hidden disabilities sunflower keycord

Sunflower keycord voor reizen of dagjes uit met een onzichtbare beperking

Reizen of een dagje uit gaan kan extra uitdagend zijn als je een kindje met een beperking of handicap hebt. Als je kind in een rolstoel zit, of een been in het gips heeft en daardoor misschien wat extra hulp nodig heeft, is dat voor anderen meestal direct zichtbaar. Maar wat als je kind een onzichtbare beperking heeft? Dan kun je het groene keycord van Hidden Disabilities Sunflower gebruiken.

Wij spraken uitgebreid met Kees Hoekstra van Hidden Disabilities Sunflower Nederland over het keycord met de zonnebloem. Voor ons is het keycord niet nieuw, we hebben het al gebruikt op reis voor onze dochter met AD(H)D.

Kees vertelde ons echter dat het keycord in Nederland ook al bekend is bij personeel van musea, bioscopen, attractieparken en zelfs supermarkten. Daarom vertellen we je in deze blog graag meer over het Sunflower keycord, de voordelen ervan en hoe je aan het keycord komt.

reizen kinderen sunflower keycord

Het Sunflower keycord is niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Omdat wij bloggen over reizen en uitjes met kinderen richten we ons in deze uitleg op kinderen met een onzichtbare beperking.

Inhoud van deze blog:

Hoe is het Sunflower keycord ontstaan?

Het Sunflower project is in 2016 ontstaan in Engeland. Personeel van Gatwick Airport kreeg steeds vaker te maken met passagiers met een onzichbare beperking, en regelmatig ontstonden problemen door misverstanden en onbegrip. Het personeel vroeg zich af hoe ze deze passagiers beter zouden kunnen herkennen en helpen. Vanuit die vraag is een groen koord met een zonnebloem bedacht, discreet maar toch goed herkenbaar. De organisatie Hidden Disabilities Sunflower zorgt voor bekendheid van het keycord bij organisaties in de hele wereld.

klik om meer te lezen over Sunflower in Nederland

Het Sunflower project is in 2016 ontstaan in Engeland. Personeel van Gatwick Airport kreeg steeds vaker te maken met passagiers met een onzichbare beperking, en regelmatig ontstonden problemen door misverstanden en onbegrip. Het personeel vroeg zich af hoe ze deze passagiers beter zouden kunnen herkennen en helpen. Vanuit die vraag is een groen koord met een zonnebloem bedacht, discreet maar toch goed herkenbaar.De organisatie Hidden Disabilities Sunflower zorgt voor bekendheid in de hele wereld.

De organisatie Hidden Disabilities Sunflower is een groot succes geworden in geheel Engeland. Niet alleen de luchthavens zijn aangesloten, maar ook openbaar vervoer, supermarkten, ziekenhuizen, scholen, toeristische attracties en universiteiten. De zonnebloem is hét symbool geworden voor een onzichtbare handicap.

Kees Hoekstra is de initiatiefnemer van Hidden Disabilities Sunflower in Nederland en België. Hij heeft 39 jaar bij KLM gewerkt én zelf ervaring met reizen met een kind met autisme. Hij organiseert ook al jaren autisme-rondleidingen op Schiphol. Kees Hoekstra werd in 2019 door de Engelse organisatie gervaagd om Hidden Disabilities Sunflower in Nederland en België te vertegenwoordigen.

Een onzichtbare beperking, wat is dat?

Wist je dat er meer dan 900 onzichtbare beperkingen bestaan, en dat 1 op de 5 Nederlanders hier mee te maken heeft?

Autisme is een bekende onzichtbare beperking, maar er zijn nog veel meer redenen waarom reizen, een dagje uit gaan of simpelweg boodschappen doen een uitdaging kan zijn.

Enkele voorbeelden van zo’n onzichtbare beperking zijn ADHD, diabetes, long covid, Alzheimer, angststoornissen, hersenletsel, epilepsie, migraine, fibromyalgie, MS, darmaandoeningen, doofheid, taalstoornissen en PTSS.

Sunflower keycord

 

Hoe werkt het Sunflower keycord?


Je kunt het keycord van Hidden Disabilities Sunflower dragen om discreet aan andere mensen te laten zien dat je een onzichtbare beperking hebt en dat je mogelijk wat extra steun, hulp of tijd nodig hebt.

Als je het Sunflower keycord draagt betekent dit niet dat je automatisch voorrang hebt, of niet in een lange rij hoeft te staan. Vaak is dat ook helemaal niet nodig, en niet de intentie van de persoon die het draagt.

Het belangrijkste is dat medewerkers van aangesloten organisaties iemand die het keycord draagt kunnen vragen: “Ik zie dat je het keycord draagt, kan ik iets voor je doen?”

Je hoeft niet op het keycord te schrijven wat voor aandoening je hebt, en anderen hoeven dit ook niet te weten. Maar als je dit wel wil, of als het voor jouw aandoening belangrijk is, kan het natuurlijk wel.

Let op! Als je het Sunflower-keycord draagt, krijg je niet automatisch medische assistentie of voorrang op de luchthaven. Wil je assistentie? Zorg er dan voor dat je de DPNA assistentie uiterlijk 48 uur voor vertrek aanvraagt bij de luchtvaartaatschappij.

De voordelen van het dragen van het keycord

Voor veel mensen is het dragen van het keycord al voldoende om wat extra kracht en vertrouwen te hebben. Stel dat er iets gebeurt of ik me onwel/overprikkeld/vermoeid/onzeker/angstig voel, dan weten medewerkers dat sneller en kunnen ze me beter helpen. Die gedachte kan bijvoorbeeld al een paniekaanval of onrust voorkomen in een pretpark of vliegtuig.

Het is OK als je je even niet OK voelt

Dit extra vertrouwen kan net het extra zetje zijn waardoor iemand wel een treinreis durft te maken, of naar een bioscoop of de Efteling durft. Kees vertelde ons enkele voorbeelden die we graag met je delen.  

Een meisje met epilepsie had regelmatig korte aanvallen. Vaak bleek er door omstanders al een ambulance gebeld te zijn als ze na twee of drie minuten weer bijkwam. Daardoor voelde ze zich steeds vaker bezwaard om de deur uit te gaan. Nu draagt ze een keycord waarop staat dat ze epilepsie heeft, en dat er pas een ambulance gebeld hoeft te worden als haar aanval langer dan 8 minuten duurt.
Een tiener met een paniekstoornis durfde lange tijd niet meer naar de bioscoop. Sinds de medewerkers van Pathé getraind zijn over het Suflower keycord durft ze er wel weer naar toe. De gedachte dat een medewerker weet dat ze in de zaal zit en weet dat ze een paniekaanval zou kunnen krijgen is voor haar heel geruststellend. Alleen al daardoor heeft ze geen paniekaanval meer gehad in de bioscoop. Het keycord levert hiermee echt een bijdrage tegen eenzaamheid.

Facts over Hidden Disabilities Sunflower in Nederland

  • Op dit moment zijn er ca. 750 locaties in Nederland waar het Sunflower keycord herkend wordt.
  • Er zijn al 300 bedrijven en organisaties aangesloten
  • 42.000 Nederlanders dragen het keycord, wereldwijd zijn dit vier miljoen mensen
  • Het keycord is al bekend op 230 vliegvelden in 45 landen
  • 15 airlines zijn aangesloten, waaronder KLM, Transavia, Corendon, Tui, Ryanair, AirFrance en Emirates.

In 2024 is op bijna elke vlucht van KLM al een passagier aan boord die het Sunflower keycord draagt

Voorbeelden van aangesloten organisaties

Er zijn al 300 bedrijven en organisaties in Nederland bij Hidden Diabilities Sunflower aangesloten. Enkele voorbeelden:

de politie, Efteling, McDonalds, Schiphol Airport, SNS Bank, Albert Heijn (nog niet alle locaties), de Tweede Kamer, Pathé bioscopen, de Jaarbeurs, Dierenpark Amersfoort, van Gogh museum, Nijntje museum, Spoorwegmusem.

Sunflower keycord kaart

Onze ervaring met het Sunflower keycord

Tijdens onze reis naar Colombia met de kinderen maakten we een aantal internationale en binnenlandse vluchten. Voor onze tiener met AD(H)D kan een vliegveld nogal overweldigend zijn: de drukte, tijdsdruk bij overstappen en onverwachte dingen zoals vertragingen. We bestelden enkele weken voor onze reis het keycord in de kindermaat. Onze dochter had het keycord bij alle vluchten in het voorvakje van haar rugzak.

Bij een heel korte overstap in Parijs, besloot onze dochter het keycord om haar nek te doen. Voor een douanemewerker is het dan zichtbaar waarom ze wat gestresst over kon komen. Het dragen van het keycord was voor onze dochter voldoende om de gehaaste overstap zonder paniek of boze bui door te komen. Ook bij een binnenlandse vlucht met Latam heeft ze het keycord gedragen. Ze vond het heel prettig dat ze het keycord altijd bij zich had op reis. Voor ons erg geslaagd!

