Home » Kids Travel Tips » Lichtjeswandeling in Deventer | Wandelen met kinderen

Lichtjeswandeling in Deventer | Wandelen met kinderen

Ben je helemaal klaar met het thuiszitten? Ga dan lekker naar buiten met de kids, en wandel langs de kerstversiering in je buurt. Wij deden de lichtjeswandeling in Deventer, een sfeervolle route in de versierde binnenstad. Ideaal om een frisse neus te halen en helemaal in de stemming te komen voor Kerstmis.

Het bedrijf Ten Kate Flowers & Decorations heeft de straten en pleinen in de binnenstad van Deventer uitbundig versierd met honderden kerstbomen en tienduizenden lichtjes. De lichtjeswandeling leidt je langs acht grote lichtobjecten en door het sfeervolle Bergkwartier. Van een grote kerstboom tot een enorm edelhert, kinderen kijken vast hun ogen uit. Pluspunt: het is een gratis en coronaproof uitje.

Lichtjeswandeling Deventer

Lichtjeswandeling in Deventer

Je kunt de lichtjeswandeling helemaal zelf lopen. Er is geen vaste route of startpunt, en je kunt de route gemakkelijk langer of korter maken. Op de website van de VVV staan de acht lichtobjecten op een duidelijke kaart.

Lichtjeswandeling Deventer

Onze lichtjesroute met kinderen

Wij lopen aan het begin van de kerstvakantie in 2020 de lichtjeswandeling met onze kinderen van drie en acht jaar. We starten bij het verlichte beeld van Scrooge, middenin de stad voor de H&M. “Vertel het verhaal van Scrooge nog eens mama”, vraagt mijn dochter. We gaan in de kerstvakantie de film ‘A Christmas Carol’ kijken, beloof ik haar. Van ‘Scrooge’ lopen we naar de Brink, waar een mooie verlichte kerstboom staat en een enorm edelhert uitkijkt over het plein. Dit is mijn favoriete plekje in de binnenstad. ’s Zomers met de volle terrassen en het ‘Spelen op de Brink’ voor kinderen, en in de wintermaanden met al die lampjes in de bomen.

 

We wandelen over het plein richting de Waag, en gaan dan rechtsaf de Kleine Overstraat in. Na de spellenwinkel van Koning Willem slaan we linksaf richting het gemeentehuis (Vleeshouwerstraat). Tegenover restaurant Jackies is een pop-up store gevestigd van Ten Kate Flowers. We bekijken de prachtige etalage met bijzondere kerstdecoraties. Wat is het jammer dat we hier nu niet kunnen shoppen!

Lichtjeswandeling Deventer

 

Warme choco en churros

Voor restaurant No.11 staat buiten een kraampje waar warme chocomelk, glühwein, hot dogs en cheese cake verkocht worden. Ik mis het glühwein drinken op straat tijdens Dickens, dus nu maak ik direct van de gelegenheid gebruik en koop twee bekers van het warme drankje. Dit hoort echt bij december voor mij, lichtjes in de bomen, warme choco en glühwein.

Langzaam slenteren we verder richting het Grote Kerkhof. We zien een grote kerstbal en een kerstbomen vol lichtjes. Wat ziet het plein er mooi uit! De kinderen ontdekken een kraam met Churros, dus we kopen een snack die we op de bankjes voor de Lebuïnuskerk opeten.

Lichtjeswandeling Deventer

 

De strakke hoge kerstboom voor de kerk is hier vast neergezet voor de Instagrammers, want iedereen wil op de foto in het poortje onder de boom. We wachten even op onze beurt en maken daarna talloze foto’s. Zelfs de kinderen vinden het leuk om hier te poseren. *

Lichtjeswandeling Deventer kerstbomen

 

We wandelen terug, achter de Lebuïnuskerk langs richting de nieuwe bibliotheek. Op het Lamme van Dieseplein naast de bibliotheek staat een groot verlicht rendier. Het plein en de gekleurde huisjes in het smalle straatje doen me denken aan Riga, de Hanzestad waar we jarenlang in december geweest zijn voor de kerstmarkten. Het is echt genieten om een klein beetje van die kerstsfeer terug te zien in onze eigen woonplaats.

