Groppensteischlucht wandelen

De Groppensteinschlucht wandelen met kinderen

Een zomervakantie in Oostenrijk is niet compleet zonder bezoek aan een alpenweide, rodelbaan en een wandeling door een kloof. Wij hebben er al een flink aantal bezocht met onze kinderen. Afgelopen zomer bezochten we opnieuw de Groppensteinschlucht, één van de mooiste kloven in Karinthië.

Je wandelt de gehele route direct naast of boven de watervallen. Heerlijk verfrissend op een warme zomerdag! Je loopt zowel over rotspartijen, boomwortels als houten vlonderpaden. Een uitdagende maar prachtige route die ook geschikt is voor kinderen.

Groppensteinschlucht

 

Over de Groppensteinschlucht in Karinthië

De Groppensteinschlucht ligt bij Obervellach in het Mölltal, middenin het Nationale Park Hohe Tauern. De route is prachtig, je wandelt door de kloof langs stroomversnellingen en passeert drie grote watervallen. Er zijn zowel korte pittige klimmetjes over rotsen en boomwortels als lange relatief vlakke stukken over houten platformen. We laten je de gehele route zien via de foto’s in deze blog.

kinderen wandelen bij waterval oostenrijk

 

De wandeling door de kloof en terug naar de parkeerplaats is in totaal 2,9 kilometer, je wandelt namelijk in een rondje. De eerste kilometer wandel je omhoog door de kloof, dan zo’n 500 meter relatief vlak door het bos, een kilometer dalend over een rustige asfaltweg en de laatste paar honderd meter door een bospaadje.

Het hoogteverschil onderweg is 230 meter, de route is geclassificeerd als ‘middelzwaar’. Officieel kun je de route in 1,5 uur wandelen, maar wij deden er met de kinderen precies 2,5 uur over. Dat is inclusief een drinkpauze, plaspauze, stenen stapelen en natuurlijk veel foto’s maken.

Start van de wandeling door de Gruppensteinschlucht

Wij beginnen onze wandeling bij een historisch tolhuisje, hier is ook de parkeerplaats en de kassa. We krijgen een routekaartje mee, maar eigenlijk heb je deze niet nodig. Er zijn namelijk geen afslagen of zijpaden, je volgt gewoon het wandelpad. Bij de ingang checken we goed het weerbericht en de buienradar. Enkele jaren geleden zijn we namelijk in deze kloof, vlak voor de laatste waterval, overvallen door een enorme regen- en onweersbui. Ik kan je verzekeren dat onweer niet grappig is in het bos met een baby en een kleuter, op nog ruim een uur lopen van de auto.

Groppensteinschlucht
Wandelen langs het water, vlak voordat de kloof begint

 

Wandelen met je zintuigen

Al na enkele minuten lopen komen we langs een groot stalen kunstwerk, het ‘5-sinnige weise Haupt’. Het staat symbool voor de zintuigen die je gebruikt om te genieten van het wandelpad. De kinderen spelen even met het frisse water dat uit het hoofd spuit. We lopen over een houten bruggetje en hebben mooi uitzicht op de bulderende Raufenfall, de eerste waterval.

Groppensteinschlucht

 

Het bordje ‘verboden te zwemmen’ is vandaag overbodig, de kolken zien er woest en gevaarlijk uit. Wat een verschil met bezoek een paar jaar geleden in een droge zomermaand, toen er hooguit een paar stroompjes water waren. Dit is veel mooier!

Na de Raufenfall is het een korte klim door het bos naar de volgende waterval. De hoogteverschillen zijn af en toe pittig voor mijn slecht getrainde benen en de kleine beentjes van de kleuter. De kinderen huppelen bijna omhoog, en ik hou af en toe mijn hart vast. Op dit deel van de route zijn niet overal hekken en de afgronden vlak naast het pad zien er niet fijn uit. Gelukkig is mijn kleuter een voorzichtige wandelaar en loopt hij gemakkelijk over het oneffen pad. Je wandelt in de Groppensteinschlucht over grote boomstronken, gestapelde stenen en geïmproviseerde trappetjes. Stevig schoenen zijn hier een must!

