draagzak vs rugdrager

Een draagzak of rugdrager mee op vakantie

Met de zomervakantie in aantocht krijgen we regelmatig vragen over het dragen van een kindje op je rug. Ouders willen weten wat handiger is om mee te nemen op vakantie, een draagzak of een framedrager (rugdrager)? Beide type dragers hebben voor- en nadelen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen en welke drager raden wij aan op vakantie? En mag een grote rugdrager of framedrager eigenlijk mee als handbagage in het vliegtuig?

Wat is een ergonomische draagzak?

In een ergonomische draagzak kun je je kindje op de buik of rug dragen. Draagzakken hebben meestal een heupband met een gesp, zodat je niet hoeft te knopen zoals bij een draagdoek. Een belangrijk punt om op te letten als je een draagzak huurt of koopt is of hij ergonomisch is. Maar wat is dat eigenlijk, ergonomisch dragen? Het belangrijkste is dat je kindje in de zogenaamde M-houding zit, met de knieën hoger dan de billen. De heupen van je kind zitten dan in de juiste houding (spreid-hurk houding). Hiervoor moet een draagzak goed tot in de knieholte van je kindje ondersteunen. Verder heeft een ergonomische draagzak een zacht rugpand, zodat de rug van je kindje een natuurlijke bolle houding aan kan nemen.

Je kunt een baby vanaf de geboorte in een ergonomische draagzak dragen. Vanaf ongeveer één jaar vinden veel mensen het zwaarder worden om hun kind nog fijn langere tijd op de buik te dragen. Dreumesen en peuters draag je daarom vaak op je rug. Je mag gaan rugdragen met een draagzak zodra je kindje zelfstandig tot zit kan komen.

Manduca draagzak
Voorbeeld van een ergonomische draagzak: de Manduca

Meer informatie over ergonomische draagzakken en speciale dragers voor in warme landen vind je in ons overzichtsartikel ‘je kindje dragen op vakantie‘. Daar noemen we ook veel merken draagzakken.

Voor- en nadelen van een ergonomische draagzak op vakantie

+  Ergonomische M-houding voor de heupen van je kind
+  Zacht rugpand voor natuurlijke ondersteuning van de wervelkolom
+  Comfortabel voor je kind én jezelf
+  Je kindje zit dicht bij je, het dragen is daardoor niet zwaar
+  Geschikt voor lange wandelingen
+  Ook te gebruiken op je buik, handig op drukke plaatsen en in musea
+  Makkelijk mee te nemen en op te bergen, kan eenvoudig mee in het vliegtuig
+  Geschikt vanaf de geboorte

  Geen opbergruimte/vakje in de draagzak voor handbagage
  Geen bescherming tegen de zon of regen
  Iets warmer in de zomer omdat je kind tegen je lichaam aan zit (maar daarvoor bestaan gelukkig weer speciale zomerdragers)

Wat is een framedrager (rugdrager)?

Een framedrager, ook wel rugdrager genoemd, heeft een aluminium frame waar een soort stoeltje in zit. Je kind kan hier in gedragen worden zodra hij zelf goed kan lopen. De reden hiervoor is dat framedrager geen goede ondersteuning geeft aan de zijkanten, je kind heeft daarom goed getrainde rompspieren nodig om goed rechtop te kunnen blijven zitten. Een baby die nog niet zelfstandig zit of loopt heeft die sterke spieren nog niet en zakt scheef in een framedrager.

Bekende merken framedragers zijn er bijvoorbeeld van Deuter, Vaude en Osprey, o.a. bekend van de rugzakken bij buitensportzaken. Ook Decathlon verkoopt een goede framedrager, de Deuter Kid Comfort.

Bij een framedrager zit je kind wat verder van je lichaam af dan bij een draagzak. Je zwaartepunt ligt daardoor echt anders dan je gewend bent. Hierdoor kun je ongemerkt wat uit balans raken, wat je met je eigen houding gaat corrigeren door iets naar voren te gangen. Dit kan eerder blessures geven, en je hebt wat meer kans om te vallen dan met een ergonomische draagzak. Als je gaat dragen met een framedrager is het belangrijk om goed te oefenen vóórdat je op een berg gaat wandelen.

Het voordeel van de framedragers is dat er vaak opbergruimte in zit, waardoor je wat luiers, reservekleding en drinken mee kan nemen. Niet teveel, want je draagt ook al het gewicht van je kindje en van de drager op je rug! Vaak is er maximaal 3 tot 4 kg opbergruimte, lang niet voldoende dus om je daypack te vervangen. Je kunt het frame als een stoeltje gebruiken als je even gaat pauzeren. Omdat je kindje wat meer bewegingsruimte heeft in zijn stoeltje en er een zonnekap op bevestigd kan worden, zijn framedragers handig bij wandelingen op warme zonnige dagen. Een framedrager draagt wel zwaarder dan een ergonomische draagzak. Als je gewend bent om met een goede draagzak of draagdoek te dragen dan zal een framedrager zwaarder en veel minder comfortabel zijn.

Deuter rugdrager
Voorbeeld van een Deuter rugdrager (framedrager)

Voor- en nadelen van een framedrager op vakantie

+  Extra opbergruimte in de drager (ca 16 liter)
+  Zonnekap en regenhoes vaak inbegrepen
+  Meer bewegingsvrijheid voor je kindje
Je kan de drager met je kind erin even neerzetten bij een pauze
+  Je kindje kan veel zien omdat hij hoog op je rug zit

  Niet geschikt voor kinderen jonger dan 9 maanden (die nog niet kunnen zitten en lopen): ze bieden onvoldoende ondersteuning
  Geen ergonomische houding voor je kind, de benen hangen naar beneden
  Geen zijdelingse steun waardoor een slapend kind scheef kan zakken
  Niet klein op te bergen als je kind zelf wil lopen, je draagt dan een lege rugdrager op je rug
  Lastiger mee te nemen in het vliegtuig of de auto vanwege het formaat
  Het dragen is relatief zwaar doordat je kindje niet tegen je lichaam aan zit, en de drager zelf ook ruim 3 kg weegt
  Je zwaartepunt verandert, dat vergt oefening en extra opletten bij bergwandelen
  Lastig om de drager zonder hulp (of een verhoging) op je rug te krijgen
  Je hebt een grotere draaicircel
  De drager kan niet op je buik

Draagzak of framedrager mee op vakantie?

Als draagconsulent adviseren wij altijd het gebruik van een ergonomische draagzak, omdat deze makkelijker mee te nemen is, het fijnst draagt en je kindje in een goede houding zit. Als je dagtochten gaat maken en bagage mee wil nemen vinden sommige mensen een framedrager praktischer. Ook op warme dagen biedt een framedrager meer schaduw door het zonnedak, en heeft je kind het minder warm omdat het meer bewegingsruimte heeft. Bij bergwandelingen in Oostenrijk kiezen mensen daarom soms voor een framedrager in plaats van een ergonomische draagzak. Voor de warmte tijdens het dragen voor jezelf maakt het niet uit, en draagzak of rugdrager zijn beide warm op je rug bij hogere temperaturen. Als je met het vliegtuig op vakantie gaat is een ergonomische draagzak veel praktischer en compacter, en ook in het vliegtuig te gebruiken om in te slapen. Meer hierover lees je in ons eerdere artikel: draagdoek of draagzak mee in het vliegtuig.

Mag een framedrager mee als handbagage in het vliegtuig?

Check dit bij je vliegtuigmaatschappij! De regels verschillen heel erg per maatschappij dus daar kunnen wij geen eenduidig antwoord op geven. Meestal mag een framedrager mee als handbagage, er gelden dan dezelfde regels als bij een buggy. Hij mag dan mee tot aan de gate, en als er geen ruimte is in de lockers wordt hij tijdens de vlucht in het ruim gelegd. Bescherm je rugdrager dan goed met een flightbag. Je mag vaak één kinderartikel gratis meenemen voor een baby: een autostoel, kinderwagen/buggy óf rugdrager. Dit geldt niet voor ergonomische draagzakken, die neem je als handbagage of op je rug mee en tellen niet als apart kinderartikel.

Hoe neem je handbagage mee bij een draagzak?

Bij een framedrager heb je meestal een klein bagagevak in de drager (ca 12 tot 20 liter), maar bij een draagzak natuurlijk niet. Als je je baby in een draagzak op je buik draagt, doe je je handbagage in een rugzak op je rug. Dat gaat prima en daar merk je niks van. Draag je je kindje op je rug, dan kun je je handbagage meenemen in een gewone handtas of schoudertas, of een dagrugzak op je buik of over één schouder dragen. Bij mij hangt dat vooral af van de activiteit die ik ga doen. Als ik even draag in de stad gebruik ik een kleine handtas of de superfijne Fjällräven Totepack schoudertas/rugzak. Als ik de hele dag buiten ga dragen op (dagtrip, bos, vliegtuig) gebruik ik een grote Vaude rugzak. Lees ook ons uitgebreide blog hierover: ‘Bagage meenemen als je je kindje draagt’.

Draagzak bagage mee
Je bagage kan mee in een handtas of rugzak

Meer lezen over dragen op vakantie:

Draagzak kopen

Wil je liever een draagzak kopen dan huren? Onderstaande draagzakken zijn allemaal ergonomisch en kunnen wij zeker aanraden voor je vakantie.

Dit artikel is niet gesponsord. We plaatsen soms wel een affiliate link bij een artikel. Als je het product via deze link koopt dan ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.