gehoorbescherming kind vuurwerk

Gehoorbescherming voor kinderen

Onze kinderen gaan regelmatig mee naar festivals, en in de winter naar de après-ski tijdens de wintersport. Op dergelijke evenementen staat de muziek echter vaak erg hard, zeker voor kwetsbare kinderoren. Onze kinderen dragen daarom altijd gehoorbescherming als we in een lawaaiige omgeving zijn, bijvoorbeeld tijdens Oud&Nieuw en als we gaan kijken bij de carnavalsoptocht. We zijn de afgelopen jaren echt heel vaak door ouders aangesproken op de knalroze gehoorbeschermers van onze dochter, of de schattige blauwe oorkappen van de baby. “Wat voor merk koptelefoon is dit? Mag ik een foto maken en aan mijn vrouw appen? Dan kan ze volgend jaar ook met de kinderen mee, dat is veel gezelliger”.

Voor alle vaders en moeders die de oren van hun kinderen willen beschermen tegen gehoorschade zetten we in dit artikel alle mogelijkheden en merken op een rij.

Oorkappen en oordopjes

Gehoorbeschermers kun je onderverdelen in twee types: oorkappen met een hoofdband (ook wel earmuffs genoemd), en kleine oordopjes met een geluidsfilter, die je in de oren stopt. Alle gehoorbeschermers die we noemen in dit artikel zijn verkrijgbaar voor minder dan €30,00 en gaan jarenlang mee. Geen excuus dus om ze niet aan te schaffen, zeker niet als je weet dat 1 op de 8 kinderen gehoorschade heeft. De nummers achter de genoemde merken en types horen bij de afbeelding hieronder.

gehoorbescherming kind

Gehoorbeschermers met elastiek voor baby’s

Voor de allerkleinsten van 0 – 18 maanden zijn de oorkappen met elastieken hoofdband Em’s 4 Bubs Earmuffs (1) of de Alpine Muffy Baby ideaal. Dit is een gehoorbescherming met oorkappen aan een comfortabele elastische hoofdband, die eenvoudig met klittenband verstelbaar is. Door de elastische band zijn de oorkappen ook goed te gebruiken bij een baby die slaapt in een kinderwagen of draagdoek. Het elastiek loopt over het voorhoofd van de baby, zodat het geen druk geeft op de kwetsbare fontanel. Pas als je kindje ouder is dan een jaar kun je gehoorbeschermers met een harde hoofdband gebruiken.

De EM’s 4 Bubs  weegt 100 gram en heeft een gemiddelde demping van 26 dB (bij 500Hz). Ze zijn verkrijgbaar met witte of zwarte oorkappen, en zeven verschillende kleuren hoofdbanden. De EM’s 4 Bubs is tegenwoordig onder de naam EM’s 4 Kids te koop. Ze zijn niet op veel plekken verkrijgbaar momenteel, maar Bol.com verkoopt ze nog wel.

De Alpine Muffy Baby weegt 170 gram en heeft een gemiddelde demping van 22 dB (bij 500Hz). Ze zijn verkrijgbaar met roze, blauw of zwart elastiek, en er zit een reservebandje en een handig opbergtasje bij. Wij hebben de Alpine Muffy oorkappen regelmatig gebruikt voor onze jongste reiziger, we hebben ze bij Bax-shop gekocht.

gehoorbescherming baby em's 4 bubs
Em’s 4 Bubs earmuffs voor de allerkleinsten (foto boven)
Alpine Muffy Baby
De Alpine Muffy Baby in roze en blauw

 

Een andere optie voor baby’s is de Baby Banz earmuff (2). Volgens de fabrikant is deze geschikt voor kinderen van 3 maanden tot 2 jaar. De Baby Banz weegt 140 gram en heeft een demping van 21 dB. Deze oorkappen hebben geen elastische band maar een gewone harde boog over het hoofdje.  We raden deze zelf nog niet aan vanaf drie maanden vanwege de druk van de harde hoofdband op de fontanel.

Gehoorbeschermers voor peuters en schoolkinderen

Voor kinderen vanaf één jaar is de Peltor 3M Kid (3) een fijne en makkelijke gehoorbeschermer. Dit is de kindervariant van de bekende Peltor 3M die door professionals gebruikt wordt bijvoorbeeld in de bouw of in fabrieken. Een hele fijne en goede gehoorbeschermer! De oorkappen zijn stevig en gemakkelijk verstelbaar. Ze zijn te gebruiken voor kinderen t/m 12 jaar. De Peltor 3M Kid weegt 140 gram en heeft een gemiddelde demping van 27,5 dB (bij 500Hz). Hij is verkrijgbaar in roze, groen, rood, geel en donkerblauw, o.a. bij Bol.com. Wij gebruiken de Peltor 3M Kid voor beide kinderen.

