Lichtjeswandeling in Deventer | Wandelen met kinderen

Zit jij stiekem ook teveel binnen in deze donkere koude decembermaand? Ga eens lekker naar buiten met de kids, en wandel langs de kerstversiering in je buurt. Wij deden de lichtjeswandeling in Deventer, een sfeervolle route in de versierde binnenstad. Ideaal om een frisse neus te halen en helemaal in de stemming te komen voor Kerstmis.

In de mooie Hanzestad Deventer zijn de straten en pleinen in de binnenstad uitbundig versierd met kerstbomen en tienduizenden lichtjes. De lichtjeswandeling leidt je langs acht grote lichtobjecten en door het sfeervolle Bergkwartier. Van een grote kerstboom tot een enorm edelhert, kinderen kijken vast hun ogen uit. Pluspunt: het is een gratis uitje.

Lichtjeswandeling Deventer

Lichtjeswandeling in Deventer

Je kunt de lichtjeswandeling helemaal zelf lopen. Er is geen vaste route of startpunt, en je kunt de route gemakkelijk langer of korter maken. Bekijk de kaart van de lichtjesroute om alle lichtobjecten te vinden.

Lichtjeswandeling Deventer

Onze lichtjesroute met kinderen

Wij lopen de lichtjeswandeling voor het eerst in 2020, met onze kinderen van drie en acht jaar. We starten bij het verlichte beeld van Scrooge, middenin de stad voor de H&M. “Vertel het verhaal van Scrooge nog eens mama”, vraagt mijn dochter. We gaan in de kerstvakantie de film ‘A Christmas Carol’ kijken, beloof ik haar. Van ‘Scrooge’ lopen we naar de Brink, waar een mooie verlichte kerstboom staat en een enorm edelhert uitkijkt over het plein. Dit is mijn favoriete plekje in de binnenstad. ‘s Zomers met de volle terrassen en het ‘Spelen op de Brink’ voor kinderen, en in de wintermaanden met al die lampjes in de bomen.

 

We wandelen een mooie route door de smalle straatjes in de binnenstad. Via de Brink, de Waag, en de Kleine Overstraat gaan we richting het gemeentehuis.

Warme choco en churros

Voor restaurant No.11 staat buiten een kraampje waar warme chocomelk, glühwein, hot dogs en cheese cake verkocht worden. Ik mis het glühwein drinken op straat tijdens Dickens, dus nu maak ik direct van de gelegenheid gebruik en koop twee bekers van het warme drankje. Dit hoort echt bij december voor mij, lichtjes in de bomen, warme choco en glühwein.

Langzaam slenteren we verder richting het Grote Kerkhof. We zien een grote kerstbal en een kerstbomen vol lichtjes. Wat ziet het plein er mooi uit! De kinderen ontdekken een kraam met Churros, dus we kopen een snack die we op de bankjes voor de Lebuïnuskerk opeten.

Lichtjeswandeling Deventer

 

De strakke hoge kerstboom voor de kerk is hier vast neergezet voor de Instagrammers, want iedereen wil op de foto in het poortje onder de boom. We wachten even op onze beurt en maken daarna talloze foto’s. Zelfs de kinderen vinden het leuk om hier te poseren. *

Lichtjeswandeling Deventer kerstbomen

 

We wandelen terug, achter de Lebuïnuskerk langs richting de nieuwe bibliotheek. Op het Lamme van Dieseplein naast de bibliotheek staat een groot verlicht rendier. Het plein en de gekleurde huisjes in het smalle straatje doen me denken aan Riga, de Hanzestad waar we jarenlang in december geweest zijn voor de kerstmarkten. Het is echt genieten om een klein beetje van die kerstsfeer terug te zien in onze eigen woonplaats.

Via de Engestraat lopen we naar de laatste twee verlichte objecten bij de Broederenkerk (voor de Dirk van den Broek). Via de Smedenstraat lopen we terug naar de Brink. Daar halen we ons bestelde avondeten op bij het Mexicaanse restaurant El Popo. Een perfecte afsluiter van een gezellige avond!

Lichtjeswandeling Deventer

Lichtjeswandeling Deventer kerstbomen

Locaties van de lichtobjecten in Deventer

De lichtobjecten zijn in 2023 te zien op de volgende locaties in de Deventer binnenstad:

 • Scrooge – Hoek Brink/Walstraat (voor de H&M)
 • Hertenfamilie – Grote kerkhof
 • Kerstengel: Broederenstraat
 • Kerstboom 1  – Brink
 • Kerstboom 2: Broederenplein
 • Het Boek – Lamme van Dieseplein (bij de bibliotheek)
 • Arreslee – Grote Kerkhof
 • Kerstsfeer – Bergkwartier

* let op: enkele lichtobjecten staan op een andere plaats dan vorig jaar. De grote kerstboom waar je onder kan lopen (zie foto’s hierboven) staat dit jaar op de Brink. De grote kerstballen zijn er dit jaar niet.

Bezoek ook het sfeervolle Bergkwartier

Het beroemde Dickens Festijn vindt plaats op 16 en 17 december. De straten in het monumentale Bergkwartier zijn prachtig versierd en ook na het Dickens Festijn leuk om doorheen te wandelen. De kleine steegjes staan vol kerstbomen en de middeleeuwse huizen zijn helemaal in kerstsferen. Vanaf het lichtobject ‘Scrooge’ wandel je de Walstraat in.

Lichtjeswandeling met kinderen

Praktische informatie

De Lichtjeswandeling is van 13 november t/m 7 januari 2024. Heb je voor Kerst geen tijd, dan kun je weken erna dus ook nog de stad in voor de lichtjeswandeling. De gehele route is kinderwagen- en rolstoelproof.

De route die wij gelopen hebben (zonder het Bergkwartier, en inclusief een hapje en drankje onderweg), duurde precies een uur.

Tips voor een lichtjeswandeling met kinderen

 • Bezoek de lokale horeca en geniet van een hapje en drankje in de binnenstad
 • Bij de lichtobjecten kan het druk zijn met andere wandelaars
 • Voor een makkelijke maaltijd haal je een puntzak friet bij de Frietmeester in de Smedenstraat
 • Citytrip Deventer? Combineer de lichtjeswandeling en Dickens met het Speelgoedmuseum, check hier de leukste hotels.

Lichtjeswandeling Deventer Scrooge

Meer lezen over uitjes met kinderen in Salland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.