Woeste Willem natuurspeelplaats

Heel vies worden bij natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer

Modder. Heel veel modder. En rivierklei, water, zand, boomstammen en nog meer modder. Kinderen zijn er gek op, moeders vaak iets minder. Als je de volle wasmachine even vergeet en je kinderen heerlijk wil laten spelen in een bijzondere natuurspeeltuin dan is ‘Woeste Willem’ in Deventer een aanrader. Woeste Willem is een nieuwe avontuurlijke groene speelplek in de stadsuiterwaarden met een prachtig uitzicht. Hier vind je geen standaard glijbanen en schommels, maar rivierklei, water en boomstammen. Onze kinderen spelen hier graag. Maar eerst vertellen we meer over de bijzondere ligging en het ontstaan van dit mooie plekje…

Woeste Willem natuurspeelplaats

Prachtige ligging aan de IJssel

De natuurspeeltuin Woeste Willem ligt in de uiterwaarden aan de zuidkant van de IJssel, direct tegenover het centrum van Deventer. Ideaal te combineren dus met een bezoek aan de Hanzestad. Met het pontje ga je gemakkelijk van het centrum naar de overkant van de IJssel, alleen dat is al een leuke belevenis voor kinderen.

Woeste Willem ligt naast het Worpplantsoen aan een nevengeul van de IJssel. De rivier stroomt dus niet direct langs de speelplek maar er zit een brede nevengeul en een stukje zomerdijk tussen. Bij heel warm weer kun je je in het frisse water van de nevengeul lekker afspoelen. Pal naast Woeste Willem ligt de spoorbrug, waar je regelmatig de trein Deventer – Apeldoorn ziet rijden. Bekijk de exacte locatie van Woeste Willem in Google Maps.

Woeste Willem Deventer

Bijzondere achtergrond

Woeste Willem is niet zomaar een natuurspeelplek. Het is vernoemd naar Willem Waanders, een markante bewoner van de woonwijk ‘de Worp’ die erg van de natuur en buiten zijn hield. Na zijn dood in 2013 liet hij de Deventer gemeenschap €120.000,- euro na. Dat geld moest besteed worden aan verbeteringen en aanpassingen in het Worpplantsoen. Een werkgroep met bewoners van de Worp heeft uit alle ingezonden ideeën onder andere voor de realisatie van de speelplek Woeste Willem gekozen. De natuurspeeltuin is in 2017 aangelegd naast het Worpplantsoen, het oudste buitendijkse wandelpark van Nederland. De speelplek wordt beheerd door enthousiaste vrijwilligers.

Woeste Willem natuurspeelplaats

Vies worden!

Bij Woeste Willem vind je een waterpoel met modderglijbaan, stapstenen, bruggetjes, boomstammen, een waterpomp, een oud schip om op te klimmen, hutten van wilgentenen, een kruiptunnel, zand en veel rivierklei. Kinderen kunnen zich hier uren vermaken met modder, water, klimmen op de boot of samen verstoppertje spelen. De foto’s hieronder spreken voor zich toch?

Woeste Willem natuurspeelplaats

Woeste Willem natuurspeelplaats modder

Woeste Willem natuurspeelplaats

Woeste Willem natuurspeelplaats

Woeste Willem natuurspeelplaats

Woeste Willem natuurspeelplaats

Hoe kom je er?

Fietsers en voetgangers kunnen vanuit de binnenstad van Deventer met het pontje over de IJssel naar de Worp, je stapt dan uit op de steiger naast het IJsselhotel. De IJsselbrug over fietsen kan natuurlijk ook. Vanaf het IJsselhotel is het ongeveer 700 meter lopen naar de ingang van Woeste Willem. Je loopt door het Worpplansoen langs stadscamping ‘De Worp’.

Kom je met de auto dan kun je gratis parkeren op de Melksterweide, een grote vlakte pal naast de IJsselbrug, je loopt dan ongeveer een kilometer naar Woeste Willem. Parkeren op de laan direct bij het IJsselhotel kost sinds mei 2019 €1,- per dag. Een andere optie is parkeren aan de centrumkant bij de Ossenweerdstraat en dan via het voetpad op de spoorbrug naar Woeste Willem lopen.

De ingang (het houten hekje) zit pal naast het Worpplantsoen, aan de spoorbrugkant.

De caravans en campers staan op onderstaande foto staan er normaal niet, deze foto is genomen tijdens een mooi Paasweekeinde toen de stadscamping vol was.

Woeste Willem natuurspeeltuin

Plassen

Woeste Willem is een plekje in de natuur, zonder snackbar of toiletgebouw. Neem lekker je picknickspullen mee en genoeg drinkwater. Bij hoge nood zoek je de bosjes of de nevengeul op, plassen in de natuur mag hier. Ga je toch liever naar een echte wc? Dan wandel je een paar honderd meter naar de stadscamping of 700 meter naar het IJsselhotel.

