Scrubba review

Kleding wassen op vakantie: Scrubba waszak | review

Kleding wassen op vakantie, je ontkomt er bijna niet aan met kinderen. Zelfs als je voldoende kleding ingepakt hebt voor een weekje weg is er meestal wel een kledingstuk dat je even snel wil wassen. Aardbeienvlekken in het favoriete shirt, een ongelukje in de enige pyjama of vieze skisokken: ik heb al heel wat kleine wasjes gedaan op vakantie. Sinds een tijdje gebruik ik voor de handwas een Scrubba waszak. In deze blog lees je wat de Scrubba is, hoe hij werkt en of de vakantiewas er écht schoon van wordt.

scrubba_opvouwbare_waszak

 

Wassen op vakantie

Er zijn talloze manieren om de was te doen op vakantie. Op campings kun je vaak een wasmachine en droger gebruiken, als je eerst dure muntjes hebt gekocht en het geluk hebt dat er een wasmachine vrij is. Voor een snelle handwas biedt een (opvouwbare) emmer of een mini electrische wasmachine uitkomst. In een hotel of vakantiehuisje is het al lastiger om te wassen, helemaal als er een ondiep design wasmeubel is.

Ik heb zelf jarenlang een fijne opvouwbare wasbak van Bo-Camp gebruikt om te wassen op vakantie. Omdat ik deze net iets te groot en zwaar vindt voor de handbagage besteld ik de Scrubba Wash Bag op Amazon. Intussen heb ik deze knalgroene waszak getest tijdens de wintersport, bij weekendjes Landal, op de camping in Frankrijk en thuis. Tijd voor een uitgebreide review dus.

vakantiewas scrubba

 

Wat is de Scrubba waszak?

De Scrubba is een ultra compacte lichte wasmachine voor je vakantie. Het is een waterdichte zak, een zogenaamde drybag, met een flexibel wasbord aan de binnenkant. De Scrubba maakt het doen van een handwas veel eenvoudiger. Er zit een klein ventiel in de waszak waarmee je overtollige lucht en vies spoelwater makkelijk uit de waszak kan laten lopen. De Scrubba is groen en verkrijgbaar in drie verschillende maten.

Als je de Scrubba niet gebruikt is hij net iets groter als een pakje drinken, en hij weegt slechts 142 gram.

Afmeting plat: 54 x 32 cm
Afmeting opgerold: 16 x 6 x 6 cm
142 gram
inhoud 13,5 liter

Hoe werkt de Scrubba?

De Scrubba waszak is heel eenvoudig en snel in gebruik. Je vult de waszak met kleding, warm water en wasmiddel, sluit hem af en schudt of rolt de was schoon. De kleding wrijft vanzelf over de zachte noppen aan de binnenkant en wordt hierdoor goed gereinigd. Net als bij een wasbord dat je vaak in textielwasbakken op de camping ziet. Na enkele minuutjes schudden spoel je de kleding na, wringt het uit en hangt de natte was op.

scrubba wash bag

 

Hoe gebruik je de Scrubba waszak precies?

We laten je de werking van de Scrubba stap voor stap zien. Je begint met het vullen van de waszak met enkele kledingstukken. Hoeveel kleding er in kan verschilt per formaat, hierover straks meer. Vervolgens vul je de waszak met warm water tot aan de markering op de buitenkant van de zak. Voor één of twee kledingsstukken heb je niet zoveel water nodig.

Voeg daarna vloeibaar wasmiddel of een wasdoekje toe, of shampoo als je geen wasmiddel mee hebt. Waspoeder is niet aan te raden omdat je te kort wast om het poeder goed op te laten lossen.

Dan rol je de bovenkant van de waszak enkele keren op, net als bij een drybag, en sluit de waszak met de gesp. Draai vervolgens het ventiel open om de Scrubba te ontluchten.

Vergeet niet om het ventiel dicht te draaien voordat je gaat wassen!

scrubba waszak ventiel

Rol of schudt de Scrubba korte tijd om de kleding te wassen. Voor een snelle opfrisbeurt rol je ongeveer 30 seconden, en voor een volledige was ongeveer drie minuten. Door het doorzichtige venster kun je zien of de was goed schuimt en eventuele vlekken eruit gaan.

scrubba waszak

Laat het vuile waswater uit de zak lopen, via de bovenkant of het ventiel, en vul de zak met schoon water om na te spoelen. Je kan heel makkelijk met de waszak schudden om het wasmiddel eruit te spoelen. Als er nog veel sop in de kleding zit spoel je nog een keer extra.

