vroeg mijn lezers en volgers om input en maakte onderstaande lijst met de meest genoemde merken. Hiervan zocht ik uit welk type zonnefilter gebruikt wordt, of er wel of geen nanodeeltjes in zitten, en of er parfum of alcohol in zit. In willekeurige volgorde is dit de top 13 van meest gebruikte producten. 

 1. No-Ad SPF50 – 100 ml voor €4,99
  Chemisch filter (oxybenzone). Geen parfum, geen alcohol. Vaak gekozen o.b.v. de lage prijs.
 2. La Roche-Posay Kind Melk SPF50 – 100 ml voor €18,45
  Mineraal filter op basis van titanium dioxide (nano). Geen zink oxide, geen parfum, geen parabenen, wel alcohol. Wordt veel gebruikt voor kinderen met een zeer gevoelige huid en eczeem.
 3. Vision All Day SPF50 – 200 ml voor €22,99
  Chemisch filter (oxybenzone). Geen parfum, wel alcohol, wel parabenen.
 4. Riemann P20 SPF50 – 200 ml €34,99
  Chemische én minerale filters (maar géén oxybenzone). Geen parabenen, geen parfum, wel alcohol. Vaak gekozen vanwege de lange werking.
 5. Hema sun sensitive baby SPF50 – 50 ml voor €8,00
  Mineraal filter op basis van titanium dioxide (nano). Geen zink oxide, geen parfum, geen parabenen, wel alcohol.
 6. Lovea Bio Kids (spray) SPF50 – 100 ml voor €18,99
  Mineraal filter op basis van titanium dioxide (géén nano). Geen zink oxide, geen parfum, geen parabenen. Vettige crème en laat wel een witte waas achter.
 7. Lavera Sun Cream SPF30 – 75 ml voor €9,99
  Mineraal filter op basis van titanium dioxide (géén nano). Geen parfum, geen parabenen. Geschikt voor de gevoelige huid, laat wel witte waas achter.
 8. Naïf Sunscreen SPF50 – 100 ml voor €19,99
  Minerale filters op basis van titanium dioxide en zink oxide (nano). Gemaakt op basis van natuurlijke oliën zoals Shea Butter. Geen parabenen, geen parfum, wel alcohol. Geschikt voor de gevoelige huid en laat een heel lichte witte waas achter.
 9. Nivea Sun Baby SPF50 – 200 ml voor €16,99
  Chemische én minerale filters (géén oxybenzone). Titanium dioxide (nano), geen alcohol, geen parfum, geen parabenen.
 10. Ambre Solaire Resisto Kids SPF50 – 200 ml voor €17,99
  Met name chemische filters (maar géén oxybenzone), maar ook minerale filters. Titanium dioxide (nano), geen parfum, geen parabenen, wel alcohol.
 11. Ultrasun Baby SPF50 – 100 ml €20,99
  Minerale filters op basis van titanium dioxide en zink oxide (nano). Geen parfum, geen parabenen, wel veel propylene glycol. Laat wel een witte waas achter.
 12. Dr.Leenarts Suncare SPF30 – 150 ml voor €14,95
  Organische filters (géén minerale filters) zonder nanodeeltjes, parabenen en parfum, en geen oxybenzone, wel alcohol. Ontwikkeld door dermatoloog dr.Leenarts en de allereerste zonnebrandcrème met het Huid Allergie Keurmerk (een initiatief van het Huidfonds).
 13. Suncover Suncare SPF30 – 250 ml voor €12,95
  Vier verschillende chemische filters (geen oxybenzone), geen nanodeeltjes, parabenen en parfum, wel alcohol. Ontwikkeld door huidexpert dr. Jetske Ultee. Ook verkrijgbaar in 1000ml pompflacon, ideaal voor het hele gezin. Smeert fijn en laat geen witte waas achter.

Deze lijst is uiteraard niet volledig, maar gebaseerd op de merken die we het meest tegenkomen op forums en Facebook.

