Ben je op zoek naar een leuk familiespel voor regenachtige najaarsdagen of de herfstvakanties? Dan is het SOEK! Familiespel een dikke aanrader. Het is een brievenbus mysterie voor het hele gezin, gebaseerd op de populaire Escape Rooms. Het spel bestaat uit vijf enveloppen met daarin puzzelopdrachten en codes om een mysterie op te lossen.
Het SOEK! mysterie en Team X
In de eerste envelop zit een brief waarin het mysterie wordt uitgelegd. In een ver land, Swietsentriets, is een geheim recept gestolen uit een afgesloten kelder. De koning van Swietsentriets wil het allerbeste speurteam om dit te onderzoeken, namelijk Team X. En dat is jouw gezin! Samen ga je aan het werk om te ontdekken wie de kroongetuige is, en het motief en plaats delict te achterhalen. ‘Oh cool een detectivespel!’ riepen de Team X leden hier.
Hoe werkt het spel nou precies?
Als je het SOEK! familiespel bestelt ontvang je een doosje met daarin vijf genummerde enveloppen en een duidelijke instructiebrief voor de ouder of verzorger. De eerste envelop doe je stiekem in je eigen brievenbus. Als de kinderen deze envelop openen vinden ze een brief waarin de opdracht wordt uitgelegd: jullie zijn Team X en door de koning geselecteerd om het mysterie op te lossen. Daarna wijst alles zich eigenlijk vanzelf en begin je met de eerste opdracht.
Enkele dagen later doe je de tweede envelop in de brievenbus, of je legt hem ergens in huis. In elke envelop zitten meerdere raadsels en puzzels die zijn voorzien van codes. Door deze codes te kraken kan het mysterie worden opgelost. Eigenlijk precies zoals bij een escape spel.
De enveloppen 1 t/m 4 hebben een open einde. Je weet niet wat je erna moet doen en wanneer de volgende brief komt. Mijn tiener vond dit eerst wat verwarrend. Met een hint om de brievenbus goed in de gaten te houden de komende dagen werd de spanning opgebouwd. Wanneer komt de volgende brief, en wie verstuurt ze nou? Heerlijk om te zien dat ze het echt niet door hadden in het begin.
De opdrachten in het spel
In elke envelop zit een korte brief en verschillende opdrachten en hints. Een rebus, rekenspel, woordzoeker, spiegelschrift, kleuren op nummer, rekensommen, coördinatenpuzzel en verhaaltjessommen. We kregen zelfs een hint in een audioboodschap via een email van de ‘Geheime Diens’. Niet elke puzzel geeft direct antwoord op een vraag, soms komt er een code of woord uit waarbij je nog geen idee hebt wat je ermee moet.
Verbanden leggen, teruglezen, verder puzzelen met een code, samenwerken: je hebt dit spel écht niet na een uurtje af. Gemiddeld hebben de kinderen per brief ruim een half uur gepuzzeld, en dat vijf keer dus!
In de uitleg bij het spel wordt aangeraden om minimaal twee á drie dagen pauze in te lassen tussen twee enveloppen. Zo hou je de spanning en de concentratie vast. Wij hebben iets meer tijd tussen de enveloppen gelaten omdat onze dochter het spel met een vriendje speelde. In de zomervakantie hebben ze iedere week een envelop geopend, en aan het einde van de vakantie was het mysterie eindelijk opgelost.
De enveloppen bezorgen
Je kunt de vijf enveloppen zelf steeds in de brievenbus doen, maar een creatieve invulling kan natuurlijk ook. Ik vond dat zelf heel leuk om het mysterie nog groter te maken.
Ik heb de eerste envelop gewoon in de brievenbus gestopt en de kinderen met een pokerface gevraagd om de post te halen toen ik in de tuin zat. Dat ging nog bijna mis trouwens, ik las de instructie op de achterkant niet en stopte eerst het hele doosje met vijf enveloppen erin. Stom! Net op tijd ontdekte ik het, en las ik eerst de instructiebrief in de doos.
‘Mam jij weet hiervan!’ riep mijn tiener meteen toen ze de eerste envelop had geopend.
Ik heb gezegd dat ik nergens van wist, een leugentje om bestwil. Ook na de tweede envelop dacht ze dat ik hem had bezorgd. Toen de derde envelop bij een logeerpartijtje in de tent van het vriendje lag was de verwarring compleet. En de vierde envelop lag bij de receptie van Landal tijdens een weekendje weg. Hoe dan? Pas toen de kinderen de doos met de vijfde envelop toevallig op mijn werkkamer ontdekten wisten ze het zeker. Oeps dat was niet handig, maar gelukkig gebeurde het pas aan het einde van het spel.
