Walvissen colombia

Walvissen spotten en schildpadden vrijlaten | ultieme reisgids Chocó – Colombia

Bij walvissen spotten denk je vast aan Zuid-Afrika of de Lofoten. Maar de allermooiste plek om de walvissen van dichtbij te zien is op een heel rustig plekje in Colombia, ver buiten de begaande paden. En dat niet alleen, je kunt hier in de nazomer ook babyschildpadden vrijlaten. Chocó, een regio aan de Pacifische kust, is een bestemming die veel reizigers over slaan in hun standaard reisroutes. Begrijpelijk, want dit paradijs is niet makkelijk bereikbaar en wordt omringd door ‘code rood’ gebied. Toch wil je dit pareltje niet missen!

pacifische kust colombia

Wij bezochten El Valle aan de Pacifische kust in augustus, en delen hier de leukste tips voor accommodaties én praktische tips voor je reis.

Inhoudsopgave van deze ultieme reisgids Chocó:

jungle_colombia

 

El Chocó aan de Colombiaanse westkust

Heb je nog nooit van het departement Chocó gehoord? Dat kan kloppen! Het is het laatste stukje Pacifische kust van Zuid-Amerika dat nog echt onontdekt is door de massa. Chocó ligt in het noordwesten van Colombia, aan de Grote Oceaan en een heel klein stukje Caribische Zee. Het departement is 46.530 m2 groot (iets groter dan Nederland) en bestaat voornamelijk uit dichte jungle.

En niet onbelangrijk, bijna geheel Chocó is rood gekleurd op de kaart van het ministerie van Buitenlandse zaken, en heeft dus een negatief reisadvies. Waarom wij er dan toch naar toe zijn gegaan? Een heel klein stukje van Chocó, bij de dorpen Nuquí, Bahía Solano, El Valle en nationaal park Utría, is geel gekleurd en dus relatief veilig te bezoeken.

Dit is precies het gebied waar de tientallen hostels en ecolodges liggen en waar je de bultruggen en schildpadden kunt bekijken. Er lopen geen wegen naar dit gebied, het is alleen per vliegtuig of boot te bereiken. Daardoor is het wel wat duurder om te bezoeken maar je zit hier écht in de middle of nowhere.

Pacifische kust Colombia
Een straat middenin in het dorp El Valle

 

Wat maakt Chocó zo’n bijzondere bestemming?

In dit deel van de Colombiaanse kust eindigt de jungle op de kilometerslange donkere stranden. Er is een enorme diversiteit aan flora en fauna, maar Chocó is ook één van de natste plekken op aarde. Op jaarbasis valt er zo’n 8.000 mm neerslag, dat is ruim 10x meer dan in Nederland.

Chocó heeft niet alleen heel veel vogelsoorten, maar ook de grootste diversiteit aan amfibieën ter wereld. De bekende felgekleurde gifkikkers leven hier volop. Wist je dat de junglekamer van Antonio in de prachtige Disneyfilm Encanto gebaseerd is op de flora en fauna in Chocó?

gifkikker Colombia jungle
Tot slot is ook de bevolking in Chocó bijzonder. De inwoners van deze regio lijken niet de Colombianen die je elders in het land tegen komt. In de vissersdorpen aan de kust wonen vooral Afro-Colombianen, die afstammen van Afrikaanse slaven. Iets landinwaarts leven de Emberá-indianen langs de rivieren.

De Afro-Colombianen zijn chill, spreken een stuk rapper Spaans dan de Colombianen in de grote steden en eigenlijk geen Engels. Een paar maanden oefenen in DuoLingo, of een taalcursus volgen, is zeker aan te raden. Wij kregen af en toe wat vertaalhulp van toeristen uit de regio Medellin, de locals zelf spraken geen Engels.

bewoners choco colombia

 

Hoe kom je in Nuquí of El Valle?

De twee belangrijkste dorpen voor toerisme in de Chocó regio zijn Nuquí en El Valle. Hier vind je de tours, hostels en ecolodges omgeven door jungle. De beide dorpen zijn het makkelijkst te bereiken per vliegtuig vanaf Medellín. Nuquí heeft een eigen vliegveldje, en El Valle ligt een uurtje reizen vanaf het vliegveldje van Bahía Solano.

optie 1 – van Medellin naar Nuquí of Bahía Solano

De regionale maatschappijen Searca, Satena en EasyFly bieden vluchten aan naar Nuquí en Bahía Solano. Je reist dan meestal in een klein vliegtuig voor 20 passagiers, en mag maar 10 kg bagage meenemen. Bagage én passagiers gaan op de weegschaal!