Woeste Willem Deventer
Hoge nood? Geen probleem…

Water, modder of zand

De foto’s in deze blog zijn door ons het afgelopen jaar gemaakt in zowel een droge als natte periode. Bij een hoge waterstand staat de kreek onder de bruggetjes vol water of glad rivierslib, en maken de kinderen een glijbaan van modder vanaf de heuvel. In een drogere periode is alleen de grote modderpoel naast de stapstenen bij de nevengeul echt vies. Voor peuters die je liever niet in het water laat spelen is er rondom de waterpomp ook voldoende droog speelzand.

Onze checklist om mee te nemen

Heb jij al zin om een dag te gaan spelen bij Woeste Willem? Dit nemen wij zelf mee als we naar de natuurspeeltuin gaan:

  • oude kleren en/of of zwemkleding, afhankelijk van het weer
  • schone kleren voor als je klaar bent met de modder
  • eten en drinken
  • zonnebrandmiddel
  • UV zwemshirt, petje, zonnehoed
  • waterschoenen of laarzen (blote voeten kan ook prima)
  • insectwerend middel
  • washand en hydrofielen/handdoeken
  • picknickkleed
  • lege fles of bidon met water om je handen te kunnen wassen
  • pleisters en pincet
  • emmer/schepje voor kleinere kinderen
  • zakje om je eigen afval mee naar huis te nemen
  • plastic tas voor de natte vieze kleding

Tips voor je bezoek aan Woeste Willem

  •  Aan de waterkant en in het hoge gras kunnen natuurlijk beestjes zitten, zoals steekvliegen, wespen en teken. Wij gebruiken Anti Insect Natural Spray en Anti-Teek spray van Care Plus voordat we in de natuur gaan spelen. We nemen voor de zekerheid ook After-Bite mee in de zomermaanden.
  • De waterpomp bij Woeste Willem is ideaal om de ergste modder af te spoelen. Een oude washand of hydrofiel zijn ook handig om je kinderen te kunnen poetsen. Bij ons eerste bezoek werkte de waterpomp niet goed, gelukkig had ik toen een 1,5 literfles water bij me om de kinderen te kunnen wassen.
  • De rivierklei kan boomstammen en bruggetjes erg glad maken, dus loop voorzichtig
  • De oever bij de nevengeul wordt snel diep. Let goed op kinderen die nog niet kunnen zwemmen, en neem eventueel een zwemhulpmiddel (zoals opblaasbandjes) mee.
  • Het water uit de pomp is geen drinkwater, neem zelf schoon drinkwater mee.
  • Honden zijn welkom bij Woeste Willem, maar wel aangelijnd.
  • Er staan geen prullenbakken bij Woeste Willem. Hou de natuurspeelplek schoon en neem je eigen afval weer mee naar huis.

 

In de winter bij hoog water is Woeste Willem helaas verdwenen in het water. In het voorjaar als het water zakt wordt de speelplek door vrijwilligers weer helemaal klaar gemaakt. Check de website van Woeste Willem of de Facebookpagina om te zien hoe de natuurspeelplaats erbij staat.

Woeste Willem natuurspeelplaats

Buggyproof?

Het wandelpad door het Worpplanstoen en de ingang van Woeste Willem zijn goed toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. De grote stenen en boomstammen om op te zitten vind je meteen bij de ingang. Hier ligt wel wat zand op de grond, maar je hoeft niet met je kinderwagen door water of hoog gras heen.

Woeste Willem natuurspeelplaats

Eten en drinken

Als je na je bezoek aan Woeste Willem iets wil eten kun je met het pontje naar het centrum, of naar het nieuwe stadsstrand Meadow. Dit horecapaviljoen direct naast de IJsselbrug en de grote gratis parkeerplaats is een populaire plek in de zomermaanden, het is geopend van april tot oktober. Hier kun je heerlijk wat eten en drinken aan de waterkant, taartjes eten of smullen van een biologisch ijsje. Check ook de website van Maedow, ze organiseren ook leuke activiteiten voor kinderen.

Maedow Deventer stadsstand

Meer lezen over uitjes met kinderen in Salland

 

Naschrift foto’s: 

De keren dat wij gespeeld hebben bij Woeste Willem was het gezellig druk met tientallen spelende kinderen. Die vele kinderen zie je echter niet op bovenstaande foto’s. Omdat veel kinderen in zwemkleding zijn maken wij de foto’s bewust aan het eind of de dag of zoveel mogelijk vanuit een hoek dat er weinig kinderen op staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.