Home » Buiten spelen met kinderen » Opzetzwembad voor je kinderen: wat komt daarbij kijken?
Opzetzwembad kinderen

Opzetzwembad voor je kinderen: wat komt daarbij kijken?

Afgelopen zomer zijn wij verhuisd en gingen we maar kort op zomervakantie. Een lange zomer thuis dus, in een bloedhete achtertuin zonder bestrating en gras. Net als heel veel andere gezinnen besloten we dat deze Staycation een ideaal moment was voor een ‘echt’ zwembad waar de kinderen de hele zomer in kunnen spelen. En wat hebben we er veel plezier van gehad! Elke middag en avond hebben we gezwommen in ons opzetzwembad om te spelen en lekker af te koelen. De aanschaf van een opzetzwembad was echt een perfecte keuze, we zouden niet meer zonder willen. Twijfel jij nog over een opzetzwembad voor je kinderen in de tuin, en vraag je je af wat daar allemaal bij komt kijken? We vertellen je alles over de opties, het onderhoud en de kosten in deze uitgebreide blog met tips.

Opzetzwembad of een opblaaszwembad

De afgelopen jaren gebruikten we een goedkoop opblaaszwembad van Kruidvat of Action. De katten vonden deze echter ook heel leuk, waardoor het opblaasbad snel lek was. Zo’n simpel opblaasbad heeft geen filtersysteem om het water schoon te houden, waardoor we het dagelijks of om de dag leeg moesten gooien. Dat vonden we niet prettig, steeds zoveel water weggooien en de planten in de borders verzuipen. En het kostte best veel tijd om het zwembadje te legen, goed schoon te maken en opnieuw te vullen. Een duurzamer alternatief voor een opblaasbad is een opzetzwembad. Deze heeft een metalen frame en een filtersysteem, waardoor het water de hele zomer in het zwembad kan blijven zitten.

opblaaszwembad
Een opblaaszwembadje bleek geen succes in een zanderige nieuwbouwtuin

 

Als je geen opzetzwembad met een frame wil aanschaffen, maar wel een groter bad met een filterpomp wil dan is een Easy Pool een goed alternatief. Dit zwembad heeft geen frame, maar een opblaasbare bovenrand en is voordeliger in aanschaf dan een opzetzwembad.

Welke maat opzetzwembad moet ik kopen?

Onze zoon is drie jaar oud en heeft natuurlijk nog geen A-diploma. Wij hebben daarom gekozen voor een kleiner zwembad van 2.00 x 3.00 x 0.66 meter. De waterhoogte in dit opzetzwembad is 55 cm. Hier kan onze peuter goed in kan staan, met zwembandjes om natuurlijk. Bij een groter zwembad met een waterhoogte van één meter zou hij niet met zijn voetjes aan de grond kunnen komen, en dan is zwemmen en spelen veel vermoeiender. Over enkele jaren kopen wij een groter zwembad van 1.00 meter diep.

opzetzwembad kinderen
Het Exit zwembad van 2 x 3 meter is de perfecte afmeting voor onze kinderen

 

In ons opzetzwembad van 2 x 3 meter kunnen twee 8-jarigen en twee 3-jarigen prima tegelijk spelen. Twee volwassenen en twee kinderen erin gaat ook goed. De diepte van 55 cm is ideaal om als volwassene lekker ontspannen te kunnen zitten op de bodem van het zwembad. Onze dochter van acht jaar kan er goed in spelen en zwemmen. Een groter dieper zwembad is voor ons nu nog niet nodig. Als je dagelijks meerdere kinderen van 6+ in het zwembad hebt is een groter zwembad wel fijner, dan is er meer speelruimte.

TIPS:

 • Zet met stoepkrijt of touw de afmeting van je zwembad uit in je tuin als je twijfelt over de maat of vorm
 • Bij een lager zwembad kun je je kinderen vanaf een tuinstoel goed in de gaten houden. Bij een hoog zwembad kan dit niet altijd, je moet dan naast het zwembad gaan staan om je kindje te kunnen zien.
 • Check de waterhoogte van het zwembad dat je wil kopen en vergelijk dit met de lengte van je kind. Om lekker te kunnen spelen is het prettig dat een kind het hoofd en de schouders boven de waterlijn heeft als het rechtop staat.
 • Bij een groot zwembad ben je meer tijd kwijt aan het vullen, stofzuigen, schoonmaken en het duurt langer voordat je zwembadwater warm is.
opzetzwembad tuin
Prima waterhoogte voor een zomerse vrijdagmiddagborrel

Kan een zwembad gewoon op het gras staan?

