biggetjes knuffelen

Knuffelen met biggetjes en spelen in de modder bij Piggy’s Palace

Bij varkensbedrijf Piggy’s Palace in Bathmen, vlakbij ons huis, kunnen bezoekers met biggetjes knuffelen en spelen in de modder. Een super uitje voor de zomervakantie, want onze kinderen vinden het boerderijleven geweldig. Op een regenachtige dag in augustus gaan we daarom op bezoek bij het bedrijf van Erik en Paula Stegink. Zij organiseren op afspraak knuffelsessies met de grote en piepkleine biggetjes.

spelen in de modder

Op bezoek bij de varkens

Op het varkensbedrijf in Bathmen leven 500 zeugen en 2000 biggen. De familie Stegink vindt het belangrijk dat burgers weten wat er op een boerderij speelt en dat ze dit met eigen ogen kunnen bekijken én beleven. Op een zaterdagmiddag eind augustus arriveren we daarom op het afgesproken tijdstip bij de boerderij, in oude kleren en regenlaarzen. De eigenaren ontvangen ons heel hartelijk. Als de groep compleet is vertelt boer Erik gepassioneerd over zijn bedrijf, de varkens en de innovaties in de varkenshouderij. Boer Erik is namelijk een heel creatieve ondernemer, die al diverse innovatie awards heeft gewonnen en zelfs de wereld over reist om zijn kennis te delen.

Piggys palace bathmen

In zo’n twintig minuten tijd leren we ontzettend veel over de varkenshouderij en leuke weetjes over varkens. De kinderen worden er op een leuke manier bij betrokken door vragen te beantwoorden waarbij ze knalroze varkens-wuppies kunnen winnen. Uiteindelijk gaat ieder kind natuurlijk met zo’n beloning naar huis. Na deze eerste kennismaking met het bedrijf lopen we verder het terrein op. Aan de zijkant van de stal kunnen we door kleine ramen naar binnen kijken, waar we tientallen enorme zeugen met kleine biggetjes zien. Dan komen we achter de biggenstal op het grote buitenterrein.

Piggys palace bathmen modder

Spelen in de modder bij de varkens

Het valt meteen op dat de grote zeugen hier heerlijk buiten rondlopen en alle ruimte hebben. In de modderpoelen staan knalgele glijbanen, waar de varkens én de bezoekers van af kunnen glijden. Na een eerste voorzichtige kennismaking met de grote biggen mogen we over het hek klimmen. Onze peuter van drie jaar vindt het geweldig. Hij stapt dapper rond tussen de grote varkens die aan hem snuffelen en aan de laarzen knabbelen. Zijn grote zus van acht jaar vindt het spannender en houdt wat meer afstand.

spelen in de modder varkens

varkens modder

 

Normaal gesproken glijden de bezoekers hier spontaan tussen de grote biggen van de glijbaan. Na een week regen is de modderpoel onderaan de glijbaan echter een diepe plas water geworden en ziet het er niet echt aantrekkelijk uit. Twee grotere kinderen durven het uiteindelijk aan, maar de overige bezoekers slaan de glijbaan deze keer toch maar over.

varkensglijbaan modder

Knuffelen met hele kleine biggetjes

Achter de modderweide zijn in de open stal zitjes gemaakt van strobalen. Hier krijgen we opnieuw veel informatie over de varkens en kunnen we vragen stellen. Het is ontzettend interessant en leerzaam. In kleine groepjes gaan we daarna tussen de strobalen zitten. Een medewerker brengt de piepkleine biggetjes van hooguit enkele dagen oud. Wat zijn ze zacht, en wat kunnen ze ontzettend hard gillen!

biggetjes knuffelen bathmen

Voorzichtig pakken we een biggetje op, die meteen spartelt en keihard in onze oren gilt. Dat schijnen ze meestal te doen in een reflex, maar het is ook snel over. Heerlijk relaxt liggen de biggetjes daarna op schoot, of vallen zelfs in slaap in de armen van de bezoekers. Omdat de biggetjes buiten snel afkoelen liggen overal handdoeken en dekens, die we over de biggetjes kunnen leggen. De handdoeken zijn ook handig op je schoot, want de hoeven zijn best hard.

