Thuis op reis naar pakket

Thuis op reis naar… Een leerzame coronaproof wereldreis voor kids

“Mam, ik wil zo graag naar Oostenrijk” verzucht mijn dochter. De wintersportvakantie waar ze zo naar uit keek gaat (alweer) niet door komend voorjaar. Ik mis onze spontane reisjes naar Letland en Engeland, de voorpret voor een mooie verre reis en vraag me stilletjes af of we wel naar Frankrijk kunnen in mei. “We kunnen in de vakantie wel een keer doen alsof we in Oostenrijk zijn?”, opper ik een idee bij de kinderen. Afgelopen zomer had ik bij verschillende bloggers gezien dat ze thuis op reis gingen. Met een tentje in de achtertuin of op culinaire wereldreis in de eigen keuken.

Een coronaproof wereldreis met kids

De kinderen zijn enorm enthousiast en nog geen tien minuten later hebben we een flinke lijst met bestemmingen gemaakt. We gaan thuis op reis naar zeven landen in drie continenten, leren woorden verschillende talen, proeven allerlei lekkere gerechten en misschien kunnen we virtueel enkele leuke musea bezoeken. Wij gaan er een leerzame coronaproof wereldreis van maken deze kerstvakantie! Doe je met ons mee?

Thuis op reis naar...Japan
Thuis op reis naar… Japan!

Voorbereiding

Eerst maken we een longlist van landen waar we naar toe willen. Oostenrijk, Engeland en Colombia staan er als eerste op, de landen waar we vorig jaar waren. Gek hè, zo lang geleden als het reizen ineens lijkt… Ik krabbel snel wat mogelijke gerechten, activiteiten en muziek op de lijst. We schrappen ook wat landen, want bij een strandvakantie in eigen huis in december kunnen we even niks creatiefs verzinnen. Ik bestel online een pakket met vlaggetjes, een gekke pruik en een paar lampionnen. Hiermee moet het vast lukken om het huis in vakantiesferen te krijgen.

Thuis op reis naar vlaggetjes

Eerst naar Frankrijk en Japan

Onze korte wereldreis start in Frankrijk. Op zondagochtend ontbijten we met zelf gerolde croissants en pistolets met brie. Helaas regent het de hele dag, dus we kunnen geen Jeu de Boules spelen in de tuin. In plaats daarvan tennissen de kinderen binnen op de Wii. ‘s Middags borrelen we me met rode wijn, stokbrood en Franse kaas. Daarna kijken we de film Ratatouille op tv, en oefenen we een paar Franse woordjes. Bij het avondeten wordt het geen Bœuf bourguignon, ratatouille of quiche, maar de restjes gourmet van de kerstdagen. Klinkt ook heel Frans toch? We eten er pommes duchesse bij en haricot verts, met ijstaart en macarons als toetje. Na het avondeten brengen we een virtueel bezoek aan de Eiffeltoren en het Louvre in Parijs. Lekker rustig, zonder 6 miljoen andere toeristen…

Thuis op reis naar Frankrijk

Thuis op reis naar Frankrijk
Thuis op reis naar… Frankrijk

 

Vandaag zijn we de hele dag in Japan, een land dat hoog op onze bucketlist staat om naar toe te gaan met de kinderen. We lunchen in de woonkamer op de grond met zelfgemaakte misu (Japanse soep). Een Ikea doos fungeert als lage salontafel. De kinderen vinden het geweldig, en zelfs de peuter eet netjes met stokjes. Intussen oefenen we een paar Japanse woordjes, maar dat blijkt best lastig. ‘s Middags spelen de kinderen Mikado en kijken ze een aflevering van Klokhuis over Manga films.

Mikado spelen

Poffertjes met stokjes

Daarna bereiden we ons alvast voor op de bestemmingen van de komende dagen. We kopen bratwurst, ingrediënten voor Flammkuchen en natuurlijk sake voor het diner vanavond. Ook bestellen we alvast de Engelse pie voor later deze week. We sluiten reis door Japan af met een heerlijke sushi die we laten bezorgen. Onze dochter is daar niet zo dol op, dus zij eet haar poffertjes met stokjes. Na het eten zingen we karaoke, dikke pret natuurlijk. En nee, daar zijn geen filmpjes van…

Thuis op reis naar Japan
Sushi eten op de grond in de woonkamer

Inspiratie voor reizen vanuit huis

Voor de komende dagen staan Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Colombia en Griekenland op de reisplanning. Als we thuis op reis gaan naar Duitsland eten we natuurlijk taartjes, zelfgemaakte Flammkuchen en bratwurst. We bezoeken een kasteel in de buurt en luisteren naar Schlagermuziek.

Bij de reis naar Colombia hoort een vliegreis met paspoorten, een stewardess en piloot. Dat wordt een duik in de verkleedkist. We eten tropisch fruit, kip met rijst en empanadas en gaan salsadansen. Een les met Spaanse woorden en het drinken van Colombiaanse koffie hoort zeker bij deze dag.

In Oostenrijk gaan we skiën op de Wii, of misschien halen we zelfs de ski’s van zolder. We lunchen in onze skikleding met Kaiserschmarrn en ‘s avonds eten we schnitzel met friet. Natuurlijk hoort er een biertafel met pullen bier bij en après-ski muziek. Misschien kunnen we nog een Lederhose en Dirndl jurk lenen om het plaatje helemaal compleet te maken.

Een jaar geleden waren we nog een week met de kinderen in Engeland. Bij ons dagje Engeland gaan we zeker de foto’s van ons bezoek aan Bristol terugkijken. Verder hoort een high tea, een virtueel bezoek aan museum in Londen en het spel Scotland Yard er deze dag bij. We eten fish & chips met erwtenpuree en pie, net als we in Engeland deden.

Bij een dag Griekenland hoort het dansen van de sirtaki, giros eten en olijven met het drankje ouzo.

Japanse sake
Leuke oefening: probeer de Japans tekens op deze fles na te schrijven

Waar wil jij naar toe op reis?

Lijkt het jou leuk om thuis op reis te gaan met de kinderen? Welke landen zou je willen bezoeken, en welke activiteiten en eten kun je daarbij verzinnen? Misschien breng je ons wel op ideeën en maken we de wereldreis nog wat langer want het bevalt prima. We horen het graag!

Thuis op reis naar… Gratis PDF

De kinderen zijn het spoor inmiddels bijster met alle ideeën die deze week bij me opkomen. Ik maakte daarom een overzicht die we samen per land invullen. Als we thuis op reis gaan naar Oostenrijk dan eten we bijvoorbeeld schnitzel, dansen we op après-ski muziek en gaan we in de woonkamer skiën op de Wii. Je kunt het overzicht gratis downloaden als PDF en printen, en zelf met je kinderen invullen.

Thuis op reis naar...

 

Meer inspiratie voor uitjes met kinderen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.