In een opzetzwembad gaan duizenden liters water, het gevulde zwembad is erg zwaar. Het is daarom verstandig om een stevige ondergrond onder de poten van het frame te plaatsen, zoals stoeptegels. Als je de poten gewoon in het gras zet zakken ze weg in de grond. Om te voorkomen dat je zwembad lek gaat door takjes of stenen kun je er rubberen zwembadtegels of een grondzeil onder leggen. Je zwembad kan op gras staan, maar na de zomer zal het gras dood zijn op die plek. Je kunt je zwembad ook op het terras plaatsen, of op kunstgras. Het belangrijkste is dat de ondergrond goed waterpas is, en dat je een stroompunt in de buurt hebt en ruimte voor je filter.

ondergrond opzetzwembad
Een stevige waterpas ondergrond voor het opzetzwembad

 

Wij hebben bestratingspuin onder het zwembad laten leggen, met daarop een dikke laag wit zand en een kunstgrasmat. De fundering is volledig waterpas gemaakt, waardoor het zwembad heel netjes staat. Als de ondergrond niet waterpas is zal het water de zijkant van je zwembad scheef duwen en daardoor kan het frame beschadigen of de liner (het blauwe zwembaddoek) scheuren. Het voordeel van een ondergrond van zand en kunstgras is dat het water dat over de rand spettert makkelijk in de grond kan weglopen, en dat je geen modder rondom je bad krijgt.

TIPS:

 • zorg dat er voldoende ruimte is bij je zwembad voor een filterpomp en het trappetje
 • check of er een stroomaansluiting is voor het zwembadfilter
 • zorg voor een stevige en vlakke ondergrond
kunstgras en grondzeil onder het zwembad
puin, zand, kunstgras en grondzeil onder het zwembad

Goede merken opzetzwembaden

De bekendste merken voor opzetzwembaden zijn Bestway, Intex en Exit. Deze merken hebben zwembaden in allerlei afmetingen, met en zonder afdekkap. Soms is een filterpomp of trappetje al inbegrepen bij de aanschafprijs, check dit goed als je prijzen gaat vergelijken. Hier geven we enkele tips voor veel gekochte zwembaden:

opzetzwembad Exit
Het zwembad is klaar om gevuld te worden

 

Wij kochten een Exit zwembad met overkapping vanwege de mooie grijze buitenkant (de liner). De overkapping is heel prettig omdat er in onze buurt nog volop gebouwd wordt, en de dichte kap zand en zaagsel uit het zwembad kan houden. Het houdt het zwembadwater ook warmer bij koude nachten. Dit zwembad is ook verkrijgbaar zonder overkapping, en met een mooie houtlook liner.

exit zwembad overkapping

Het zwembadwater onderhouden: filteren en desinfecteren

Bij een opzetzwembad komt het nodige onderhoud kijken. Zonder onderhoud is het zwembadwater in korte tijd groen en ongezond. Je hebt vast wel eens gehoord over filters of chloortabletten doseren, maar er zijn ook andere opties. Er zijn twee dingen belangrijk bij zwembadwater, we zullen ze hieronder uitgebreid toelichten.

 1. Het filteren van het water (huidschilfers, zand, algen, haren). Dit kun je doen met een zwembadfilter met cartridges, of met een zandfilterpomp.
 2. Het desinfecteren van het water (bacteriën), om bijvoorbeeld huidinfecties en oorontsteking te voorkomen. Dit kun je doen met chloortabletten in een drijver, of met een zoutwatersysteem.
zandfilter zoutwatersysteem
Onze apparaten voor het filteren en desinfecteren van zwembadwater

1. Filteren van het zwembadwater

Met een filter hou je het water schoon en helder, je haalt de algen en andere viezigheid eruit. Een filterpomp met losse cartridges is relatief voordelig in aanschaf. Dit model is een goede betaalbare filterpomp voor zwembaden met een inhoud tot 21 m3. Soms zit er al een filterpomp bij je zwembad als je hem aanschaft. De filtercartridges moet je minimaal 1x per week goed schoonmaken (afspoelen of in de vaatwasser doen), en regelmatig vervangen.  Het Intex filtercartridge type A is het meest gebruikte type.

