Kinderwagen of buggy mee vliegtuig

Kinderwagen of buggy mee?

Mag je een kinderwagen of buggy meenemen in het vliegtuig? Moet je die afgeven bij de incheckbalie of mag hij mee tot aan de gate? En wat is eigenlijk een paraplubuggy? Wij leggen je uit hoe het zit.

Kinderwagen

Voor baby’s jonger dan zes maanden kun je het best je kinderwagen met reiswieg meenemen, ook als je gaat vliegen. Een lichte inklapbare buggy biedt voor jonge baby’s en kinderen die nog niet goed kunnen zitten namelijk niet voldoende steun en demping. Ook voor oudere kinderen kun je de kinderwagen met wandelwageninzet meenemen als je liever geen buggy gebruikt.

Op het vliegveld wordt de kinderwagen tegelijk met de koffers ingecheckt als ruimbagage. Om je kinderwagen onbeschadigd terug te vinden op de bagageband kun je deze het best stevig verpakken. Stokke heeft hiervoor de universele PramPack reistas ontwikkeld. Deze reistas is geschikt voor de meeste kinderwagens én goedgekeurd door de luchtvaartmaatschappijen. De PramPack reistas biedt genoeg ruimte voor het onderstel van de kinderwagen en de reiswieg, Maxi-Cosi of het zitgedeelte van de wagen, en eventueel een pak luiers of speelgoed.

PramPack reistas

Buggy

Voor baby’s of kinderen ouder dan zes maanden kun je een buggy meenemen op vakantie. Kies bij voorkeur een buggy die helemaal plat kan, zodat je baby tijdens uitstapjes ook kan slapen. Een opvouwbare paraplubuggy of heel klein opvouwbare buggy (tot maximaal 7 kg) mag je meenemen tot aan het moment dat je echt in het vliegtuig stapt. Daarna wordt deze vaak vervoerd als ruimbagage of in de bagagelockers in de cabine. Als je het vliegtuig verlaat wordt de buggy soms weer bij de deur van het vliegtuig neergelegd, maar vaak vind je de buggy terug bij de bagageband of het loket met afwijkende bagage. Je moet je kindje en je handbagage dan vasthouden tot je je buggy en koffers terug hebt gevonden. Een draagzak is dan ideaal om bij je te hebben.

Wat is een paraplubuggy?

Een paraplubuggy is een relatief kleine, lichte en compact opvouwbare buggy uit één stuk, die je net als een paraplu tot een langwerpig pakket in kunt klappen. Tot enkele jaren geleden waren paraplubuggy’s de meest compacte en lichte modellen. Voorbeelden van lichte paraplubuggy’s zijn de MacLaren Quest, Koelstra Simba, en Chicco Lite Way.

Er zijn tegenwoordig ook heel klein opvouwbare buggy’s op de markt die je nog kleiner op kunt vouwen dan de traditionele paraplubuggy’s. Deze nieuwe modellen kun je soms zelfs in de locker voor handbagage in het vliegtuig opbergen. Wij namen zelf de fantastische Babyzen YoYo mee in het vliegtuig. De Easywalker XS is ook een heel goede compacte buggy.

Kinderwagens met een wandelinzet die niet heek klein als één stuk opgevouwen kunnen worden mogen officieel niet mee tot aan de gate. In veel gevallen wordt dit wel toegestaan door het cabinepersoneel, maar houdt er rekening mee dat je buggy met een beetje pech toch ingecheckt moet worden als ruimbagage, en zorg voor een transporthoes ter bescherming. Meer info lees je in ons uitgebreide artikel ‘Welke buggy kopen voor een vliegvakantie: Top 10’.

Buggy
Voorbeeld van een paraplubuggy: de MacLaren Quest

Waar vind je de buggy terug na je vlucht?

Hier kun je lezen waar je je buggy of kinderwagen ná je vlucht kunt terug vinden, plus praktische tips.

Draagdoek of draagzak

Ook als je een kinderwagen of buggy meeneemt op reis moet je vaak een tijd zonder wagen doen. Je kinderwagen geef je bij het inchecken, zo’n twee uur voor vertrek, al af. Als je baby niet loopt en nog gedragen moet worden, dan kan dit een heel gesjouw zijn. Een draagdoek of ergonomische draagzak is dan een heel goede oplossing. Ook fijn om je baby tijdens de vlucht bij je te laten slapen!

Draagzakken van BabyBjörn, Stokke, Chicco, Lodger en Mutsy zijn niet ergonomisch en raden wij af. Fijne ergonomisch draagzakken zijn bijvoorbeeld de Tula, Isara the One, Ergobaby en Neko Switch.

Reisartikelen huren

Kids Travel Service verhuurt o.a. de GB Pockit Plus buggy, de MacLaren Quest buggy, en tientallen draagzakken voor baby’s, peuters en kleuters. Kijk voor meer info bij ‘huren van reisartikelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.