Hexenwasser: de leukste avonturenspeeltuin in Oostenrijk

In de regio Wilder Kaiser vind je het allerleukste en langste blotevoetenpad van Oostenrijk, Hexenwasser. Bij deze geweldige avonturenspeeltuin wandel je langs 60 belevenisstations, en overal heb je een prachtig uitzicht op groene bergweides. Bij Hexenwasser staan water en heksen centraal, en er is ontzettend veel te doen voor kinderen. Van dammen bouwen tot vlot varen, kaarsen maken en broodjes bakken en natuurlijk met de blote voeten door beekjes wandelen: hier vermaak je je gemakkelijk een hele dag. Wij bezochten Hexenwasser twee jaar geleden en vonden het één van de leukste uitjes van de zomervakantie in Oostenrijk.

Hexenwasser avonturenspeeltuin Oostenrijk

Waar ligt Hexenwasser?

Het blotevoetenpad en heksenparadijs Hexenwasser ligt bij Söll, in het gebergte van de Wilder Kaiser. Dit is in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, in de buurt van Kufstein. In deze regio zijn zeven fantastische bergwerelden voor kinderen, die we bijna allemaal bezocht hebben. Om bij Hexenwasser te komen moet je met de gondel de berg op, vanuit Söll of Hopfgarten, daarover lees je verderop in deze blog meer info.

gondel Hexenwasser
Vanuit de gondel kunnen we het blotevoetenpad bij Hexenwasser al zien

Hexenwasser heksenketel

Als je uit de gondel stapt ben je meteen midden in Hexenwasser . Op een groot krijtbord naast de reuze heksenketel kun je lezen wat er die dag allemaal op het programma staat. Sommige activiteiten zijn buiten, zoals zeepbellen blazen en een wandeling rond de top van de Hohe Salve, maar ook binnen in de verschillende Almen (berghutten) is er van alles te doen. Je kunt alle georganiseerde activiteiten ook overslaan en gewoon lekker in en om het water spelen.

Hexenwasser programma

Schoenen uit en zwemkleding aan

Wij hebben ‘s ochtends al gewandeld en gespeeld op de top van de Hoge Salve en komen pas na de lunch bij Hexenwasser aan. We besluiten daarom de activiteiten binnen bij Blaues Wunder over te slaan, en gaan meteen naar het blotevoetenpad. De kinderen trekken zwemkleding, een UV shirt en waterschoenen aan. Nog één keer insmeren met zonnebrand en we zijn klaar voor een avontuurlijke middag. De bergwandelschoenen en warme vesten kunnen we in houten hokjes opbergen, heel handig.

kluisjes Hexenwasser

Beekjes, waterpoelen en boomstammen

Vlakbij de gondel ontdekken onze kinderen meteen twee trekvlotten in het water. Wij drinken een kop koffie en kijken toe hoe onze dochter zich vermaakt en en flink nat wordt. Voor onze peuter van net twee jaar is dit iets te lastig. Dan beginnen we onze wandeling langs en door het water richting restaurant Stöcklalm. De kinderen lopen via waterpoelen en beekjes, over boomstammen, grote stenen en bruggetjes. Iedere vijftig meter is er wel een nieuwe gave ‘hindernis’.

waterspeeltuin Hexenwasser

Hexenwasser blotevoetenpad Oostenrijk

Onderweg komen we regelmatig heksen tegen die bijvoorbeeld grote zeepbellen maken en broodjes bakken. Onder twee grote heksenparaplu’s staan koperen klankschalen, waar onze dochter geluid kan maken door over de schalen te wrijven. Langs het blotevoetenpad is overal gras waar je even kan pauzeren. Er hangen her en der zelfs waslijnen om kleding te laten drogen.

Hexenwasser klankschalen

Hexenwasser blotevoetenpad

Hexenwasser blotevoetenpad Oostenrijk

Pauze bij de Stöcklalm

Na een uurtje hebben we het eerste deel van de route gelopen en pauzeren we bij Stöcklalm. Op het terras genieten we van een drankje en ijsjes, terwijl onze voeten onder de picknickbanken afkoelen in het water. De kinderen slingeren aan touwen over het kleine beekje dat pal naast het terras loopt. Het is hier gezellig druk en we zouden hier gerust een tijdje kunnen blijven, maar de route gaat nog verder.

Hexenwasser restaurant

Hexenwasser avonturenspeeltuin Oostenrijk

Wandelen door het heksenbos

Vlak na restaurant Stöcklalm loopt het blotevoetenpad door het bos, behoorlijk stijl omhoog. Het is fijn om even in de schaduw te kunnen lopen, maar de route is niet heel gemakkelijk met een vermoeide peuter. We maken dankbaar gebruik van de waterpunten onderweg, en genieten van een waanzinnig uitzicht op grote houten ligstoelen. In het bos zien we grote heksenhoeden in de bomen hangen, en waslijnen met heksenkleren. Zo leuk dat echt alles hier volledig in het heksenthema is gedecoreerd. We doen uiteindelijk een half uurtje over de route door het bos.

