Thuis kopen we bewust geen water in plastic flessen, dus waarom zouden we dat op reis wel doen? Een waterfilter gebruiken is een duurzaam en praktisch alternatief voor flessen water in landen waar het kraanwater niet zo betrouwbaar is. Je hoeft niet steeds naar de winkel om flessen water te kopen, maar kunt gewoon kraanwater of zelfs water uit een waterval drinken.
Wij namen een Grayl GeoPress waterfilter mee tijdens onze reis door Colombia. In ruim drie weken tijd hebben wij met vier personen niet één keer flessenwater gekocht!
Maar welk waterfilter is goed en makkelijk in gebruik als je op reis gaat? Welke merken zijn er, en wat zijn de verschillen?
Wij vonden het best lastig om uit de vele opties een waterfilter te kiezen die voor vier personen te gebruiken was. Er is zoveel keuze! We hebben veel reviews gelezen voordat we een waterfilter kochten.
Overweeg jij de aanschaf van een waterfilter? Onze ervaring delen we graag in deze blog, hopelijk wordt jouw zoektocht daarmee iets eenvoudiger.
INHOUDSOPGAVE
- Waarom heb je eigenlijk een waterfilter nodig op reis?
- Dit wil je uit je drinkwater filteren
- Hoe werkt een waterfilter?
- Onze wensen bij de aanschaf van een waterfilter op reis
- Lichtgewicht waterfilters
- Voor- en nadelen van de populairste waterfilters voor op reis
- Onze ervaring met de Grayl GeoPress | review
Waarom heb je eigenlijk een waterfilter nodig op reis?
Het kraanwater in Nederland is prima drinkbaar en gezond, maar op heel veel plekken in de wereld is dat niet zo. Het water kan vervuild zijn met parasieten, metalen, virussen zoals Hepatitis A, of erg naar chloor smaken. Om te voorkomen dat je ziek wordt van water op reis kun je plastic flessen water kopen, maar dit is niet duurzaam.
In ontwikkelingslanden komen plastic flessen na gebruik vaak in de natuur terecht.
Met een waterfilter kun je o.a. bacteriën, virussen, metalen en chemicaliën uit het water filteren. Zo voorkom je bijvoorbeeld darmproblemen, en je bespaart ook nog eens de kosten van flessenwater.
Ook scheelt een waterfilter, zeker als je met een gezin reist, heel veel sjouwen met waterflessen. Stel je voor dat je lopend elke dag drie liter flessenwater in de supermarkt haalt, naast je gewone boodschappen. Of dat al dat flessenwater achterop de motor mee had gemoeten naar onze accommodatie aan het strand bij El Valle?
Dit wil je uit je drinkwater filteren
Of je nou kraanwater, slootwater of water uit een waterval filtert, dit zijn de dingen die je er graag uit wil halen:
- Protozoa: eencellige organismen (pasarieten) die buikpijn en diarree kunnen veroorzaken. Protozoa zijn 5 tot 500 microns groot en worden door de meeste waterfilters goed gefilterd.
- bacteriën: deze ziekmakers zijn 1 tot 10 micron groot, dus kleiner dan protozo. Ziekmakende bacteriën in water zijn bijvoorbeeld E.coli, cholera en legionella. De meeste waterfilters filteren vanaf 0,2 micron en halen zo alle bacteriën uit het water
- visussen zijn nog veel kleiner. Ze worden alleen gefilterd door systemen met membraanfilters met openingen kleiner dan 0,02 micron. Voorbeelden van virussen die in drinkwater kunnen voorkomen zijn Hepatitis A en het norovirus.
- chemicaliën die je niet in je drinkwater wil zijn bijvoorbeeld pesticiden en insecticiden. Deze kunnen voorkomen in een beekje dat langs landbouwgrond stroomt. Ook chloor valt onder chemicaliën, deze wil je misschien filteren omdat het geen fijne smaak aan je drinkwater geeft. Chemicaliën filter je uit het water met actieve kool.
- zware metalen kunnen van nature voorkomen in grondwater, of in het water zijn gekomen door zware industrie. Voorbeelden van schadelijke zware metalen zijn lood en arseen. Je wordt er meestal niet onmiddelijk ziek van op reis, maar gezond zijn ze niet.