Let op: Medellin heeft twee vliegvelden. De vluchten naar Chocó gaan vanaf het kleinere Enrique Olaya Herrera Airport midden in Medellin.

vliegen naar bahia solano

 

Van Bahía Solano airport naar El Valle

Vanaf het vliegveld in Bahía Solano reis je verder naar je accommodatie in El Valle met een tuktuk (motortaxi). De route is 14 km en duurt ongeveer 45 minuten. In 2023 is de vaste prijs 15.000 COP per persoon.

Als je in een hostel bij Playa el Almehal verblijft zal de man bij de airport tax balie je de juiste tuktuk chauffeur wijzen. Verblijf je buiten het dorp, bij Mama Orbe of Tortuga Bay Ecohotel dan moet je vanuit El Valle nog een paar kilometer achterop een motor over het strand. Een avontuurlijk begin van je verblijf!

Bahia Solano taxis

 

Van Nuquí naar El Valle

Als je naar El Valle wil is reizen via Bahía Solano logischer qua ligging, maar je kan ook via Nuquí vliegen. Er gaan wat meer vliegtuigen naar Nuquí dan naar Bahía Solano. Je kunt vervolgens met een speedboot in één uur van Nuquí naar El Valle varen. Dit is ook een leuke optie als je beide plaatsen aan de Pacifische kust wil ontdekken. Onderweg vaar je langs Utria NP, dus wie weet zie je al walvissen onderweg.

Let op, deze speedboot van Transportes Yiliana vertrekt maar 2x per week (momenteel maandag en vrijdag) ‘s ochtends heel vroeg. De tocht kost ongeveer 80.000 COP (prijs 2023). Je hebt dus een echte nachtje in Nuquí nodig voordat je naar El Valle kunt reizen.

optie 2 – boot vanuit Buenaventura naar Bahía Solano

Als je niet wil vliegen is het ook mogelijk om de de speedboot te nemen van de stad Buenaventura naar Bahía Solano. De boot gaat 1x per week en doet er zes tot tien uur over (260 km). Het is een pittige tocht! Het vertrekpunt is Muelle Turístico Buenaventuera.

Er is ook een langzame cargoboot die er 24 uur over doet naar Bahía Solano. Een ticket kost ongeveer €40,-, en daarna moet je dus nog per tuktuk naar El Valle. De cargoboot van Transportes Inversiones gaat 1x per week, meestal op dinsdag.

De havenstad Buenaventura is makkelijk bereikbaar vanuit Cali, het is een paar uur per bus. Maar de stad Buenaventura geldt echter als gevaarlijk door drugs- en guerrillabendes. Het ministerie raadt aan om Buenaventura te mijden. Wees je in ieder geval goed bewust van het risico als je deze route naar Bahía Solano overweegt.

Vliegtickets boeken naar Bahía Solano of Nuquí

Wij boekten onze vliegtickets van Medellin naar Bahía Solano bij Grupo San German, een lokale touroperator die gespecialiseerd is in vluchten in Chocó (edit sept ’23: Grupo San German is inmiddels failliet). We kochten de tickets drie maanden van tevoren, voor 580.000 COP per persoon (ca €120,-) voor een retourtje. Last minute boeken kan ook prima, maar met vier personen en een strakke reisplanning wilden wij graag verzekerd zijn van een plekje in het kleine vliegtuig.

De vluchten van en naar de Pacifische kust worden zeer regelmatig geannuleerd door weersomstandigheden, of de vluchttijden wijzigen. Na een flinke plensbui kan de eenvoudige start- en landingsbaan in Bahía Solano blank staan waardoor er een paar uur niet gevlogen wordt. Hou hier rekening mee met aansluitende reizen.

Onze heen- én terugvlucht werden last minute gewijzigd waardoor wij een aansluitende vlucht naar Cartagena moesten omboeken.

TIP: boek geen aansluitende vlucht als je vanuit de Pacific komt, hou rekening met vertraging en wijzigingen in je reisschema.

 

Straks meer over de accommodaties in de dorpen, maar nu eerst iets over bultruggen en schildpadden, dé redenen om naar Chocó te reizen.

Wanneer en waar kun je walvissen spotten aan de Pacifische kust?

Bultruggen migreren jaarlijks van het koude Antarctica naar het warme water van de Grote Oceaan om te paren en jongen te krijgen. De Colombiaanse kust bij Nuquí en El Valle is warm en het regent er veel, iets waar de bultruggen dol op zijn.

In de periode juli t/m oktober zijn hier veel bultruggen te zien, zelfs vanaf het strand Playa el Almehal. De Utria Lagoon, een inham bij Utría Nationaal Park is echt een hotspot voor het walvis spotten, het water is hier ondiep en heel warm.

lagune Utria NP
De lagune van Utria NP, dé plek om walvissen te spotten

schildpad_choco_strand

 

Waar kun je babyschildpadden vrijlaten?