De Groppensteinfall

Tien minuten later zijn we al onderaan de Groppensteinfall, de tweede waterval. Dit is sprookjesachtige plek middenin het bos. Links en rechts zie je alleen de steile hellingen van de kloof en je hoort het ruisen van het water. De nevel van een kleine waterval links brengt welkome verkoeling, we hebben het warm gekregen van het klauteren.

Bovenaan de Groppensteinfall is een vlakker stuk water. Dit is een fijne plek om te picknicken, pootje te baden en stenen te stapelen. We hebben waterschoenen en een handdoekje meegenomen, maar het water is vandaag veel te wild en te koud om hier te spelen. Het heeft de afgelopen weken veel geregend en dat is goed te merken hier.

Groppensteinfall

Groppensteinschlucht

 

Na een korte pauze wandelen we verder, door het smalste deel van de kloof. Ook hier wisselen houten vlonderpaden en flinke stenen elkaar af. We lopen vlak boven het water en genieten enorm van dit mooie plekje. In geval van nood kun je op dit deel van de route het pad verlaten en een shortcut door het bos nemen naar de asfaltweg. De route is zeer steil en het is niet de bedoeling dat je hier je wandeling afbreekt omdat je moe bent.

Groppensteinschlucht Oostenrijk

Naar het hoogste punt

Vlak voor de laatste waterval, de Zechnerfall, wordt de kloof breder en begint een lang vlonderpad. De kinderen rennen een eind voor ons uit. We zijn nu precies een uur onderweg en het echte klimmen zit er nu op. Het vlonderpad langs de kloofwand loopt nog wel omhoog, maar dit is prima te doen. Dit deel van de kloof is echt zo mooi, met het houten pad hangend aan de rotswand en een prachtig zicht op de grote waterval.

Groppensteinschlucht

Bovenaan de Zechnerfall is een klein uitkijkplatform gemaakt. Vanaf hier kijk je prachtig over het water de kloof in. We zien ineens volop vlinders en de zon tovert een regenboog tevoorschijn boven de waterval.  We zijn nu precies 1,5 uur onderweg en hebben 230 meter geklommen tot 922 meter.

kloof uitkijkplatform

De Schlucht-Rundweg volgen

Na de laatste waterval komen we bij de uitgang van de kloof, en vervolgen we het wandelpad nog een kwartiertje door het bos. De kinderen springen af en toe over stroompjes. Dan komen we bij een grote houten wegwijzer waar je kan kiezen hoe je terug gaat naar de parkeerplaats. Je kunt hier rechtsaf via een langere route naar Gasthof ‘Zur Guten Quelle’ of links de ‘Schlucht-Rundweg’ volgen. Wij volgen de kortste route via het bos naar de asfaltweg.

De asfaltweg Semslach loopt slingerend tussen de weilanden door naar beneden. We passeren het Bauernhof Ranacherhof, een heel leuke plek om met kinderen te verblijven. Even later wandelen we langs de middeleeuwse Burg Groppenstein. Helaas is deze niet te bezoeken, tot grote teleurstelling van onze kleuter die ridders wil zien. Bij de burcht verlaten we de asfaltweg en volgen het bordje ‘Schlucht-Rundweg’.

Groppensteinschlucht

Groppensteinschlucht bos

Groppensteinschlucht
Via een rustige asfaltweg lopen we terug naar het beginpunt

 

Via een steil rotsachtig pad lopen we de laatste 250 meter naar de parkeerplaats. Dit is het lastigste stukje van de gehele wandeling omdat we grotendeels op oneffen stenen lopen. We zijn blij dat het niet regent, want dan is dit deel van de route spekglad. De kleuter heeft een handje nodig met afdalen, en ons wandeltempo is laag.

Na 2,5 uur wandelen zijn we terug bij de auto. Een ijsje en drankje hebben we nu wel verdiend voordat we bij de camping in het zwembad duiken.