De beste zonnebrandcrème voor je kind

Ik hoop dat je op basis van de info in dit artikel over de ingrediënten en werkzame stoffen voor jezelf nu een weloverwogen keuze kan maken voor een goede zonnebrandcrème. Zelf zal ik voortaan voor mijn kind een zonnebrandcrème kiezen met een factor SPF50, op basis van minerale zonnefilters (titanium dioxide en/of zink oxide), zonder irriterende stoffen zoals parfum. Ik gebruik nu Lovea Bio Kids, en de Naïf zonnebrandcrème. De Naïf crème vind ik ontzettend fijn smeren en hij ruikt heerlijk. Hij is helaas nog niet overal verkrijgbaar. Je kunt hem online bij Naïf kopen of hier . De Lovea Bio Kids bestelde ik hier.

Elke twee uur smeren en een petje/zonnehoedje blijft het belangrijkst! Persoonlijk raad ik je af om crèmes van Vision en No-Ad voor kinderen te gebruiken vanwege de oxybenzone die er in zit en de parabenen. Voor kinderen met een heel gevoelige huid en eczeem hoor ik van andere ouders goede ervaringen met de zonnebrandcrèmes van Louis Widmer, La Roche Posay en Naïf. Voor goed advies kun je terecht bij je apotheek. In de reacties op dit artikel worden op social media ook de producten van Dr.Leenarts en dr. Jetske Ultee veel aangeraden.

Spray of lotion?

Breng je de zonnebrandcrèmes op met een spray of smeer je liever met lotion? Dat is heel persoonlijk. De een zweert bij smeren, de ander bij sprayen. Een spray heeft als nadeel dat je vaak te weinig crème aanbrengt, hou daar dus rekening mee. Spray altijd op je hand en niet direct op het lichaam, om inademen van schadelijke stoffen te voorkomen.

Help, er zit een vlek van zonnebrandcrème in de kleding

Kleine kinderen insmeren zonder te knoeien is best een uitdaging. Ik geef eerlijk toe dat ik regelmatig een druppel zonnebrandcrème knoei, en anders krijgt mijn peuter het wel voor elkaar om met haar mouw door haar nét ingesmeerde gezicht te halen. Ik krijg vaak de vraag welke zonnebrandcrème geen vlekken geeft. Voor mij is deze vraag niet zo relevant. Ik vind het veel belangrijker dat je op basis van bovenstaand artikel een veilige en huidvriendelijke crème kiest, die je kind heel goed beschermt tegen schadelijke UV stralen. Laat de crème goed intrekken voordat je je kind aankleedt of in de draagdoek doet, dan voorkom je vlekken.

Heb je toch een vlek in de kleding gekregen van de zonnebrandcrème? Ik vond de volgende tips voor je om deze eruit te krijgen. Probeer het wel even uit op een minder zichtbare plek, want sommige middelen kunnen licht blekend werken.

 • Groene zeep: smeer de vlek in met groene zeep en warm water, en laat het een paar uur intrekken. Ossengalzeep is ook een fijne zeep om vlekken te verwijderen.
 • Wasbenzine: het klinkt nogal heftig, maar werkt wel. Doe de wasbenzine op een doekje en dip de zonnebrandcrèmevlek hier mee in. Was de kleding daarna wel goed in de wasmachine.
 • Dasty, de bekende vlekverwijderaar van de Wibra. Spray de vlek in, laat het even intrekken en was de kleding waarna in de wasmachine. Een andere vlekverwijderaar zoals Vanish of HG kun je ook gebruiken.
 • Glansspoelmiddel van de vaatwasser is ook een prima vlekverwijderaar. Doe een flinke scheut op de vlek en laat het een paar uur inwerken.
 • De zon is de meest natuurlijke en goedkoopste manier om vlekken te verwijderen. Bij witte kleding is het zelfs met een vlekverwijderaar, groene zeep of wasbenzine lastig om de vlek helemaal weg te krijgen. De zon kan dan wonderen doen. Leg de kleding direct na het wassen in de felle middagzon. De UV straling van de zon werkt namelijk blekend.

Reisapotheek voor de vakantie

De zonnebrandcrème kan nu op je boodschappenlijst, maar wat moet er eigenlijk nog meer mee in de reisapotheek voor je vakantie met kleine kinderen? Je leest het in dit artikel. Vergeet niet om onze handige reisapotheek checklist te printen!

