maxicosi in vliegtuig

Maxi-Cosi mee in het vliegtuig

Ga je met een baby op reis en huur je ter plekke een auto? Dan kan het handig zijn om voor je baby zijn eigen autostoeltje mee te nemen in het vliegtuig. Niet alle landen kennen namelijk de Nederlandse Maxi-Cosi (groep 0 stoel) dus de kans is groot dat je baby in een te grote stoel moet. Ook zijn de autostoeltjes die je kunt huren vaak vies, oud en duur.

Er zijn meerdere merken die stoelen in groep 0 verkopen, maar in de praktijk worden deze vaak Maxi-Cosi genoemd. In dit artikel bedoelen we met Maxi-Cosi een autostoel in groep 0 (0 – 9 kg).

Mag je eigen Maxi-Cosi mee in het vliegtuig?

Kinderen tussen de 0-2 jaar hebben geen eigen stoel in het vliegtuig en moeten bij een volwassene op schoot. Er is dan geen plek voor je Maxi-Cosi. Je kunt deze dan het beste als ruimbagage inchecken en in een stevige reistas zoals de PramPack vervoeren. Je kunt het onderstel van je kinderwagen dan ook goed beschermd meenemen. Soms past complete kinderwagen met reiswieg én Maxi-Cosi in de PramPack, zoals bij de Joolz Day.

Bij sommige maatschappijen mag je de Maxi-Cosi meenemen tot aan de gate. Bij het instappen geef je de Maxi-Cosi af aan het cabinepersoneel, die hem voor je opbergt. Dit kan niet altijd, informeer bij je vliegtuigmaatschappij wat het beleid is.

Als je je baby tijdens de vlucht veilig in de Maxi-Cosi wil vervoeren dan moet je een eigen stoel reserveren voor je baby. Tijdens het opstijgen en landen moet je je baby wel op schoot houden in een speciale gordel. Als je eenmaal in de lucht bent mag je baby pas in de Maxi-Cosi.

De Maxi-Cosi plaats je net als in de auto tegen de rijrichting in, en zet je met de vliegtuiggordel vast. Klap de beugel omhoog voor de veiligheid. Bij hevige turbulentie of hard remmen na de landing kan je baby dan niet met het gezicht tegen de vliegtuigstoel aan klappen.

Goedgekeurde autostoelen

De Maxi-Cosi mag alleen aan boord gebruikt worden als deze aan speciale eisen voldoet. Dit kan per maatschappij verschillen dus check het van tevoren goed. Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig. Op de sticker aan de achterkant staat dan een TÜV of FAA logo en de tekst ‘Airtravel certified’,  ‘Aircraft approved’ of ‘For use in Aircraft’.

Stoelkeuze in het vliegtuig

De Maxi-Cosi mag bij de meeste maatschappijen alleen in de stoel bij het raam geplaatst worden. Zo blokkeert hij de weg naar het gangpad niet bij noodgevallen. Als je stoelen hebt op de ‘family row’, helemaal vooraan een rij bij het tussenschot, dan kan de armleuning van de stoelen niet omhoog. Deze plaatsen zijn niet handig als je een Maxi-Cosi meeneemt in het vliegtuig.

Meer lezen

1 reactie

  1. Ha dank! Fijn deze informatie, vooral over de autostoeltjes in t vliegtuig. Daar zat alweer wat nieuws voor me bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.