Een alternatief voor dit systeem met losse filters is een zandfilterpomp. Dit is een apparaat gevuld met fijn zand of glasparels, waar de viezigheid zoals algen in blijft zitten. De zandfilterpomp stel je in via het display zodat hij dagelijks automatisch enkele uren het water filtert. Je hoeft niks uit de pomp te halen om handmatig schoon te maken. Een zandfilterpomp is wat duurder in aanschaf, maar gaat langer mee en vergt weinig onderhoud. Het zand moet eens per drie jaar vervangen worden.

2. Desinfecteren van het zwembadwater

Om het zwembadwater gezond te houden moet je o.a. chloor toevoegen om schadelijke bacteriën te doden. De meest gebruikte methode is het toevoegen van chloortabletten in een drijver. De chloor lost dan langzaam op in het water. Het is belangrijk om dagelijks het chloorgehalte te testen, teveel chloor in het water is namelijk heel ongezond. Er zijn handige startersset te koop waar alle producten voor desinfectie met chloor in zitten.

Een alternatief voor desinfectie met chloortabletten is het gebruik van een zoutwatersysteem, oftewel zoutelektrolyse. Je plaatst dan een apparaat naast je zwembad dat zout (natriumchloride) splitst in zout en chloride. Er ontstaat dan een natuurlijk chloor. Het voordeel hiervan is dat het beter is voor je huid, ogen en zwemkleding, en dat je niet naar chloor ruikt. Bovendien kun je het zoutwatersysteem programmeren zodat de desinfectie helemaal automatisch gaat. Het blijft wel belangrijk om de waterkwaliteit dagelijks te meten. Op deze pagina (helemaal onderaan) kun je meer lezen over de werking en voordelen van een zoutwatersysteem.

TIP: zorg dat je voldoende cartridges en chloortabletten op voorraad hebt, hoogzomer zijn ze snel uitverkocht.

Schoonmaken van het zwembad

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je het zwembadwater helder en gezond houdt. Het zwembad zelf moet je echter ook schoonmaken, bijvoorbeeld door zand van de bodem te zuigen en de zijwanden te schrobben. We vertellen je nu hoe wij ons opzetzwembad schoonmaken.

opzetzwembad onderhoud

Wat heb je nodig voor het schoonmaken?

Wij gebruiken een schepnetje, een borstel voor de wanden, gele sponsen en een Intex accustofzuiger. Met het schepnetje halen we dagelijks bladeren en vliegjes van het wateroppervlak. Je kunt hiervoor ook een skimmer gebruiken die je op je zwembadpomp aansluit, maar deze moeten wij nog aanschaffen. Met de schuimborstel poetsen we af en toe de bodem en wanden van het zwembad als die glad worden.

De gele sponsen in de vorm van sterren zijn speciale zwembadsponsen (vettensponsen). Deze absorberen vet, huidschilfers en zonnebrandmiddel, dat vette laagje dat soms op het wateroppervlak drijft. De sponsen drijven bij ons in het zwembad en we spoelen ze regelmatig af onder de warme kraan. Wij vinden ze ideaal! De zwembadsponsen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van witte waterlelies. Ze gaan ongeveer een maand mee.

sterspons zwembad
Gele sterren in het water die de vette laag van zonnebrandmiddel opnemen

 

Onze Intex oplaadbare zwembadstofzuiger is echt een goede aankoop geweest. Op diverse zwembadforums werd deze aangeraden, en we begrijpen heel goed waarom. De Intex zwembadstofzuiger hoef je niet met slangen aan te sluiten op de zwembadpomp, waardoor je hem heel makkelijk en snel kunt gebruiken. Het is net een kruimeldief met lange steel, die je onder water gebruikt. Je houdt de stofzuiger onder water, zet hem aan en beweegt het mondstuk langzaam over de bodem. Alle zand en dode insecten worden gemakkelijk opgezogen. Als de accu leeg is laad je hem op met een USB lader. De kinderen kunnen hem ook gemakkelijk zelf gebruiken voordat ze gaan zwemmen.

Wij betaalden €69,99 voor de fijne Intex stofzuiger. Dat is vergelijkbaar met de prijs van een complete onderhoudsset met een stofzuigerslang die je op je zwembadpomp aansluit.