Tot slot…

Dit artikel is geschreven in mei 2015 en wordt ieder voorjaar geactualiseerd(laatste update mei 2017). Het is op geen enkele wijze gesponsord door enig merk. Ik heb afgelopen jaar veel artikelen gelezen over ingrediënten en werkzame stoffen van zonnebrandcrèmes, en vervolgens van alle genoemde merken de ingrediënten opgezocht of opgevraagd. Ik hoop andere ouders hiermee objectieve informatie te geven voor een goede en veilige bescherming van hun kinderen. Het is geweldig dat dit artikel zo vaak gelezen en gedeeld wordt, maar ik kan helaas niet per email of Facebook reageren op vragen welke crème je voor je kind moet gebruiken. Als je persoonlijk advies wil kun je terecht bij je apotheek.

Ben je blij met deze informatie? Dan waarderen we een like op onze Facebookpagina, en delen = fijn!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over vakanties met kleine kinderen? Kijk dan gerust eens verder op deze website.

 

Laatste update: mei 2017
Gebruikte bronnen zijn o.a. : www.dr-jetsjeultee.nl, www.greenjump.nl, www.radartv.nl, www.beautyscene.nl

19 comments

 1. Dus welke is aan te raden uit de top 10? Ik snap het even niet. Is Lovea bijv wel goed dan?

  • Lovea lijkt ons een prima product, het werkt met minerale zonnefilters en bevat geen parfum. We hebben geprobeerd algemene informatie te geven over de ingrediënten van de tien meest gebruikte merken. Het is dus niet de top 10 van beste merken! Welke zonnebrandcrème aan te raden is is heel persoonlijk: de een wil persé geen parfum of alcohol, voor de ander is het zonnefilter (mineraal of chemisch) belangrijker bij de keuze.

 2. Is er toevallig ook informatie over de zonnecrème van Avene (met name de SPF 50 voor kinderen), want ik merk dat deze door héél wat ouders wel gekozen wordt. Hopelijk is er wat info over te vinden? Bedankt!

  • Beste Linde, bedankt voor je vraag. We hebben de ingrediënten van de Avène zonnebrandcrème voor je opgezocht. De Avène Zonnemelk kinderen SPF 50+ (oranje lijn) is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Deze heeft een mineraal zonnefilter op basis van titanium dioxide, bevat geen alcohol en parabenen. De witte lijn is voor kinderen jonger dan drie jaar. De Avène Minerale creme SPF 50+ (wit) heeft ook een mineraal filter op basis van titanium dioxide (nano), bevat geen parfum, geen alcohol en geen parabenen. Het lijkt ons een prima keuze, en geschikt voor de gevoelige huid. Het verschil tussen de oranje en witte lijn is voor mij lastig te beoordelen.

   • Hallo, heeft de minerale creme 50+van avene nou wel of geen nano-deeltjes? Lijkt me niet omdat hij een witte waas geeft. Maar op jullie reactie staat titanium dioxide en dan tussen haakjes nano. Maar dat is niet hetzelfde….. ?

    • Beste Danilah, voor de exacte lijst met ingrediënten kun je op de achterzijde van je zonnebrandcreme kijken. Wij kunnen dit helaas niet uitzoeken voor alle crèmes die niet in onze top 13 staan. Het kan ook zijn dat ingrediënten in de loop der tijd veranderen, de reactie waar je naar verwijst is van ruim twee jaar geleden.

 3. Beste Jessica, heel erg bedankt voor je uitgebreide en zeer bruikbare informatie!! Ik kijk ook eens naar de witte uitvoering (eigenlijk wist ik niet dat die er was), want ons werd deze oranje aangeraden door oa de apotheker. Ons dochtertje is nu nog maar twee jaar en we gebruiken hem al zeker één of anderhalf jaar, dus veel te vrieg dan voor deze uitvoering :-/

 4. en de zonnecreme’s van louis Widmer? Ik gebruik de all day 30 en all day 20 (in creme vorm zonder parfum)

  • Hoi Tine, bij de Louis Widmer all day 30 zie ik alleen chemische zonnefilters staan, en parfum en alcohol. Ik zou zelf voor kinderen voor een product op basis van een mineraal zonnefilter kiezen.

 5. Gwen Schipper

  Ik gebruik de niveau baby voor de gevoelige huid.. nu lees ik dat deze zowel een chemische als een mineraal bescherming heeft, maar dan zonder oxybenzone. Wat houd dit dan in voor mijn zoontje? Is dit dan een verstandige keuzen, of juist niet? En de nano hoef ik me dan geen zorgen om te maken (ivm inademing) omdat ik deze eerst op mijn handen doe voor dat ik ons zoontje er mee insmeer?

