Draagzak vliegtuig baby

Draagzak of draagdoek mee in het vliegtuig

Als je gaat vliegen met een baby of peuter is een draagzak of draagdoek heel fijn om je handen vrij te hebben. In ons artikel over buggies en kinderwagens kun je hier al meer over lezen. Maar wat is nu fijner om op het vliegveld en in het vliegtuig te gebruiken, een draagzak of een draagdoek? En mag je je kindje tijdens de vlucht ook dragen? Als draagconsulent en ervaren reiziger met kleine kinderen geef ik je antwoord op de meest gestelde vragen die ik hierover krijg.

Moet je kind uit de draagzak/draagdoek bij de controle?

Soms wel, soms niet. Lastig antwoord hè? Ik kan er helaas geen duidelijker antwoord op geven. Mijn ervaring en die van onze klanten is dat je kindje vaak wel uit de drager moet, zelfs als hij of zij heerlijk bij je ligt te slapen. De draagzak of draagdoek gaat dan in een bak door de bagagescanner heen, en vaak moet je je kindje onder de detectiepoort doorgeven aan je reispartner die aan de andere kant staat. De keren dat ik alleen met mijn kind vloog moest mijn peuter alleen onder het poortje door lopen en op mij wachten. Soms mag een baby in de draagzak of draagdoek blijven zitten, dan zal een medewerker even met de hand tussen jou en je kindje in voelen. Hou er in ieder geval rekening mee dat je je (slapende) kindje snel uit de drager of doek moet kunnen halen bij de bagagecontrole.

draagzak vliegveld
Wachten in de rij voor de bagagecontrole, met mijn peuter in de Tula Toddler Travel Bug.

Mag je je draagzak/draagdoek om houden in het vliegtuig?

Ja dat mag. Juist bij het boarden is het heel handig om je kindje te dragen, je hebt dan je handen vrij om je bagage op te bergen. Als je kindje nog geen eigen stoel heeft in het vliegtuig moet hij tijdens het opstijgen en landen officieel uit de drager en met het gezicht naar voren op je schoot zitten, in een speciale lusgordel die vast gemaakt wordt aan jouw eigen gordel. Ook bij turbulentie moet je kindje uit de drager en bij jou op schoot. Je kunt de drager dan opbergen in de bagagelockers boven je hoofd, of om je buik laten hangen. Zodra het lampje ‘riemen vast’ uit is mag je kindje heerlijk bij jou in de drager, en kun je ook heen en weer lopen in het gangpad om je kindje in slaap te krijgen.

Ook hierbij geldt: dit zijn de officiële regels waar in de praktijk wel van afgeweken wordt. Bij de eerste vluchten met mijn kleine reiziger mocht hij bij het landen lekker in de draagzak blijven slapen. Ik heb de lusgordel op verzoek van de stewardess wel vastgemaakt en tussen onze buiken door gedaan.

baby draagzak vliegtuig
Mijn baby (7 weken oud) slaapt heerlijk in de Tula Free To Grow tijdens zijn eerste vlucht

Wat is handiger, een draagdoek of een draagzak?

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van een ergonomische draagzak, mei tai of ringsling in het vliegtuig. Met een langere geweven draagdoek heb ik namelijk wat meer ruimte om me heen nodig om goed te kunnen knopen, en het het gangpad van een vliegtuig is daarvoor te krap. Het knopen van een doek duurt ook iets langer, als ik snel wil uitstappen vind ik daarom persoonlijk een draagzak makkelijker. Voor het omklikken van een draagzak heb je altijd genoeg ruimte in het vliegtuig. Een mei tai of ringsling is ook fijn, die kun je compact opbergen in je handbagage. Andere opties zijn een voorgeknoopte rekbare doek, of een korte geweven doek met een schuifknoop.

Meer lezen

 

Naar aanleiding van de foto in dit artikel krijg ik regelmatig de vraag of gehoorbeschermers nodig zijn in het vliegtuig. Nee, normaal gesproken niet. Ik wist echter dat we met een oud type propellorvliegtuig zouden vliegen, die behoorlijk veel lawaai maakt. Om de prikkels voor mijn pasgeboren baby te beperken heb ik daarom deze keer wel voor het gebruik van gehoorbeschermers gekozen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.