Stenen schilderen met kinderen

Stenen schilderen met kinderen: benodigdheden en tips

Vorig jaar vonden wij bij de plaatselijke kinderboerderij een vrolijk beschilderde steen, met een briefje met uitleg erbij. We mochten de steen meenemen en een ander plekje geven. Enthousiast plaatsten we een foto van de steen op de Facebookpagina die op het briefje vermeld stond. Ook de afgelopen weken vonden we in onze wijk regelmatig een mooie gekleurde steen. Onze kinderen vonden het geweldig om deze schatten te verzamelen. Happy Stones heten ze, stenen waar je blij van wordt. We kochten spontaan wat verfspullen en gingen zelf ook stenen schilderen met de kinderen.

En we zijn niet de enigen: in de media lazen we dat het schilderen en achterlaten van stenen enorm populair geworden is tijdens de lockdown. Wij snappen dat wel, want voor de kinderen is het een leuke activiteit en ze zoeken graag naar mooie stenen als we gaan wandelen. Ben jij ook geïnspireerd geraakt en wil je graag stenen schilderen met kinderen? Dan lees je in deze blog alles over de benodigdheden voor het schilderen en tips over het laten zwerven van de stenen.

Happy Stones gevonden
De allereerste Happy Stone die wij gevonden hebben

Waarom happy stones schilderen?

Een Happy Stone is een steen die door iemand mooi beschilderd is en vervolgens ergens neergelegd om de vinder blij te maken. Als je zo’n steen vindt mag je deze meenemen naar huis, of op een ander plekje neerleggen om iemand anders een geluksmomentje te bezorgen. Zo zwerven de beschilderde stenen door het hele land om mensen blij te maken. Lief hè? Het idee om stenen te beschilderen en achter te laten is jaren geleden al ontstaan in het buitenland. Begin 2020 is deze rage ook in Nederland overgenomen. Tijdens de eerste lockdown gingen kinderen op berenjacht, en nu op stenenjacht. Een ideale manier om kinderen te laten knutselen én met een doel te laten wandelen.

Beginnen met stenen schilderen

Het idee is heel simpel: je zoekt een gladde steen en maakt er met verf of stiften een mooie tekening op, en klaar. Als je de smaak te pakken hebt en nog mooiere stenen wil maken kun je investeren in meer en betere materialen. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn! Deze week had Kruidvat bijvoorbeeld setjes acrylverf pennen in de aanbieding voor nog geen twee euro. Bij Action kun je goede primer, stiften, acrylverf en lak kopen voor een paar euro.

Voor echt mooi geschilderde stenen komt er namelijk wat meer kijken dan een alleen tekenen op een steen: de juiste stenen vinden, primer erop, goede verfstiften gebruiken en tot slot enkele keren aflakken. Je wil natuurlijk niet dat de tekening wegspoelt in de regen of dat de stift uitloopt. Met een goede voorbereiding en afwerking is je geschilderde steen na een jaar nog steeds mooi.

Happy Stones
Low budget beginnen met stenen schilderen: zonder Gesso primer en met stiften van Kruidvat

De juiste stenen gebruiken

Voor het beschilderen van Happy Stones gebruik je alleen echte stenen, geen gegoten modellen van gips of cement. Je kunt de stenen buiten vinden, bijvoorbeeld langs een rivier (Maaskeien) of op het strand, maar je kunt ze ook kopen. De meest gebruikte stenen zijn ‘Beach Pebbles’. Dit zijn gladde ronde stenen, vaak grijs of zwart van kleur. Je kunt deze stenen kopen bij tuincentra en bouwmarkten (bijvoorbeeld Intratuin, Bauhaus, Gamma en Praxis).

Tip: let op het formaat als je online stenen bestelt. Stenen van 30-80 mm of groter zijn een goede keuze

De stenen voorbereiden met Gesso

Stenen kunnen zich volzuigen met verf, waardoor het lastig is om een mooie strakke tekening te maken. Poreuze stenen kun je daarom eerst een laagje Gesso geven. Gesso is een primer, een krijtverf waarmee je oppervlaktes voorbereidt om ze te kunnen schilderen. Je kunt Gesso ook gebruiken op hout, schildersdoek en glas. Gesso is verkrijgbaar in verschillende kleuren, wit of zwart worden het meest gebruikt. Een goede Gesso primer is verkrijgbaar bij Action (Van Blijswijck Gesso primer wit, 500 ml voor €2,69). Laat de primer goed drogen voordat je de steen gaat schilderen.

De stenen versieren

Als de Gesso goed droog is kun je de steen inkleuren en tekeningen maken. Het inkleuren hoeft niet, je kunt ook een tekening direct op de witte Gesso maken. Wij vinden het mooi om de steen een vrolijke kleur te geven. Hiervoor kun je acrylverf uit een tube of verfstiften gebruiken. Bij Action zijn heel voordelig allerlei paint markers en acrylverf in tubes verkrijgbaar. Als je wil investeren in kwalitatief goede materialen dan is de verf van het merk ‘Amsterdam’ een aanrader. Om de acrylverf aan te brengen kun je een verfbordje en penselen gebruiken, of een sponsje.