Elk jaar komen zeeschildpadden aan land om op de stranden van Chocó hun eieren te leggen. Enkele maanden later komen de piepkleine schildpadjes uit hun ei en kruipen naar de zee. Zonder menselijke hulp wordt een groot deel van de eieren opgegeten door andere dieren of lokale inwoners. Om de bedreigde zeeschildpadden te helpen zijn er turtle sanctuaries, projecten waarbij de eieren veilig bewaard worden tot ze uitkomen.

De meest voorkomende zeeschildpad bij de Colombiaanse Pacifische kust is de Olive Ridley zeeschildpad. Dit is één van de kleinste en meest voorkomende schildpadsoorten.

Er zijn meerdere schildpadprojecten langs de Colombiaanse kust. De vrijwilligers zoeken ‘s avonds op het strand en graven de net gelegde eieren op, en brengen ze naar de tortuga sanctuary (schildpadstation) om daar in een afgeschermd gebied opnieuw te begraven. Toeristen kunnen hierbij helpen, en krijgen daarbij ook voorlichting over het werk van de stations.

mama orbe schildpadopvang

schildpadjes vrijlaten el valle

Het officiële schildpaddenseizoen aan de Pacifische kust loopt van juli t/m oktober. De meeste schildpadden komen in juli en augustus aan land. De baby schildpadden worden vooral tussen september en november geboren en vrijgelaten op het strand.

Eén van de schildpaddenstations is bij Mamá Orbe, een kleine family ecolodge iets buiten El Valle. Mama Orbe is een local die sinds 2016 met haar zoons de schildpadden beschermt. Wij hebben hier enkele nachten overnacht in een bungalow vlak aan het strand. Meer info: www.mamaorbefamily.com

In El Valle komen de schildpadden bijna het gehele jaar aan land, vooral bij het strand Playa Cuevita. Wij hebben er zelfs overdag meerdere schildpadden eieren zien leggen. In augustus werden er elke dag babyschildpadjes vrijgelaten.

 

Waar verblijven in de Chocó regio?

De plaatsen Bahía Solano, El Valle en Nuquí bieden voldoende accommodaties, zowel in het dorp als ruim erbuiten. De mooiste accommodaties liggen buiten de dorpen, in de natuur en bij het strand. De dorpen zelf zijn heel basic, arm en vaak behoorlijk modderig.

Voor het eten en gezelligheid hoef je in principe niet naar het dorp toe. De hotels, ecolodges en hostels die hebben namelijk meestal een gemeenschappelijke ruimte met hangmatten, een barretje en ze bieden eenvoudige maaltijden aan. Bij sommige accommodaties zijn zelfs alle maaltijden bij de prijs van het verblijf inbegrepen.

Playa el almehal surf
Surfboard verhuur aan Playa el Almehal, El Valle

 

Bahía Solano is de grootste en meest noordelijk gelegen plaats in de regio Chocó. Vliegen op Bahía Solano is iets goedkoper dan op Nuquí. Bahía Solano is geen mooie plaats en niet gericht op toerisme. Het heeft wel de basisvoorzieningen zoals een vliegveld, pinautomaat en de walvistour van Madre Agua start hier. Maar voor je verblijf in Chocó raden we Bahía Solano niet aan, er zijn leukere plekken. Vlakbij Bahía Solano liggen verspreid langs de kustlijn wel enkele ecolodges, tussen de gehuchten Huina en Huaca ongeveer.

El Valle ligt op 14 km van Bahía Solano, hier zijn de meeste accommodaties en backpackers te vinden. Je kan er surfen, tours boeken en de schildpadopvang bezoeken. Alles is goed bereikbaar te voet of met een tuktuk of motortaxi. Enkele kilometers ten zuiden van El Valle ligt het nationaal park Utría, dat je zeker moet bezoeken. Verderop in deze blog meer info en tips over dit vissersdorp!

Zo’n 60 km ten zuiden van El Valle ligt Nuquí. De stranden hier schijnen iets mooier te zijn.  Nuquí staat ook bekend als leuke plek om te surfen, hier vind je ook enkele surfscholen. Bij Nuquí zijn ook de warmwaterbronnen termales spa del pacifico in de jungle, heel gaaf om lekker te badderen. De meeste accommodaties liggen niet direct in Nuquí, maar twintig tot dertig km zuidelijker tussen de gehuchten Arusi en Jovi. Deze bereik je per boot vanuit Nuquí.

De populairste accommodaties bij Bahía Solano en Nuquí

Op basis van tips op allerlei forums en in appgroepen voor backpackers hebben we deze lijst met leuke hotels, ecolodges en hostels gemaakt.