Onze peuter geniet enorm van het knuffelen van de biggetjes op zijn schoot. Onze dochter vindt het gegil en gespartel op schoot minder prettig. Zij zit er liever naast en houdt het bij aaien en toedekken van de kleine roze schatjes. Gelukkig is er ook genoeg te doen als je even niet wil knuffelen, in de stal staat een springkussen en buiten kun je naar de grote varkens kijken op de glijbaan. Intussen genieten we van de limonade en wat lekkers, en kunnen we de medewerkers van alles vragen.

biggetjes knuffelen

biggetjes knuffelen

biggetjes knuffelen

Biggetjes onder de douche

Na een uurtje knuffelen en spelen is het hoog tijd dat de biggetjes weer bij hun mama kunnen opwarmen. Enkele kinderen mogen helpen om de biggetjes in de stal te douchen, zodat de geur van alle mensenhanden verdwijnt. Ook hier genieten de kinderen enorm van.

biggetjes knuffelen

Vlees kopen bij Piggys’s Palace

We lopen weer terug naar het grote erf, waar de kinderen gaan spelen op het varkens-springkussen. Wij kopen intussen in het winkeltje ijsjes en het unieke PiPaPorc varkensvlees. De worst en spareribs eten we later thuis, en smaken heerlijk! Voortaan gaan we hier vaker ons varkensvlees kopen, we zijn toch regelmatig bij het openluchtbad om de hoek.

piggys palace springkussen

Praktische informatie over het biggetjes knuffelen in Bathmen

Piggy’s Palace biedt twee verschillende programma’s aan als je met biggetjes wil knuffelen. Het uitgebreide educatieve programma met rondleiding in een groep zoals wij gedaan hebben kan op woensdagavonden in juli en augustus. De kosten zijn €7,50 p.p. voor volwassenen en €5,- per kind, dit is inclusief koffie/thee/ranja.

Op zaterdag kun je biggetjes knuffelen zonder het uitgebreide programma. Je maakt dan een privé afspraak van één uur en krijgt een eigen knuffelhoek met biggetjes, en je mag bij de buitenvarkens in de wei. Dit kan iedere zaterdag het hele jaar door. De kosten zijn €25,- per uur voor maximaal 5 personen, en €5,- voor elke extra persoon. Je mag natuurlijk ook twee uurtjes boeken als je langer met de biggetjes wil knuffelen en in de modder wil spelen. Tip: neem een picknickmand mee en lunch buiten met uitzicht op de varkens. Er staan voldoende picknickbankjes op het terrein.

Reserveer op tijd, want het is een populair uitje voor gezinnen. Op de Facebookpagina van Piggy’s Palace kun je de actuele data en tijden zien, en reserveren kan via Whatsapp. De data en prijzen op de website zijn niet altijd actueel.

Je kunt bij Piggy’s Palace ook terecht voor kinderfeestjes, vrijgezellenfeesten, privé rondleidingen en diverse workshops (wijnproeven, worst maken, moddermaskers etc).

Meer praktische informatie en tips:

  • Er zijn toiletten voor bezoekers
  • Neem oude kleding en laarzen mee, en natuurlijk schone kleding voor de terugweg
  • Je ruikt na afloop naar varkens, dus hou daar rekening mee met je plannen die dag
  • Leuk om te combineren met een middag zwemmen bij de Looërmark in Bathmen (op 1 km) of de Scheg in Deventer (11 km)
  • Bij restaurant Loo in Bathmen staat het PiPaPorc varkensvlees op de menukaart, geniet hier van pure smaken en lokale producten
  • Ligging: pal aan de A1, tussen Deventer en Holten
  • Vlakbij Landal Twenhaarsveld (9 km), en Vakantiepark Sallandshoeve (13 km)

piggys palace

Meer lezen over uitjes met kinderen in Salland