Je hoopt natuurlijk dat je kindje niet ziek wordt op vakantie. Door een ander klimaat, zwemmen of vreemd eten kan het echter gebeuren dat je kindje toch koorts krijgt of gaat spugen. Dan is het fijn als je zelf voldoende middelen bij je hebt in je reisapotheek. Wat neem je mee in je reisapotheek voor kleine kinderen? We hebben een handige printable checklist gemaakt. Open de PDF, print hem en gebruik hem als je je koffer gaat inpakken.
ORS: Oral Rehydration Solution
ORS is een mengsel van zout en suiker dat je op moet lossen in water. Je gebruikt het bij spugen en diarree om uitdroging te voorkomen. Er is speciale ORS met een smaakje voor kinderen. Geef de ORS meteen als je baby waterdunne diarree heeft, en niet pas na een aantal dagen. Babies drogen namelijk snel uit. Je mag de ORS niet mengen met kunstvoeding, maar kunt het via een theelepeltje geven vóór de voeding. Heb je geen ORS meegenomen op reis? Dan kun je ook een isotone sportdrank zoals AA-drink gebruiken.
Anti-muggenmiddelen
Anti-muggenmiddelen helpen muggenbeten te voorkomen. Niet alle middelen kunnen veilig bij kinderen gebruikt worden. Voor kinderen onder de 2 jaar mag je maximaal 30% DEET gebruiken. Omdat het best heftig spul is, ook voor de huid, kun je beter middelen zonder DEET gebruiken, zoals Care Plus Natural. Hier lees je onze ervaring hiermee.
Anti-reisziektemiddel
Reisziekte komt gelukkig zelden voor bij kinderen onder de twee jaar. Heeft je baby of dreumes er wel veel last van, vraag dan aan je huisarts of apotheek welk middel je veilig kunt gebruiken bij kleine kinderen. Sommige middelen tegen reisziekte hebben als bijwerking dat je er suf van wordt. Lees ook onze tips over het voorkomen van reisziekte bij kinderen.
Middel tegen luieruitslag
In een warme omgeving kan je kindje sneller last krijgen van luieruitslag omdat de luier gaat broeien. Fijne middelen tegen luieruitslag zijn Bepanthen en zinkolie. Sudocreme kan prikken op open wondjes, wees daar dus voorzichtig mee. Maïzena (je weet wel, uit je keuken) is fijn om plooien droog te houden. Katoenen onderbroekjes kun je gebruiken als je de luier even uit wil laten om de billen te luchten. Neem er een paar mee op vakantie, ook als je kindje nog niet zindelijk is.
Paracetamol
Paracetamol is altijd handig om bij je te hebben tegen pijn en koorts. Normaal zijn zetpillen bij kleine kinderen makkelijk in gebruik, maar die kunnen smelten boven de 25 °C . Neem daarom ook een vloeibare pijnstiller mee, zoals Sinaspril.
Neusdruppels
Neusdruppels of een neusspray is fijn bij verkoudheid en oorpijn. Er zijn speciale neusdruppels voor kinderen. Je kunt ook zelf een zoutoplossing maken door 9 gram zout op te lossen in 1 liter water. Bij babies vinden wij de Daro pipetjes prettig om te gebruiken. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Neem de neusspray dan mee in je handbagage en geef het voor het opstijgen en landen, om oorpijn te voorkomen.
Eigen medicijnen van je kindje
Uiteraard neem je de eigen medicijnen van je kindje mee op reis. Vraag bij je apotheek hoe je deze het best kunt bewaren in warme landen. Denk ook aan een medicijnpaspoort. Daarin staan de officiële stofnamen van de medicijnen, wat voor een arts in het buitenland nuttig kan zijn in geval van nood.
Kinderziektes
Heeft je kindje een kinderziekte opgelopen vlak voor je vakantie? Dan mag je niet altijd zomaar aan boord van een vliegtuig. Bij deze ziektes heb je een verklaring van een arts (in NL en Engels) nodig: bof, kinkhoest, mazelen, vijfde ziekte, waterpokken, roodvonk, rode hond. De medische verklaring geeft aan dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is, en dat het veilig is voor je kind om te gaan vliegen.
Vakantiedokter
Is je kindje in het buitenland toch ziek geworden of heeft het een verwonding opgelopen? Dan kun je een plaatselijke arts bezoeken. Twijfel of je naar een arts of ziekenhuis moet gaan, of heb je een recept gekregen wat je niet begrijpt? Dan kun je ook contact opnemen met de Vakantiedokter in Nederland. Dat kan via de telefoon of met de gratis app: App de Vakantiedokter. Je kunt dan zelfs een foto naar de arts sturen. Veel makkelijker dan via de telefoon uitleggen hoe de insectenbeet of vlekjesziekte van je kindje er uit ziet! Download de App alvast vóór je vertrekt.
Alle inpaklijsten en checklisten
- Inpaklijst ‘Midweek of weekend bungalowpark’
- Inpaklijst ‘Wintersport met baby of peuter’
- Inpaklijst ‘Vakantie met baby’
- Inpaklijst ‘Vakantie met peuter’
- Checklist voorbereiding: ‘Geen stress op het vliegveld’
- Checklist ‘Voorbereiding op de wintersport’
Nog meer handige reistips voor je vakantie met baby
- Draagzak huren voor je vakantie
- Kinderwagen of buggy meenemen?
Wat een handige lijst! Zelf hier geen kleine kinderen meer, maar dit wat inderdaad ook wat ik altijd bij me had met vakantie. Vooral de Vallen en stoten zalf had ik vaak nodig! In vakantiehuisjes en appartementen vind je vaak tegels en vooral wanneer er wat water ligt, wordt dat spekglad!
Ik had zelf nooit zinkzalf of sudocreme bij me. Ik vond deze creme altijd zo dik en vet! Ik zweerde altijd bij Oridza. Deze zalf wordt maar in 1 apotheek verkocht in Nederland (wel te bestellen door heel Nederland), maar ik vond die zo fijn! Niet vet, trekt snel in en binnen een dag waren de rode billetjes weer gezond van kleur. Nu mijn kinderen ouder zijn (4 en 9) neem ik nog die zalf mee. Helpt ook bij “zweetplekken” die een wat geïrriteerde huid veroorzaakt.