  Alvast bedankt voor je reactie.. Zeer interessant stukje! Groetjes Gwen

  • Gwen, heel veel zonnebrandmiddelen hebben zowel een chemisch als mineraal filter. Het belangrijkste lijkt mij dat er geen oxybenzone in zit. Als je hier meer over wil weten adviseer ik je de website van dr. Jetske Ultee te lezen. Ik ben ook geen expert op dit gebied, ik heb alleen geprobeerd de werkzame stoffen van de meest gebruikte middelen op te zoeken om mensen bewuster te maken van waar ze hun kindje mee insmeren.

 6. Gwen Schipper

  Bedankt! =)

 7. Ik heb lovea gekocht 30 spf. Bio. Pompje.
  Maar de filters zijn wel MET nano. Staat er expliciet bij, en met alcohol.

 8. Ik las ergens dat de lovea sp50 spray niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar. klopt dit? En waarom is dat?
  Mvg

  • Myrna we hebben het antwoord op je vraag gevonden op de website van Lovea: http://www.lovea.nl/veel-gestelde-vragen. “De reden dat deze tekst op de verpakking staat heeft met wetgeving te maken. Lovea is officieel geen babyproduct fabrikant en is daarom verplicht om deze tekst op de verpakking te zetten. Lovea BIO is 100% natuurlijk en geschikt voor de allergevoeligste huid en is dan ook JUIST heel erg geschikt voor (heel) jongere kinderen.”

 9. Ik dacht de hema baby zonnebrand te proberen (nr 6 in de lijst), maar kon die op hun site (en in de winkel) niet vinden. Wel de sun sensitive kids 50. Maar als ik de ingrediënten lijst bekijk lijken mij daar ook chemische filters in te zitten (octocrylene). Klopt dat?
  Sommige namen lijken op die oxibenzoyl (methoxydibenzoylmethane). Is dat hetzelfde als die af te raden stof?

  Bedankt voor alle info tot nu toe. Ik zie soms door alle bomen het bos niet meer.

  Lovea 50 voor kids had ik vorig jaar maar dat was net klei om te smeren. Deze liet inderdaad een dikke witte laag achter, met als gevolg dat ik minder smeerde. Vandaar mijn zoektocht naar een alternatief.

  Voor de volledigheid de lijst met ingrediënten : aqua.
  Octocrylene. Ethylhexyl salicylate. Butyl methoxydibenzoylmethane. Alcohol denat. C12-15 alkyl benzoate. Dibutyl adipate. Pentylene glycol. Tribehenin peg-20 esters. Ethylhexyl triazone. Titanium dioxide (nano). Glycerin. Caprylic/capric triglyceride. Triacontanyl pvp. Betaine. Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano). Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Silica. Laminaria ochroleuca extract. (En nog meer, maar dit zijn de eerstgenoemde en daarom waarschijnlijk de belangrijkste).

  • Ik ben geen ingrediënten-expert dus vind je vraag wel lastig te beantwoorden. Je kunt altijd op de site van dr. Jetske Ultee kijken, die heeft er heel veel over geschreven. Ik kon wel vinden dat octocrylene inderdaad een chemisch filter is, het absorbeert alleen UV-B straling: https://nl.wikipedia.org/wiki/Octocryleen. Verder vond ik dat butyl methoxydibenzoylmethane één van de meest gebruikte chemische zonnefilters is, met een goed veiligheidsprofiel: het is niet giftig en veroorzaakt geen huidirritatie. Idem voor ethylhexyl triazone. Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine is ook een chemisch filter. Titanium dioxide is weer een uitstekend mineraal filter. Kortom: een creme met veel chemische filters, maar gelukkig geen oxybenzone, en ook een goed mineraal filter.

   Je mening over Lovea 50 herken ik! Ik gebruik nu Naïf en die smeert veel fijner en laat geen witte waas achter.
   De Kids zonnemelk Sensitive SPF50 van de HEMA heeft trouwens een handige mini-verpakking en die zit standaard in mijn handtas, voor als ik een dagje weg ben en het onverwacht toch zonnig weer wordt. Er zitten geen parabenen en parfum in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.