Het zwembadwater testen

We schreven het hierboven al een aantal keren: het zwembadwater moet je (bijna) dagelijks testen. Een slechte waterkwaliteit is niet goed voor de gezondheid. Bacteriën, huiduitslag, rode ogen of oorpijn wil je natuurlijk niet. Om je kinderen in gezond en helder water te laten zwemmen is de waterbalans heel belangrijk. Dit betekent dat o.a. de pH- en chloorwaardes goed zijn. Je kunt de waterbalans controleren met een tester (tabletten, strips of digitaal). Als de gemeten waardes niet goed zijn kun je chemicaliën zoals pH minus poeder toevoegen.

Als je tabletten of strips gebruikt om de waterkwaliteit te controleren dan moet je kleuren aflezen. Dit is soms lastig te beoordelen. Wij hebben daarom gekozen voor een nauwkeurige digitale meter, de Scuba2. Hiermee komen er cijfers op het display te staan, en hoeven we geen twintig tinten paars en rood te interpreteren. Een digitale meter is prijzig, maar het is wel heel gemakkelijk en nauwkeurig in gebruik.

Bij mooi zomerweer en intensief gebruik meten wij de waterkwaliteit elke dag. Wij gebruiken de Lovibond Scuba2 digitale tester en zijn hier zeer tevreden over.

scuba2 watertester

Hoeveel tijd kost het om een opzetzwembad te onderhouden?

Een opzetzwembad heeft in de zomer dagelijks aandacht nodig om het zwembadwater gezond en helder te houden. Water testen, chloor doseren, de bodem schoonmaken en de filters reinigen zijn de standaard dingen. Wij hebben een week lang bijgehouden hoeveel tijd het onderhoud kost bij mooi weer als er dagelijks gezwommen wordt:

 • Dagelijks: waterkwaliteit testen (pH, chloor) met de Scuba2 digitale meter: 5-6 minuten
 • Dagelijks: zand van de bodem stofzuigen en met een schepnet insecten weghalen: 5-8 minuten
 • Dagelijks: voetenbadje onderaan de zwembadtrap legen, schoonmaken en vullen: 2 minuten
 • 1x per week: indien nodig water bijvullen met de tuinslang: 10 minuten
 • 1x per week: zandfilter schoonmaken (backwashen) en timer opnieuw instellen: 5 minuten
 • 1x per week: liner poetsen met de schuimborstel (tijdens het zwemmen): 5 minuten
 • 2x per week: zwembadsponsen (gele sterren) uitspoelen onder de kraan: 1 minuut

Gemiddeld zijn wij ongeveer een kwartiertje per dag bezig met het testen en schoonmaken, dat valt ons mee. Als je water op een groene soep lijkt ben je echter wel wat meer tijd kwijt om dat te herstellen, je moet dan filteren, backwashen of cartridges uitspoelen, producten toevoegen en de waterkwaliteit vaker meten.

Twijfel je of je genoeg tijd heb voor het onderhoud?

Wij hebben een opzetzwembad gekocht om minder werk te hebben aan bijna dagelijks het vullen en schoonmaken van een opblaasbad, en om minder water te verbruiken. Toch kost ook het onderhoud van zo’n zwembad tijd, zeker in het begin. Je moet geduld hebben om de werking van je filter en chloordosering en de biologische processen bij verschillende weersomstandigheden te leren kennen. Dat betekent de eerste weken veel testen/meten, dingen bijstellen, de pomp langer of korter laten draaien, veel Googelen, soms extra producten bestellen en opnieuw waardes meten.

Je hebt er ongevraagd een nieuwe hobby als poolboy/poolgirl bij, en dat moet je wel leuk vinden. Of het allemaal de moeite waard is? Voor ons zeker weten! We hebben heel veel uren plezier gehad van het zwembad in de tuin. Als je echt helemaal geen werk wil hebben aan een zwembad in je tuin dan kun je beter een abonnement nemen op het plaatselijke openluchtbad.

Hoe verwarm je het zwembad?

Je wet nu al een heleboel over het kopen, onderhouden, schoonmaken en testen van je zwembad(water). De volgende stap is het verwarmen van het water. Zwemmen in koud water vindt (bijna) niemand leuk. Gelukkig zijn er een aantal opties om ook bij kouder weer lekker warm zwembadwater te hebben:

 • een warmtepomp (elektrisch verwarmen)
 • solarmat of solarbol (zonne-energie)
 • noppenfolie

De eerste optie, een warmtepomp voor het zwembad, is populair bij zwembadbezitters die ook in het frisse voor- en najaar warm water willen hebben. Een standaard warmtepomp verbruikt echter best veel stroom. Er bestaan wel energiezuinige inverter warmtepompen maar deze zijn behoorlijk prijzig in aanschaf. Op de website van Toppy staat veel duidelijke informatie over warmtepompen. Een warmtepomp gebruik je altijd samen met een afdekzeil (zomerzeil) om te voorkomen dat het opgewarmde water direct weer afkoelt.

