huurauto sunny cars riga

Huurauto met kinderen: praktische tips

Vlak na de geboorte van onze tweede kleine reiziger besluiten we een citytrip te maken naar Riga in Letland. We zijn hier al vaak geweest met onze eigen auto via de ferry, maar deze keer besluiten we te vliegen en in Riga een auto te huren. We combineren onze vakantie namelijk met een werkbezoek in Kuldiga, een mooie stad in het westen van Letland. Met een baby en kleuter zijn we met een huurauto net wat flexibeler dan met het beperkte openbaar vervoer. In deze blog vertellen we je onze ervaring met het huren van een auto met autostoeltje en geven we praktische tips.

kofferbak huurauto
Zou alle bagage in de kofferbak van de huurauto passen?

 

Het zoeken van een goede autoverhuurder is iets waar veel gezinnen best tegen op zien. Er komt namelijk best wat bij kijken: verzekeringen, een volle tank, eigen risico onbeperkte kilometers, dekking van schade en natuurlijk de kleine lettertjes. We hebben geen zin in (financiële) verrassingen ter plekke en gedoe, en kiezen daarom voor een huurauto van Sunny Cars. Vanuit mijn ervaring als zelfstandig reisadviseur weet ik dat hun all-inclusive formule heel fijn is en dat je geen extra kosten hebt, behalve de huur van de autostoeltjes ter plekke.

Huurauto sunny cars

Het kiezen van de juiste huurauto is wel even puzzelen. We reizen met een grote en een kleine koffer, de kinderwagen met reiswieg en de PramPack kinderwagentas. Dat moet natuurlijk wel allemaal in de kofferbak passen. Op de website van Sunny Cars zoek ik naar een ruime huurauto waar minimaal drie koffers in kunnen. Dan moet er ook vast plek zijn voor de kinderwagen toch? Ik selecteer de huurdata, de ophaallocatie en een vierdeurs model en de autocategorie ‘Compact’. Er verschijnen een aantal opties en ik selecteer de ‘Toyota Auris STW (station)’. Je weet natuurlijk nooit welke auto je exact krijgt, maar in een vergelijkbare auto van dezelfde categorie moet je natuurlijk net zoveel koffers kwijt kunnen.

In de volgende stap kan ik accessoires toevoegen zoals een GPS en buggy. Er zijn ook kinderzitjes in verschillende groepen beschikbaar. Voor mijn kleuter voeg ik een kinderzitje (4-7 jaar) toe aan de huurauto. Er staat duidelijk aangegeven dat de kosten van de accessoires niet bij de huurprijs inbegrepen zijn maar dat we deze ter plekke moeten betalen. Ik vul mijn persoonlijke gegevens in en de boekingsbevestiging volgt daarna al snel per email.

Autostoeltje huren sunny cars

 

Na eerst twee dagen zonder auto in Riga doorgebracht te hebben melden we ons op een donderdagochtend bij het verhuurkantoor in de stad. Sunny Cars heeft als ‘bemiddelaar’ een auto voor ons geboekt bij Europcar, en daar worden we prima geholpen. Doordat de boeking niet in hun eigen systeem gedaan is maar via Sunny Cars moet de medewerker wel even zoeken naar onze gegevens. Dit valt nog best tegen, we zijn ruim een half uur verder voordat we klaar zijn met alle papieren en uitleg. Europcar rekent een borg van €300,- voor de huurauto, maar de medewerker legt uit dat die volledig door Sunny Cars vergoed wordt mocht er iets gebeuren. Fijn om weer even bevestigd te krijgen dat de all-inclusive formule een goede keuze is.

huurauto ophalen

De gereserveerde autostoel staat gelukkig al klaar op het kantoor en ziet er prima uit. Onze kleuter vind het allemaal veel te lang duren intussen. En dan blijkt onze huurauto ook niet bij het kantoor van Europcar in de binnenstad te staan maar in een parkeergarage op vijf minuten loopafstand. Met twee kids, een rugzak, Maxi Cosi stoeltje, kinderwagen en de gehuurde autostoel wandelen we door de stad. Eigenlijk is het niet zo handig om met z’n allen de huurauto op te halen merken we nu.