Verfstiften gebruiken

Wij vinden verfstiften op waterbasis (verfpennen) makkelijker om te gebruiken met kinderen dan een kwastje met verf. Verfstiften zijn met allerlei puntdiktes verkrijgbaar. Het beste merk hiervoor is Posca. De verfstiften van Posca zijn niet goedkoop, maar wel van super kwaliteit en ze gaan lang mee. Met deze verfstiften in medium dikte kun je de gehele steen een gekleurde ondergrond geven, maar ook tekeningen inkleuren. Onze dochter vindt de glitter stiften en de pastelkleuren erg mooi.

Voor het maken van de fijne lijnen van tekeningen gebruik je een Posca verfstift met een punt van 0,7mm. Je kunt ook een porseleinstift of dunne permanent marker gebruiken voor de lijnen. Gebruik geen stiften op alcoholbasis, de lijnen gaan dan uitlopen.

Verfstiften hebben een speciale punt waar de verf eerst in moet lopen. Als je nieuwe verfstiften in gebruik neemt moet je eerst heel goed schudden, en daarna een aantal keren ‘pompen’ door de punt in te drukken op een papier. Soms duurt het even voor de punt zich goed vult met verf, en je kunt gaan kleuren. Bewaar verfstiften altijd liggend. Als je de stiften rechtop zet met de punt naar boven dan drogen ze uit. Als je ze bewaart met de punt naar beneden dan lopen ze leeg.

Tip: maak eerst met potlood een schets op de steen

 

Stenen schilderen met kinderen
Deze prachtige stenen zijn gemaakt door Sara (7 jaar) met Posca verfstiften

De stenen aflakken

Als je kunstwerkjes klaar zijn laat je de verf een dag goed drogen. Daarna kun je de stenen gaan aflakken, oftewel vernissen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren goed op de steen blijven zitten en de steen mooi gaat glanzen. Aflakken kun je doen met een potje lak en een kwastje, of met een spuitbus vernis. Een spuitbus is handig als je permanent markers of acrylverf pennen gebruikt (zoals die van Kruidvat). Deze kunnen namelijk gaan uitlopen als je de stenen met een kwastje gaat aflakken.
Spuit altijd een heel dun laagje vernis op de stenen, en niet van dichtbij. Laat de vernis een aantal uren of een dag goed drogen, en breng daarna de tweede laag aan, en tot slot een derde laag. Gebruik een spuitlak altijd op een verantwoorde manier (bij voorkeur buiten, en pas op met huisdieren). Als de derde laag lak droog is kun je je stenen gaan verspreiden.

De stenen markeren

Niet iedereen begrijpt waar die mooie gevonden steen voor bedoeld is. Daarom kun je op de achterkant een kort bericht schrijven, zoals: ‘Neem mij mee of laat mij verder zwerven’, of ‘Bewaar mij of geef mij door’. Je kunt ook de naam van de Happy Stones Facebookgroep waar je lid van bent achterop de steen schrijven, met de bekende blauwe F erbij. De vinder kan dan een foto van de steen plaatsen op die pagina, zodat jij weet dat hij gevonden is. Tot slot kun je je postcode achterop de steen schrijven, dan weet de vinder in welke regio de steen gemaakt is. Soms zwerven stenen heel Nederland door! Misschien krijg je een reactie terug van de vinder, maar reken er niet teveel op. Het belangrijkste is dat jij en je kinderen plezier hebben in het versieren van de stenen, en dat je steen de vinder een glimlach oplevert.

De steen laten zwerven

Je Happy Stones zijn nu klaar om andere mensen blij te maken! Je kunt je stenen achterlaten bij een speeltuin, op een bankje in een park, in bushokjes, bij het schoolplein etc. Als je Happy Stones meeneemt op een wandeling laat ze dan niet zomaar achter in de bossen. Staatsbosbeheer wil namelijk niet dat je materialen achterlaat in de natuur die daar niet horen. De verf en vernis op een steen kan schade aanbrengen aan bijvoorbeeld mossen en grassen, en aan de dieren in de natuur. Als je naar het bos gaat leg je geschilderde stenen dan bijvoorbeeld op een paaltje bij de parkeerplaats of op het terras bij een restaurant. Als boswachters stenen tegenkomen in de natuur dan kan het zijn dat ze weggehaald worden.

Inspiratie op landelijke en lokale Facebookgroepen

Wil je inspiratie opdoen voor mooie tekeningen, of je geschilderde stenen delen met anderen? Dan kun je lid worden van een Facebookpagina met andere Happy Stones makers. De bekendste groepen zijn Kei Tof, NLRocks en Kei Leuke Kei. Er zijn inmiddels ook vele tientallen lokale Facebookgroepen waarop mensen tips en foto’s uitwisselen van hun Happy Stones en de gebruikte materialen.

Voor inspiratie kun je ook kijken op Instagram, met de hashtags #keitof #happystones #nlrocks #rockpainting of #wandersteine. En check ons Pinterestbord voor onze eigen favoriete prints!

Wist je dat er zelfs een International Drop a Rock Day bestaat? Deze is op 3 juli

 

Meer tips voor activiteiten met kinderen

 

2 comments

  1. Hoi! bedankt voor deze geweldige tips. Weet je toevallig ook of je een steen helemaal opnieuw kunt doen? ik ben namelijk niet tevreden, maar heb de vernis laag er al op zitten…
    Baal als een stekker, had naar mezelf moeten luisteren meteen int begin haha. Hoor het graag 🙂 groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.