Speelgoedmuseum in Deventer: je bent nooit te oud om te spelen

Wij bezochten het Speelgoedmuseum in Deventer al vaker met de Museumkaart. Een heerlijk uitje met de kinderen als je in de stad bent en even een uurtje naar de speelzolder wil. Voorheen vonden wij het Speelgoedmuseum redelijk saai en wat ouderwets, maar wat is het veranderd! Na een grote verbouwing is het eind 2021 weer geopend, en je kent het werkelijk niet meer terug. In het Speelgoedmuseum is de grootste speelgoedcollectie van Nederland te zien, van ruim 14.000 items. Een aanrader om met kinderen te bezoeken!

aap mascotte speelgoedmuseum

Met een audiotour door het museum

Bij binnenkomst krijgen we een kastje voor de audiotour en een korte uitleg. Gelukkig is dit geen tour met een koptelefoon en lange saaie praatjes, zoals we van kastelen in het buitenland kennen. We kunnen zelf met een kastje richten op een afbeelding op de muur, en zo zelf kiezen waar en wanneer we een gesproken toelichting willen horen. Het geluid komt gewoon uit het kastje dat je naast je oor houdt.

De volwassenen richten op de afbeelding van het Speelgoedmuseum, en de kinderen op het aapje, de mascotte van het museum. Natuurlijk hebben we af en toe geluisterd naar het verhaal dat de kinderen te horen kregen met de audiotour. Hartstikke leerzaam, interactief én grappig soms. We volgen de aangegeven route door het museum, door de knusse kamers van twee rijksmonumentale panden.

audiotour speelgoedmuseum
Oefenen met de audiotour bij binnenkomst

 

Interactief museum

Bij de eerste zaal die je binnenkomt is de modernisering én de uitgebreide collectie van het Speelgoedmuseum al goed te zien. Wauw wat is het hier mooi geworden! In de Wonderkamer zie je speelgoed door de jaren heen, van antieke poppen tot modern speelgoed. Alle objecten staan in houten kubussen, je kijkt je ogen uit. De kinderen krijgen via de audiotour de opdracht om de mascotte te zoeken, het aapje. Zo kunnen wij rustig kijken naar de collectie speelgoed van vroeger en vermaken de kinderen zich ook goed.

wonderkamer speelgoedmuseum

De tweede zaal is eigenlijk een balkon in de de Wonderkamer, waardoor deze ruimtes mooi met elkaar verbonden zijn. Hier is het TAMTAM Objektentheater, een verzameling voorwerpen met een camera erboven. De kinderen mogen de voorwerpen tot leven brengen, door er een mooi kunstwerk van te maken die direct in de Wonderkamer geprojecteerd wordt. Erg leuk en interactief om zo met oude voorwerpen te spelen. We zijn eigenlijk net een kwartiertje binnen en nu al aangenaam verrast.

speelgoedmuseum objectentheater

Pronkstukken en een gastenkamer

We vervolgen de route via de wenteltrap omhoog naar de Pronkkamer. Hier staan twee grote vitrines met poppenhuizen en auto’s. We krijgen uitleg over de speelgoedindustrie in Overijssel bijna 100 jaar geleden. Intussen kunnen de kinderen bij een grote tafel allerlei voorwerpen voelen en ruiken.

De allermooiste ruimte van het museum is speciaal voor gasten. Hier zijn wisselende exposities van bijzondere kunstenaars of ontwerpers. Wij bekijken de prachtige pastelkleurige auto’s van ontwerper Floris Hovers. Zijn flessenbootjes en Archetoys zijn over de hele wereld te koop. Vergeet niet om het bijzondere plafond in de gastenkamer te bewonderen!

Vanaf oktober 2022 is in de Gastenkamer een expositie over de wereldberoemde poppenmaker en -speler Max Verstappen. Hij is onder andere bekend van de poppen uit de Annie M.G. Schmidt-series ‘Otje’ en ‘Ibbeltje’ en van de raaf uit ‘Huisje Boompje Beestje’.

pronkkamer

 

Voor jongens en meisjes

In de volgende ruimte zien we stereotype speelgoed voor jongens en meisjes, maar de aandacht gaat vooral uit naar de grote spelcomputer in de hoek. Het speelgoed in de vitrines laat zien dat er vroeger een enorm onderscheid was tussen jongens- en meisjesspeelgoed. Boekjes over een goede huishoudster worden voor de meisjes, en auto’s en geweren voor de jongens. Gelukkig is het verschil tegenwoordig wat minder groot!

Spelen op zolder

Nog een wenteltrap hoger komen we uit bij de grote speelzolder. Deze kennen we nog van eerdere bezoeken en blijft een heerlijke speelplek. Onze kleuter duikt meteen in de grote bakken met Duplo, terwijl de tiener met papa een potje tafelvoetbal speelt. Dit is een fijne rustige plek om te spelen, pal onder de enorme houten dakconstructie. We geven met z’n vieren nog een show met de handpoppen in het grote poppenhuis, en doen een poging tot een potje dammen.

speelzolder speelgoedmuseum Deventer

De ruimte ernaast is de optische kamer met de nieuwe reuze knikkerbaan. Je vindt hier allerlei oude voorwerpen over spelen met licht, van een toverlantaarn tot een fenakistoscoop en een grammafoonplaat met beelden. In de vitrines zien we speelgoedrobots en de bekende Viewmaster die we vroeger zelf hadden.