- microplastics zijn kleine stukjes plastic van 0,05 mm tot 5 mm. Ze kunnen zelfs via water dat je drinkt in je bloedbaan terecht komen. Microplastics zitten ook in flessenwater. Als je ze eruit kan filteren, waarom niet?
In Lima (Peru) ruikt het kraanwater meer naar chloor dan een gemiddeld zwembad
Hoe werkt een waterfilter?
Er zijn verschillende manieren om schoon drinkwater te krijgen met een waterfilter. Er zijn zwaartekrachtsystemen, druksystemen, zuigsystemen, UV-licht systemen en druppels. En dan zijn er nog verschillende filters, zoals membraanfilters en actieve kool filters. Duizelt het je al?
Een membraanfilter is een waterfiltersysteem dat deeltjes scheidt op basis van hun grootte. Het water wordt door een filter met heel kleine gaatjes (poriën) geduwd of gezogen, en op basis van het formaat blijven de protozoa (parasieten) en bacteriën achter. Ze doden de bacteriën en virussen niet, maar filteren ze eruit als een heel fijne zeef. Virussen zijn voor de meeste membraanfilters te klein om te filteren.
Membraanfilters zijn er met holle vezel filters en met keramische filters. Een holle vezel membraan filter zie je vaak in lichtgewicht waterfilters voor op reis. Een voorbeeld van een membraanfilter is de populaire LifestrawGo.
Een carbonfilter werkt op basis van actieve kool, waar de protozoa, bacteriën en visussen door vastgehouden worden. Dit is filtering door adsorptie. Filters met actieve kool filteren ook virussen, chemicaliën en zware metalen, en bijvoorbeeld de chloorsmaak.
Een UV-filter maakt gebruikt van ultraviolet licht, dat 99,999% van de bacteriën en visussen doodt door het DNA te veranderen. Een UV-filter haalt geen chemicaliën, microplastics of zware metalen uit het water. Een voorbeeld van een UV-waterzuiveraar is de Steripen.
Druppels en tabletten zuiveren het water doordat je er een chemische stof aan toe voet, zoals chloor. Deze manier van waterzuiveren doodt de protozoa, bacteriën en visurssen. Net als bij de UV-filters haalt dit echter niet de zware metalen en microplastics uit het water.
Onze wensen bij de aanschaf van een waterfilter op reis
Wij hadden al enkele goede isolerende drinkflessen. De aanschaf van vier nieuwe drinkflessen met geïntegreerde waterfilters wilden we daarom liever niet. We zochten daarom een systeem dat water goed filtert én waarbij je daarna het water kan overgieten in de eigen bidons.
Op die manier kun je de bidon ook nog gebruiken voor iets anders dan drinkwater. Onze jongste is geen goede waterdrinker, hij vindt het fijn om af en toe sportdrank of vruchtensap in zijn bidon te kunnen doen. Daarnaast kun je met eigen bidons een beetje in de gaten houden hoeveel je drinkt op een dag.
Drinkwater met een sterke chloorsmaak vinden onze kinderen echt vies. Wij hebben daarom bewust gezocht naar een filter dat ook de chloorsmaak en – geur volledig wegfiltert.
Tot slot hadden we voorkeur voor een drinksysteem waarbij je niet door het filter hoeft te zuigen. Jonge kinderen hebben hier niet altijd genoeg kracht voor. Ook bij wandelingen op hoogte en kortademigheid kan drinken door een filter niet altijd prettig zijn. Verder kun je geen ranja of Isostar tabletten toevoegen aan de drinkwater als je het nog door een filter heen moet zuigen.
Lichtgewicht waterfilters
Ga je met zo min mogelijk bagage op reis? Dan speelt het gewicht en de afmeting van een waterfilter zeker een rol. En daarom zitten behoorlijk wat verschillen!
De Katadyn BeFree 0.6 liter is met 59 gram één van de allerlichtste waterfilters. De waterfles is opvouwbaar en het geheel neemt nauwelijks ruimte in.
De Steripen Ultralight UV-filter weegt slechts 76 gram en de afmeting is maar 13 x 3,5 cm. Je hebt hierbij wel een drinkfles met grote opening nodig om de Steripen te kunnen gebruiken. De Ultra versie heeft een Li-Ion-batterij die je met een USB kabel kunt opladen, waardoor je geen batterijen mee hoeft te nemen.
