Suppen met kinderen op vakantie

Suppen met kinderen op vakantie

Suppen (Stand-Up Paddeling) is sinds enkele jaren ontzettend populair. Wij ruilden vorig jaar onze opblaasbare kano in voor een SUP board, zodat we konden suppen met kinderen op vakantie. En dat is heel goed bevallen! De kinderen hebben heerlijk gespeeld op de SUP en we hebben er ook leuke tochtjes op gemaakt in Oostenrijk. Lekker samen plezier maken op het water, sportief bezig zijn en genieten van de mooie omgeving. Neem jij een SUP board mee op vakantie?

suppen met kinderen

Suppen met kinderen aqua marina

 

Staand peddelen

Een SUP board is oorspronkelijk bedoeld om staand op te peddelen, maar zitten of op je knieën peddelen kan natuurlijk ook. Voor kinderen zijn zitjes met een rugleuning verkrijgbaar die je eenvoudig op de SUP vast kunt maken (niet op alle merken).

Veel keuze in SUP boards

Er zijn ontzettend veel soorten, maten en merken SUP boards. Bij de keuze voor een SUP board staat op de webshops waar je een SUP board kan kopen goed uitgelegd waar je op moet letten, zoals de afmeting en het maximale gewicht dat een SUP board kan dragen. Als je met kinderen samen gaat suppen dan is een groter draagvermogen belangrijk.

Een opblaasbare SUP is makkelijk mee te nemen, voordeliger en stabieler dan een hard board. Voor beginners en kinderen is een breed board met een ronde voorkant fijn, dat ligt stabieler in het water. Dit type wordt een All-round SUP board genoemd. Als je langere tochten wil maken of harder wil peddelen dan is een SUP board met een spitsere punt van het type Touring meer geschikt.

suppen millstattersee oostenrijk

Suppen op vakantie
De eerste meters op de SUP, eerst nog voorzichtig op de knieën

 

Welk SUP board kopen als je wil suppen met kinderen?

Na een zoektocht op allerlei forums en webshops kozen wij voor de Aqua Marina Fusion, een heel populair all-round board voor beginners. Het is één van de best verkochte SUP boards voor beginners en heeft uitstekende recensies. Wij kozen voor deze SUP omdat hij voldoende draagvermogen heeft voor een volwassene en twee kinderen (max 150 kg). Hij ligt door zijn dikte van 15 cm heel stabiel op het water en is stevig. En niet onbelangrijk, de prijs is best acceptabel. We wilden niet meer dan €400,- uitgeven voor een eerste keer proberen.

suppen met twee kinderen

 

Een kleiner SUP board voor kinderen

Speciale SUP boards voor kinderen zijn kleiner en lichter zodat kinderen de SUP goed kunnen besturen. Ze zijn breed voor een goede stabiele ligging in het water. Vanaf ongeveer 8 jaar kunnen kinderen helemaal zelfstandig suppen.

Als onze kinderen samen willen suppen op vakantie zonder een volwassene op het board dan is onze Aqua Marina Fusion wel erg groot en zwaar. Daarom kopen we dit jaar een kinderversie erbij van het merk Aqua Marina, de Vibrant. De Vibrant SUP weegt 5,6 kg, heeft een draagvermogen van 60 kg en is 244 cm lang. Dat is bijna een meter korter dan onze grote Fusion SUP. Het is een ideale maat voor twee kinderen tot een jaar of acht, of voor één (lichte) tiener.

Zijn je kinderen al wat groter en zwaarder dan is het maximale draagvermogen van 60 kg van de Vibrant wellicht niet voldoende. In dat geval kun je beter de Aqua Marina Breeze kopen, die een maximaal draaggewicht van 100 kg heeft. Dit is een leuk instapmodel voor tieners.

De Fusion, Breeze en Vibrant modellen zijn speciaal gemaakt voor recreatief gebruik en hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. En niet onbelangrijk: ontzettend goede reviews! Deze SUP boards koop je altijd als compleet pakket met pomp, tas, peddel, enkelband en vin.

Suppen met kinderen op vakantie

 

SUP board kopen bij Decathlon

Een ander populair SUP board voor beginners is het Itiwit opblaasbaar Touring Supboard, verkrijgbaar bij Decathlon. Deze SUP heeft een lengte van 11 feet (335 cm lang, 86 cm breed) en een maximaal draagvermogen van 320 kg. Hier kun je prima met een volwassene en één of twee kinderen op peddelen. De adviesprijs is €369,- en hier moet je nog wel zelf een pomp en peddel bij aanschaffen. Ook kan er op de SUP boards van Decathlon geen kinderzitje (kayak seat) bevestigd worden.

