Oorpijn vliegen

Oorpijn in het vliegtuig

Als je gaat vliegen kan je kind door de luchtdruk oorpijn krijgen. Wat is hiervan de oorzaak en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oorzaak van oorpijn

Tussen het middenoor en de neus- en keelholte zit een klein gangetje, de buis van Eustachius. Deze buis laat lucht door van de neus naar het middenoor, zodat de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Hij werkt eigenlijk als een soort ventiel. In het middenoor zit normaal gesproken lucht met de zelfde luchtdruk als de omgeving.

Tijdens het opstijgen van een vliegtuig daalt de luchtdruk in het vliegtuig ten opzichte van de normale luchtdruk. In het middenoor ontstaat daardoor een te hoge druk ten opzichte van de omgeving (de drukcabine van het vliegtuig). De druk aan de binnenzijde van het oor is hoger dan de druk aan de buitenzijde van het trommelvlies. Deze druk op het trommelvlies veroorzaakt de oorpijn.

Wat kun je doen om oorpijn te voorkomen?

Door te slikken, gapen en kauwen kun je de buis van Eustachius open houden. Daardoor kan de lucht in het middenoor gemakkelijker ontsnappen, zodat het drukverschil sneller wordt opgeheven. Veel slikken en geeuwen is de beste methode om de druk op de trommelvliezen te verminderen:

  • Babies kun je laten drinken uit de fles en een speen geven. Vraag op tijd warm water aan de stewardess om de fles klaar te maken.
  • Oudere kinderen kun je laten drinken uit een rietjesbeker en laten zuigen op een winegum of lolly. Je kunt ook rozijntjes of druiven geven om op te kauwen.
  • Gebruik een half uur voor het opstijgen en landen een neusspray met xylometazoline (bijv. Otrivin of Nasivin). De neusspray zorgt ervoor dat slijmvliezen slinken en er minder druk op de oren komt te staan.

Als een kind plotseling komt als het vliegtuig al aan het dalen is, dan is het eigenlijk al te laat om neusspray te geven. Wat dan voor verlichting kan zorgen, zijn twee warme vochtige doekjes (bijvoorbeeld washandjes) of watten die je volledig tegen beide oren aan drukt. De warmte en het vocht zorgen ervoor dat het trommelvlies niet verder ‘uit zijn vorm’ getrokken wordt.

Verkouden?

Wanneer je verkouden of grieperig bent kan er vocht in de buis van Eustachius zitten. Het ‘ventiel’ kan dan minder makkelijk lucht laten ontsnappen. Bij een verkoudheid kun je daarom flink meer last hebben van oorpijn dan normaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.