De opvouwbare silicone drinkfles van Decathlon heeft met 1 liter een grote inhoud, en het geheel weegt slecht 180 gram. Dit is tevens het goedkoopste waterfilter.
Verderop in deze blog volgt meer uitleg over deze lichte waterfilters.
Voor- en nadelen van populaire waterfilters voor op reis
Op allerlei reisforums en reisblogs kun je ervaringen met waterfilters op reis vinden. Soms gesponsord weliswaar, dat maakt het soms lastig om de voor- én nadelen van de verschillende waterfilters te vinden.
Wij zetten de populaiste opties op een rij: de Lifestraw, Water-to-Go, Steripen, Katadyn BeFree, Forclaz filterfles en de Grayl GeoPress.
- alle genoemde waterfilters zijn BPA vrij
- geen enkel waterfilter is geschikt voor zout water
- deze blog is NIET gesponsord
Lifestraw waterfilter
Lifestraw één van de populairste merken waterfilters onder backpackers. De Lifestraw Peak is het basisproduct. Dit is een staafje van bijna 20 cm lang met een tuitmond eraan, het lijkt wat op een duikstaaf waar onze kinderen in het zwembad mee spelen. In de staaf zit het membraanfilter. De Lifestraw Peak weegt 65 gram en kan 4.000 liter water filteren. Met de Lifestraw Peak kun je zelfs rechtstreeks uit een meer of beek water drinken. Het filterstaafje zelf, zonder drinkfles, kost ongeveer 30 euro.
De meeste mensen gebruiken het filterstaaje echter in de Lifestraw Go 2.0 waterfles. Deze is verkrijgbaar in hippe kleuren en verschillende formaten (650 ml en 1 liter). Er is een gewone kunststof versie en ook een isolerende RVS versie (500 ml en 710 ml).
Een andere optie is de populaire Camelbag Eddy+ waterfles, die ook verkrijgbaar is in een versie met een Lifestraw Peak filter erin. Dan drink je niet uit een hard tuitmondje maar uit het plastic tuitje van de Camelbag.
De standaard plastic Lifestraw fles met filter en een inhoud van 650 ml weegt 247 gram.
Vind je zo’n grote drinkfles teveel ruimte innemen en te zwaar? De Lifestraw is er ook met een opvouwbare drinkfles van 600 ml of 1 liter. Dit is heel handig als je lichtgewicht reist of gaat hiken.
- Bekijk de prijs van de Lifestraw Peak (het ‘rietje’)
- Bekijk de prijs van de Lifestraw Go 2.0 (rietje+waterfles)
- Bekijk de prijs van de opvouwbare Lifestraw
- Bekijk de prijs van de CamelBag Eddy+ by Lifestraw
- Bekijk de prijs van de rvs geïsoleerde Lifestraw waterfles
Genoeg opties dus! De Lifestraw drinkfles is in vele webshops te koop en online kun je veel reviews vinden. Logisch dat veel reizigers voor dit merk kiezen. Toch hebben wij wel wat kritische noten.
Het grootste nadeel is dat de Lifestraw maar beperkt schadelijke stoffen uit het water filtert. Het heeft alleen een membraanfilter. Als je ook virussen wil elimineren kun je nog apart druppels (chemicaliën) aan het water toevoegen, zoals de Care Plus Hadex. Dit geeft wel een chloorsmaak aan het water.
Persoonlijk vinden wij het niet handig dat je voor ieder gezinslid een filter moet aanschaffen, omdat je het water dus pas tijdens het drinken filtert. Je kunt geen gefilterd water overgieten in bidons of een koffiezetapparaat. Hoewel de Lifestraw niet heel duur is, ben je met de aanschaf van vier stuks toch ruim €200,- kwijt.
- verkrijgbaar in verschillende formaten, materialen, leuke kleuren en een lichtgewicht versie
- ook in een geïsoleerde RVS drinkfles verkrijgbaar om je drinkwater koel te houden
- kan tot 4000 liter water filteren dus gaat lang mee
- de Lifestraw filtert 99,99% van alle bacteriën en parasieten uit het water, maar GEEN kleine virusdeeltjes, chemicaliën en metalen.