Huina is een vissersdorpje aan een idyllische baai zo’n vijf kilometer buiten Bahía Solano, op een uitstekende landtong. Je kunt de accommodaties in Huina alleen per boot bereiken.

Nuquí

Nuqui ligt dus niet in de buurt van Bahiá Solano, maar een eindje ten zuiden va Utria NP. In Nuquí zijn sommige accommodaties alleen per lokale boot bereikbaar. Je hostel kan je hier het best over informeren.

 • La Kuka is een prachtige houten lodge in het duurdere segment. Vanuit je hangmat heb je uitzicht op zee. Deze lodge heeft amper recensies maar wordt vaak door touroperators aangeboden.
 • El Vijo Surf Bungalows is een unieke plek aan een baai middenin de natuur, zo’n twintig km ten zuiden van Nuqui. Je verblijft in een eenvoudige houten bungalow pal aan zee. De warmwaterbronnen van Termales liggen hier vlak naast.
 • Cabañas Refugio Salomon is een hotel met eenvoudige nette kamers direct aan het strand. Het ligt direct naast El Vijo Surf Bungalows. De prijs is laag en de recensies zijn lovend.
 • Punta Brava is een ecolodge omgeven door jungle. Het heeft eenvoudige nette kamers op een geweldige plek, direct aan zee. Je verblijft hier zo’n 30 km van Nuquí, echt compleet afgelegen. De recensies zijn geweldig en je kunt hier surfplanken huren.
playa el almehal el valle
Playa el Almehal bij El Valle

Over El Valle en de hostels

Wij verbleven vijf dagen in El Valle en bezochten er meerdere accommodaties. We vertellen je hier alles over het dorp, de stranden, restaurants, activiteiten en de leukste plekken om te verblijven.

El Valle is een populaire plek voor mensen die de Pacifische kust willen bezoeken. Het ligt op 45 minuten rijden per tuktuk van Bahía Solano airport. Er is geen hip influencers uitgaansleven zoals aan de noordkust bij Palomino, en je kan deze plek ook echt niet vergelijken met het toeristische Tayrona nationaal park. De zee is niet knalblauw zoals aan de Caribische kant en je kunt hier niet snorkelen.

Er zijn geen strandtenten, geen ligbedden, geen feesten en amper restaurants. Wel een kraampje waar een oudere man kokosnoten velt met een hakmes, en een paar winkeltjes met vooral chips en frisdrank. El Valle is puur, rustig en nog amper ontdekt.

El Valle is een vissersdorp met 2500 inwoners aan de monding van de Rio Valle. Het leven is hier eenvoudig en best geïsoleerd. Het dorp bestaat uit een aantal zandwegen, een basic supermarkt en twee restaurantjes. Midden in het dorp ligt de ‘haven’, bij de monding van de rivier die bij eb droog valt. De mannen hangen na het vissen vooral bij een barretje of het poolcafé.

De stranden van El Valle

El Valle heeft twee stranden, Playa el Almejal en Playa Cuevita. Playa el Almejal is het noordelijke strand, het ligt op ca. tien minuten lopen van het centrum van het dorp. Langs het strand loopt één zandweg waar een stuk of acht ecohotels en hostels aan liggen, allemaal naast elkaar. Er is een volleybalveld en je kunt hier surfboards huren. Playa el Almejal is ongeveer één kilometer lang, met aan beide uiteinden van het strand grillige rotspartijen in de zee en dichte jungle direct achter de hostels.

motortaxi strand el valle
Twee motortaxi’s wachten op Playa el Almehal. Links in het groen liggen de hostels

playa el almehal el valle

playa el almehal
De grillige rotsen bij Playa el Almehal

playa el almehal el valle

Playa Cuevita ligt ten zuiden van het centrum. Het wordt ook wel Playa 9 kilometro genoemd. Negen kilometer eindeloos strand en bijna geen mens te zien. Om hier te komen moet je vanuit het centrum de lange hangbrug over, en dan meteen rechtsaf. Een klein stukje door het bos en dan de duin over. Je kan prima lopen, of je gaat achterop een motortaxi.