Via de Engestraat lopen we naar de laatste twee verlichte objecten bij de Broederenkerk (voor de Dirk van den Broek). Het verlichte boek aan het eind van de Nieuwstraat, de laatste van de acht lichtobjecten, slaan we over omdat de kinderen moe zijn. Via de Smedenstraat lopen we terug naar de Brink. Daar halen we ons bestelde avondeten op bij het Mexicaanse restaurant El Popo. Een perfecte afsluiter van een gezellige avond!

Lichtjeswandeling Deventer

Lichtjeswandeling Deventer kerstbomen

Locaties van de lichtobjecten in Deventer

De lichtobjecten zijn in 2021 te zien op de volgende locaties in de Deventer binnenstad:

 • Scrooge – Hoek Brink/Walstraat (voor de H&M)
 • Edelhert – Brink (naast de fontein)
 • Kerstbal 1 – Hoek Keizerstraat/Gedempte Gracht (voor de Schouwburg)
 • Kerstboom 1 – Hoek Broederenstraat/Engestraat
 • Rendier – Lamme van Dieseplein (naast de bibliotheek)
 • Doorloop kerstbomen – Broederenplein
 • Kerstbal 2 – Grote Kerkhof
 • Het Boek – Nieuwstraat, nabij Smedenstraat

* let op: enkele lichtobjecten staan op een andere plaats dan vorig jaar, o.a. door de werkzaamheden aan het Grote Kerkhof. De grote kerstbomen waar je onder kan lopen (zie foto’s hierboven) staan niet meer op het plein bij de kerk. Je kunt ze nu vinden in de Broederenstraat.

Geen Dickens Festijn, wel een sfeervol Bergkwartier

Het beroemde Dickens Festijn kan in 2021 helaas weer niet doorgaan. Er is dit jaar wel een aangepaste Dickens 11-daagse, waarbij je met een audiotour door het monumentale Bergkwartier wandelt. Het Dickens Festijn met een Twist is van 9 t/m 19 december 2021, en ideaal om in de kerststemming te komen. De kleine steegjes staan vol kerstbomen en de middeleeuwse huizen zijn prachtig versierd. Vanaf het lichtobject ‘Scrooge’ wandel je de Walstraat in. Als je via de Roggestraat terug loopt kom je bij het volgende lichtobject uit, het edelhert op de Brink.

Lichtjeswandeling met kinderen

Praktische informatie

De Lichtjeswandeling is van 17 november t/m 9 januari 2021. Heb je voor Kerst geen tijd, dan kun je weken erna dus ook nog de stad in voor de lichtjeswandeling. De gehele route is kinderwagen- en rolstoelproof.

De route die wij gelopen hebben (zonder het Bergkwartier, en inclusief een hapje en drankje onderweg), duurde precies een uur.

Tips voor een lichtjeswandeling met kinderen

 • Steun de lokale horeca en bestel na je wandeling een maaltijd om mee te nemen naar huis
 • Houd voldoende afstand, in de smalle straatjes en bij de lichtobjecten kan het druk zijn met andere wandelaars
 • Makkelijke maaltijd: haal een puntzak friet bij de Frietmeester in de Smedenstraat (vlak naast de HEMA).
 • Ga thuis naar het toilet. Het enige openbare toilet dat wij kennen is momenteel in de Centrumgarage (P-garage achter de HEMA). Tips voor andere openbare toiletten (niet in winkels of horeca) in de binnenstad horen wij graag via een reactie onder deze blog.
 • Citytrip Deventer? Combineer de lichtjeswandeling en Dickens met het vernieuwde Speelgoedmuseum, check hier de leukste hotels.

Lichtjeswandeling Deventer Scrooge

Meer lezen over wandelen met kinderen in Salland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.