Paspoort kind

Paspoort en andere achternaam kind

Yes het is vakantietijd! Reis je binnenkort met een minderjarige naar het buitenland? Vergeet dan niet om naast het identiteitsbewijs ook het toestemmingsformulier mee te nemen. Om kinderontvoering tegen te gaan heb je namelijk toestemming nodig van de ouders, verzorgers of personen met het gezag over een minderjarig kind. De Koninklijke Marechaussee let bij grenscontroles extra goed op kinderen. Bij de paspoortcontrole kan gekeken worden of het kind daadwerkelijk bij die ouder hoort en of die ouder het gezag over het kind heeft. Heb je niet de juiste documenten mee, dan kan dit zorgen voor vertraging of het missen van je vlucht.

vliegtuig speelgoed

Andere achternaam in het paspoort

Waar je misschien niet zo snel aan denkt, is dat je zo’n toestemmingsformulier ook nodig hebt als je niet gescheiden bent maar wel zonder je partner met je kind op reis gaat. Gezellig op moeder-dochter stedentrip bijvoorbeeld. Als je kind namelijk niet dezelfde achternaam in het paspoort heeft als één van de ouders, kan de Marechaussee niet aan je paspoort zien of het echt jouw kind is, en of je partner toestemming geeft voor de reis. Neem daarom voor de zekerheid altijd een ingevuld toestemmingsformulier mee.

Op tijd toestemming vragen

Reis je binnenkort met een kind waarover je geen gezag hebt naar het buitenland, zonder de gezaghebbende ouder? Bijvoorbeeld als een kleinkind met opa en oma meegaat op vakantie, of als je een neefje of pleegkind meeneemt op reis? Vraag dan ruim op tijd toestemming aan elke ouder, verzorger of personen met gezag/voogdij. Als je geen toestemming krijgt kun je eventueel aan de rechter om vervangende toestemming vragen.

Draagzak vliegtuig baby

Check wat je nodig hebt

Op de website van de Marechaussee staat duidelijk aangegeven in welke situaties je toestemming voor het reizen met een minderjarige nodig hebt. Je kunt hier ook het toestemmingsformulier downloaden. Ook kun je lezen of je een uittreksel uit de Basisregistratie Personen, geboorteakte, overlijdensverklaring of andere documenten nodig hebt.

Voor sommige landen zijn naast je paspoort nog aanvullende documenten nodig, ook als je met je gezin en twee ouders met gezag reist. Ga je bijvoorbeeld naar Namibië dan heb je een officieel internationaal geboortecertificaat nodig voor elk minderjarig kind. Informeer daarom bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe reist of er aanvullende eisen zijn als je buiten de Schengen zone reist.

Met het hele gezin op reis?

Heb jij samen met je partner gezag over je kind(eren), en gaan jullie met zijn allen naar het buitenland? Ook dan kan het handig zijn om een geprint blanco toestemmingsformulier bij je paspoorten mee te nemen op reis. Stel je nu voor dat je partner ziek wordt en met spoed naar Nederland vervoerd wordt. Dan reis jij er met je kind later achteraan, en kan het zijn dat je problemen krijgt aan de grens. Je partner is dan niet in de buurt om alsnog toestemming te geven. Of als je kind met skiën een been breekt, en samen met één ouder met het vliegtuig terug naar Nederland vervoerd wordt? Ook dan wil je geen gedoe aan de grens als jullie niet dezelfde achternaam hebben. Wij hebben voor dit soort situaties altijd een blanco formulier mee, die we in noodgevallen kunnen invullen als er onverwachts iemand terug moet vliegen.

Alle informatie over vliegen met een minderjarige kun je vinden op onderstaande websites:

Meer tips over reizen met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.