Hexenwasser heksenbos wandelen

Hexenwasser avonturenspeeltuin Oostenrijk
Drinkpauze in het heksenbos
Uitzicht Hexenwasser bergen Oostenrijk
Onderweg komen we steeds rustpunten tegen met prachtig uitzicht

Nog meer water, vliegles en bijen

Het laatste stukje van de route is wat saaier, maar gelukkig is het maar een klein stukje (10-15 minuten). De kinderen lopen de kinderen door een beekje en wij op het wandelpad ernaast. Links en rechts zien we gras met koeien in de glooiende heuvels, en de rode bakjes van de gondel naar Hoge Salve hangen boven ons hoofd. Op dit gedeelte tussen Simonsalm en Gründlalm zijn geen ‘hindernissen’ zoals boomstammen en bruggetjes meer.

We hebben een flinke ronde gelopen maar we zijn nog lang niet klaar met alle leuke activiteiten hier. Aan het eind van het wandelpad zien we twee heksen en ze vragen de kinderen of ze vliegles willen. Ja natuurlijk! In een groot houten frame mogen de kinderen samen met de heksen op de foto. Als ze op de heksenbezem zitten en in de lucht springen maken wij snel foto’s. Net echt vliegen toch?

Hexenwasser blotevoetenpad
Het laatste deel van de route is een beetje saai

Hexenwasser vliegschool

 

Naast de heksenvliegschool is het bijenhuis, een donkere almhut die helemaal in het teken van bijen staat. Onze dochter loopt door een spannend doolhof in het donker. Daarna vertelt de imker binnen alles over bijen en honing, de kinderen vinden het erg leuk en interessant. Ze mogen van bijenwas zelf kaarsen rollen, die we natuurlijk mee naar huis nemen. Het is inmiddels 16.00 uur geweest en het officiële programma met activiteiten is afgelopen.

Nog even spelen

Wij ploffen op een bankje bij de Gründlalm en de kinderen spelen hier op de glijbaan en met de skelters. Daarna willen ze nog een laatste keer op het trekvlot en om 16.30 uur is het echt tijd om naar de gondel te gaan. Wij moeten eerst nog helemaal omhoog naar de Hohe Salve, en daarna met de gondels naar beneden terug naar Hopfgarten. De middag was echt veel te kort om alles bij Hexenwasser te zien en te beleven. We beloven de kinderen dat we hier zeker nog een keer terugkomen.

Hexenwasser avonturenspeeltuin

Wat is er nog meer te doen bij Hexenwasser?

Wij hebben in een middag slechts een gedeelte van alle 60 belevenissen kunnen doen. De activiteiten binnen bij Blaues Wunder, de Simonalm en de speelplaats bij Gründlalm onthouden we voor de volgende keer.

 • In de Hexerij leer je alles over heksenweetjes en oude gebruiken
 • In het donkere Bijenhuis leer je alles over bijen
 • In de Simonalm, een ruim 400 jaar oude boerderij, is een museum waar je leert over het boerenleven, sagen en verhalen. Je kunt hier o.a. boter maken van verse melk, eieren zoeken bij de kippen en zelfgebakken broodjes proeven
 • In het Ravennest (nieuw in 2020) kom je geheimpjes over de heksen te weten en koop je je souvenirs
 • het Blauwe Wonder is een 250 m2 grote binnenruimte waar je alles leert over water. Je bouwt bergbeekjes, leert over draaikolken, geeft een concert op het waterorgel en maakt dammen van modder. Een ideaal uitje op koude of regenachtige dagen!

Buggyproof uitje

Langs het blotevoetenpad loopt een brede vlakke wandelroute, waardoor je hier prima met kinderwagens of een rolstoel naar toe kunt. Alleen het gedeelte door het heksenbos, helemaal rechts op de plattegrond, loopt flink stijl omhoog en over boomstronken, beekjes en grote stenen. We zien hier verschillende gezinnen met veel moeite de buggy omhoog of omlaag krijgen. Zelfs zonder buggy vinden we dit gedeelte van de route best pittig, het is echt te stijl voor onze peuter. Met jonge kinderen en kinderwagens raden we je aan om dit deel van de route (vanaf de Hundebecken iets voorbij Stöcklalm, omhoog naar Simonalm) over te slaan.

hexenwasser buggy paden
Brede wandelpaden geschikt voor de buggy (van het Bijenhuis naar Simonalm)

Wat kost een dag spelen bij Hexenwasser?

Voor de avonturenspeeltuin Hexenwasser zelf betaal je geen toegang. Je betaalt alleen de prijs van de gondel om op de berg te komen. Dit is overigens bij alle zeven beleveniswerelden in de regio zo. Voor de rit in de gondel betaal je met gastenkaart voor één dag €26,- en voor kinderen (2006-2016) betaal je €14,-. Hoe meer dagen je met de gondel gaat, hoe voordeliger het per dag is. Alle tarieven vind je op de website van Skiwelt.at. Wij raden je aan om een meerdaagse Bergbaan Belevenis-Card te kopen en bijvoorbeeld ook naar Ellmi’s Zauberwelt, KaiserWelt en Alpinolino te gaan.

