Bergwandelen met kinderen

Bergwandelen met je kindje in een draagzak

Als je gaat wandelen in de bergen met een baby is een draagdoek of draagzak onmisbaar. Maar wat is nu handiger, een draagzak of een framedrager? En op welke leeftijd kan een kind mee op lange wandeltochten? We vroegen het aan Carolien, die al jaren wandelt met haar gezin.

Hoe oud waren je kinderen toen ze voor het eerst mee gingen bergwandelen?

Carolien vertelt: “Toen wij nog geen kinderen hadden, gingen mijn man en ik in de zomer graag op vakantie naar de bergen. We vonden het heerlijk om er op uit te trekken en wandeltochten te maken in de natuur. Toen ons eerste kindje geboren was, hadden we niet het idee dat dit nu niet meer zou kunnen. Onze oudste zoon (nu 8 jaar) ging al met ons mee toen hij vier maanden oud was. De tweeling (nu 5 jaar) was 1,5  jaar toen ze voor het eerst mee gingen. We hopen komende zomer weer de bergen in te trekken samen met onze vier kinderen. Onze jongste dochter is dan drie maanden oud.”

Waar gaan jullie wandelen, en hoe lang loop je per dag?

“We gaan graag op vakantie naar Frankrijk. De eerste vakantie met onze zoon was in Castellane, het gebied Alpes de Haute Provence. Vanaf de camping trokken we dan zo de mooie natuur in. We waren dan soms wel een uur of twee aan het wandelen. Een jaar later liepen we langere afstanden, toen waren we zo’n 4 á 5 uur op pad.”

Bergwandelen met kinderen
Carolien met haar gezin in de bergen

Waar draag je je kinderen mee?

“Toen onze zoon vier maanden was droegen we hem in een ergonomische draagzak (full buckle). Dit was prima te doen. Hij kon om zich heen kijken en als hij moe was lekker slapen bij papa of mama. Onze tweeling droegen we de eerste keer ook met een draagzak (Patatum) en in een framedrager. Ik draag mijn kinderen met lange wandelingen het liefste met een ergonomische draagzak. Je kindje zit veilig dicht tegen je aan en kan toch alles om zich heen zien. Mijn man draagt vaak met een framedrager. Dit vindt hij fijn omdat je kindje iets meer van je af zit en het zo wat luchtiger draagt. Ook heb je wat opbergvakjes bij een framedrager waar je wat spullen in kwijt kan.”

Heb je nog tips voor andere ouders?

Carolien: “Als je met kleine kinderen wandelingen gaat maken in de bergen is het belangrijk om regelmatig even te pauzeren. Je kindje kan dan eventueel even de benen strekken. Zo hou je het voor je kindje ook leuk! Een zonnehoedje (met uv bescherming) is ook aan te raden. En natuurlijk je kindje insmeren met een goede zonnebrandcrème. Neem voldoende eten en vooral drinken mee. En verder is het vooral genieten van de mooie natuur, met je kindje heel dichtbij je!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.