Als je op vakantie wil wandelen met je kindje of je reist met het vliegtuig, dan is een draagzak of draagdoek echt ideaal om mee te nemen. Maar welke drager is nu echt handig en past bij jou en je kindje? Welke merken zijn er allemaal en waar moet je op letten? Wij zijn gespecialiseerd in het dragen van je kindje op vakantie, opgeleid tot draagconsulent en we verhuren ook draagzakken. In dit artikel vertellen we je alles over draagzakken voor je baby, peuter of kleuter op vakantie. Alle informatie in één handig overzicht!
Ergonomisch dragen
Een belangrijk punt om op te letten als je een draagzak huurt of koopt is of hij ergonomisch is. Maar wat is dat eigenlijk, ergonomisch dragen? Het belangrijkste is dat je kindje in de zogenaamde M-houding zit, met de knieën hoger dan de billen. De heupen van je kind zitten dan in de juiste houding. Hiervoor moet een draagzak goed tot in de knieholte van je kindje ondersteunen. Een draagzak kies je daarom het best op basis van de broekmaat van je kindje, en niet op basis van het gewicht of de leeftijd. Verder heeft een ergonomische draagzak een zacht rugpand, zodat de rug van je kindje een natuurlijke bolle houding aan kan nemen. Dragen met het gezicht naar voren is daarom ook niet ergonomisch, de rug van je kindje is dan hol in plaats van bol. Bovendien kan je kindje zich met het zicht naar voren niet afsluiten voor prikkels van buitenaf.
Niet ergonomisch zijn de draagzakken van o.a. de merken Stokke, Bambino, Chicco, Kipling, Lodger en Maxi-Cosi. Deze draagzakken raden wij daarom NIET aan.
Dragen van kleine baby’s
Wil je je pasgeboren baby in een draagzak dragen op vakantie of in het vliegtuig? Sommige dragers zijn qua pasvorm perfect voor newborns (vanaf maat 56), zoals de Marsupi, Hoppediz Primeo, Isara the One, Tula Free To Grow (vanaf maat 56/62) en Storchenwiege. Sommige draagzakken maken gebruik van een insert om de draagzak te verkleinen, zodat hij ook voor newborns te gebruiken is. Eigenlijk kun je het gebruik van een losse insert in een draagzak vergelijken met een paar veel te grote schoenen die je opvult met drie paar extra sokken. Een insert is een hulpmiddel maar een goed passende drager heeft altijd de voorkeur. De Tula Standaard en Ergobaby hebben een grote losse insert, een soort kussen die de draagzak kleiner maar ook extra warm maakt. Niet zo fijn als je naar warme landen gaat. De Boba 4G heeft een los verkleinkussen waar je baby op zit, en de Manduca kun je verkleinen met behulp van een losse size-it en ellipse.
Draagzakken voor warme landen
Draagzakken kun je eigenlijk altijd gebruiken, maar bij hoge temperaturen of in tropische landen kan dat voor jou en je kindje erg warm zijn. Gelukkig zijn er veel draagzakken van luchtig materiaal of met een ventilerend rugpand, waardoor jij en je kind minder snel plakkerig en warm worden. Deze zomerdraagzakken zijn ideaal voor het dragen van je baby of dreumes in warme of vochtige landen. De Marsupi Breeze babydrager is gemaakt van luchtig katoen, waardoor hij wat koeler is dan de standaard Marsupi. De Ergobaby Performance Ventus is gemaakt van polyester en heeft een volledig ademend rugpand van mesh materiaal. Ook de Tula Coast serie (verkrijgbaar in baby en peuter maat) heeft een ventilerend rugpand van mesh.
De Integra Solar (voorheen Connecta Solarweave) is een drager zonder gevulde heupband. De speciale UV werende en waterbestendig stof is heel dun, en maakt dit een echte tropendrager. Andere draagzakken met mesh die speciaal ontwikkeld zijn voor dragen in warme landen zijn de Beco Cool, Boba Air, LennyUpgrade Mesh, Moby Air, JPMBB PhysioCarrier, Kinderpack en Ergobaby 360 Cool Air.
Draagdoeken voor warme landen
Wil je liever een draagdoek die je moet knopen in plaats van een draagzak? Dan zijn er rekbare en geweven draagdoeken te koop. Rekbare doeken zijn alleen geschikt voor buikdragen, en tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Daarna wordt je baby vaak te zwaar om comfortabel te blijven dragen in een rekbare doek. Bij een rekbare doek gaan drie lagen stof over je kindje heen, daarom zijn de meeste rekbare doeken niet zo geschikt voor dragen in warme landen of in de zomermaanden. De Hoppediz Ultralightis wel een heel fijne dunne rekbare draagdoek voor de zomermaanden.
Geweven draagdoeken kunnen vanaf de geboorte gebruikt worden voor buik- en rugdragen. Sommige merken zijn extra dun zodat je er in warme landen of op zomerse dagen nog fijner mee kan dragen. Dit zijn bijvoorbeeld de doeken van Calin Bleu, de Hoppediz Das Leichte en EllaRoo. Doeken met linnen, bamboe, tencel of repreve zijn ook luchtiger en dragen fijn in de zomer. Dragen met een ringsling of torsodragen is ook prettig in warme landen. Een draagconsulent kan je hierbij helpen als je nog vragen hebt of wil oefenen met je draagdoek.