De Groppensteinschlucht wandelen met kinderen

De eerste keer dat wij deze route jaren geleden wandelden jaren geleden was met een 5-jarige en een baby in de draagzak. De Groppensteinschlucht is goed zelf te lopen voor kleuters vanaf een jaar of vier. De route is niet lang en er zijn niet veel steile afgronden, maar het blijft wel een middelzware route natuurlijk.

Voor kinderen is het vooral leuk om in deze kloof over de houten paden en bruggen te rennen, en je kunt stapels maken van stenen. Er is verder geen speelplek of speciale speurtocht voor kinderen. Als wij een dergelijke wandeling niet dagelijks doen vinden de kinderen het (nu nog) best leuk. Zoek je een wandeling die ook voor kinderen heel leuk is dan kunnen we de Seisenbergklamm bij Lofer aanraden, hier is leuke een speurtocht met opdrachten voor kinderen.

Helaas hebben wij deze keer door het hoge water vandaag niet kunnen pootjebaden onderweg. Maar neem zeker een handdoekje mee als je hier met kinderen gaat wandelen, want vaak staat het water lager en kan het wel. Zwemmen is hier echt te gevaarlijk, maar picknicken op een rots met je voeten in het water is heerlijk verfrissend.

Praktische informatie en tips Groppensteinschlucht

  • De Groppensteinschlucht ligt in het noordwesten van Karinthië, vlakbij de plaats Obervellach. De parkeerplaats ligt aan een zijweg van de Bundesstrasse 106.
  • Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
  • Het startpunt van de wandelroute is bij een oud tolhuis. Hier is ook een kleine kiosk met ijsjes en snacks, wandelkaarten en de kassa voor de entree. Naast het tolhuis zijn enkele eenvoudige toiletten.
  • Je betaalt een kleine entreeprijs van €7,- voor volwassenen, en €4,- voor kinderen van 6 – 15 jaar. Met de Karinthiëkaart en de Nationalpark Kainthiëkaart heb je gratis toegang.
  • Stevige schoenen en ‘Trittsicherheit’ (stapzekerheid) zijn noodzakelijk. Met een draagzak op je buik of rug ben je natuurlijk wat minder stabiel en ligt je zwaartepunt anders. Die ‘trittsichterheid’ is dan een aandachtspunt, ga niet onervaren met een draagzak op deze wandeling maken.
  • Bij slecht weer is de kloof gesloten. Check vlak voor je gaat wandelen goed het weerbericht.
  • Honden zijn toegestaan in de kloof
  • Vlak naast de parkeerplaats is een pleintje met een soort snackbar, picknickbanken en een zandbak met speelgoed.
  • De wandelroute is éénrichtingsverkeer, bij de kassa wordt dit ook duidelijk gezegd. Op de smalle paden is het ook helemaal niet handig om tegenliggers tegen te komen. Toch zie je die wel regelmatig, want de lange afstandsroute Alpe Adria Trail loopt precies in omgekeerde richting, van boven naar beneden. Een leuk verslag van deze trail kun je hier lezen.
  • Een wandeling door de Groppensteinschlucht is prima te combineren met een bezoek aan de Mölltaler gletscher. Vanaf de kloof is het zo’n 20 minuten (14 km) rijden naar de parkeerplaats bij de lift naar de gletscher.
  • meer informatie en openingstijden kun je vinden op de website van de kloof

groppensteinschlucht kinderen

 

Wandelen door een Schlucht of Klamm?

Ehhh schlucht, kloof, klamm… wat is het nou? De woorden Schlucht en Klamm worden door elkaar gebruikt, ze betekenen allebei kloof maar de breedte ervan verschilt. Een Klamm is een smalle Schlucht. Soms wandel je in een kloof waar je amper met je schouders doorheen past, en soms zijn ze weer enorm wijd en groen. Verwarring alom, maar we gaan er van uit dat de Oostenrijkers weten wat de juiste benaming is.

Meer lezen over Oostenrijk met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.