Nieuws
Home » Dragerbieb » Een draagzak of rugdrager mee op vakantie
draagzak vs rugdrager

Een draagzak of rugdrager mee op vakantie

Met de zomervakantie in aantocht krijgen we regelmatig vragen over het dragen van een kindje op je rug. Ouders willen weten wat handiger is om mee te nemen op vakantie, een draagzak of een framedrager. Beide type dragers hebben voor- en nadelen. Maar wat zijn de verschillen en welke drager raden wij aan op vakantie? En mag een grote framedrager eigenlijk mee als handbagage in het vliegtuig?

Wat is een ergonomische draagzak?

In een ergonomische draagzak kun je je kindje op de buik of rug dragen. Draagzakken hebben meestal een buikband met een gesp, zodat je niet hoeft te knopen zoals bij een draagdoek. Kenmerkend zijn het zachte rugpand en de ondersteuning tot in de knieholtes. Je kind zit in een ergonomische houding, met de knieën hoger dan de billen (de M-houding). Vanaf ongeveer één jaar wordt je kind vaak te zwaar en te groot om nog fijn langere tijd op de buik te dragen. Dreumesen en peuters draag je daarom meestal op je rug, maar bij baby’s mag dit ook al.

Manduca draagzak
Voorbeeld van een ergonomische draagzak: de Manduca

Meer informatie over ergonomische draagzakken en speciale dragers voor in warme landen vind je in ons overzichtsartikel ‘je kindje dragen op vakantie‘. Daar noemen we ook veel merken draagzakken.

Voor- en nadelen van een draagzak op vakantie

+  Ergonomische houding en comfortabel voor je kind én jezelf
+  Je kindje zit dicht bij je, het dragen is daardoor niet zwaar
+  Geschikt voor lange wandelingen
+  Ook te gebruiken op je buik, handig op drukke plaatsen en in musea
+  Makkelijk mee te nemen en op te bergen
+  Geschikt vanaf de geboorte

  Geen opbergruimte/vakje in de draagzak voor handbagage
  Geen bescherming tegen de zon of regen
  Warm in de zomer omdat je kind tegen je lichaam aan zit

Wat is een rugdrager (framedrager)?

Een rugdrager, ook wel framedrager genoemd, heeft een aluminium frame waar een soort stoeltje in zit. Je kind kan hier in gedragen worden zodra hij zelf goed zelfstandig kan zitten. Framedragers zijn er bijvoorbeeld van de merken Deuter, Vaude en Osprey, o.a. bekend van de rugzakken bij buitensportzaken.

Bij een framedrager zit je kind wat verder van je lichaam af dan bij een draagzak. Je zwaartepunt ligt daardoor echt anders dan je gewend bent. Hierdoor kun je ongemerkt wat uit balans raken, wat je met je eigen houding gaat corrigeren. Het voordeel van deze dragers is dat er vaak opbergruimte in zit, waardoor je wat luiers, reservekleding en drinken mee kan nemen. Niet teveel, want je draagt ook al het gewicht van je kindje en van de drager op je rug! Ook kun je het frame als een stoeltje gebruiken als je even gaat pauzeren. Omdat je kindje wat meer bewegingsruimte heeft in zijn stoeltje en er een zonnekap op bevestigd kan worden, zijn framedragers handig bij wandelingen op warme zonnige dagen. Een framedrager draagt wel zwaarder dan een ergonomische draagzak. Als je gewend bent om met een goede draagzak of draagdoek te dragen dan zal een framedrager zwaarder en veel minder comfortabel zijn.

Deuter rugdrager
Voorbeeld van een rugdrager (framedrager)

Voor- en nadelen van een framedrager op vakantie

+  Extra opbergruimte in de drager (ca 16 liter)
+  Zonnekap en regenhoes vaak inbegrepen
+  Meer bewegingsvrijheid voor je kindje
Je kan de drager met je kind erin even neerzetten bij een pauze
+  Je kindje kan veel zien omdat hij hoog op je rug zit

  Niet geschikt voor kinderen jonger dan 9 maanden (die nog niet kunnen zitten): ze bieden onvoldoende ondersteuning
  Geen ergonomische houding voor je kind, de benen hangen naar beneden
  Niet klein op te bergen als je kind zelf wil lopen, je draagt dan een lege rugdrager op je rug
  Lastiger mee te nemen in het vliegtuig of de auto vanwege het formaat
  Het dragen is relatief zwaar doordat je kindje niet tegen je lichaam aan zit, en de drager zelf ook ruim 3 kg weegt
  Je zwaartepunt verandert, dat vergt oefening en extra opletten bij bergwandelen
  Lastig om de drager zonder hulp (of een verhoging) op je rug te krijgen
  Je hebt een grotere draaicircel
  De drager kan niet op je buik

Draagzak of rugdrager mee op vakantie?

In principe adviseren wij altijd een ergonomische draagzak, omdat deze makkelijker mee te nemen is, het fijnst draagt en je kindje in een goede houding zit. Als je dagtochten gaat maken en bagage mee wil nemen dan kan een framedrager praktischer zijn. Ook op warme dagen biedt een framedrager meer schaduw door het zonnedak, en heeft je kind het minder warm omdat het meer bewegingsruimte heeft. Bij bergwandelingen in Oostenrijk kiezen veel mensen daarom voor een framedrager in plaats van een ergonomische draagzak. Voor jezelf maakt het niet uit, en draagzak of rugdrager zijn beide warm op je rug bij hogere temperaturen. Als je met het vliegtuig op vakantie gaat is een ergonomische draagzak veel praktischer en compacter, en ook in het vliegtuig te gebruiken om in te slapen. Meer hierover lees je in ons eerdere artikel: draagdoek of draagzak mee in het vliegtuig.

Als je zelf geen drager hebt kun je bij ons een ergonomische draagzak of Deuter framedrager huren voor je vakantie.

Mag een framedrager mee als handbagage in het vliegtuig?

Check dit bij je vliegtuigmaatschappij! De regels verschillen heel erg per maatschappij dus daar kunnen wij geen duidelijk antwoord op geven. Meestal mag een framedrager mee als handbagage, er gelden dan dezelfde regels als bij een buggy. Hij mag dan mee tot aan de gate, en als er geen ruimte is in de lockers wordt hij tijdens de vlucht in het ruim gelegd. Bescherm je rugdrager dan goed met een flightbag. Je mag vaak één kinderartikel gratis meenemen voor een baby: een autostoel, kinderwagen/buggy óf rugdrager. Dit geldt niet voor ergonomische draagzakken, die neem je als handbagage mee en tellen niet als apart kinderartikel.

Hoe neem je handbagage mee bij een draagzak?

Bij een framedrager heb je meestal een klein bagagevak in de drager (ca 12 tot 20 liter), maar bij een draagzak natuurlijk niet. Als je je baby in een draagzak op je buik draagt, doe je je handbagage in een rugzak op je rug. Dat gaat prima en daar merk je niks van. Draag je je kindje op je rug, dan kun je je handbagage meenemen in een gewone handtas of schoudertas, of een dagrugzak op je buik of over één schouder dragen. Bij mij hangt dat vooral af van de activiteit die ik ga doen en mijn kleding: in de stad bij een zomerjurkje gebruik ik een leuke handtas, en bij wandelingen in een outdoorbroek gebruik ik een grote Vaude rugzak. Je kunt ook een tasje in je hand houden, of je partner alle handbagage laten meenemen. Er zijn ook speciale draagtassen te koop, bijvoorbeeld van het merk Bo-Yee, die je met lange banden om kan knopen onder je draagzak.

Draagzak bagage mee
Je bagage kan mee in een handtas of rugzak

Meer lezen over dragen op vakantie:

Draagzak kopen

Wil je liever een draagzak kopen dan huren? Onderstaande draagzakken zijn allemaal ergonomisch en kunnen wij zeker aanraden voor je vakantie.

Dit artikel is niet gesponsord. We plaatsen soms wel een affiliate link bij een artikel. Als je het product via deze link koopt dan ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *