Sinterklaaspad Holterberg

Wandelen met kinderen: het Pieterpad op de Holterberg

Wist je dat Sinterklaas en de Pieten heel graag in het bos zijn? Ze halen er een frisse neus en oefenen Pietenkunsten op de boomstronken. Daarom is het bekende Kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug tijdelijk omgetoverd in een echt Pieterpad. Op een koude zondagmiddag liepen we enkele jaren geleden het Pieterpad op de Holterberg (of het Sinterklaaspad, zo heette het toen nog). Lekker op pad samen met tientallen andere ouders en kleine kinderen. Wat is het hier gezellig!

Pieterpad op de Holterberg

Wij wandelen regelmatig met de kinderen bij het bezoekerscentrum op de Holterberg, dus de speelbosroute met de eekhoorntjes en het Kabouterpad kennen de kinderen al. De korte wandelroute is slechts een kilometer lang waardoor peuters en kleuters hem gemakkelijk zelf kunnen lopen. De oorspronkelijke paaltjes (kabouters) langs de route hebben nu tijdelijk een mijter op, waardoor het met een beetje fantasie net hulpsinterklazen zijn. Peuters en kleuters kunnen gemakkelijk zelf de weg vinden.

Wij beginnen de wandelroute bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug op de Holterberg. Binnen in het winkeltje kopen we een papieren zak met daarin een kleurplaat, pietenmuts, de opdrachtenkaart en een klein cadeautje. De wandelroute begint en eindigt bij de dassenburcht naast het terras van het Buitencentrum. Overal hangen slingers in het bos en lopen kleine Pietjes, we komen meteen helemaal in de stemming.

Dassenburcht bij het Sinterklaaspad

Opdrachten Sinterklaaspad

De opdrachten van het Sinterklaaspad

Bij de grotere rode paaltjes moeten de kinderen één van de opdrachten van het Sinterklaaspad doen. De opdrachten zijn eenvoudig, zoals kikkersprongen maken, dennenappels aan elkaar doorgeven en pijlen maken van takken. Onze kleine hulppietjes oefenen met pakjes gooien door dennenappels in een getekende cirkel op de grond te mikken, zogenaamd de schoorsteen. Natuurlijk ontbreekt het zingen van een Sinterklaasliedje niet bij de opdrachten. De opdrachten zijn gemakkelijk te begrijpen voor een peuter, maar onze dame van acht jaar vond ze ook nog erg leuk om te doen. Zij kon de opdrachten ook zelf voorlezen aan haar broertje.

Sinterklaaspad opdrachten
Eén van de opdrachten onderweg: maak pijlen van dennenappels en takken tot de volgende hulpsinterklaas

Wandelen met kinderen Holterberg

Sinterklaaspad
Onderweg is er volop gelegenheid om in het bos te spelen

Onderweg zien we nog het kleine kabouterhuisje aan een boomstronk en worden er natuurlijk bomen beklommen. Als alle opdrachten gedaan zijn mogen de kinderen het cadeauzakje open maken. Hier zit een mooie edelsteen in, de kinderen vinden het prachtig.

De stoel van Sinterklaas

In het weekend is er een viertal Pietjes aanwezig bij het Buitencentrum *. Tegenover de ingang van het gebouw staat een klein houten huisje. Het is omgetoverd tot een mini Sinterklaashuis, met een grote stoel en stapels cadeaus erbij. Onze dochter wordt door een Piet meteen tot Sinterklaas benoemd, en samen lezen ze in het grote boek van Sinterklaas. De andere Pieten delen ondertussen papieren zakjes met pepernoten uit aan de kinderen die het Sinterklaaspad gelopen hebben. De Pieten zijn erg lief en nemen uitgebreid de tijd voor foto’s en een praatje met de kinderen.

* Deze blog is geschreven in december 2020. In 2022 zijn er helaas geen Pieten aanwezig. Hopelijk volgend jaar wel weer!

Sinterklaaspad
“Kom Sinterklaas, je moet aan het werk”.

Sinterklaaspad


Take Away voor warme dranken en snacks

Bij het terras van restaurant Buitengewoon Lekker is een loket met een Take Away. Hier kun je koffie of warme chocolademelk kopen voor onderweg, of om op de warmen na je wandeling. Je kunt ook een puntzak friet, bakje pepernoten of heerlijke gevulde speculaas kopen. Rondom het terras en de speeltuin staan diverse picknicktafels en bankjes voor je pauze. Wij genieten van een warme choco met speculaas terwijl de kinderen volop spelen op de glijbaan en schommel en in de dassenburcht.

Buitencentrum Take Away

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Praktische informatie over het Sinterklaaspad op de Holterberg

  • Er is een grote parkeerplaats naast het Buitencentrum, hier kun je gratis parkeren. Heb je na de korte wandeling op het Sinterklaaspad nog energie over, dan kun je aan de andere kant van het parkeerterrein de speelbosroute wandelen. De houten eekhoorns wijzen je de weg.
  • Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur.
  • Het zakje met de opdrachten en de Pietenmuts koop je binnen bij de balie voor €3,75 per kind.
  • In het Buitencentrum zijn toiletten aanwezig.
  • De Pieten zijn sinds 2021 helaas niet meer aanwezig, onder andere wegens onderbezetting. We hopen heel erg dat er in 2023 weer Pieten zijn bij het Buitencentrum!
  • Je kunt het Sinterklaaspad nog tot 5 december lopen. En zet het vooral in je agenda voor volgend jaar!
  • De wandelroute is geschikt voor kinderwagens Er zijn wel veel boomwortels, maar de route is volledig vlak en met een goede kinderwagen is het wel te doen. Een buggy met kleine wielen is niet zo geschikt voor het bos.

Sinterklaashuis Holterberg

* Deze blog is geschreven in december 2020. In 2022 zijn er helaas geen Pieten aanwezig. Hopelijk volgend jaar wel weer!

Meer lezen over wandelen met kleine kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.