- de Lifestraw drinkfles is niet 100% waterdicht. Bij drukverschillen, zoals in het vliegtuig, lekt de fles bij het ventiel.
- je zuigt het water door het drinktuitje omhoog. Hierdoor kun je geen grote slokken water nemen als je erg dorst hebt. Voor het laatste bodempje water uit de drinkfles moet je hard zuigen.
- na enkele weken intensief gebruik kan het filter een muffe geur krijgen als je het filter niet consequent droog blaast na gebruik.
Water-to-Go drinkfles
De Water-to-Go drinkfles maakt gebruik van drie soorten filtertechnieken: een membraanfilter, omgekeerde osmose met een Nano filter én een carbonfilter. Hierdoor filtert het tot 99.9999% van alle schadelijke bacteriën, virussen, chloor en zware metalen.
De fles is voordelig en filtert meer schadelijke stoffen dan de Lifestraw, dat vinden wij een pluspunt.
De Water-to-Go flessen zijn verkrijgbaar met een inhoud van 500, 600 en 750 ml.
- lage aanschafprijs
- door de drie filtertechnieken filtert de Water-to-Go ook virussen en zware metalen
- de vorm van de fles (net een sportbidon) ligt prettig in de hand
- Net als bij de Lifestraw drink je door het filter, en kun je dus niet vooraf water filteren en in bidons gieten.
- Het filter in de dop gaat ongeveer 130 liter (bij de 500 ml fles) of 200 liter (bij de 750 ml fles) mee, of maximaal drie maanden. Daarna moet je het filter vervangen. Bij andere merken gaan de filters veel langer mee.
- Een nieuw filter kost €21,95, dat is bijna de prijs van een nieuwe waterfles. Wij vinden dit niet zo’n duurzame oplossing.
- De Water-to-Go drinkfles lekt een beetje als je hem niet goed rechtop houdt.
- Omdat het filter bij de Water-to-Go drinkfles in de dop zit, moet je hem op de kop houden en tegelijk zuigen om eruit te kunnen drinken. Dit vinden wij zelf niet zo prettig tijdens een wandeling.
- Je moet het filter van tevoren activeren, dat duurt ongeveer 20 minuten. Ook als het filter tijdens je reis droog is geworden moet je hem opnieuw activeren voor gebruik.
Katadyn BeFree
Het Katadyn BeFree waterfilter werkt op basis van een holle vezel membraan. Dit waterfilter bestaat uit een heel lichte opvouwbare waterfles met een filter in de dop. Net als bij de Lifestraw filter je het water tijdens het drinken.
De Katadyn BeFree is verkrijgbaar in een 600 ml en 1 liter versie. Het is het meest gebruikte waterfilter op lange afstand trails.
- met een gewicht van 59 gram voor de 600 ml versie is dit de allerlichtste waterfilter.
- om te drinken kun je in de fles knijpen, je hoeft dus niet hard te zuigen
- familyproof: de BeFree is te gebruiken om meerdere bidons met gefilterd water te vullen
- de BeFree filtert geen virussen, chemicaliën of nare smaakjes
- het filter gaat ongeveer 1000 liter mee, dat is een minder lang dan de Lifestraw.
- een vervangingsfilter kost ongeveer €40,-, dat is bijna net zoveel als een nieuwe fles
- het dunne lichte plastic is kwetsbaar
Budgetoptie: Forclaz filterfles
Dat een goed waterfilter niet duur hoeft te zijn bewijst Decathlon met de voordelige Forclaz filterfles. Deze bestaat uit een opvouwbare silicone fles met een klein filter erin waar je door zuigt. De Forclas waterfilter heeft een ruime inhoud van 1 liter en weegt slechts 180 gram. Het uitneembare waterfilter heeft een holle filter membraan en verwijdert protozoa en bacteriën.
De Forclaz filterfles lijkt erg op de Katadyn BeFree, maar is gemaakt van steviger materiaal en ook zonder filter te gebruiken.