Aan Playa Cuevita liggen de accommodaties Mama Orbe Family Eco Lodge en Tortuga Bay ecohotel. Verder is hier helemaal niks.

el valle strand colombia
Playa Cuevita net buiten El Valle

mama orbe family lodge

Hostels aan Playa el Almehal

Playa el Almehal is dé plek om te overnachten als backpacker. Populair zijn de hostels The Humpback Turtle, The Pelican House Hostel en Utria Ecohostel. Wij hebben in geen van deze drie bekendste hostels overnacht, maar wel bij alle drie een drankje gedronken bij de bar. We raden je aan om de reviews op booking.com goed te lezen en te kijken naar de prijzen en beschikbaarheid. Alle hostels zijn basic en hebben geen warm water, en liggen naast elkaar.

hostels_el_valle_strand
het witte busje rijdt op de ‘hoofdweg’ langs Playa el Almejal. Hier vind je de vier populairste hostels naast elkaar

 

Let op, de locatie aanduiding op Booking.com klopt bij alle hostels in El Valle niet. Op Google Maps staat het wel goed, zet dan vooral even de satelliet weergave aan.
 • The Humpback Turtle is het eerste hostel dat aan het strand gebouwd is. Het ligt fantastisch op het mooiste plekje van Playa el Almehal en de sfeer is chill. Op het terras zit je met je voeten in het zwarte zand met uitzicht op zee
 • The Pelican House Hostel ligt naast the Humpback, net iets verder van de weg en verstopt tussen de bomen. Het gebouw ziet er erg mooi uit. Achter Pelican House staat een uitkijktoren aan de rand van de jungle voor een magisch uitzicht op zee.
 • Utria Ecohostel ligt 300 meter verderop, aan een smal zandweggetje en verstopt achter twee andere gebouwen. Dit hostels is het populairst bij Nederlanders. De bar beneden ziet er hip gestyled uit, boven op het dakterras is nog een (cocktail)bar voor feestjes tot in de late uurtjes.
humpback turtle hostel
Humpback Turtle hostel

 

Utria hostel El Valle
Utria ecohostel (rode dak)

 

Heb je iets meer budget dan zijn de volgende accommodaties een aanrader.

 • Coco Loco Lodge heeft moderne bungalows met een veranda en hangmat, met uitzicht op zee. Zoek je iets meer comfort en goed eten dan is deze lodge een prima keuze. Coco Loco Lodge ligt dichtbij het dorp en de vissershaven, op een paar honderd meter van Playa el Almehal. Direct bij Coco Loco Lodge voor de deur kun je niet veilig zwemmen in zee vanwege de rotsen. Driehonderd meter verderop kan dat wel.
 • Posada don Ai, heeft vrijstaande houten hutjes rondom een grote natuurvijver. Het hoofdgebouw heeft een groot terras met uizicht op zee, een erg leuk plekje. Posada don Ai ligt precies in het midden aan de straat bij  Playa el Almehal, tussen Utria hostel en the Pelican House. Het witte busje op de dronefoto hierboven rijdt bij Posada don Ai voor de deur.
 • Mamá Orbe Family Eco Resort ligt 5 km zuidelijker. Hier kun je het schilpaddenproject bezoeken en de baby schildpadden vrijlaten. Er zijn enkele basic vrijstaande houten bungalows vlak aan zee. De naam family resort doet anders vermoeden, maar Mama Orbe is eigenlijk gewoon een hostel met een gezamenlijke ruimte en twee grote houten tafels.  Voor rust en natuur zit je hier perfect, voor feesten moet je naar de hostels aan Playa el Almehal gaan.
 • Cabaña El Bien Germina Ya is een klein guesthouse met een vegan keuken en een mooie tropische tuin. Beneden is een relaxruimte en eettafel, boven zijn hangmatten en twee ruime kamers met eigen badkamer, een driepersoons en een vijfpersoons. Fijn voor gezinnen! De eigenaren zijn vriendelijk en gastrij. De Cabana ligt aan een rustige weg op 100 meter van Playa el Almehal, en naast een goede pizzeria.
Posada don Ai
De houten huisjes van ecolodge Posada don Ai
Cabaña El Bien Germina Ya
Hangmatten en uitzicht op zee bij Cabaña El Bien Germina Ya
Cabaña El Bien Germina Ya
Onze basic vijfpersoonskamer bij Cabaña El Bien Germina Ya
mama orbe family lodge
Onze bungalow bij Mama Orbe
hostel poseada don ai
Chillen bij het terras van Posada don Ai

 

Hostel met zwembad in El Valle?

Zoek je een verblijf met zwembad? Bij Utria hostel is een klein zwembad met koud (groenig) water, en rondom ligt allerlei bouwmateriaal. Niet heel uitnodigend zeg maar. Bij Posada don Ai noemen ze de groene natuurvijver een zwembad.

Kortom, laat een zwembad vooral niet de doorslag geven in je keuze, het stelt bij beide accommodaties niks voor en of zwemmen er nou zo gezond is…. Bovendien ligt de zee met heerlijk warm water voor de deur.

Utria hostel zwembad
Het kleine zwembad van Utria hostel

 

poseidon don ai zwembad
De zwemvijver bij Posada don Ai

 

Booking.com

Restaurants in El Valle

Je kunt bij je hostel of ecolodge vaak een maaltijd krijgen, meestal een dagschotel met rijst en vis. Als je uit eten wil in El Valle zijn er een paar opties.

