Bergwandelen kinderen

Bergwandelen met kinderen: zo hou je het leuk

Buitenlucht is heerlijk en gezond, en het uitzicht op hoge bergtoppen is prachtig. Wat is er dan leuker om samen met je kinderen de bergen te ontdekken? Toch vinden kinderen bergwandelen niet altijd leuk. Zeker als ze bij papa of mama op de rug zitten kunnen ze zich snel gaan vervelen. Wij geven tips om het bergwandelen met kleine kinderen leuk te houden voor het hele gezin.

Ontdekken

Hagedissen, steentjes, bloemetjes: voor kinderen is er op de grond van alles te ontdekken. Neem de tijd om samen met je kind te zoeken naar die ene mooie glimmende steen. Voor de echt schatzoekers en speurneuzen is geocaching ook een aanrader. Neem een doosje of zakje mee om de gevonden schatten in te kunnen bewaren, en stop ze na je wandeltocht in een schatkist (zie printable).

schatkist eierdoos
Een schatkist met afbeeldingen

Neem véél tijd

Wandelen met kleine kinderen gaat niet om de snelste tijd naar het eindpunt of de volgende bergtop, maar om de lol onderweg. Denk je onderweg ‘met dit tempo komen we er nooit’? Dat kan kloppen. Leg de lat niet te hoog, want wandelen met kids duurt minstens 3x langer dan wandelen zonder kind. Wil je een flinke wandelen van twee uur zonder stop naar de volgende stopplek maken, dan moet je je kind dragen, maar dan is de kans groot dat je kind gaat klagen omdat hij zich verveelt.

Laat je kind meehelpen

Kinderen vinden het geweldig om te mogen helpen. Betrek ze daarom al vroeg bij de voorbereidingen op je wandeltocht. Zoek samen de route en de hut uit op de kaart, of teken samen een kinderkaart. Onderweg kan je kind de markeringen zoeken en aanwijzingen geven. Als je kind groot genoeg is kan hij voorop lopen.

Waterpret

Spelen met water is altijd leuk. Probeer de pauzes in te plannen bij een (zwem)meertje of ga dammen bouwen in een beekje. Of neem als verrassing een klein potje waterverf mee om onderweg een mooie steen te kunnen kleuren. Met een paar wiebeloogjes erop geplakt maak je van een gekleurde steen ineens schattige lieveheersbeestjes of een rups. En een watervaste stift verandert van platte kiezelstenen in een zelfgemaakt dominospel.

Gekleurde stenen
Kiezels kleuren met waterverf

Een eigen stoere rugzak

Je kind zal zijn eigen rugzak vol trots dragen. Doe er lichte dingen in zoals een trui, snack en iets te drinken, maar hou ook ruimte over voor de schatten die hij onderweg vindt en de kinderkaart. Pas wel op dat de rugzak niet te zwaar wordt. Voor kinderen van 3-5 jaar wordt 1 kg aangeraden als maximum, en voor kinderen van 6-8 jaar 2 kg.

Praktische tips

Hoog in de bergen is de zon fel, smeer je zelf en je kind dus regelmatig in met een goede zonnebrandcrème factor 50+, en draag een pet of zonnehoed, bij voorkeur met UV-bescherming. De ogen van kinderen zijn extra gevoelig voor de felle zon, een goede zonnebril is daarom echt nodig.

Met een draagzak in de bergen

Wil je je kind in een draagzak dragen tijdens de wandeling? Lees dan ons artikel over draagzakken in de bergen. Loopt je kindje (af en toe) zelf, maar nog niet altijd even goed? Gebruik dan bij bergwandelen een veiligheidstuigje, zodat je je kind bij steile stuken kan zekeren, en je kind zich veiliger kan voelen.

Bergwandelen kind

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.