De Alpine Muffy (4) is een vergelijkbare oorkap. Deze is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, en is verkrijgbaar in drie stoere kleuren. De Alpine Muffy weegt 255 gram en heeft een gemiddelde demping van 25 dB (bij 500Hz). Hij is inklapbaar en daardoor gemakkelijk mee te nemen.

De Jippie’s gehoorbeschermers (5) lijken op de Alpine Muffy en zijn ook inklapbaar. De Jippie’s zijn geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden tot 12 jaar en hebben een gemiddelde demping van 25 dB (bij 500Hz).

gehoorbescherming kind
Oorkappen zijn verkrijgbaar in vrolijke kleuren. Dit is de Alpine Muffy

Oordopjes voor kinderen

Als je kind geen oorkappen op wil zijn er ook kleine oordopjes met een geluidsfilter verkrijgbaar, voor kinderen vanaf drie of vier jaar. Oordopjes dempen het geluid ongeveer 22 dB. De Pluggies Kids (6) van Alpine zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Ze dempen het geluid en voorkomen ook oorpijn bij drukverschil zoals in het vliegtuig.

De Pluggerz Uni-Fit Music Kids (7) zijn geschikt voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Dit zijn fijne oordopjes met een handige opbergetui, wij gebruiken zelf de volwassenen variant van de Pluggerz Music bij festivals en concerten.

Gehoorbeschermers kind festival
Bij papa op de nek tijdens het Bevrijdingsfestival, met de roze Peltor 3M Kid op

Ook voor festivals, de kermis en in de klas

Onze kinderen dragen hun gehoorbeschermers in de zomermaanden als we naar een festival gaan, bij de muziekoptredens tijdens Koningsdag en als we thuis de boormachine aan zetten. Bij baby’s kun je gehoorbeschermers op doen als ze in de draagdoek mee gaan naar een bruiloft of drukke verjaardag. Ze beschermen niet alleen tegen gehoorschade, maar dempen ook het geluid zodat je de prikkels voor je kindje vermindert. Gehoorbeschermers worden ook steeds vaker in de klas gebruikt voor kinderen die moeite hebben om zich te concentreren. Op basisscholen zien wij vooral de Peltor 3M Kid gehoorbeschermers.

gehoorbescherming baby festival
Met mijn baby (5 weken oud) en kleuter naar een festival

Welke merken zijn goed?

Het merk Alpine is al jarenlang de grootste producent van gehoorbescherming in Nederland. De Em’s 4 Bubs, Alpine Muffy en Pluggies Kids zijn dus goede en betrouwbare producten. Het merk 3M Peltor is wereldwijd de grootste producent van beschermingsmiddelen zoals bouwhelmen en koptelefoons. De Peltor 3M Kid is zeker een kwalitatief uitstekende gehoorbeschermer. Pluggerz heeft goede oordopjes speciaal voor muziek.

Daarnaast zijn er nog wat minder bekende merken zoals Baby Banz, en diverse goedkope Chinese imitaties natuurlijk. De Silenta Kid is een Scandinavisch merk dat qua kwaliteit, uiterlijk en demping vergelijkbaar is met de Peltor 3M Kid.

Waar koop je gehoorbeschermers voor kinderen?

We hebben helaas nog geen ‘stenen winkels’ gevonden met een uitgebreid assortiment goede gehoorbeschermers. Mocht je een (landelijke) winkelketen met veel keuze kennen dan horen we het graag! Gelukkig zijn genoeg goede webshops waar je terecht kunt, de meeste hebben een groot assortiment gehoorbeschermers voor kinderen. Passen is niet nodig, want de gehoorbeschermers zijn makkelijk verstelbaar.

  • Bax-shop.nl, een grote webshop gespecialiseerd in muziekinstrumenten en DJ-apparatuur.
  • Conrad.nl, een grote webshop gespecialiseerd in electronica en techniek
  • Alpine.nl, de fabrikant van o.a. de Em’s 4 Bubs en Alpine Muffy.
  • Bol.com
  • Dragenenzo.nl, een webshop voor draagdoeken en draaggerelateerde producten

TIP: In december zijn er vaak speciale kortingsacties met gehoorbescherming en een vuurwerkbril in één pakket.

Gehoorbescherming kind oud en nieuw

 

 


Dit is geen advertorial, maar een informatief artikel dat we geschreven hebben omdat we dit een belangrijk onderwerp vinden. We plaatsen wel affiliatelinks, deze inkomsten helpen ons om deze website te onderhouden.

3 comments

  1. Erg handige site met veel advies en tips, ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.