Wij verwarmen het zwembad door gebruik te maken van de kracht van de zon, met een solarmat en noppenfolie. Een solarmat of solarbol sluit je aan op je zwembadpomp, het water stroomt langzaam door de slangen en wordt opgewarmd als de zon erop schijnt. Het grote voordeel hiervan is dat je eenmalig een voordelig product aanschaft en daarna geen kosten meer hebt. Op koudere dagen en als de zon niet schijnt zal de solarverwarming je water echter ook niet opwarmen.

TIP: hou er met de plaatsing van je zwembad rekening mee dat een solarmat of solarbol in de volle zon moet liggen.

De Intex solarmat hebben we afgelopen zomer niet veel gebruikt omdat onze tuin nog in aanleg was, en de grote mat in het zand moest liggen. We hebben daarom een solar cover op het water gelegd, ook wel noppenfolie genoemd. Dit is een eenvoudig stuk plastic folie met noppen die je op kan rollen als je gaat zwemmen. Het noppenfolie zorgt ervoor dat het water overdag extra opwarmt door de zonnestralen, dat het ‘s nachts niet teveel afkoelt en dat er minder rommel in je zwembad waait.

TIP: het chloor vervliegt minder snel als je een solar cover gebruikt, waardoor je minder chloor hoeft te doseren.

Ons zwembadwater is tijdens de hittegolf steeds tussen de 30 en 33 graden geweest, een perfecte temperatuur. Onze tuin ligt op het zuiden, en daardoor is een solar cover voor ons een ideale en voordelige optie voor aangenaam warm zwemwater.

opzetzwembad benodigdheden

Checklist voor de aanschaf van zwembadbenodigdheden

Je weet nu waarschijnlijk dat er bij de aanschaf van een opzetzwembad best veel komt kijken. Voor het gemak hebben we hieronder een checklist voor je. Straks vertellen we je meer over de kosten.

 • stevige vlakke ondergrond
 • foamtegels en/of grondzeil
 • opzetzwembad
 • optie: overkapping of afdekzeil
 • filterpomp met filtercartridges / zandfilterpomp
 • chloortabletten en dispenser / zoutwatersysteem
 • soms: adapterset voor aansluiting pomp op het zwembad
 • watertester (tabletten, strips of digitale tester)
 • schepnet
 • skimmer
 • zwembadstofzuiger (om zand en dode beestjes van de bodem te halen)
 • schuimborstel (om de liner te poetsen)
 • vettenspons/absorptiespons
 • thermometer
 • zwembadtrappetje + voetenbad
 • warmtepomp / solarmat / solarbol / noppenfolie
 • waterspeelgoed

Wat kost een opzetzwembad met alle toebehoren?

Een opzetzwembad koop je al vanaf ca. €100,- maar zoals je gelezen hebt komen er daarna nog best wat kosten bij voor het onderhoud, schoonmaken en verwarmen. We hebben afgelopen jaar regelmatig gelezen dat ouders met een heel beperkt budget een zwembad kochten, en daarna geconfronteerd werden met de bijkomende kosten voor het onderhoud. We kunnen ons voorstellen dat dat best schrikken is! Zeker als je zwembadwater groen wordt en je voor je kinderen toch mooi helder water in het zwembad wil krijgen. We geven je daarom inzicht in de uitgaven die wij in 2020 aan ons opzetzwembad gedaan hebben.

Let op: de prijzen zijn indicatie, door een beperkt aanbod bij leveranciers wisselen de prijzen sterk. In augustus betaalde je bijvoorbeeld 2x zoveel voor een zoutwatersysteem als in april. En je kunt uiteraard kiezen voor goedkopere opties zoals chloortabletten in plaats van een zoutwatersysteem, en teststrips in plaats van een Scuba2 meter. Maar het is goed om je te realiseren dat je met alleen een zwembad kopen echt niet klaar bent.

