Home » Kids Travel Tips » Paspoort en andere achternaam kind
Paspoort kind

Paspoort en andere achternaam kind

Sinds 2012 kunnen kinderen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders. Ga je op vakantie, dan moet je kind dus een eigen identiteitsbewijs hebben. Hierdoor kan het gebeuren dat het kind niet dezelfde achternaam in het paspoort heeft als één van de ouders, bijvoorbeeld als de ouders niet getrouwd of gescheiden zijn.

Als je kind meereist met een ouder met een andere achternaam en de Schengengrens wil passeren, kan dat problemen geven. Bij de paspoortcontrole kan gekeken worden of het kind daadwerkelijk bij die ouder hoort en of die ouder het gezag over het kind heeft. Het doel van deze controle is om kinderontvoeringen tegen te gaan. In Nederland kan de Koninklijke Marechaussee gewoon kijken in de Basisregistratie Personen (BRP) en het Centraal Gezagsregister. Bij paspoortcontroles in het buitenland is deze controle in de databases niet mogelijk. Sommige landen eisen daarnaast een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Om problemen aan de grens te voorkomen adviseert de Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen als je reist naar een niet-Schengenland én je kind een andere achternaam heeft.

  • verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder. Dit formulier is er ook in het Engels;
  • recent uittreksel gezagsregister;
  • recent uittreksel GBA van het kind;
  • kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
  • eventueel uitspraak over gezag en omgang;
  • eventueel het ouderschapsplan;
  • eventueel geboorteakte;
  • eventueel kopie van retourticket van het kind.

Echt handig is dit allemaal niet, en de meeste gezinnen zullen samen op vakantie gaan. Maar stel je nu voor dat je partner ziek wordt en met spoed naar Nederland vervoerd wordt? Dan reis jij er met je kind later achteraan, en kan het zijn dat je problemen krijgt aan de grens. De tip van Kids Travel Service is om daarom altijd het toestemmingsformulier, een kopie van de paspoorten van beide ouders en de geboorteakte van het kind mee te nemen als je op vakantie gaat.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van Defensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.