Huurauto ophalen
Met de baby in de draagzak gebruiken we de kinderwagen als bagagekar voor de autostoelen

 

Aangekomen bij de garage vinden we al snel onze huurauto, een nieuwe Honda Civic Station. Gelukkig past de kinderwagen gemakkelijk in de kofferbak. De koffers halen we later vandaag op bij ons appartement. Het vastmaken van de autostoelen is best even prutsen. We zijn het niet gewend om de Maxi Cosi met een autogordel te bevestigen omdat we thuis een Familyfix onderstel hebben. Ook de groep 2 zitverhoger met rugleuning van onze kleuter moet anders vastgezet worden dan we kennen, en het kost ons tien minuten voordat we alles door hebben en de stoelen veilig vast staan.

huurauto autostoeltjes
De autostoeltjes staan (eindelijk) in de auto

 

Vanuit de binnenstad rijden we naar ons appartement en laden we de rest van de bagage in voordat we naar Kuldiga rijden. De koffers, rugzak en kinderwagen passen makkelijk in de kofferbak, wat een opluchting! Het is prachtig zonnig weer, en ik ben blij dat ik zelf vanuit Nederland al zonneschermen had meegenomen voor de kids.

kofferbak huurauto
Alle bagage past gelukkig makkelijk in de kofferbak!

 

We genieten twee dagen van de fijne huurauto en onze vakantiedagen. Op zaterdagmiddag rijden we weer terug naar Riga. Eigenlijk wilden we de auto op zaterdagavond inleveren bij de verhuurder in de stad, maar de verhuurmedewerker bood ons aan om de auto zonder extra kosten te houden tot zondagmiddag. De huurauto moest namelijk weer terug naar het depot bij het vliegveld. Voor de verhuurder was het veel makkelijker als wij daar de auto zelf naar toe zouden brengen. Wat een super service! Het scheelt ons veel tijd dat we zaterdag niet met de auto terug hoeven naar de binnenstad en dat we zondag geen taxi nodig hebben om naar het vliegveld te gaan.

Huurauto Sunny Cars

 

Zondagmiddag is onze stedentrip dan echt voorbij. We leveren pakken de auto in en rijden dan richting het vliegveld. De parkeerplaats van e autoverhuurders is slechts twee minuten lopen van de terminal en het inleveren en controleren gaat heel snel. We zwaaien onze fijne auto gedag en vliegen weer naar huis.

Praktische tips als je een auto huurt

Wil jij ook een auto huren voor je vakantie met kinderen? We geven je praktische tips uit eigen ervaring.

  • Reserveer vooraf je autostoeltjes bij de huurauto bij de boeking. Verhuurlocaties hebben een beperkt aantal kinderstoelen, en het kan in drukke periodes voorkomen dat ze op zijn.
  • Zit je kindje in een Maxi Cosi (groep 0) stoeltje? Neem deze dan zelf mee van huis. Dan weet je zeker dat je baby goed in de Maxi Cosi past, en kun je je baby ook veilig vervoeren in de taxi vanaf het vliegveld. Oefen wel thuis hoe je de Maxi Cosi met de autogordel moet bevestigen als je dit thuis nooit doet.
  • Zit je kleuter al op een losse zitverhoger? Dan kun je zelf een (opblaasbare) zitverhoger van huis meenemen. Check wel eerst de regels in je vakantieland, meestal moeten kinderen tot 1.35m in een autostoel met rugleuning.
  • Neem een universele autostoelhoes mee van huis. Autostoeltjes bij verhuurmaatschappijen zijn niet altijd even schoon. Een autostoelhoes koop je voor enkele euro’s bij Kruidvat.
  • Boek een huurauto met genoeg kofferbakruimte voor je koffers, buggy of kinderwagen. Vaak kun je voor een paar tientjes meer een ruimere auto boeken, dat scheelt een hoop inpakstress ter plekke. Grote auto’s zijn populair bij gezinnen, dus boek op tijd je huurauto.
  • Zorg zelf voor zonneschermen voor tijdens zonnige dagen, en neem een extra hydrofiel mee om op de autostoel te kunnen leggen. Zo voorkom je dat de gordels en sluiting van je autostoel heet worden in de zon.
  • Check van tevoren waar de ophaallocatie van de huurauto is. Bij sommige budgetmaatschappijen moet je eerst met een shuttlebusje van de terminal naar het parkeerterrein van de verhuurder toe. Niet handig na een vlucht met vermoeide kids en al je bagage.
  • Reis je met twee volwassenen? Laat dan één persoon de huurauto ophalen en de ander met de kids naar de speeltuin gaan. Het invullen van alle papieren kan best een tijdje duren.

 

Wil je meer weten over de all-inclusive formule van Sunny Cars? Kijk dan even op de website, daar staat het duidelijk uitgelegd. Je kunt je huurauto bij Sunny Cars hier boeken.

Meer lezen

Onze huurauto in Riga is mede mogelijk gemaakt door Sunny Cars. Deze blog beschrijft eerlijk onze eigen ervaring, we hebben zelf in de gehuurde auto gereden en de foto’s hebben we zelf gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.