Dragen in het zwembad
Wil je je kindje dragen in het zwembad, de zee of onder de douche? De AquaSling en de AQUAcarrier van ByKay zijn hier speciaal voor gemaakt. Op mamaloublogt.nl staat een review van de AQUAcarrier. De Integra Solar is ook goed te gebruiken in het water. Zelf gebruik ik de super compacte en luchtige Minimonkey Mini Sling graag als het warm is en onder de douche. Lees ook mijn uitgebreide review met filmpje van deze drager.
Let op, in sommige zwembaden van vakantieparken is het vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan om je baby te dragen in het water.
Draagzak huren: welke is geschikt?
Wil je een draagzak huren om je kindje op vakantie in te dragen? In ons artikel ‘Welke draagzak huren voor je vakantie’ beschrijven we onze huurdragers, en er staat duidelijk bij voor welke broekmaat de drager geschikt is. Heb je vragen hierover, mail ons dan gerust op info@kidstravelservice.nl!
Draagzak kopen: welke is geschikt voor mijn kind?
Lastige vraag! Dat is namelijk erg afhankelijk van je wensen, je postuur en de leeftijd en kledingmaat van je kindje. We raden je aan om bij een draagconsulent een drager te passen, uit te proberen of te lenen om te kijken of het model je goed bevalt. Veel draagconsulenten hebben inloopochtenden waar je vragen kan stellen, of zijn aanwezig bij een Mamacafé in de buurt. Wil je dit liever niet, of woont er geen consulent bij je in de buurt, dan proberen we je met onderstaand overzicht van ergonomische draagzakken op weg te helpen. We hebben ze grofweg ingedeeld in categorieën, de exacte maataanduiding kan per type drager iets verschillen. Dit kun je in de webshops bij de omschrijving van de draagzak nakijken.
- Newborn dragers (zonder insert) vanaf geboorte tot maat 80/86:
Storchenwiege, Isara the One, Wompat baby, Hoppediz Primeo, Ergobaby Adapt, Ergobaby Omni 360, Kokadi, Integra maat 1, Hop Tye, Marsupi (tot maat 68/74), Bondolino (vanaf maat 62) - Baby/dreumesdragers (zonder insert) vanaf geboorte tot maat 86/92:
Emeibaby en LennyUpGrade (tot maat 98), Ruckeli, Neko Switch Baby, ByKay Mei tai deluxe, Tula Free To Grow - Baby/dreumesdragers maat 68/74 – 86/92:
Manduca, Tula, Boba 4G, Ergobaby Original, Boba Air, LennyLamb baby, Kokadi Toddler, Wompat Medium, Rose&Rebellion baby, Isara Toddler (t/m maat 104) - Dreumes/peuterdragers maat 86/92 – 110:
Tula Toddler, Rose&Rebellion Toddler, Neko Switch Toddler (t/m 128) Integra maat 2, Emeibaby Toddler, Little Frog Toddler, Wompat Toddler, Kokadi Flip Toddler xl, Boba 4G (met voetsteunen), Lennylamb Toddler. - Peuter/kleuterdragers vanaf maat 98/104:
Rose&Rebellion Pre-school, Wompat Pre-school, Little Frog Toddler XL, LennyLamb Preschool, Connecta Pre-school, Integra maat 3 - Kleuterdragers maat 110/116 tot maat 128/134:
Rose&Rebellion Big Kid, Easy Feel Preschool carrier,
Waar koop je een goede draagzak?
In bekende babywinkels worden gelukkig steeds vaker ergonomische dragers verkocht, maar je vindt daar ook veel niet-ergonomische dragers. Lees ook ons uitgebreide artikel hierover. Wil je zeker weten dat je een goede ergonomische draagzak koopt die bij jou en je kindje past, ga dan naar een draagconsulent of naar één van de volgende webwinkels die gespecialiseerd zijn in ergonomische draagzakken en draagdoeken, zoals Vonvavoom.nl, Dragenenzo.nl, Ikdraag.nl, Ooiebeest.nl en Draagdoek.nl.
Wij kopen onze eigen draagzakken in bij alle bovengenoemde webwinkels. Een draagconsulente bij jou in de buurt die je kan adviseren vind je op www.draagdoekconsulenten.nl.
Waar draag ik eigenlijk zelf mee?
Als eigenaresse van Kids Travel Service én draagconsulente vertel ik natuurlijk graag over mijn eigen dragers. Ik ben mijn dochter (2012) gaan dragen toen ze drie weken oud was in een zwarte Manduca draagzak. Toen ze twee jaar was (broekmaat 92) ben ik op de Tula Toddler overgestapt. Ik heb mijn dochter gedragen tot ze ruim vier jaar was (broekmaat 104/110) in de Tula Toddler en de Rose&Rebellion kleuterdrager. Mijn zoontje (2017) heb ik veel gedragen in de Tula Free to Grow, Minimonkey Mini Sling, Tula Standaard Coast en geweven draagdoeken van het merk Yaro. Momenteel gebruik ik de Tula Toddler En Neko Switch Toddler het meest, en torsodoeken in de zomer. Voor de verhuur heb ik uiteraard nieuwe dragers ingekocht, de draagzakken in mijn privé bezit verhuur ik niet.
Meer lezen over dragen op vakantie:
- Welke draagzak huren voor je vakantie?
- Dragen in het vliegtuig
- Bagage meenemen als je je kindje draagt
- Een draagzak of framedrager mee op vakantie: de verschillen
- Bergwandelen met je kindje in een draagzak
Jessika, de auteur van dit artikel en eigenaar van Kids Travel Service, is tevens draagconsulente en aangesloten bij de Vereniging van Draagconsulenten.