 • zwembad Exit 2 x 3 meter met overkapping
 • Intex adapterset tbv aansluiting pomp
 • zandfilterpomp Intex 4m3
 • filterzand 25 kg
 • zoutfiltersysteem Intex
 • zwembadzout 25 kg
 • zwembadtrap klein model
 • voetenbad voor trap
 • Intex solarmat
 • Solar cover
 • Intex zwembadstofzuiger
 • schoonmaaksponsen stervorm 4 stuks
 • Scuba2 watertester
 • Navulling 200 tabletten voor pH en chloor metingen
 • Melpool pH minus en pH plus poeder
 • Melpool chloorstabilisator
 • divers (thermometer, speelgoed, foamtegels, schuimborstel)
 • dompelpomp (voor het leegpompen na de zomer)
 • € 399,00
 • € 30,75
 • € 199,99
 • € 17,50
 • € 135,00
 • € 19,95
 • € 44,99
 • € 6,00
 • € 24,99
 • € 15,95
 • € 69,99
 • € 12,00
 • € 109,00
 • € 39,90
 • € 17,90
 • € 17,95
 • € 40,00
 • € 69,95

De totale aanschafkosten:  €1270,81

Het zwembad opruimen na de zomer

En dan wordt het langzaam herfst en is de zwempret voorbij, heel jammer! Het zwembad moet leeg, schoon, droog en daarna opgeruimd worden. Waar laat je eigenlijk die duizenden liters zwembadwater? In Nederland is wettelijk bepaald dat zwembadwater dat chemisch ontsmet is geweest (dus met chloortabletten of een zoutsysteem) valt onder het besluit lozing afvalwater huishoudens. Je mag het water officieel dus niet in je tuin of een sloot laten weglopen, ook niet als het chloor al vervlogen is. Wij hebben het zwembad met een dompelpomp leeg laten lopen in de afvoer van de gootsteen in de bijkeuken.

zwembad leegpompen
Helaas, het zwembad moet weer leeg…

 

Als je zwembad helemaal leeg is maak je de liner daarna heel goed schoon en droog. Daarna kun je talkpoeder in de plooien doen zodat de liner echt goed droog opgeborgen wordt. Bij iedere vouw die je in de liner maakt strooi je opnieuw talkpoeder ertussen. Het frame kun je insprayen met WD40 om het te beschermen tegen roest. De pomp laat je na het backwashen nog even goed spoelen en daarna drogen. Als je een zandfilter hebt kun je het zand gewoon in de pomp laten zitten en volgend jaar opnieuw gebruiken. Alle materialen kunnen daarna opgeborgen worden op een vorstvrije plek, bijvoorbeeld een zolder of garage.

opzetzwembad liner
Frame en liner schoonmaken en drogen

Meer lezen over buiten spelen met kinderen

2 comments

 1. Martijn Knoppers

  Wij hebben hetzelfde zwembad in de tuin staan en zijn ook aan het kijken voor een zoutwatersysteem en een zandfilterpomp. Ik dacht eigenlijk dat deze systemen iets aan de zware kan zouden zijn aangezien het zwembad maar en inhoud van 3700 liter heeft. Maar zag toen in dit artikel dat jullie het ook gebruiken.
  Had eigenlijk een paar vragen:
  – Werkt het helemaal naar behoren en wordt het chloorgehalte niet te hoog?
  – Hoe lang laten jullie het systeem draaien per dag
  – gebruiken jullie het kleine zoutwatersysteem (tot 17.413 liter) of de medium (tot 26.500 liter)?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn

  • Bedankt voor je reactie. Het chloorgehalte is meestal prima, alleen na flinke onweersbuien moeten we even boosten. En hoogzomer af en toe het cyaangehalte checken, omdat het vrije chloor bij hitte en zon sneller vervliegt dan bij chemisch chloor uit die tabletten. Het juiste cyaangehalte zorgt dat het chloor niet meteen verdwijnt.

   De zandfilterpomp werkt deze week niet fantastisch, het water is heel iets troebel. Hij lijkt het hele fijne alg en vet niet goed te filteren dus we gaan nu Aqualoon filterbollen proberen. Die filteren veel fijner dan alleen zand. Het zandfilter draait 4 tot 10 uur per dag, afhankelijk van de temperatuur en hoe vaak er gezwommen wordt. Het zoutsysteem draait vier uur per dag, en na onweer veel langer. Wij hebben het medium zoutsysteem, de kleine versie was er vorig jaar nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.