In een donkere zijstraat in het dorp is een goed lokaal restaurant, Rosa del Mar. Het restaurant is een soort woonkamer met een stuk of vijf tafels, plastic stoelen, nepplanten en felle verlichting. Maar het eten is er heerlijk, ook al bestaat de kaart vooral uit rijst met vis.

Heb je geen zin in rijst dan kun je naar de pizzeria ‘Valle’. Deze zit tussen Playa el Almehal en de weg naar het dorp. De pizza’s zijn goed en betaalbaar. Je kunt bij ‘Valle’ ook ontbijten en lunchen, de yoghurt met granola en vers fruit is een aanrader.

De beste kip eet je bij het lokale restaurant Asadero de Pollas, midden in het dorp aan de ‘haven’. Dat is de plek waar de twee breedste zandwegen samen komen, en waar de vissersbootjes op het droge liggen bij laag water. Niet dat je ineens denkt dat er een heus centrum en boulevard is ofzo. Bij Asadero de Pollas kun je ook snacks en drankjes kopen, en er is een kleine souvenirshop.

pizzeria el valle
Pizzeria ‘Valle’

restaurant rosa del mar

restaurant rosa del mar
La Rosa del Mar

 

Winkels in El Valle

In het dorp zijn enkele eenvoudige winkels voor vooral frisdrank, chips en lollies. Niet de plek om te shoppen voor een nieuwe backpack of schoenen zeg maar. Als je een kieskeurige eter bent of geen rijst lust neem dan een pak mueslirepen mee naar El Valle.

Souvenirs kun je kopen bij het restaurant Asadero de Polla, of bij de kraampjes in de vertrekhal op het vliegveld. Denk hierbij vooral aan houtsnijwerk en sieraden.

winkeltje in el valle

supermarkt el valle
Een supermarkt in El Valle

 

Wat kun je allemaal doen in de Chocó regio?

Aan de Pacifische kust kun je je gemakkelijk enkele dagen vermaken. Er is veel meer te doen dan alleen walvissen spotten of schildpadden vrijlaten. Dit zijn de populairste activiteiten:

 • Bezoek het natuurpark Utría, waar je mangroves, grijze stranden, jungle, lagunes en vele soorten dieren en planten vindt. Met een gids kun je hier lange wandelingen maken, en onderweg bezoek je watervallen en kun je snorkelen bij de strandjes. Misschien spot je ook de apen en luiaards die hier leven.
 • Wandel dwars door de jungle naar de waterval Cascada El Tigre
 • Vaar in een kano door de mangrovebossen op de rivier de Tundo. 
 • Ga zwemmen met walvishaaien in april en mei, via Madre Agua
 • Bezoek de natuurlijke warmwaterbronnen Termales Spa del Pacifico in Nuqui
 • Ga duiken, snorkelen of surfen bij Nuquí of in El Valle

kano tour el valle choco

 

Utría Nationaal Park bezoeken

Een bezoek aan Utría Nationaal Park is een must als je in El Valle of Nuqui verblijft. Parque Nacional Natural Ensenada de Utría is bijna 54.000 hectare groot en ligt direct ten zuiden van El Valle. Utría NP omvat een enorm regenwoud, mangroves, een lagune met koraalriffen, de grootste populatie gifkikkers ter wereld en unieke flora en fauna. De acht kilometer lange lagune met warm water is dé plek waar bultruggen hun jongen krijgen. Zeeschildpadden, dolfijnen en bultruggen komen hier veelvuldig voor, en af en te wordt zelfs een orka gespot.

Het park wordt goed beschermd. Er zijn enkele kleine vissersdorpen binnen de grenzen van het park, en er wonen drie inheemse Emberá gemeenschappen. Met een gids kun je deze beide bevolkingsgroepen bezoeken.

pacific jungle utria np

Om het park te bezoeken kun je het best een dagtour boeken in El Valle. Je gaat dan per boot naar de lagune en naar het bezoekerscentrum. Vanaf het bezoekerscentrum maak je met een gids een wandeling van een uurtje over een vlonderpad dat is aangelegd. Je wandelt dan door de mangroves en komt langs een uitkijktoren en over het strand. De meeste tours zijn een volle dag, inclusief bultruggen zoeken, snorkelen op diverse plekken en lunchen op een eilandje.

utria NP mangroves

 

Een wandeling met een gids door het park duurt ongeveer een uur en kost 59.000 COP p.p. voor niet-Colombianen. Let op, je kan alleen cash betalen

Als je geen dagtour met boot wil boeken kun je zelf ook zelf te voet vanaf El Valle naar het Utría NP wandelen, door de jungle of via het strand. Het paadje door de jungle loopt ongeveer een kilometer landinwaarts, de route is zo’n 10 km lang. Als je goed inzoomt op Google Maps (satellietweergave) kun je het paadje zien. Doe dit alleen met een gids! Niet alleen omdat je hier echt niet wil verdwalen, maar ook omdat er jaguars, poema’s, giftige spinnen en slangen leven.

