Wie (ver) gaat vliegen met baby’s en kleine kinderen moet een lastige keuze maken: echt veilig en comfortabel vliegen gaat alleen als je een eigen stoel voor je kind boekt, maar dat kost geld. Wat zijn de voor- en nadelen van het boeken van een eigen stoel en het vliegen met een kinderzitje? Zijn er nog andere opties? Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.
1. Op schoot met lusgordel
Volgens de EU-richtlijnen moet een baby of kind waar geen eigen stoel voor is geboekt met een lusgordel (loop belt) worden bevestigd aan de gordel van een volwassene. Dit geldt voor baby’s en dreumesen tot twee jaar. Door de goedkope vliegtickets voor baby’s (gratis of voor 10% van de ticketprijs) is dit de meest geboekte optie door gezinnen met kleine kinderen. Het is echter ook de meest gevaarlijke en oncomfortabele optie. Bij turbulentie, plotseling remmen en bij ongelukken kan de baby ernstige inwendige verwondingen oplopen of zelfs verpletterd worden door het gewicht van de volwassene. In dit (heftige) filmpje wordt dat goed uitgelegd: http://youtu.be/spYWuO20fCM. In Amerika is men zich veel bewuster van het grote risico van de lusgordel en wordt deze zelden gebuikt in vliegtuigen. Daarnaast is het behoorlijk stressvol en weinig comfortabel voor zowel ouder als kind als een baby de gehele vlucht op schoot moet blijven zitten.
Voordelen: goedkoop (gratis)
Nadelen: gevaarlijk en niet comfortabel
2. Autostoel
Bijna geen enkele luchtvaartmaatschappij biedt geschikte kinderzitjes aan voor ouders die hun kind veilig willen vervoeren in het vliegtuig. De meeste maatschappijen staan het wel toe als je een eigen autostoel mee brengt aan boord. Een autostoel kun je gebruiken voor baby’s vanaf de geboorte tot de leeftijd van ongeveer 7 jaar. Je moet dan wel een eigen stoel boeken voor je kind. Dit kan niet altijd online, soms moet je hiervoor telefonisch boeken bij de klantenservice. De kinderstoel mag wel gratis mee aan boord.
Helaas voldoen niet alle autostoelen aan de criteria om mee te kunnen nemen in het vliegtuig. Bovendien heeft elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels over het gebruik van de autostoeltjes. Je kunt het best bij de maatschappij informeren of je autostoel mee mag nemen, en zo ja welke typegoedkeuring ze vereisen. Meer hierover lees je in ons artikel ‘Autostoel mee in het vliegtuig’.
Voordelen: veilig, comfortabel, vertrouwd gevoel, ook te gebruiken in de huurauto
Nadelen: eigen stoel nodig, niet altijd geaccepteerd, niet alle stoelen geschikt, mee slepen op vliegveld
3. Amsafe CARES harnasgordel
Het Amsafe CARES harnas is ideaal voor ouders die vliegen met kinderen vanaf één jaar oud, die geen autostoel mee willen nemen en die zich bewust zijn van het risico van de lusgordel. De CARES harnasgordel weegt slechts 500 gram en is daardoor veel makkelijker mee te nemen dan een autostoel. CARES wordt door bijna alle maatschappijen toegestaan omdat hij is gecertificeerd door de Amerikaanse FAA. Net als bij gebruik van een autostoel moet je een eigen stoel boeken voor je kind als je het CARES vliegtuigharnas wil gebruiken. CARES kan gebruikt worden voor kinderen tussen de 10 en 20 kg, met een maximale lengte van één meter. CARES houdt je kind veilig op de stoel bij turbulentie en hevig remmen, maar biedt geen zijwaartse bescherming zoals een autostoel doet. De gordel kan niet in de auto gebruikt worden als alternatief voor een autostoel en moet speciaal voor de vlucht aangeschaft worden. Het CARES harnas is bij ons te huur en te koop.
Voordelen: veilig, compact en licht, comfortabel, makkelijk in gebruik
Nadelen: eigen stoel nodig, niet geschikt voor kinderen < 10 kg, niet te gebruiken in huurauto
Kinderen ouder dan 2 jaar
Vanaf de tweede verjaardag moet een kind in het vliegtuig op een eigen stoel vervoerd worden. Soms bieden maatschappijen wel speciale kindertarieven aan voor kinderen tot 12 jaar. De heupgordel die volwassenen in een vliegtuig gebruiken is eigenlijk niet geschikt voor kinderen kleiner dan 1.20 meter. Bij een crash of hevig remmen snijdt de gordel in de onderbuik omdat hij te hoog zit, en kan hij inwendig letsel veroorzaken. Om die reden gebruik je voor kleine kinderen in de auto ook een autostoel groep II of een zitverhoger. Ook voor kinderen ouder dan twee jaar maar kleiner dan 1.20 meter is een autostoel of een CARES harnas de meest veilige optie in het vliegtuig.
Ons advies
Als je gaat vliegen met een baby of peuter dan adviseren wij om te investeren in de veiligheid van je kind. Boek daarom een eigen stoel, ook voor een kind onder de twee jaar. Wil je dat niet, wees je dan bewust van het risico van de lusgordel. Voor de allerkleinsten tot ongeveer twee jaar is de autostoel de meest veilige plek. Voor kinderen tussen de twee en vier jaar is het CARES harnas een fijn alternatief.
Voor baby’s en kleine kinderen met een eigen zitplaats adviseren wij:
kind 0 – 2 jaar: autostoel groep 0 of I (bijv. Maxi-Cosi Pebble)
kind 1 – 4 jaar en huurauto op bestemming: autostoel groep I of CARES harnas
kind 1 – 6 jaar, zwaarder dan 10 kg en kleiner dan 1.20 meter: CARES harnas
Bekijk ook het handige overzicht dat we gemaakt hebben (PDF bestand) om een goede keuze te kunnen maken.
Comfortabel slapen
Als je peuter of kleuter een eigen vliegtuigstoel heeft zijn er verschillende opties om je kind fijn te laten slapen tijdens een lange vlucht. De opblaasbare MonkeyGo stoel zorgt voor een fijne zitplek. Je verkleint hiermee de veel te grote vliegtuigstoel.
Het 1st Class Kid Travel Pillow is een opblaasbaar kussen dat je aan het voeteneind van de vliegtuigstoel plaatst. Je kind kan hierdoor languit liggen en beter slapen dan bij half jou op schoot.
Bij beide producten raden we aan om tijdens het opstijgen en landen en bij turbulentie het CARES harnas te gebruiken voor de veiligheid.