klompenpaden KIDS

Spelen en de natuur ontdekken bij een Klompenpad KIDS

Heb jij wel eens van een Klompenpad gehoord? Nee je hoeft er geen klompen aan… Maar een Klompenpad loopt wel door boerenland, dus je komt er wellicht een paar klompen tegen. Ik had nog nooit van Klompenpad KIDS gehoord, en ontdekte het toevallig toen ik een korte wandeling voor de zondagmiddag zocht.

Wij liepen de Klompenpad KIDS wandelroute ‘Niebroekerpad’ in Nijbroek, tussen Deventer en Apeldoorn. Het was ontzettend leuk en wij zijn vanaf nu fan van de Klompenpaden!

niebroekerpad kids

 

Wat is een Klompenpad?

Een Klompenpad is een gemarkeerde wandelroute door boerenland, grotendeels over onverharde paden. Vaak gaat de wandeling over privéterrein, door weilanden en langs slootjes.

Klompenpaden wandelroutes bestaan al ruim twintig jaar, en zijn een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Zij wilden het gebruik van oude voetpaden stimuleren. Inmiddels bestaan er al ruim 150 Klompenpaden in de provincies Gelderland en Utrecht.

Een gewone Klompenpad route is 3 tot 27 km lang, afhankelijk van welke route je kiest. Sinds 2016 zijn er ook speciale KIDS Klompenpaden, van drie tot zeven kilometer lang.

Spelen en de natuur ontdekken

Een Klompenpad KIDS is een speciale route voor kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar. Je kunt de route volgen door oranje bordjes met klompen te volgen. Onderweg zijn er verschillende opdrachten. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar dierensporen en waterdieren, dingen uit de natuur voelen en door een blotevoetenpad lopen. Er zijn natuurlijke speelelementen, zoals een bruggetje en waterpomp.

klompenpad waterpomp

 

Het Niebroekerpad KIDS wandelen

Ons eerste Klompenpad is het Niebroekerpad, een route van ruim drie kilometer vlakbij Deventer. Het startpunt is bij de kerk in Nijbroek, om de hoek bij Hertenboerderij & boerencamping De Weerd. De KIDS route is een gedeelte van de gewone Niebroekerpadroute van 12 kilometer lengte.

Op een mooie herfstdag beginnen we aan het Klompenpad. Nog geen 50 meter de start van onze wandeling komen we al bij een speeltuintje, dit begint goed! Onze zoon had eigenlijk geen zin in een wandeling maar dit bevalt hem wel.

Vervolgens wandelen we tien minuten kriskras door een groene zone in een woonwijk. De routebordjes met de klompjes erop zijn goed zichtbaar. Al snel lopen we het kleine dorp uit over een lange rechte weg. Onderweg komen we al langs drie opdrachten. We zoeken sporen van dieren op het pad, zoeken naar bodemdieren onder boomstronken en tegels, en gaan voorzichtig met een hand in voelkasten. Dat is even spannend, maar we hebben bijna alle voorwerpen goed geraden.

kids klompenpad bodemdieren
Op zoek naar bodemdieren onder de boomstronk

We lopen verder langs het erf van een vrijstaand huisje, en komen in het groene landschap erachter. Daar wandelen we door het gras langs nog meer opdrachten. We kijken in demo bijenkasten en ruiken aan planten in de kruidentuin. Met een emmertje vist onze zoon water uit een slootje en zoeken we naar waterdieren. Op verschillende plekken staan informatieborden van IVN met plaatjes van de water- en bodemdieren. Erg leuk om te kijken wat we allemaal gevonden hebben.