- voordelig in aanschaf
- filtert tot 1000 liter water
- ook zonder filter te gebruiken als compacte waterfles
- lichtgewicht en klein opvouwbaar
- 10 jaar garantie
- een vervangingsfilter kost slechts €14,95
- de dop sluit niet altijd goed af en kan lekken in je tas
- de fles zuigt vacuum tijdens gebruik, je kan de drinkfles niet rechtop neerzetten
- filtert geen virussen, zware metalen, chloorsmaak of pesticiden
Steripen UV filter
De Katadyn Steripen is eigenlijk geen waterfilter maar een waterzuiveraar. Het is een staafje met een UV lamp erin, die je in een glas of fles water stopt. Door gebruik te maken van ultraviolet licht vernietigt het de DNA-structuur van bacteriën, virussen en protozoa. Er zijn verschillende uitvoeringen.
De Steripen Ultralight weegt slechts 76 gram en is 14 cm groot, dus makkelijk mee te nemen in je handtas. Hij gaat ongeveer 8000 UV-behandelingen mee.
Als je de Steripen in een bidon of glas water doet zuivert hij één liter water in ongeveer 90 seconden, en een halve liter in 48 seconden. Voor het zuiveren van vier bidons water ben je ongeveer vijf minuten bezig.
De standaard Steripen Classic werkt op batterijen. Je hebt vier AA-alkalinebatterijen nodig om 50 liter water te zuiveren. Niet echt praktisch en milieuvriendelijk… Gelukkig is er ook een versie met een ingebouwde Lithium-ion batterij die met een USB-kabel oplaasbaar is.
- klein en licht, ideaal voor mensen die met alleen handbagage reizen
- doodt ook de meeste virussen
- lange levensduur
- familyproof: één apparaat aanschafffen die je voor het vullen van meerdere bidons kan gebruiken
- de Steripen doodt schadelijke organismen maar haalt geen zware metalen, chloorsmaak of chemicaliën uit het water. Hij is niet voor troebel water te gebruiken.
- de Classic versie verbruikt veel batterijen
- met één volle accu van de Steripen Ultralight kun je maximaal 20 liter water zuiveren. Je moet het apparaat dus af en toe opladen op reis.
- de Steripen is prijzig in aanschaf (adviesprijs rond de €90,-)
Grayl GeoPress en UltraPress
De waterfilters van het merk Grayl zijn in tegenstelling tot bovengenoemde merken niet lichtgewicht of compact mee te nemen. Het zijn zelfs flinke flessen, groter dan een gemiddelde RVS bidon. Daarbij zijn ze ook nog behoorlijk duurder in aanschaf. Wel hebben deze filters een groot voordeel, namelijk dat ze praktisch alle schadelijke stoffen uit het water kunnen filteren.
De Grayl waterfilters filteren namelijk protozoa, bacteriën, virussen, zware metalen, pesticiden, chloorsmaak, nare geurtjes, chemicaliën en microplastics. Dit is veel meer dan de andere merken waterfilters kunnen.
Een Grayl waterfilter werkt anders dan een Lifestraw, Water-to-Go of Katalyn filter. Je zuigt het water namelijk niet door een filter, maar perst het er doorheen. Daarmee filter je het water vooraf, en niet pas op het moment van drinken.
Eerst vul je de hard kunststof buitenfles met water. Vervolgens doe je hier een koker met het filter bovenin, die je met twee handen stevig naar beneden drukt. Dit duurt ongeveer tien seconden, en dan heb je meteen 500 of 710 ml gefilterd water. Je kunt het water eenvoudig overgieten in een bidon, koffiezetapparaat of pan.
De Grayl werkt op basis van twee filtertechnieken: ionenuitwisseling en actieve kool. Als enige waterfilter verwijdert de Grayl ook chloorsmaak, geurtjes en verkleuringen uit het water.
Wat zijn de verschillen?
Grayl heeft twee waterfilters, de verschillen zijn met name het formaat en gewicht.
- UltraPress: inhoud 500 ml, gewicht 354 gram
- GeoPress: inhoud 710 ml, gewicht 450 gram
Vanwege de grotere inhoud kochten wij de GeoPress. Verder is er nog een klein verschil in de kleine afsluitdop. Bij de GeoPress zit deze namelijk vast aan de deksel, waardoor je hem niet kwijt kunt raken.
- De Grayl is het meest complete en veilige waterfilter.
- Filtert als enige ook de chloorsmaak uit het water
- Snel en gemakkelijk systeem: binnen 10 seconden is het water gefilterd.