De kinderen spelen lekker op de grote flipperkast en Pacman speelautomaat. Daarna proberen we de grote metalen knikkerbaan die hoog boven ons hoofd zweeft. De bijzondere constructie maakt flink wat herrie maar is zeker fascinerend.

speelgoedmuseum

Kapla, LEGO, treinen en zelf spelen

We gaan weer naar beneden, en komen in een grote ruimte met constructiespeelgoed. Op grote tafels kunnen we zelf spelen met LEGO, Kapla en K’Nex. We kunnen ons hier uren vermaken! De kinderen tekenen hun eigen avatar die daarna ze inscannen. Het poppetje komt daarna als projectie tot leven op de muur om een spelletje mee te spelen. Dit is zo’n leuk interactief spel om even te springen en dansen, heel fijn na het bouwen. Als ons Kapla bouwwerk klaar is gaan we naar de laatste ruimte met de treinen.

speelgoedmuseum lego kapla

Tussen de modelspoortreinen duikt de mascotte weer op, en we mogen zelf de achtergrond en het licht bij de treinen veranderen. De houten treinbaan is leuk voor de kleinste bezoekers om mee te spelen. Tot slot heeft de audiogids nog een laatste vraag voor ons. ‘Beloof je dat je voor altijd zal blijven spelen?’

We beloven het allemaal plechtig!

speelgoedmuseum treinen

Oude pakhuizen

Het Speelgoedmuseum bestaat al sinds 1932, maar zit pas sinds 1983 op de huidige plek middenin het centrum van Deventer. Het museum is gevestigd in twee oude koopmanshuizen die al ruim 500 jaar oud zijn. Wij vinden het heel leuk dat deze historie ook terug komt in het museum. Op verschillende plekken kun je bijzondere onderdelen van de oude pakhuizen ontdekken. Het antieke hijsrad op zolder is goed zichtbaar als je met de nieuwe knikkerbaan speelt. Zelfs een verdroogde rat uit de 15e of 16e eeuw is als ‘huisschat’ te zien.

De oude pakhuizen hebben als nadeel dat het pand voor minder validen slecht begaanbaar is. Er is geen lift, en een deel van de looproute gaat via krappe wenteltrappen. Je kinderwagen kun je thuis laten, want in het museum is deze echt niet te gebruiken. Vergeet dus je draagdoek of draagzak niet!

De begane grond is wel rolstoeltoegankelijk. Bezoekers die moeilijk ter been zijn kunnen met 50% korting de Wonderkamer op de begane grond bezoeken én digitaal de collectie bekijken.

Je bent nooit te oud om te spelen

Nooit te oud om te spelen? Als volwassene trek je nu misschien sceptisch je wenkbrauwen op. Maar als je eenmaal in het Speelgoedmuseum rondloopt ga je onbewust met je kinderen meespelen. Zou het door de vele jeugdherinneringen komen die je hier ziet, zoals de rode Viewmaster, de Barbies en de Nintendo Gameboy? Of omdat de flipperkasten en speelplekken met LEGO en Kapla zo uitnodigen tot spelen? Wij weten in ieder geval zeker dat je na je bezoek met een glimlach naar deze slogan van het Speelgoedmuseum kijkt.

speelgoedmuseum

Praktische informatie over het Speelgoedmuseum Deventer

In het Speelgoedmuseum mag je niet eten en drinken, en er is geen horeca. Dat is geen enkel probleem, want het museum ligt in hartje binnenstad. In de directe omgeving zijn talloze restaurants voor een kop koffie, lunch of goed diner. Wij tippen gastrolounge St.Tropez op 100 meter afstand, een sfeervol restaurant met een kinderhoek. Voor een lunch is Happy Tosti ook een aanrader.

  • In het museum is geen garderobe, maar er zijn wel voldoende kluisjes. Hier kun je gemakkelijk je jassen en tassen in kwijt.
  • Er is een verschoonruimte en een flessenwarmer voor de jongste bezoekers.
  • Bij het museum is geen parkeergelegenheid omdat het aan het plein in hartje centrum ligt. De parkeergarages Centrumgarage, Boreel en Brink (Emmastraat) liggen op enkele minuten loopafstand.

Meer informatie over toegangsprijzen en openingstijden kun je vinden op de website van het Speelgoedmuseum.

Onze conclusie

Wat een ontzettend leuk en mooi museum is dit! We zijn ruim twee uur binnen geweest en gaan zeker vaker terugkomen. Het is afwisselend, interactief en zelfs de volwassenen hebben volop gespeeld. Wij vinden dit museum het leukst met kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook peuters kunnen zich er prima vermaken.

Met onze Museumkaart kunnen we gratis naar binnen, maar ook zonder zo’n kaart is de entree heel voordelig. Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen maar €4,- entree (prijzen 2022)

treinbaan museum

 

Buitenspeelroute

Bezoek je het Speelgoedmuseum bij droog weer? Dan is de buitenspeelroute na je bezoek een aanrader! Je kunt bij de balie in het museum een avonturenzak ophalen met allerlei oude en nieuwe spelletjes om buiten te doen. Zo ontdek je meteen in het mooie historische stadscentrum van Deventer. Wist je dat sommige buitenspelletjes als hinkelen, tollen of elastieken al heel lang bestaan?

Meer lezen over Deventer en omgeving met kinderen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.