Als je zonder gids wil wandelen (dit doet overigens bijna niemand) neem je de route over het strand langs Mama Orbe, tot het eind van Playa Guevita. Check wel goed de getijden, bij vloed is het strand niet begaanbaar.

Er is geen horeca in het deel van park waar je te voet kan komen, alleen een restaurant op het kleine eilandje voor de kust.

utria nationaal park strand
Strand bij het kleine eiland Playa Blanca, onderdeel van Utría NP

Cascada El Tigre

De wandeling door de jungle naar de Cascada El Tigre is de meest populaire activiteit bij reizigers, na de walvistour. De mooie waterval ligt direct aan het strand, zo’n vier km van Playa El Almejal. Om er te komen wandel je eerst uren dwars door de jungle. Doe dit overigens alleen met een goede gids, want je wil hier niet verdwalen. Na de tocht die vier a vijf uur duurt ga je per boot terug naar El Valle. Deze tour duurt in totaal zo’n zeven uur.

Rio Tundro

De tocht per kano over de Rio Tundo naar de waterval is erg leuk, relaxt en goed te doen in een halve dag. Je vaart eerst een stukje over de rivier. Onderweg kun je reigers, toekans en ijsvogels zien. Dan stap je uit en loop je een kwartier over een smal modderig pad naar een kleine waterval middenin de jungle, waar je lekker kan afkoelen. Daarna ga je dezelfde route weer terug. Wij waren ongeveer drie uur onderweg, en kregen koffie, warme chocomelk en een broodje bij de waterval.

boottocht el valle

waterval jungle el valle choco

 

Hoe en waar boek je de excursies in El Valle?

Websites waar je informatie kunt vinden over tours vind je niet in deze regio. Alles gaat hier eigenlijk per WhatsApp (in het Spaans!). Het makkelijkst boek je de tours via je hostel.

Walvistour boeken

Bijna elke accommodatie biedt walvistours op zee aan, of je boekt het eenvoudig via bureautjes in de dorpen. Een aanrader is om de walvissen te bekijken met Madre Agua in Bahía Solano. Dit is een natuurproject opgericht in 2017 door jonge biologen. Zij doen onderzoek naar het gedrag van de bultruggen en bieden verwantwoord wetenschappelijk ecotoerisme. Ze werken nauw samen met de lokale bevolking en geven voorlichting over natuurbescherming.

Bij Madre Agua jagen de gidsen de walvissen niet op met hun bootjes en wordt afstand gehouden van de dieren, én de gidsen spreken Engels. Ze hebben ook hydrofoons waarmee je naar het zingen van de walvissen onder water kan luisteren. Madre Agua biedt de bultrug tours aan van eind juni tot half oktober. Meer info kun je vinden op de website van Madre Agua. Een richtprijs is 180.000 COP voor een dagtour inclusief lunch (prijs 2023). Hou rekening met de 45 minuten reistijd per tuktuk van El Valle naar Bahía Solano, waar de tour start.

Rio Tundro tour boeken

De tocht per kano over de Rio Tundo (en andere activiteiten) kun je boeken via Tundo Tours. Dit is een lokaal toerismebureau gerund door één hartelijke familie met veel kennis van de natuur. Zeker een aanrader! Contactgegevens vind je hier.

Tours in het Spaans

Een woordje Spaans spreken is zeker handig, want bijna niemand in het dorp spreekt Engels. Ook de gidsen bij onze kanotocht en dagtour naar Utría NP spraken bijvoorbeeld geen enkel woord Engels. Nada. Als je geluk hebt is er wel een Colombiaanse toerist uit de regio Medellin die een klein beetje Engels spreekt en je kan helpen vertalen.

kindje El Valle

 

De beste periode om El Valle te bezoeken

De temperatuur aan de Pacifische kust heel constant, overdag tussen de 26 – 30 °C en ‘s nachts 22,5 °C. Januari tot maart zijn de droogste maanden (voor zover het droog is op de natste plek op aarde) met gemiddeld 200 – 300 mm regen per maand. In juli en augustus valt er 500 – 600 mm regen per maand. Ter vergelijking: in Nederland valt gemiddeld 88 mm regen in de natste maand. Juni tot oktober zijn de beste maanden om de bultruggen te spotten.

