HEMA draagzak

HEMA draagzak | REVIEW

Als draagconsulente werd ik blij verrast door het nieuwste product van HEMA: een draagzak met hippe luipaardprint. En zoals we van HEMA gewend zijn is hij nog betaalbaar ook! Maar zou het een fijne, veilige en ergonomische draagzak zijn? Ik vertel je alles over deze draagzak en geef antwoord op de veel gestelde vragen. Binnenkort volgt een uitgebreidere review met foto’s.

Something old something new…

Het model van de HEMA draagzak is niet geheel nieuw. Ik ken deze sinds begin 2017 als de Snoozebaby Kiss & Carry, een fijne zachte draagzak voor baby’s. HEMA heeft recent de Snoozebaby Kiss & Carry overgenomen. De draagzak is op enkele kleine punten positief aangepast en wordt nu in twee nieuwe prints door HEMA verkocht. De HEMA draagzak is geschikt voor baby’s met broekmaat 50/56 tot en met maat 80, dat is tot ongeveer 9 a 12 maanden.

Half buckle draagzak: makkelijk en comfortabel

De HEMA draagzak is een zogenaamd half buckle model draagzak. Dat betekent dat je de heupband eenvoudig sluit met een gesp, en de schouderbanden moet knopen. Daardoor is de draagzak gemakkelijk in gebruik en goed aan te passen aan meerdere gebruikers. De draagzak is een unieke combinatie van een rekbare draagdoek (door de rekbare schouderbanden) en een stevig katoenen canvas rugpand. Ideaal voor ouders die een baby de geborgenheid van een zachte rekbare doek willen geven, en toch het gemak van een draagzak zoeken. Je draagt je baby in de ergonomische M-positie, met de knietjes hoger dan de billen.

De heupband van de draagzak is te verstellen van 62 tot 135 cm, hierdoor is hij geschikt voor ouders met kledingmaat 34 t/m 48.

Kun je de HEMA draagzak vanaf de geboorte gebruiken?

Of de draagzak voor een newborn te gebruiken is hangt af van de lengte en gewicht van je baby. HEMA heeft in de instructie staan dat de draagzak vanaf de allereerste dag, vanaf 2,5 kg of kledingmaat 50 te gebruiken is. Mijn ervaring als draagconsulente is dat een baby van 2,5 kg te klein is om goed en veilig in een draagzak te passen. Voor prematuur en dysmatuur geboren baby’s is een dunne geweven doek altijd een betere keuze omdat deze meer steun geeft bij baby’s die vaak wat meer moeite hebben met de spierspanning.

Als je baby broekmaat 50/56 heeft en ongeveer 3,5 kg weegt kun je fijn met deze draagzak gaan dragen. Mijn eigen kinderen zouden hier vanaf de geboorte direct ingepast hebben. De draagzak past t/m broekmaat 80 of ongeveer 11 kg. Daarna wordt het dragen wat zwaarder door de rekbare schouderbanden, en heeft je baby geen goede knie tot knie ondersteuning van het rugpand meer.

Polyester en fleece, dat is toch veel te warm?

“Met fleece voering gemaakt van gerecycled polyester”, staat er in de HEMA folder. Ik merk dat dat veel mensen afschrikt, maar dat is echt niet nodig. Voor de zachte vacht (borg) aan de binnenkant van het rugpand is inderdaad gerecycled polyester gebruikt, dat lijkt een beetje op fleece. Dit vachtje is uitneembaar, je kunt de draagzak in de zomer ook zonder de zachte vacht gebruiken. Gerecycled polyester in een draagzak klinkt vreemd, maar is juist een duurzaam materiaal dat steeds meer in kleding gebruikt wordt. Wist je dat sommige draagdoeken van de merken Yaro en Tekhni ook gebruik maken van gerecyclede PET flessen? In draagdoeken wordt deze kunstvezel repreve genoemd. Ik heb zelf ook enkele Yaro doeken met repreve erin.

