10x peuterspeelgoed voor in het vliegtuig

Vliegen met een peuter is soms best een uitdaging. Leuke spelletjes en nieuw speelgoed voor onderweg kan helpen om de vlucht wat aangenamer te maken. Wij maakten een top 10 met ons favoriete vliegtuigspeelgoed voor peuters.

Tips vooraf

Ben je op zoek naar leuk speelgoed voor in het vliegtuig, let dan op dat het niet te gemakkelijk van het tafeltje rolt. In het vliegtuig heb je niet zoveel ruimte om op de grond naar een potlood of dobbelsteen te zoeken. Speelgoed met lawaai is ook niet zo fijn voor je medepassagiers. Je neemt klein speelgoed en snacks makkelijk mee in een Pack-It Cube, een opbergtasje met rits.

Speelgoed vliegtuig peuter

 


1. Tablet met nieuwe apps

Een tablet is eigenlijk gewoon onmisbaar als je met kleine kinderen gaat vliegen. Heb je nog geen tablet dan raden we je aan om er eentje aan te schaffen, je gaat er geen spijt van krijgen. Zet er van tevoren alvast nieuwe apps en filmpjes op, en zorg dat de accu helemaal opgeladen is. Als je kindje een film wil kijken kun je een koptelefoon gebruiken. Je kunt je eigen tablet meenemen, of een speciale kindertablet zoals de Kurio. Onze favoriete apps voor onderweg zijn de Duplo spelletjes (Trein, IJsco en Zoo), kleurplaten en puzzels.

2. Rijgspelletjes

Je kindje kan zich makkelijk tien minuten vermaken met lichtgewicht rijgspelletjes. Rijg de veter door de gaatjes in de dieren en probeer hem er daarna weer uit te halen. Simpel, leuk en makkelijk mee te nemen in je handtas. Miniland rijgspel dieren

3. Magnetisch tekenbord

Tekenen op een magnetisch bordje is heel handig op reis. Geen gedoe met potloden of stiften, en toch de mooiste tekeningen kunnen maken. Laat je kindje zelf tekenen, of laat hem raden wat jij zelf getekend hebt. Er zijn hele kleine lichte tekenbordjes van 10 x 8 cm, maar ook iets grotere versies van Nijntje, Frozen of Cars.

Magnetisch tekenbord peuter

 


4. Voorleesboekjes

In het vliegtuig lezen over een kindje dat op vakantie gaat is voor peuters heel herkenbaar en leuk. Ons favoriete prentenboekje is ‘Ikke gaat vliegen‘. Dit vrolijke verhaal gaat over een meisje dat samen met haar knuffel met het vliegtuig op vakantie gaat. Je kindje zal in het boek heel veel herkennen, zoals de paspoortcontrole, de stewardessen en het eten in het vliegtuig. Een ander leuk prentenboek voor peuters is ‘Kaatje in het vliegtuig’.

prentenboek vliegtuig peuter

5. Vingerpopjes en vinger-ogen

Kiekeboetje spelen met je achterburen in het vliegtuig of verhalen vertellen voor het slapen gaan: vingerpopjes en vinger-ogen zijn ideaal klein vertelspeelgoed en passen zelfs in je broekzak. De vingerpopjes zijn verkrijgbaar bij Ikea, en de vinger-ogen koop je o.a. bij Hema.

6. Rollenspel: doktersset

Peuters kunnen zich lang vermaken met het spelen van eenvoudige rollenspellen. Piloot, agent of doktertje spelen zijn op deze leeftijd vaak favoriet. Op Pinterest kun je veel voorbeelden vinden om zelf accessoires te maken voor een rollenspel, zoals vliegtickets en naambordjes.  Zoek op ‘pretend play busy bags’ of kijk op ons Pinterest bord  voor inspiratie. Met een dokterssetje kan je kindje in het vliegtuig dierenarts spelen met zijn favoriete knuffel. De doktersset van Fisher Price zit in een handig stoffen tasje om mee te nemen.

 

doktersset fisher price

 

7. Raamstickers

De raamstickers kun je gebruiken op het vliegtuigraampje, maar ook op het tafeltje in het vliegtuig. Ze nemen weinig ruimte in, wegen niks, zijn goedkoop en kun je vaak opnieuw gebruiken. Raamstickers koop je o.a. bij Hema of de speelgoedwinkel. Wij vinden de raamstickers van SES erg leuk en van goede kwaliteit, bijvoorbeeld deze met boerderijdieren of deze van Cars.

8. Tekenen met water of krijt

Tekeningen maken of  ‘raad eens wat ik getekend heb’ spelletjes doen is altijd leuk onderweg. Wij gebruiken de Aqua Doodle Travel tekenmap in het vliegtuig en in de auto, lees hier onze review over het tekenen met water. We zijn ook heel blij met de prachtige Jaq Jaq Bird krijtboekjes, echt een aanrader voor kleine kunstenaars.

9. Spel: Drie kleine biggetjes

Slapen en filmpjes kijken in het vliegtuig is heel makkelijk, maar soms is je peuter toe aan wat meer uitdaging, om verveling te voorkomen. Smart games zijn populaire spelletjes om je peuter te laten nadenken en creatief bezig te houden. Voor peuters vanaf drie jaar is het spel Drie kleine biggetjes leuk om te spelen in het vliegtuig en op vakantie. Het spel bestaat uit speelblokken, een sprookjesboek met het verhaal en 48 opdrachten.

Drie biggetjes smartgames

 

10. Favoriete speelgoed als cadeautje

Veel ouders geven hun kind in het vliegtuig een klein cadeautje, bijvoorbeeld halverwege de vlucht. Je maakt je kind zeker blij met zijn favoriete speelgoed: een autootje, een popje van Frozen, een puzzeltje of Duplo. Uiteraard met veel cadeaupapier en plakband!

 

Meer lezen over vliegen met kleine kinderen: