Urban Kanga Uptown autostoel

De Urban Kanga Uptown: opvouwbare lichtgewicht autostoel

“Het is maar een half uurtje rijden van het vliegveld naar ons hotel”, of “we gaan de grote autostoel niet meeslepen in Thailand voor die paar dagen dat we een auto huren”. Het is bijzonder hoe gemakkelijk we vaak over het vervoer van ons kostbare bezit op vakantie denken. Thuis heb je waarschijnlijk een nieuwe, dure autostoel met Isofix voor je kind, maar op vakantie mag je dreumes of peuter even op schoot. Het is namelijk best een gedoe om voor korte ritjes op vakantie een zware autostoel mee te nemen. Gelukkig is er nu met de lichtgewicht autostoel Urban Kanga Uptown een handig en veilig alternatief beschikbaar.

lichtgewicht autostoel urban kanga

Veilig vervoeren, óók op reis

We krijgen vaak vragen over het veilig vervoeren van een dreumes of peuter op vakantie. Veel ouders worstelen met het dilemma van veilig vervoeren van kleine kinderen op reis versus de praktisch kant van het meenemen van een autostoel. Daarom waren we heel enthousiast toen we onlangs de opvouwbare en lichtgewicht groep 1 autostoel van het merk Urban Kanga ontdekten. De Urban Kanga Uptown autostoel weegt slechts drie kilo. We hebben de autostoel uitgebreid getest met onze zoon van twee jaar oud en vertellen je graag onze ervaringen.

Urban Kanga Uptown autostoel review

Lichtgewicht autostoel

De Urban Kanga reis autostoel is een perfecte, draagbare oplossing voor ouders die veel reizen of die een autostoel vaak in verschillende auto’s gebruiken. De autostoel weegt slechts 3 kg en is in de draagtas gemakkelijk mee te nemen. De autostoel is geschikt voor kinderen van 9 – 18 kg. Hij lijkt op een gewone zitverhoger met rugleuning maar het grote verschil is dat de stoel voorzien is van een 5-puntsgordel, net als andere groep 1 autostoelen. Hierdoor zit een dreumes of peuter echt goed vast. De gordels zijn goed in hoogte verstelbaar. De rugleuning is op te klappen zodat de autostoel als een compact licht pakketje vervoerd kan worden in de meegeleverde draagtas.

Door de mesh achterkant is de stoel ook comfortabel in warme landen en zweet je kindje minder snel. De stof is gemakkelijk schoon te maken en is zelfs volledig wasbaar.

Urban Kanga Uptown autostoel review
De Urban Kanga stoel is compact op te klappen tot een compact draagbaar pakket

Leeftijdsindicatie

Urban Kanga geeft aan dat de Uptown autostoel geschikt is voor kinderen van 9 – 18 kg. Wij zouden deze autostoel pas aanraden als je kindje heel goed zelfstandig kan zitten, omdat de stoel erg rechtop staat. Hij biedt te weinig steun aan de zijkant voor een baby die nog niet goed uit zichzelf rechtop zit. Wij schatten in dat de autostoel voor kinderen vanaf 12 maanden tot ongeveer 3,5 jaar een mooie veilige oplossing is op reis.

Onze tester is op de foto’s in deze blog net twee jaar oud, en gemiddeld qua lengte (kledingmaat 92). De gordels staan in de hoogste stand, en de neksteun in de laagste stand. De neksteun kan nog een flink eind omhoog.

Specificaties Urban Kanga Uptown

 • gewicht autostoel: 3 kg
 • geschikt voor kinderen van 9 – 18 kg
 • compact op te vouwen
 • 5-punts gordel voor je kindje
 • snelle bevestiging met de autogordel
 • wasbare bekleding
 • luchtige mesh stof
 • wordt geleverd met handige draagtas
 • verkrijgbaar in vier kleuren
 • meer lezen over het merk Urban Kanga: www.urbankanga.com

Keurmerk

De Urban Kanga Uptown is goedgekeurd volgens de huidige standaard Europese veiligheidsnorm ECE R44/04. Hij voldoet daarmee aan de eisen die in Europa aan kinderzitjes gesteld worden. Dit goedkeuringslabel is overigens geen garantie voor een goede bescherming bij een botsing, het is alleen een eenvoudige standaard productkeuring.

De Urban Kanga autostoel heeft geen i-Size (R129 norm) goedkeuring, de nieuwe norm die gaat gelden voor autostoelen en die gefaseerd wordt ingevoerd. Vanaf 2019 mogen geen nieuwe autostoelen meer gemaakt worden met de huidige R44 norm, maar bestaande stoelen mogen nog gewoon verkocht en gebruikt worden.

Installatie

De instructievideo van Urban Kanga laat heel duidelijk zien hoe je de autostoel installeert. Als je eenmaal weet hoe de autostoel geplaatst moet worden ben je in een minuutje klaar. De eerste keer duurt de installatie wat langer omdat je de gordels ook op de juiste hoogte moet instellen.

Onze ervaring met de Urban Kanga Uptown autostoel

Onze peuter was in eerste instantie niet zo enthousiast over de lichtgewicht Uptown autostoel. Toen hij doorhad dat hij eindelijk vooruit mocht kijken (hij zit normaal in een achterwaarts gerichte groep 1 stoel) wilde hij persé in de grote autostoel van zijn oudere zus. Hij wilde niet echt meewerken aan het testen. Ook moest hij er erg aan wennen dat hij op een lage, harde en relatief korte zitverhoger zat, en dat hij zijn voeten niet tegen de achterbank aan kon zetten. Zijn eigen autostoel heeft een veel zachtere zitting die meer gekanteld is, en daarin kan hij ook naar buiten kijken.

Urban Kanga Uptown autostoel review
Poging 1. Ik wil niet!

 

We hebben in de zomer meerdere korte ritjes gemaakt met de autostoel en onze peuter leek de stoel uiteindelijk wel prima te vinden. Hij bleef er goed in zitten en vond de stoel al snel prima.

De installatie van de autostoel was even wennen voor ons, omdat we normaal alleen stoelen met Isofix bevestiging gebruiken. Na even oefenen lukte het om de Urban Kanga Uptown eenvoudig te installeren met de autogordel. Het verstellen van de gordels en hoofdsteun gaat ook gemakkelijk.

Urban Kanga Uptown autostoel

 

Urban Kanga Uptown autostoel review
Onze peuter zit prima in de Urban Kanga Uptown stoel

Een aanrader ja of nee?

Omdat de Urban Kanga Uptown zo licht en klein is voelt de autostoel totaal anders dan de mega grote achterwaartse stoel met Isofix die we normaal gesproken zelf gebruiken. De Uptown lijkt meer op een eenvoudige lichte zitverhoger, en toch heeft hij de gordels en hoofdsteun van een echte groep 1 autostoel. We missen wel de zijdelingse steun, de Uptown voelt wat kaal en biedt logischerwijs minder bescherming. Voor dagelijks gebruik in Nederland zouden wij zelf niet voor de Uptown autostoel kiezen, maar met dat doel is hij natuurlijk ook niet gemaakt.

De afgelopen jaren hebben we zelf enkele keren een groep 1 autostoel meegenomen in het vliegtuig, en een vieze versleten autostoel gebruikt in een huurauto. Bij korte ritjes in de taxi op vakantie zaten onze kinderen ook wel eens los op schoot. Dat voelde niet prettig. Voortaan zullen we de Urban Kanga Uptown gaan gebruiken bij transfers in het buitenland. Bij een lange treinreis met onze peuter gaan we proberen om de lichtgewicht autostoel met een spanband in de trein vast te maken. Dat geeft vast meer rust voor ons dan het rennen in het gangpad en springen op de treinstoelen…

Urban Kanga Uptown autostoel review

Wij vinden de Urban Kanga Uptown een handige oplossing in de volgende situaties:

 • als je met de auto op het station opgehaald wordt na een treinreis en je chauffeur heeft geen autostoeltje
 • op vakantie: in de taxi onderweg naar je hotel
 • op vakantie: als je een rondreis maakt met het openbaar vervoer en ook enkele dagen een auto huurt
 • bij lange treinreizen (wel een spanband meenemen)
 • bij opa en oma in de auto voor incidenteel gebruik

Urban Kanga Uptown autostoel kopen

De adviesprijs voor de lichtgewicht opvouwbare autostoel is €154,00. Bekijk de actuele prijs bij Bol.com.

Vergelijkbare opvouwbare autostoel: de Nomad

Sinds kort heeft ook het merk Maxi-Cosi een opvouwbare lichtgewicht groep 1 autostoel, de Nomad. Deze stoel weegt 4,3 kg en wordt geleverd met een handige draagtas. Bekijk hier de actuele prijs van de opvouwbare autostoel van Maxi-Cosi

Meer productreviews lezen:

 

Voor deze review heeft Urban Kanga ons autostoel beschikbaar gesteld. Zoals je van ons gewend bent bevat deze review 100% onze eerlijke mening, en wij zijn volledig vrij om onze eigen ervaring met dit product te delen.

3 comments

 1. Blijft dit stoeltje uit zichzelf rechtop staan? Ik ben op zoek naar een smal stoeltje voor in m’n bakfiets die ik bijv op het strand er gewoon uit kan halen zodat de kleine veilig zit als ik even met de andere kids druk ben. Nu gebruik ik de maxi cosi maar daar is de kleine bijna uitgegroeid.

  • Beste Esther, de Urban Kanga blijft helaas niet vanzelf rechtop staan als hij niet tegen een rugleuning aan staat. Ook denk ik dat hij makkelijk zijwaarts zal omvallen op het strand. Een Bumbo Multi Seat, een opvouwbare wipstoel of een draagzak lijkt me dan een betere optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.