Kindvriendelijke wandelplekken in Salland met Take Away

Op een zonnige studiedag deze herfst ging ik met de kinderen naar het speelbos op de Sallandse Heuvelrug. Na een heerlijke wandeling hadden de kinderen honger en ik had zin in koffie. De snoepjes en Dopper met water in mijn rugzak waren allang op. Opwarmen en gezellig iets eten en drinken na een boswandeling lukt helaas even niet in deze coronatijd. Alle horeca is momenteel verplicht gesloten. Gelukkig zag ik na de wandeling een kiosk voor een koffie to-go en een ijsje vlakbij de parkeerplaats. Er zijn heel veel van dit soort kindvriendelijke wandelplekken in Salland waar je een frisse neus kunt halen en tevens de lokale horeca kunt steunen. Heb jij zin om erop uit te gaan komend weekend? Dan zijn dit dé plekken in Salland met een Take Away waar je moet zijn na het wandelen.

Tip: neem je je eigen koffiebeker van RVS of bamboe mee naar het bos om afval te voorkomen. Je kunt hem bij de meeste locaties gewoon laten vullen met verse koffie.

Wandelen herfst

Sallandse Heuvelrug – Take Away bij het Buitencentrum

Bij het bezoekerscentrum op de Sallandse Heuvelrug aan de kant van Nijverdal is het startpunt van enkele superleuke kindvriendelijke wandelroutes. De speelbos wandeling van Jonas en Joep de Eekhoorn is favoriet bij mijn kinderen. Onze peuter vindt het Kabouterpad ook erg leuk. In het bezoekerscentrum (Buitencentrum genaamd) vind je het Planetarium van de sterrenwacht, toeristische informatie, een leuke cadeauwinkel en een café-restaurant met terras, Buitengewoon Lekker. Bij de Take Away van het restaurant koop je drankjes, koeken, belegde broodjes of een lekkere plak krentenwegge.

Speelbos Sallandse Heuvelrug
Genoeg bankjes in het speelbos om je koffie to-go op te drinken

 

Vlak naast het grote Buitencentrum is deze zomer een leuk nieuw eetcafé met terras geopend, de Wieger. Het eetcafé is nu tijdelijk gesloten, maar de kiosk aan de zijkant van het eetcafé is nog steeds geopend voor afhaal. Hier kun je drankjes, ijs, broodjes of een snack uit de frituur afhalen. De kinderen hebben in het zonnetje genoten van een lekker softijsje, en ik kocht er een koffie voor onderweg.

kiosk salland
Heerlijk softijs van eetcafé De Wieger op de Sallandse Heuvelrug

Bovenop de Holterberg: Buitengewoon Holten

Tien minuten rijden vanaf het bezoekerscentrum vind je bovenop de Holterberg verschillende restaurants, parkeerplaatsen en het Natuurmuseum Holterberg. Vanaf deze plek kun je wandelen over de heide, de Canadese begraafplaats bezoeken of naar het speelbos van Daantje Das. Het leuke pannenkoekenrestaurant Woody’s is helaas permanent gesloten, wij kwamen hier graag na een herfstwandeling.

Daantje Das Holterberg
Schommelen in het bos van Daantje Das op de Holterberg, dat direct achter Woody’s ligt

 

Naast Woody’s is Buitengewoon Holten gevestigd, een eetcafé met midgetgolfbaan en een klein terras. Bij het loket aan de zijkant van het eetcafé halen wij in de zomer regelmatig een ijsje met de kinderen. Het eetcafé is nu gesloten, maar de On The Go Corner is ieder weekend geopend voor drankjes en versnaperingen. Dit is de plek waar je je koffie en ijs af kunt halen als je naar de Canadese begraafplaats op de Holterberg wandelt.

ijsje eten Holterberg

Erve de Pas bij de Sprengenberg

Aan de westkant van de Sallandse Heuvelrug, bij het plaatsje Haarle, ligt Erve de Pas. Hier is het startpunt van mooie wandelroutes over de heuvelachtige Sprengenberg. De kinderspeurtocht ‘Wout de Wolf’ is een aanrader, deze kun je op zondagen ophalen bij het informatiecentrum bij Erve de Pas. Of leef je na een wandeling uit bij de speelnatuur van OERRR. Bonuspunten: de waterspeelplek en de weg naar het bos zijn geschikt voor kinderen een rolstoel. Bij Herberg de Pas aan het begin van de wandelroute kun je een Koffie to Go kopen.

Natuurspeelplek Nieuw Rande
De natuurspeelplek in het bos bij Hotel Gaia

Drive-In restaurant bij Hotel Gaia (Nieuw Rande) in Diepenveen

Hotel Gaia is gevestigd in een prachtig landhuis aan de rand van het bos bij Diepenveen, vlak aan de IJssel. Op het landgoed Nieuw Rande rondom het hotel-restaurant kun je heerlijk wandelen, er zijn volop paddenstoelen te zien. Onze kinderen vinden de natuurspeelplek met de waterpomp onderweg erg leuk. Normaal drinken wij iets op het terras buiten bij Hotel Gaia, maar dat is nu gesloten. Er is gelukkig wel een Take Away mogelijkheid bij de Boskiosk naast het terras. Daarnaast heeft Hotel Gaia nog iets gaafs bedacht, de Gaia Drive-In. Onder het oude landhuis is een unieke koetspoort, waar je met met je auto doorheen kunt rijden. In de koetspoort is afhaalloket van het restaurant. Je hoeft je auto niet uit om je diner af te halen. Bijzonder: Hotel Gaia heeft een volledig vega menukaart.

Hotel Gaia
Uit de oude doos: toen je nog wel op het terras mocht zitten bij hotel Gaia

Brasserie Op Duur bij de Duusche Waarden

Iets verderop aan de IJssel ligt het mooie natuurgebied De Duursche Waarden in de uiterwaarden. In onze blog vorige maand schreven we al over de leuke wandeling hier. Wij hadden eind september nog het geluk dat we op het terras van brasserie Op Duur iets konden eten en drinken. Helaas is de brasserie weer gesloten. Bij het infocentrum kun je gelukkig wel een heerlijk lunchpakket of een Koffie to Go afhalen. Ideaal voor een picknick aan de IJssel!

Ga je eind van de dag wandelen en heb je flink honger gekregen? Dan kun je 500 meter verderop terecht bij restaurant BIJRipperda in Den Nul. Bij het Burgercafé kun je broodjes burger menu’s afhalen. Wij hebben ze nog niet geprobeerd, maar het schijnen de beste burgers uit de regio te zijn.

Brasserie Op Duur

Neem je eigen pannen mee naar bistro de Oale Ste in Nijverdal

Wij kamperen al jaren regelmatig op camping de Noetselerberg in Nijverdal. Vanaf de camping loop je zo het bos in voor prachtige wandelingen op de Sallandse Heuvelrug. Bij de ingang van deze camping vind je de sfeervolle Bistro de Oale Ste, een begrip in de regio. Je kunt hier echt ontzettend lekker eten. Wij zijn hier regelmatig geweest met de familie. De volwassenen lekker eten en drinken op het terras, en de kinderen vermaken zich intussen in het naastgelegen (binnen)speeltuin van de camping. De Oale Ste heeft zowel een Take Away voor een koffie to-go, als afhaal voor fantastische streekgerechten. Let op: de bistro is nu  beperkt geopend. De openingstijden van de Take Away en de menukaart zijn iedere dag verschillend, dus kijk vooral even op de Facebookpagina voor de actuele info.

Wij vinden de actie ‘Alle pannen verzamelen‘ die De Oale Ste nu heeft een geweldig idee. Je neemt je eigen pannetje mee om je vooraf bestelde diner (inclusief lekker bockbiertjes!) af te halen, dat scheelt weer plastic verpakkingen. Komend weekend staat bijvoorbeeld een zuurkoolstamppot met wildstoof en stoofpeertjes op de agenda, die je op zaterdagochtend af kunt halen. Jammie!

NuNu en Pa&Ma bij landgoed de Kranenkamp (Deventer)

Aan de rand van Deventer, langs de N348 richting Raalte, ligt landgoed de Kranenkamp. Dit mooie bos naast Abdij Sion draagt nog sporen van de Engelse landschapstuin die hier ooit werd aangelegd. Heuveltjes, slingerende paden en een rietgedekt theehuis vormen de ideale omgeving voor een korte wandeling. Als wij vlakbij huis even een frisse neus willen halen is dit de plek waar we in het weekend naar toe gaan. Normaal gesproken gaan we na een wandeling met de kinderen naar de grote speeltuin bij NuNu Food & Drinks. Dat gaat voorlopig helaas niet, want NuNu is gesloten en heeft geen Take Away. Je zal dus zelf je koffie mee moeten brengen naar het bos.

Als je vanaf de Kranenkamp terug rijdt richting Deventer kun je wel een heerlijk diner afhalen bij Brasserie Pa&Ma, dat ligt 3 km verderop aan de rand van Schalkhaar. We zagen al een Bouef Bourguignon en heerlijke Thaise curry op de menukaart staan, dus gaan hier binnenkort zeker iets bestellen en afhalen.

NuNu in Salland
Deze lunch bij NuNu Food & Drinks moeten we even missen

Support your locals

We hopen je met deze blog inspiratie te hebben gegeven voor mooie herfstwandelingen en steun voor de lokale horeca. Heb jij nog aanvullingen voor een Take Away in Salland? We horen ze graag!

Zoek je nog inspiratie voor een mooie wandelroute? Lees dan de blog van collega Annemarie over wandelen op de Holterberg.

Voor wandelplekken met een Take Away in de regio Twente lees je de blog met 15 tips van onze collega op Vettt.nl. 

Meer lezen over wandelen met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.