We steken via een boomstam een slootje over. Lekker avontuurlijk! Voor het blotevoetenpad is het iets te fris, maar spelen met de waterpomp is wel leuk. Daarna leren we nog over de spanwijdte van een ooievaar en over verschillende soorten vogelhuisjes.

niebroekerpad kids

Pauze bij een RUST punt

Net over de helft van de wandelroute komen we langs een RUST punt, een klein onbemand horecapunt met picknickbanken. Hier is ook een (compost)toilet. We pakken ijsjes uit de vriezer en betalen via de QR code die op de deur hangt. Je kunt hier ook koffie, frisdrank, gevulde koeken of een kopje soep kopen. We pauzeren even naast de weide met geitjes en pony’s voordat we de laatste kilometer terug naar de auto wandelen.

klompenpad horeca

 

Dieren spotten onderweg

Op onze wandeling van twee uurtjes langs de weilanden zien we bodemdieren, vogels, een konijn, een egel, een reiger, koeien, geitjes en schapen in de weide, kikkers, waterdieren en vlinders. Superleuk en veel meer dan we normaal bij een wandelroute in het bos zien!

Onze ervaring met de eerste Klompenpad KIDS route

Wij zijn echt positief verrast door deze leuke wandelroute. Hij is precies lang genoeg voor een 6-jarige die geen zin heeft om te wandelen. De afwisseling tussen de opdrachten, slootje springen en speelobjecten zoals de waterpomp is ideaal. Er zijn geen lange rechte stukken en je loopt grotendeels over kort gemaaid gras.

Het is heel fijn om door een rustige autovrije omgeving te wandelen. We lopen hooguit 100 meter over een fietspad, maar verder lekker door het gras langs de akkers.

De educatieve elementen onderweg, zoals uitleg over de hoge grondwaterstand en de IVN dierenzoekkaarten, vinden we een erg leuke toevoeging. Dat maakt de route net anders dan een gewone boswandeling in een speelbos bijvoorbeeld. Wij gaan in ieder geval nog veel vaker Klompenpaden lopen vanaf nu.

niebroekerpad

 

KIDS doeboekje en app

De wandelroute wordt extra leuk met het KIDS-doeboekje. Hierin staan extra opdrachten en leuke tips en weetjes. Je kunt het doeboekje downloaden op de website, of een gedrukt boekje kopen bij verschillende verkooppunten in de regio (bij horeca, boekhandels, VVV).

Wij betaalden €2,- voor het boekje van het Niebroekerpad. Op de website van Klompenpaden.nl en in de app staat bij elke route aangegeven waar je het KIDS-doeboekje kunt kopen.

Alle KIDS Klompenpaden

Er zijn in totaal meer dan 150 Klompenpaden, en zeven speciale KIDS routes:

  • Onderwaterpad KIDS bij Schalkwijk (7 km)
  • Slagmaatpad KIDS bij Bunnik (7 km)
  • Laaksepad KIDS bij Hoevelaken (3 km)
  • Niebroekerpad KIDS bij Nijbroek (3 km)
  • Klompenpad KIDS bij Groessen (opent binnenkort)
  • Assenradepad KIDS bij Hattem (3 km)
  • Wageningse Engpad KIDS bij Wageningen (4 km)
  • Benedeneindsepad KIDS bij Benschop (5 km)

De langere routes kun je makkelijk inkorten tot 2, 3 of 5 km door een lus minder te lopen. Dit staat onderweg en op de routekaart goed aangegeven.

Praktische informatie over Klompenpaden

  • Klompenpaden zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
  • Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden op alle Klompenpaden.
  • Klompenpaden zijn grotendeels onverhard. Paden kunnen glad of modderig zijn als het geregend heeft.
  • Wandelschoenen zijn aan te raden
  • Een Klompenpad is altijd gratis toegankelijk. Alleen voor een geprint DOE-boekje betaal je een kleine bijdrage.
  • De route is altijd een rondje, je eindigt weer bij het startpunt

Meer lezen over wandelen met kinderen

wandelen met kinderen boerenland

 

Dit artikel is niet gesponsord en Klompenpaden.nl is niet betrokken bij de totstandkoming van deze blog. Wij beschrijven altijd onze eigen ervaring met uitjes en reizen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.