Ellmis Zauberwelt

Ellmi’s Zauberwelt: een magische speelplek in de Wilder Kaiser

Bovenop de Hartkaiser berg in Ellmau (Oostenrijk) ligt Ellmi’s Zauberwelt, een magische speelplek voor kinderen. Het is één van de zeven bergbelevenissen die je in de regio Wilder Kaiser kunt doen. Wij bezochten Ellmi’s Zauberwelt in 2019 met onze kinderen en vertellen je graag over dit geweldige kinderparadijs op 1.555 meter hoogte. Als je op vakantie bent in Tirol mag je deze plek eigenlijk niet overslaan.

Ellmis Zauberwelt

Ellmis Zauberwelt meertje

Wat is Ellmi’s Zauberwelt?

Ellmi’s Zauberwelt is een 4000m² groot speelpark bij een restaurant bovenop de berg waar de magische kikker Ellmi woont. Alles staat hier in het teken van Ellmi, kabouters en bosgeesten. Ellmi is een tovenaarsleerling die door zijn mentor Tumaris voor straf in een grote kikker is veranderd. De kinderen kunnen met een boekje met enkele opdrachten door het toverbos wandelen om Ellmi te helpen. De kobolden (een soort kabouters/aardmannetjes) geven namelijk een groot feest en willen een taart bakken. Daarvoor moeten de kinderen in het toverbos op zoek gaan naar vier ingrediënten. Als je geen zin hebt in deze opdracht, of als je kinderen nog wat te jong zijn, kun je hier gewoon de hele dag spelen, zwemmen, wandelen, klimmen en avonturen beleven.

De eerste indruk: het verkeersplein en een waanzinnig uitzicht

Zodra we de uit de gondel stappen zien we het grote panoramarestaurant, met daarnaast een verkeersplein met skelters. Onze peuter gaat meteen enthousiast rondjes rijden. Wij genieten van het prachtige uitzicht hier op de rand van de berg, en kijken naar de paragliders die vanaf dit punt het dal in zweven. Bij de kassa halen we het gratis opdrachtenboekje op dat bij de wandeling door Ellmi’s Zauberwelt hoort. Dan drinken we nog een kop koffie op het zonneterras voordat we de rest van Ellmi’s paradijs gaan ontdekken.

Ellmis Zauberwelt skelterbaan

Ellmis Zauberwelt skelterbaan

Ellmis Zauberwelt kaart

Ellmis toverbos

Wandelen door het toverbos

Met enige moeite krijgen we de kinderen mee van het verkeersplein richting de speeltuin. Hier is ook de stenen poort waar de wandelroute door het toverbos start. We lopen via bruggetjes en langs een klimparcours de berg op. Onderweg beantwoorden we de vragen uit het opdrachtenboekje. Na een half uurtje wandelen en spelen in het bos komen we op het hoogste punt van de Zauberwelt aan, bij de Koboltweide. Op de Alpenweide ligt een prachtige speeltuin, heerlijk in de zon. We zijn totaal verrast en installeren ons op een picknickbankje voor de lunch.

Ellmis Zauberwelt toverbos

Ellmis Zauberwelt magische woud
De waterval bij de magische bloem in het toverbos

Ellmis Zauberwelt uitzicht

Spelen met zand en water bij de Koboltweide

De boterhammen zijn heel snel op, want de kinderen willen dolgraag spelen. Maar eerst maken we natuurlijk een mooie panoramafoto met Ellmi. Op de Koboltweide is een zandbak met schaduwdoek, waterpoelen met trekvlotten en een schip om op te klimmen. We hebben geen zwemkleding meegenomen maar dat is ook niet nodig, de kinderen vermaken zich in hun ondergoed in het ondiepe water. Wij gaan in het gras zitten en genieten van de levendigheid hier op de berg. Het is gezellig druk en we hebben alle ruimte. Dit is echt een fantastische speelplek en we besluiten meteen dat we hier nog eens terug gaan komen.

zandbak bergen Oostenrijk Ellmau

Oostenrijk bergen speeltuin Ellmau

Ellmis Zauberwelt bergen

De kinderen spelen een uur bovenop de berg in het water en de zandbak. Daarna halen we bij de ‘Betoverde Alm’ naast de speeltuin een ijsje voordat we verder wandelen. We dalen langzaam weer af, door het bos en terug richting het restaurant. Onderweg doen we nog enkele leuke opdrachten en spelletjes, zoals het luisteren naar de bergen door enorme houten hoorns en er is een typisch Oostenrijkse houten knikkerbaan. We beklimmen ook de hoge uitkijktoren in het toverbos.

Tip: neem enkele munten van €1,- om grote houten knikkers te kopen (automaat).

Ellmis Zauberwelt

Ellmi's Zauberwelt
Luisteren naar het geluid van de bergen

Speeltuin bij het panoramarestaurant

Aan het eind van de wandelroute komen we weer uit bij het panoramarestaurant. Ook hier is weer een geweldige speeltuin met glijbanen, water en zand, schommels, trampolines, kabelbaan en klimtorens. De kinderen vinden het geweldig. Ook onze jongste van net twee jaar vermaakt zich hier prima. Op onderstaande foto’s staat maar een gedeelte van de speeltuin.

Ellmis Zauberwelt glijbaan

Ellmis Zauberwelt speeltuin restaurant

Ellmis Zauberwelt speeltuin restaurant

Panoramarestaurant Bergkaiser

Als je hongerig bent geworden van het wandelen en spelen kun je goed terecht bij het restaurant op de berg. Vanaf de zonneterrassen heb je een prachtig uitzicht over de bergen van de Wilder Kaiser. Het restaurant is groot, met 500 zitplaatsen buiten op het terras en 450 plaatsen binnen in het restaurant. Het is een typisch restaurant dat je tijdens de wintersport in Oostenrijk ook ziet, en je vindt hier alle bekende gerechten op de menukaart.

Ellmis Zauberwelt bergrestaurant

Hoe kom je bij Ellmi’s Zauberwelt?

Ellmi’s Zauberwelt is heel gemakkelijk te bereiken. Je parkeert je auto op de grote parking bij de gondel in Ellmau en neemt de Hartkaiser baan omhoog de berg op. Zodra je boven uit de gondel stapt ben je bij Ellmi’s speelparadijs. In de gondel kun je een kinderwagen of rolstoel meenemen.

Tip: parkeer je auto op warme dagen in de parkeergarage onder de gondelbaan.

Ellmis Zauberwelt gondel

Wat kost een bezoek aan Ellmi’s Zauberwelt?

Voor Ellmi’s Zauberwelt zelf betaal je geen toegang. Je betaalt alleen de prijs van de gondel om op de berg te komen. Dit is bij alle zeven beleveniswerelden in de regio zo. Voor de rit in de Hartkaiser gondel (omhoog en naar beneden) betaal je met gastenkaart voor één dag €25,- per volwassene en €12,- per kind (2006-2016). Voor baby’s en peuters betaal je dus niks. Hoe meer dagen je met de gondel gaat, hoe voordeliger het per dag is. Alle tarieven vind je op de website van Skiwelt.at. Wij raden je aan om een meerdaagse Bergbaan Belevenis-Card te kopen en bijvoorbeeld ook naar Hexenwasser, KaiserWelt en Alpinolino te gaan.

Praktische informatie over een dagje Ellmi’s Zauberwelt in Oostenrijk

Het gehele verhaal van de tovenaarsleerling Ellmi kun je nalezen op de website www.ellmi.at.Hier vind je ook praktische informatie over de openingstijden, een plattegrond en diverse wandelroutes op de Hartkaiser.

Wij bezochten Ellmi’s Zauberwelt in de zomer van 2019 met onze kinderen van twee en zeven jaar. Onze peuter heeft de gehele route zelf gelopen. We hadden geen buggy mee, alleen de Tula Toddler draagzak. Wij vinden Ellmi’s Zauberwelt een enorme aanrader voor kinderen van 1 – 12 jaar.

  • Zwemkleding is makkelijk maar niet noodzakelijk. Neem wel een handdoek en droge kleding mee
  • Vergeet de zonnebrandcrème, UV shirts en petjes op zonnige dagen niet
  • Ellmi’s Zauberwelt is geen geschikt uitje voor heel regenachtige dagen, je kunt niet binnen spelen
  • Kinderwagens, buggy’s en rolstoelen kunnen mee omhoog in de gondel vanaf Ellmau
  • Ellmi’s Zauberwelt is matig geschikt voor kinderwagens. De wandeling door het toverbos is niet vlak en er zijn enkele houten trappen. Een draagzak is handiger. Je kunt wel een wandeling over het grindpad om het toverbos heen maken naar de Koboltweide (zie kaartje op foto eerder in deze blog), maar dit is ook geen vlakke route.
  • De skelterbaan en de speeltuin bij het bergrestaurant zijn wel goed met de kinderwagen of rolstoel bereikbaar.
  • Bij het restaurant (kelder) zijn toiletten en goede babyverschoonplekken. Bij de ‘Betoverde Alm’ is ook een toilet aanwezig.
  • Eigen eten en drinken meenemen en picknicken is geen enkel probleem
  • Check op tijd hoe laat de laatste gondel terug naar het dal gaat

Ellmis Zauberwelt

Meer lezen over Oostenrijk met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.