Je kleding is nu goed schoon gewassen. Verwijder al het water uit de Scrubba en rol tot slot de waszak met de kleding erin nog een keer stevig op om het water eruit te persen. Haal dan de kleding uit de waszak, wring nog een keer goed uit en hang het te drogen.

De Scrubba waszak laat je binnenstebuiten drogen als je klaar bent.

handwas vakantie

 

Hoeveel was kan er in de Scrubba?

De Scrubba is verkrijgbaar in drie afmetingen. De kleinste maat is de Scrubba Wash Bag Mini van 70 gram. Hier past precies één t-shirt of een vieze romper in. Iets minder geschikt voor gezinnen dus.

Het meest gebruikte formaat is de Scrubba Wash Bag van 142 gram. Deze is geschikt voor een handwas van maximaal twee t-shirts, twee paar sokken en twee onderbroeken. Eén dikke trui, of vier paar skisokken passen er ook precies in.

De grootste maat is de multifunctionele Scrubba Stealth Pack van 245 gram. Hier passen drie t-shirts, drie paar sokken en drie onderbroeken in. De Stealth Pack is ook te gebruiken als waterdichte rugzak of buitendouche.

wassen op vakantie srubba

 

Mijn ervaring met de Scrubba waszak

Ik heb de Scrubba waszak nu een half jaar in gebruik voor de handwasjes op vakantie. Ik vind hem echt ideaal en heel gemakkelijk in gebruik. Ik gebruik voor het wassen veel minder water dan voorheen met de open Bo-Camp opvouwbare wasbak. Het uitspoelen van het wasmiddel gaat sneller en makkelijker in de zak dan voorheen in een teiltje water.

Het grootste voordeel vind ik dat ik niet meer met mijn handen in het water met wasmiddel zit om te schrobben en spoelen, waardoor ik geen last heb van droge handen of eczeem. De was wordt door de noppen aan de binnenkant ook goed schoon. Het uitwringen van de natte was gaat gemakkelijker door de kleding eerst in de Scrubba op te rollen, als een soort ouderwetse kledingpers.

De kleding wordt snel weer schoon en fris en de handwas kost met de Scrubba echt minder tijd. En hij is zo licht en klein dat ik hem gemakkelijk in de rugzak meeneem voor een weekendje weg. Tot slot kun je de Scrubba ook als drybag gebruiken als je gaat zwemmen of suppen, en je kunt hem gebruiken om vieze was of natte zwemkleding te bewaren. De Scrubba waszak is niet goedkoop, maar ik ben echt heel blij met deze aankoop.

Samengevat zijn dit de dingen die ik heel fijn vind aan de Scrubba waszak:

 • Heel makkelijk in gebruik
 • Klein en licht mee te nemen op reis
 • Niet met je handen in het water voor de was
 • Minder water nodig om te wassen en spoelen
 • Geen stopcontact nodig
 • Niet meer wachten tot er een wasmachine beschikbaar is op d camping
 • Geen dure wasmuntjes of wasserette nodig
 • Praktische drybag voor natte zwemkleding
 • Stevig en duurzaam materiaal
 • Praktisch kijkvenster om te checken of de was schoon is
 • Makkelijk te gebruiken als je een ondiepe wasbak hebt in een hotel
 • De prijs
 • Er kan veel minder kleding in dan in een wasmachine

handwasmiddel

 

Welk wasmiddel voor de handwas op vakantie

Voor de handwas op vakantie gebruik ik meestal vloeibare Biotex wasmiddel. Deze neem ik mee in een kleine reisflacon. De tubes handwasmiddel van Kruidvat en HG zijn ook makkelijk in gebruik.

Sinds kort gebruik ik ook wasstrips voor de handwas, dit zijn zijn biologisch afbreekbare velletjes die je zo bij de was kunt gooien. Voor een kleine was scheur ik de witte strookjes in vieren. Ze lossen vrij snel op in handwarm water. Het fijne aan de wasstrips vind ik dat ze geen plastic bevatten, heel licht zijn en er geen kans is op een lekkende tube wasmiddel in mijn rugzak.

Om nat wasgoed op te hangen in de hotelkamer gebruik ik de ultracompacte waslijn van Sea to Summit. Op de camping gebruik ik een Leifheit wasrek, en een kleine waslijn met knijpers.

Meer reviews van handige campingartikelen

 

Wij hebben de Scrubba waszak zelf gekocht eind 2022 en uitgebreid getest. Het bedrijf Scrubba is op geen enkele wijze betrokken bij deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.