De kleinere maat Itiwit 10 feet is geschikt tot maximaal 80 kg, dat is een fijn model voor de kinderen.

Prijzen van een SUP board

Een SUP board is niet goedkoop, je bent ook bij de budgetmerken zeker een paar honderd euro kwijt. Kijk bij de keuze voor een SUP board ook of alle benodigdheden zoals de luchtpomp, peddel en draagtas bij de prijs zijn inbegrepen. Soms zie je een mooie aanbieding waar uiteindelijk toch nog een aantal dingen los bijgekocht moet worden. Dan komt er vaak zo €100,- bij de aanschafprijs van het SUP board bovenop.

TIP: de kleuren van vorig seizoen zijn vaak iets voordeliger. De knalgele Aqua Marina Vibrant uit 2020 is bijvoorbeeld zo’n €40,-  goedkoper dan de huidige aquablauwe versie.

Wij kochten de SUP zelf bij Toppy.nl, deze webshop heeft nette prijzen en een goede service. Wij kochten ook alle toebehoren voor ons opzetzwembad in de tuin bij Toppy. In de webshop www.supboard-99.nl vind je ook veel keuze en goede informatie over de aanschaf van een SUP board.

SUP boards meenemen in de bolderkar

Ons SUP board zit in een handige draagtas, we kunnen hem zelfs op de fiets meenemen. In de praktijk vervoeren wij het SUP board, de luchtpompen, badlakens, speelgoed en koeltas in een bolderkar naar de waterkant. Ontzettend handig, en tevens is het een fijne opbergplek voor onze kleding en schoenen tijdens het suppen. We schreven al eerder een blog over het gebruik van de bolderkar op vakantie.

De portemonnee, autosleutel en telefoons nemen we in een kleine waterdichte tas (dry bag) mee op de SUP.

Aqua marina sup vakantie

 

Het SUP board oppompen

Je kunt een SUP board handmatig oppompen of met een compressor. Het oppompen bestaat uit twee fases. Eerst moet je zoveel mogelijk lucht (volume) in de SUP pompen en daarna moet je het board goed op druk brengen. Op een te zacht opgepompte SUP kun je namelijk niet staan. Een drukmeter is belangrijk om te controleren of het board hard genoeg opgepompt is.

De betere merken SUP boards worden standaard geleverd met een handpomp. Hiermee pomp je de SUP in ongeveer 10 minuten op. In de brandende zon is dat best een inspanning!

Er zijn ook pompen op 12V die zowel volume als de juiste druk kunnen toevoegen, zoals de Itiwit elektrische hogedrukpomp van Decathlon. Wij hebben deze pomp één keer getest in Nederland, maar vinden hem teveel lawaai maken. Daarnaast vinden we het niet zo handig om vanaf een parkeerplaats naar het water te lopen met een SUP van ruim drie meter lengte en alle overige bagage. Wij pompen de SUP daarom liever bij de waterkant op.

Wij gebruiken daarvoor een combinatie van een Quickpump luchtbedpomp op accu van Coleman, en de meegeleverde handpomp van Aqua Marine. Eerst blazen we met de Quickpump in enkele minuten veel lucht in de SUP. Dit maakt wel een beetje lawaai, maar het is goed te doen. Het geeft niet of nauwelijks overlast aan de andere waterrecreanten. Daarna brengen we de SUP in een minuutje nog handmatig op de juiste druk met de handpomp. Deze combinatie bevalt ons uitstekend, het is snel en vergt nauwelijks inspanning. Met de Quickpump kunnen we de SUP na gebruik bovendien weer snel laten leegpompen aan de waterkant. Dat kan niet met een 12V pomp bij de auto.

SUP board op vakantiesuppen met kinderen

 

Zwemvest dragen op de SUP

Onze kinderen droegen in Oostenrijk geen reddingsvest tijdens het suppen. We bleven in ondiep water zonder stroming en daar voldeed de Puddle Jumper voor onze kleuter. Onze dochter is negen jaar en kan goed zwemmen. Als we tochten maken of in dieper water peddelen dan dragen de kinderen, net als in de kano, wel altijd een reddingsvest en een wetsuit.

De wetsuits en waterschoenen dragen de kinderen ook als we thuis bij de IJssel gaan suppen, of als ze in een koude rivier spelen.

wetsuits kinderen SUP

 

Inspiratie voor campings aan het water

 

Deze blog is niet gesponsord. Wij kochten de Aqua Marina Fusion SUP zelf in 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.