Je kunt bij Hexenwasser optioneel ook diverse leuke activiteiten met de heksen boeken, daarvoor betaal je echter wel een bijdrage (van €25,- tot €45,- per gezin). Lees meer over deze hexpedities en de prijzen op de website van Skiwelt. Alle activiteiten die wij buiten gedaan hebben waren gratis.

Hoe kom je bij Hexenwasser?

Hexenwasser ligt in Hochsöll, vlakbij de bergtop Hohe Salve. Je kunt er op verschillende manieren komen. Het gemakkelijkste en snelste is de route met de gloednieuwe 10-persoons gondelbaan Hochsöll omhoog. Je stapt in de gondel bij de grote parkeerplaats in Söll (navigeer naar Bergbahn Söll) en stapt na 6,5 minuut boven op de berg weer uit bij Hexenwasser (Bergstation op 1157m hoogte). In de gondel kun je ook een kinderwagen of rolstoel meenemen.

Hexenwasser blotevoetenpad uitzicht
Vanuit de gondel kun je het blotevoetenpad al zien liggen

Een andere mogelijkheid is om Hexenwasser te combineren met een bezoek aan de panoramaberg Hoge Salve. Vanaf de top op 1829 m hoogte heb je een fantastisch uitzicht op de Kitzbuhler Alpen, Zillertaler Alpen, de Wilder Kaiser en de Hohe Tauern. Het restaurant Hohe Salve met het draaiende panoramaplatform bereik je heel gemakkelijk met de gondels Salvenbahn 1 en 2. De route naar de top duurt ongeveer een kwartier. Je kunt instappen bij de parkeerplaats van SkiWelt Hopfgarten. Dit is 3 km vanaf Schlosscamping Itter waar wij verblijven, dus voor ons de meest logische optie.

Gondel Hohe Salve Oostenrijk
Met de gondel naar de Hoge Salve

Wandelen bij de Hohe Salve

Bij het restaurant Hoge Salve op de top van de berg starten diverse wandelroutes. Je kunt bijvoorbeeld naar de Filzalmsee of Salvensee wandelen, of een rondje van 30 minuten om de top van de berg lopen. Dit is een leuke en bijna vlakke route die ook met kleine kinderen prima te doen is. Vanaf de Hoge Salve wandel je niet gemakkelijk even naar Hexenwasser. Er zijn wel wandelroutes van 5 en 7 km maar je daalt bijna 700 meter. De meeste kinderen hebben dan echt geen energie meer om nog minimaal drie uur bij Hexenwasser te wandelen en spelen. Wij kozen voor een korte wandeling rondom het restaurant Hoge Salve, even spelen op de grote reus en een bezoek aan het bedevaartskerkje naast het restaurant. Daarna gingen we met de gondelbaan Hoge Salve naar Hexenwasser. De gondel gaat precies over het blotevoetenpad waardoor onze kinderen meteen enthousiast werden.

wandelen Hoge Salve draagzak
Wandelen rondom de top van de Hohe Salve
Speeltuin Hoge Salve
Speelgelegenheid bij restaurant Hohe Salve op de top. Vesten aan want het is fris hier!

Nog meer bergwerelden voor kinderen in de regio Wilder Kaiser

Naast Hexenwasser zijn er nog zes andere bergbelevenisparken in de buurt, zoals  Ellmi’s Zauberwelt en KaiserWelt. Deze liggen allemaal bovenop een berg en in de directe omgeving van Hexenwasser. Wij hebben in totaal vijf beleveniswerelden bezocht in de regio Wilder Kaiser.

Praktische informatie over een dagje Hexenwasser in Oostenrijk

Wij bezochten Hexenwasser in de zomer van 2019 met kinderen van twee en zeven jaar. Onze peuter kon met een beetje hulp van zijn zus bijna de gehele route lopen. Alleen in het steile bos heeft hij in de draagzak gezeten.

 • Zwemkleding is makkelijk maar niet noodzakelijk. Neem wel een handdoek en droge kleding mee
 • Vergeet de zonnebrandcrème, UV shirts en petjes op zonnige dagen niet
 • Wij vonden waterschoentjes handig, maar de meeste kinderen lopen gewoon op blote voeten
 • Je kunt tassen, wandelschoenen en kleding in houten hokjes achter laten, hier zit geen slot op
 • Kinderwagens, buggy’s en rolstoelen kunnen mee omhoog in de gondel vanaf Söll.
 • Het grootste gedeelte van de route is prima geschikt voor kinderwagens
 • Er zijn voldoende bankjes, schaduwplekken en drinkwaterpunten
 • Bij de restaurants zijn toiletten en goede babyverschoonplekken
 • Eigen eten en drinken meenemen en picknicken is geen enkel probleem
 • Check op tijd hoe laat de laatste gondel terug naar het dal gaat

Hexenwasser blotevoetenpad Oostenrijk

Meer lezen over Oostenrijk met kinderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.