CARES harnas, ook voor kinderen met een beperking

Een veilige zitplaats in het vliegtuig is voor alle passagiers belangrijk, maar voor kinderen met een lichamelijke beperking is dit vaak een extra zorg. Als een passagier bijvoorbeeld een slechte rompbalans heeft, moet hij ondersteund worden door een brace of een begeleider om goed rechtop in de vliegtuigstoel te blijven zitten. Het CARES harnas kan vliegen voor passagiers met een lichamelijke beperking veel comfortabeler en veiliger maken. Ook voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis kan het CARES harnas een fijn hulpmiddel zijn om ze rustig in de stoel te houden tijdens het opstijgen of landen.

Normale CARES harnas met speciaal verzoek

Het normale CARES vliegtuigharnas is ook voor kinderen met een beperking geschikt. Het is echter officieel goedgekeurd voor kinderen van maximaal 1.00 meter lang en maximaal 20 kg. Voor gebruik van het normale CARES harnas bij passagiers met een lengte tussen 1.00 meter en 1.50 meter moet een speciaal verzoek ingediend worden bij de luchtvaartmaatschappij.

Special CARES harnasSpecial CARES harnas

Voor passagiers met een lengte tussen de 1.50 en 1.80 meter is een Special CARES harnas te koop met verlengde gordels. Ook hiervoor geldt dat je een speciaal verzoek moet indienen bij de luchtvaartmaatschappij om hem te mogen gebruiken in het vliegtuig. Is je kind ongeveer 1.40 meter lang? Dan adviseren we om alvast de Special CARES aan te schaffen, zodat je de komende jaren ook nog gebruik kunt maken van dit harnas.

 

Samengevat:

  • kind tot maximaal 1.00 meter lengte en 20 kg: normale CARES harnas
  • kind tussen 1.00 en 1.50 meter: normale CARES harnas + toestemming aanvragen
  • kind/jongvolwassene tussen 1.50 – 1.80 meter: Special CARES harnas + toestemming aanvragen

Speciaal verzoek indienen voor gebruik

Op de websites van de luchtvaartmaatschappijen vind je informatie over vliegen met een beperking. Neem contact op met de serviceafdeling waar je ook speciale assistentie en medische services kunt aanvragen, om toestemming te vragen om het CARES harnas te gebruiken. Zorg er voor dat je een stoel reserveert voor een schot, dit is vaak de laatste rij in het vliegtuig, zodat de gordel geen passagier achter je kan belemmeren.

Voor vluchten met Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moet daarnaast eenmalig een zogenaamde vrijstellingsbrief (exemption letter) aangevraagd worden bij de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten die het CARES harnas gecertificeerd hebben. Wij adviseren om deze vrijstelling altijd aan te vragen, ook als je met een Europese maatschappij gaat vliegen. Met de officiële FAA vrijstellingsbrief kun je vervolgens makkelijker de toestemming aanvragen bij de Europese luchtvaartmaatschappij.

Vrijstellingsbrief bij de FAA aanvragen

Het aanvragen van de vrijstellingsbrief bij de FAA duurt ongeveer twee maanden. De fabrikant van het CARES vliegtuigharnas heeft hiervoor op zijn website duidelijke instructies en een handige template staan die je kan kopiëren naar Word en invullen. Daarna upload je het aanvraagformulier naar de website van de FAA. Hier vind je de template (Letter #1) en een instructie hoe je het formulier naar de FAA moet sturen: http://kidsflysafe.com/

Special CARES bestellen

Het Special CARES harnas met verlengde gordels is bij onze partner te koop voor via cares.eu, of bij KidsFlySafe zelf in Amerika via deze link. Hou dan rekening met een langere levertijd en extra douanekosten.

Overleg met de arts

Heeft je kind een handicap waarvoor het een normaal brace draagt om het bovenlichaam ondersteuning te geven? Neem dan contact op met de arts of ergotherapeut van je kind om te bepalen of je kind met de CARES vliegtuiggordel voldoende ondersteuning heeft om rechtop te blijven zitten. Er zijn andere opties verkrijgbaar op de markt. Stuur ons gerust een email als je hier vragen over hebt, dan informeren we je verder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.