De diagonale schouderbanden van de HEMA draagzak zijn gemaakt van zacht rekbaar jersey. Het rugpand is gemaakt van stevige katoenen canvas. Beide zijn dus van 100% katoen. Alleen de uitneembare borgvoering is van 100% polyester.

De materialen zijn dus prima, maar… het blijft een deels rekbare doek en dat is altijd warmer dan een geweven doek of een luchtige draagzak. Echt koel is het niet, persoonlijk zou ik het hoogzomer wat te warm vinden.

Kenmerken van de HEMA draagzak

  • half buckle model draagzak (heupband met gesp, schouderbanden knopen)
  • ergonomische draagzak
  • rekbare schouderbanden en stevig canvas rugpand
  • te gebruiken vanaf de geboorte (maat 50/56) tot ongeveer broekmaat 80
  • uitneembaar vachtje, ook te gebruiken als nekrol
  • geschikt voor het dragen op de buik met het gezicht naar de gebruiker toe
  • Geschikt voor kledingmaat 34 – 48 (tailleband 62 – 135 cm).

Twee kleuren

De HEMA draagzak is verkrijgbaar in het bruin met luipaardprint of in het blauw met stippen. De adviesprijs is €75,00. Je kunt de draagzak hier bestellen:

Hoe werkt de HEMA draagzak?

Omdat de draagzak pas sinds de zomer van 2019 verkrijgbaar is zijn er nu nog geen goede YouTube video’s beschikbaar. Er zit gelukkig een goede uitgebreide instructie bij de draagzak als je hem koopt.

Onderstaande instructievideo van de Snoozebaby Kiss&Carry geeft wel een goede indruk van de combinatie rekbare doek en heupband met gesp.

De HEMA draagzak is op enkele punten anders dan de draagzak in deze video. De derde laag slaat nu terug op het rugpand, in plaats van hangend aan de rekbare schouderbanden. Het versmallen van het rugpand gaat wat mooier. Op de rekbare banen zit bij de HEMA draagzak klittenband om de derde baan mooi horizontaal te houden.

Helemaal geen minpunten?

Nou vooruit ééntje dan, maar wel een belangrijke. De uitneembare voering is van fleece, dat is een gebreide stofsoort op basis van 100% polyester. Fleece draagt vanwege de microplastics in hoge mate bij aan de plasticsoep. Als fleece wordt gewassen dan zorgt dat bij iedere wasbeurt voor microplastics die terecht komen in het huishoudelijk afvalwater. Omdat het niet biologisch afbreekbaar is komen die verspreide microplastics uiteindelijk in onze rivieren, de zee en de voedselketen terecht. Uit recent onderzoek is gebleken dat er meer dan 1 miljoen microvezels vrijkomen bij het wassen van één fleece jasje! Ik probeer zelf microplastics in de zee te voorkomen en koop daarom geen nieuwe kleding met fleece of glitters meer. Persoonlijk zou ik het fleece vachtje in de draagzak daarom niet gebruiken. Als  je het toch gebruikt en de draagzak moet wassen doe het vachtje dan in een GuppyFriend waszak die de microplastics opvangt.

Conclusie

HEMA heeft gekozen voor een gemakkelijke, fijne en ergonomische draagzak van een bestaand merk, een prima draagzak voor het eerste jaar! Ik ben heel blij dat de HEMA met deze betaalbare draagzak de drempel voor ouders om hun baby te gaan dragen weer wat lager heeft gemaakt. Ieder ouder shopt tenslotte voor zijn of haar baby bij HEMA toch? En waarom het wiel zelf uitvinden als er al een goede draagzak bestaat waar je je eigen draai aan kan geven met een leuke print? Hiermee wordt de draagzak hopelijk een standaard item in de uitzet voor iedere kersverse ouder. Een compliment voor HEMA!

Meer lezen over ergonomische dragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.