- robuuste flessen die goed tegen een stootje kunnen
- familyproof: je vult gemakkelijk je eigen bidons met gefilterd water
- 10 jaar garantie op het product
- een filter gaat maximaal drie jaar mee na het 1e gebruik, dat is handig voor mensen die incidenteel een waterfilter gebruiken op reis. Een Lifestraw filter moet je na maximaal drie maanden vervangen.
- de Grayl waterfilters zijn wat zwaarder en groter dan andere merken. Ze zijn niet echt geschikt voor light backpackers
- het persen kost behoorlijk wat kracht. Als je klein en tenger bent lukt het wellicht niet
- een filter gaat ongeveer 350x mee, dat is voor ca. 250 liter gefilterd water. Dat is een stuk minder dan bij andere waterfilters
- Een vervangend filter kost €34,95
Onze ervaring met de Grayl GeoPress
Wij hebben de Grayl GeoPress ruim drie weken gebruikt op reis in Colombia en zijn super tevreden. De voornaamste reden om de GeoPress te kopen was dat deze als enige echt alle chloorsmaak en schadelijke stoffen uit het water verwijdert. Onze kinderen houden namelijk helemaal niet van ‘chloorwater’. Ook filtert de GeoPress het water echt betrouwbaar, ook de kleine virusdeeltjes, pesticiden en zware metalen. Andere waterfilters doen dit niet.
Tot slot vonden wij het belangrijk dat we maar één waterfilter hoefden aan te schaffen, omdat we onze goede geïsoleerde bidons mee wilden nemen op reis. Met de GeoPress konden we in een minuut water voor vier drinkflessen filteren. We gebruikten de GeoPress ook om water te filteren voor het koffiezetapparaat en om pasta te koken.
De Grayl waterfilters zijn relatief zwaar, maar daardoor ook ontzettend robuust. Je kunt gerust een volle bidon van een meter hoogte op een rots laten vallen en hij gaat niet kapot. Wel zo handig met kleine kinderen! Grayl geeft ook tien jaar garantie op het product.
- Bekijk hier de actuele prijs van de Grayl UltraPress
- Bekijk hier de actuele prijs van de Grayl GeoPress
Wij hebben op reis vooral kraanwater gefilterd (vanwege de chloorsmaak), maar ook water uit watervallen en water uit watertanks bij hostels. Bij ons verblijf aan de Pacifische kust, ver buiten de begaande paden, was het kraanwater eigenlijk opgevangen regenwater. We konden dit met een gerust hart drinken, en het water had totaal geen rare smaak of geur.
Ook bij de watervallen bij het dorp Jardín, waar plantages zijn (=kans op pesticiden in het water), hebben we niet getwijfeld om het water uit een waterval te drinken. Zonder dit waterfilter zouden we dit niet gedaan hebben.
Het enige nadeel aan de Grayl waterfilters vinden we dat het filteren flink wat kracht kost. Kinderen kunnen het niet zelf gebruiken. Na vier keer persen zijn je handpalmen en polsen een beetje pijnlijk. Dat weegt voor ons echter niet op tegen de voordelen van goed gefilterd water zonder chloorsmaak.
Wat ons betreft is de Grayl GeoPress een enorme aanrader voor iedereen die minder of geen flessenwater wil gebruiken op reis. Wij nemen hem ook zeker mee naar Slovenië en Oostenrijk komende zomer.
Meer reviews van handige reisgadgets
- Pacsafe Travelsafe: draagbare kluis voor vakanties
- Scrubba waszak: handige wasmachine voor op reis
- NomadiQ lichte draagbare gasbbq
- Cobb, de multifunctionele barbecue – review
- Omnia campingoven: altijd verse broodjes op vakantie
Wij hebben de GeoPress zelf gekocht bij Bushpappa in juni 2023 en uitgebreid getest. Genoemde merken en bedrijven zijn op geen enkele wijze betrokken bij deze blog.
Deze review bevat 100% onze eerlijke mening, en wij zijn volledig vrij om onze eigen ervaring met de producten te delen. We plaatsen wel affiliate links in de blog. Als je een product via deze link koopt dan ontvangen wij hiervoor een kleine commissie van de webshop. Het kost jou niks extra!