Wij wisten tot voor kort niet dat het keycord ook bekend is bij het Rijksmuseum, Naturalis, LEGO World in de Jaarbeurs en het Spoorwegmuseum. De volgende keer nemen we het zeker mee als we naar dit soort uitjes gaan.

Verschillende versies van keycord en ID kaart

Het keycord is in verschillende uitvoeringen en maten verkrijgbaar, en is voorzien van een veiligheiddsluiting. Het keycord zelf is er in een kindermaat (70 cm) of standaard maat (85 cm).

Het bijbehorende plaatic ID kaartje is er in verschillende versies:

  • een blanco kaart met alleen de zonnebloem, en achterop ruimte voor je persoonsgegevens
  • een gepersonaliseerde kaart met op de achterkant je pasfoto, eventuele instructies, icoontjes en gegevens van een contactpersoon voor nood.

De gepersonaleerde kaart is er met een blanco voorkant, maar ook met de naam van een aandoening duidelijk zichtbaar, in het Engels of Nederlands. Zo kun je er zelf voor kiezen of anderen weten wat jouw onzichtbare beperking is. Voor zo’n gepersonaliseerde kaart inclusief keycord betaal je €10,-.

Heb jij een aandoening waar (nog) geen kaartje voor in de webshop staat? Stuur Hidden Disabilities Sunflower Nederland dan gerust een berichtje, dan maken ze een kaart voor je.

kindermaat sunflower keycord

 

Hoe komt je aan een keycord?

Je kunt het keycord gratis ophalen bij enkele aangesloten organisaties, of bestellen op de website.

Je hoeft niet te vertellen waarom je het keycord aanvraagt of draagt. Je hoeft ook met niemand te delen wat jouw onzichtbare beperking is.

Op Schiphol kun je het keycord ophalen bij de Assistance balie in de vertrekhallen. In Utrecht is het gratis verkrijgbaar bij de U-OV winkel op het Centraal station. Bij de servicewinkels van Syntus op Utrecht en Amersfoort CS is het ook af te halen, en bij de Qbuzz servicepunten in Groningen, Assen, Emmen, Dordrecht.

Zijn deze afhaalpunten niet in de buurt dan kun je het keycord online bestellen. Het keycord en bijbehorend kaartje worden tegen kostprijs verkocht. Omdat de organisatie erachter in Engeland zit komen er sinds de Brexit wel douane- en importkosten bij, waardoor je een paar euro betaalt voor de verzending. Nog steeds is de prijs heel schappelijk!

Een gepersonaliseerd keycord met pasfoto kun je niet gratis afhalen, deze moet je op de website bestellen.

Reizen of dagjes uit met een onzichtbare beperking

Heb jij een kind of ander familielid met een onzichtbare beperking? Dan weet je hoe uitdagend reizen of een dagje uit kan zijn. Overprikkeling, angst, stress, vermoeidheid: er zijn zoveel uitingen mogelijk. We raden je zeker aan om het keycord te gebruiken bij gelegenheden. Het kan je zoveel rust, tijd of praktische steun geven. En je hoeft het niet te dragen, het keycord gewoon bij je hebben in je handtas kan al handig zijn.

Ken jij iemand met een onzichtbare beperking? Dan vinden we het heel fijn als je deze blog deelt!

We vinden het belangrijk dat iedereen kan reizen en leuke dingen kan doen, en alle hulpmiddelen hierbij zijn welkom. Daarom steunen wij het initiatief van Hidden Disabilities Sunflower van harte en proberen we ons steentje bij te dragen aan de bekendheid ervan. Wij verdienen hier zelf helemaal niks aan! Deze blog is ook niet gesponsord maar op ons eigen initiatief geschreven.

Sunflower keycord

 

Zie je iemand die het keycord met de zonnebloemen draagt?

Met zoveel gebruikers in Nederland is de kans steeds groter dat je tijdens je werk of bij een dagje uit iemand tegen komt die het keycord draagt. Vanaf nu herken je het en hopelijk helpt dat jou én de drager van het keycord. Het doel van het keycord is om in gesprek te komen.

Je vraagt niet wat iemand voor aandoening heeft, maar stelt de basisvraag: “Kan ik iets voor je doen?” Verder geeft Hidden Disabilities Sunflower de volgende tips: wees vriendelijk, luister goed, heb geduld, oordeel niet en toon respect.

Het zijn eigenlijk heel simpele stappen waarmee je een ander net iets meer tijd, begrip of hulp kunt geven.

Meer lezen over reizen en uitjes met kids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.