Er op uit in de sneeuw | je baby dragen of duwen?

Ga je op wintersport met je baby, of moet je door een dik pak sneeuw in Nederland? Dan twijfel je misschien over je baby dragen of toch in de kinderwagen duwen. Als draagconsulente geef ik je graag tips hoe je veilig dragend door de sneeuw kunt wandelen, en hoe je makkelijker met je kinderwagen of buggy door de sneeuw rijdt. Ik heb zelf vele kilometers met mijn kinderen door de Oostenrijkse sneeuw gewandeld.

> direct naar tips over rijden door de sneeuw met de kinderwagen

Dragen in de sneeuw

Dragen in de sneeuw

Veel mensen zijn wat angstig om een baby of dreumes te dragen in een een draagdoek of draagzak in de sneeuw. Begrijpelijk, want de gladheid is soms verraderlijk en je wil natuurlijk niet vallen met een kindje op je buik en rug. Dragen in de sneeuw kan prima, maar er zijn wat extra aandachtspunten.

Het is heel belangrijk om te zorgen dat de ademweg van je kind vrij is, verstop het gezichtje niet onder een sjaal of diep in je jas. Het hoofdje van je baby moet volledig zichtbaar zijn en je baby mag niet uitademen onder je jas of sjaal.

Kleed je kind en jezelf goed warm aan, maar overdrijf niet. Te warm kleden is gevaarlijk, er kan dan warmtestuwing ontstaan.

dragen in de sneeuw
Zorg dat de ademweg van je baby vrij is als je draagt                                                                              (dit is een draagpop) – foto Anouk Pross Photography

 

Als je je baby op je buik draagt, zorg dan dat je nog goed kunt zien waar je loopt. Draag je kindje op je buik niet te hoog, en draag bij voorkeur op je rug als je kindje al wat groter is. Om te voorkomen dat je uitglijdt kun je het best stevige schoenen dragen met een goed profiel.

Heb je geen goede snowboots of wandelschoenen doe dan snowsteps (anti-slipzolen) over je schoenen. Deze kun je voor een paar euro kopen bij o.a. de Action, ANWB en Decathlon. Verse sneeuw is trouwens niet glad, pas als de sneeuw wat ontdooit en weer bevroren is moet je extra voorzichtig zijn dat je niet uitglijdt.

Tot slot: draag je kindje alleen in de sneeuw als je er zelf goed bij voelt. Vind je het toch eng doe het dan vooral niet en gebruik je kinderwagen of een slee.

draagjas sneeuw
Mijn baby draagt een dun fleecepak van H&M en zit onder een softshell draagjas. Heerlijk beschut maar niet té warm.

Met de kinderwagen of buggy door de sneeuw

Een kinderwagen duwen door een flink pak verse sneeuw is behoorlijk zwaar. Heb je geen slee of kinderwagenski’s en moet je er toch op uit? Zet dan de voorwielen van je kinderwagen of buggy vast. Dat rijdt al veel gemakkelijker omdat de wielen niet draaien in de sneeuw.

Gebruik de regenhoes over de kinderwagen als het hard sneeuwt om te voorkomen dat je wagen en kind erg nat en koud worden. De regenhoes beschermt je kindje ook tegen de koude wind. Kleed je kindje lekker warm aan en gebruik een voetenzak als je die hebt.

Een kinderwagen biedt je kindje meer beschutting tegen de kou dan een buggy, en hij rijdt makkelijker door de sneeuw vanwege de grotere wielen.

Kinderwagen in de sneeuw

Kleding voor je baby op wintersport

Kleed je kind en jezelf goed warm aan, maar overdrijf niet. Zorg voor laagjes, een muts, warme sloffen en eventueel beenwarmers als je geen draagjas hebt. Een berenpakje of skipak in een draagdoek én onder een draagjas is echt veel te warm.

Dragen met een skipak raden we sowieso niet aan. Dat is te warm voor je kindje en door de dikte van het skipak kun je de draagzak of draagdoek niet fijn in de knieholtes van je kindje krijgen voor een goede houding. Probeer maar eens om met je eigen dikke skibroek aan te hurken, je zal merken dat dat niet comfortabel is in de knieholtes.

Een dun fleecepakje of wollen onesie is wél ideaal om je kindje aan te doen in een draagak. Wollen overalletjes zijn er bijvoorbeeld van Engel, Joha en Dilling. De merken Hoppediz en H&M hebben heel fijne fleece onesies voor baby’s. Deze zijn minder dik dan een berenpakje of skipak, maar wel lekker warm en zacht.

Voor de voetjes van je baby zijn wollen sloffen of de winddichte booties van Mamalila een aanrader. Het merk Engel heeft goede wollen sloffen voor baby’s. Ook Lodger heeft fijne warme fleece soffen voor baby’s, deze blijven ook goed zitten. H&M heeft voordelige en handige waterdichte sloffen voor baby’s.

Op pad met de slee

Liever met de slee op pad? Lees dan onze blogs over hoe je je baby kunt vervoeren op de slee, en onze Ikea hack om een goed zitje te maken op de slee voor je baby.

Ikea Antilop hack slee baby


Meer lezen over de winter met kleine kinderen

 

met dank aan Anouk Pross Photography / Dreambearers  voor de foto van de draagpop in de jas – www.anoukpross.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.