Veiligheid

Wij voelden ons erg veilig in El Valle, ook ‘s avonds. Heel anders dan in Bogotá of Medellin heb je hier het gevoel dat je veilig over straat kan ‘s nachts. Toch is het belangrijk om op je veiligheid te blijven letten. El Valle is een  arm dorp en je wil niet in het donker de verkeerde – dronken – persoon tegen komen. Dus pas op je dure spullen en ga niet ‘s nachts in je eentje rondwandelen.

En daarnaast zit je natuurlijk in de jungle, met gifkikkers, slangen en schorpioenen. Even je schoenen checken voor je ze aantrekt is wel verstandig. De zee is soms ruw en de stroming kan verraderlijk zijn, vraag de locals waar je veilig kunt zwemmen en snorkelen.

el valle colombia

Praktische tips voor je reis naar de Chocó regio

Stroom, wifi en water 

De accommodaties aan de Colombiaanse westkust zijn lastig te bereiken. Dat betekent dat er soms geen stroomkabel, internetverbinding en waterleiding naar toe loopt. Hou dus rekening met koude douches, slechts enkele uren stroom per dag via zonnecollectoren om je telefoon en camera op te laden, en niet overal wifi. Echt back to basic!

Bij de hostels aan Playa el Almehal hadden we overal wifi, maar wel heel traag. Je telefoon heeft alleen bereik met de proider Claro.

In de beperkte tijd dat er stroom is willen de andere gasten ook hun camera’s en telefoon op kunnen laden bij de aanwezige stopcontacten. Vergeet je wereldstekker niet! Vind je het belangrijk om al je apparatuur op te kunnen laden, neem dan een goede powerbank op zonne-energie mee.

Geld

In El Valle is geen pinautomaat, dus neem voldoende contant geld mee in kleine coupures. Pinnen kan alleen in Bahiá Solano, dat is 45 minuten reizen per tuktuk.

De accommodaties waar wij verbleven (Mama Orbe en Cabana el bien germina ya) hadden geen kluisjes. Wij hadden een Pacsafe Travelsafe draagbare kluis mee, ideaal!

Regen en vocht

Een ander ding om rekening mee te houden is regen. Heel veel regen. Chocó is één van de natste regio’s ter wereld. Met een beetje pech zit je hier dus drie dagen in de regen. Voordeel hiervan is wel dat je de bultruggen beter kan spotten, want die houden juist van regen.

Wij hebben in augustus goed weer gehad. Wel met een halve dag stromende regen, maar verder het viel ons reuze mee. Het is wel erg vochtig aan de kust, zelfs je schone kleding in de tas wordt klam. Natte kleding droogt niet of amper. De meeste locals en toeristen dragen daarom zwemshirts met lange mouwen.

Neem een drybag mee voor je belangrijke papieren, en een goede regenjas of poncho. En voor alle dagen van je verblijf schone (droge) kleding, want een handwas heeft hier niet zoveel nut.

Heb je een goede fotocamera mee op reis? Neem dan wat siliconzakjes mee die je bij nieuwe producten soms krijgt en stop die in je cameratas als vochtvreter. Wissel de lenzen van je camera zo min mogelijk. Na vertrek uit Chocó kun je het best je cameratas open maken en alles even goed laten drogen in een kamer met airco.

Heb je toch vocht in je camera of telefoon gekregen (zoals ik)? Vraag dan bij je hostel om een halve kilo droge ongekookte rijst. Doe de rijst samen met je camera of telefoon in een ziplock zakje of drybag en laat het minimaal een aantal uur erin zitten.

Gezondheid

Er is een dokterspost in El Valle, we zagen er zelfs een ambulance staan. Maar we raden aan om gewoon zelf een goede basis EHBO-kit en apotheek mee te nemen, en voldoende DEET en zonnebrandcreme.

Je zit midden in malaria en gele koorts gebied. Vraag de GGD of Travel Clinic van tevoren om advies over vaccinaties. Een gele koorts vaccinatie kun je gratis krijgen op vliegvelden in Colombia.

Drone

Vliegen met een drone is niet toegestaan in nationaal park Utría, daarbuiten wel.

Wij hopen je met deze blog geïnspireerd te hebben voor een reis naar de Pacifische kust in Colombia. Heb jij nog vragen of tips? Laat het ons dan vooral weten!

tuktuk naar el valle

 

Meer praktische tips voor (verre) reizen

Deze blog is niet gesponsord en genoemde bedrijven en accommodaties zijn niet betrokken bij de totstandkoming ervan. Er staan wel affiliate links in deze blog, wat betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je iets koopt of boekt via onze website. Dat kost jou helemaal niks extra, maar voor ons is het een welkome bijdrage om deze informatieve website te kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.