Nog leuker is het trouwens om SOEK! cadeau te geven en de enveloppen (anoniem) bij een ander gezin te bezorgen. Onze buurkinderen gaan ermee verrast worden in de kerstvakantie, niet verklappen hoor.
Wat heb je nodig?
Het is handig om alvast een pen en papier klaar te leggen om de opdrachten te kunnen maken. Later in het spel heb je een keer plakband, kleurpotloden, schaar, lijm en een spiegel nodig. Zorg dus dat je deze benodigdheden meeneemt als je het spel op vakantie speelt.
Voor het versturen en ontvangen van een email met een oplossing heb je twee keer kort een internetverbinding nodig.
Het doel van SOEK!
SOEK staat voor Speuren, Oplossen, Ervaren met elKaar. De bedenkers van dit familiespel willen meer verbinding creëren in het gezin zonder tablets of telefoons. Nou dat lukt hiermee zeker! Bij iedere envelop ben je een half uur tot drie kwartier zo gefocust aan het puzzelen dat er niet aan een Nintendo of YouTube gedacht wordt, dus wat ons betreft is het al geslaagd. En anders dan bij gezelschapsspellen zoals Monopoly of Ticket to Ride is er geen winnaar en verliezer, en dat scheelt ruzie maken tijdens het spel.
Escape room spel voor thuis of op vakantie
Het SOEK! spel kun je op verschillende plekken spelen en dat daagt je als ouder ook uit tot creativiteit. Je kunt het spel thuis spelen, meenemen op vakantie of anoniem opsturen naar vrienden. Ik vond het heel leuk om elke keer de verbaasde gezichten van de kinderen te zien als er weer ergens een envelop opgedoken was. Het spel bestaat alleen uit vijf enveloppen waardoor het makkelijk mee te nemen is en amper iets weegt.
Voor wie is het SOEK! spel geschikt?
SOEK! is ontwikkeld voor gezinnen met minimaal één kind uit groep 4 t/m 8. Het verhaal is afgestemd op hun denkniveau. Oudere of jongere kinderen kunnen prima meedoen. Wij hebben het spel laten spelen door onze dochter en een vriendje van 10 jaar (groep 6-7) en dit ging prima. Af en toe hebben we geholpen met wat extra uitleg en het overzicht bewaren van alle hints. Vanaf ongeveer 8 jaar kunnen kinderen het SOEK! spel bijna zelfstandig spelen.
Onze kleuter van vijf jaar heeft een paar keer meegespeeld door eenvoudige opdrachten te doen, zoals een kleurplaat en puzzel maken. Het gehele mysterie helpen oplossen was nog te ingewikkeld voor hem en duurde te lang.
Wat vonden wij van het SOEK! familiespel?
Heel erg geslaagd! Het is echt leuk om met kinderen samen aan een escape spel te werken. Het vinden van de enveloppen, oplossen van allerlei puzzels en dat je het meerdere dagen speelt met pauzes ertussen maakt dit spel echt anders dan andere gezinsspellen en escape rooms. Samenwerken, puzzelen, logisch nadenken én veel variatie, het is echt goed in elkaar gezet. Sommige puzzels zijn makkelijk en anderen best ingewikkeld, die variatie in moeilijkheidsgraad is heel leuk.
Decembertip: geef SOEK! cadeau
Via de webshop van SOEK! kun je het familiespel anoniem aan een ander gezin cadeau geven. Het pakket wordt dan bezorgd met een begeleidende brief. Hierin staat vermeld dat ze dit cadeau krijgen van iemand binnen hun familie of vriendenkring en dat hun gezin bij de ‘geheime dienst’ anoniem werd getipt als beste speurteam. Zo is het mysterie voor het hele gezin een verrassing! Aan de laatste envelop wordt een geheimzinnig briefje toegevoegd waarbij de anonieme tipgever wordt ontdekt door het gezin.
SOEK! Familiespel bestellen
Het brievenbus mysterie is te koop via de website van SOEK! of via Bol.com. Het spel kost €24,95 inclusief verzendkosten en je hebt hiervoor gemiddeld 5 x 45 minuten speelplezier met het hele gezin. SOEK! is eenmalig te spelen.
Meer lezen over spelletjes en buiten spelen met kinderen
- Kamperen in de achtertuin met Tipi van @Tentinjetuin
- De leukste terrassen met speeltuin in Deventer en omgeving
- Koningsdag thuis vieren met kinderen: heel veel spelletjestips
- Zwembad in je tuin voor kinderen: wat komt daarbij kijken?
- Stenen schilderen: benodigdheden en tips
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met SOEK! Wij zijn uiteraard geheel vrij om onze ervaringen met dit gezinsspel eerlijk te delen.