Natuurcamping de Lemeler Esch

Voor mijn verjaardag gaf ik mezelf dit jaar een mini-vakantie cadeau. Geen yogaretraite op Ibiza of shoppen in Londen, maar een paar nachtjes naar een natuurcamping met de kinderen. En wat hebben we genoten! Natuurcamping De Lemeler Esch is een heerlijke plek voor een vakantie met kinderen. Wakker worden in het bos, de hele dag buiten spelen en genieten van het mooie Salland. Een drankje op het terras van het knusse Boscafé én een buitenzwembad maakt deze camping helemaal perfect.

Natuurcamping De Lemeler Esch heeft niet alleen mooie ruime kampeerplaatsen, maar ook uitstekende voorzieningen en enkele fijne huuraccommodaties. Van nieuwe huisjes met hottub tot ruime vakantiehuizen en hippe safaritenten, voor iedere vakantieganger is er iets passends te vinden. Het is een grote luxe natuurcamping die alles heeft voor een perfecte vakantie met kinderen.

Natuurcamping Lemeler Esch speeltuin tentenveld

 

Camping De Lemeler Esch in het kort (klik open)

 • middelgrote natuurcamping in Overijssel
 • op korte loopafstand van de heide en bossen
 • verwarmd buitenzwembad
 • speelbos, speelvijver en veel speeltuinen
 • heel ruime kampeerplaatsen
 • 190 toeristische kampeerplaatsen, geen seizoensplaatsen
 • 24 huuraccommodaties
 • hondenvrije camping
 • restaurant met terras, snackbar, campingwinkel
 • beperkte animatie in het hoogseizoen

Speeltuinen en speelvijver

Wij worden hartelijk ontvangen bij de receptie, en daarna willen de kinderen meteen de speeltuinen ontdekken. Wat zijn er mooie speelplekken op De Lemeler Esch! Midden op de camping ligt een speelbos met een touwenparcours, en de ondiepe speelvijver met waterpomp. Hier vermaken de kinderen zich een hele tijd, terwijl ik ondertussen de prachtige nieuwe Trek-ins aan de rand van het bos bekijk. Wauw wat is het uitzicht hier mooi!

Lemeler Esch waterspeeltuin

Lemeler Esch bos speeltuin

 

Ruime kampeerplekken

De kampeerplaatsen op De Lemeler Esch zijn allemaal minimaal 100 m2 groot en bijna alle kampeervelden zijn autovrij. Je mag niet met je huisdier op de camping verblijven. Wij vinden dat persoonlijk wel prettig, onze kinderen zijn soms wat angstig voor vreemde honden. Alleen wandelaars die de camping passeren mogen een hond aangelijnd meenemen.

natuurcamping Lemeler Esch speeltuin

 

Groot tentenveld

Centraal op de camping ligt een prachtig groot kampeerveld met een mooie speeltuin in het midden. Dit veld ligt direct bij de voorzieningen zoals het toiletgebouw en de winkel. Op het tentenveld staan ook vier safaritenten. En heel bijzonder: op het grootste deel van het veld mogen echt alleen tenten en vouwwagens staan. Alleen aan de rand zijn vijf kampeerplekjes ook toegestaan voor caravans. Het tentenveld is heel populair dus op tijd reserveren is echt noodzakelijk.

Lemeler Esch tentenveld groot

Lemeler Esch kampeerveld

 

Speelplaatsen op de camping

Naast het terras van het Boscafé is een overdekte speelschuur, de “hooiberg”. Hier staat een oude tractor om op de klimmen en er is een glijbaantje. Heel simpel, maar dit blijkt de favoriete hangplek van de kinderen tijdens ons verblijf in het najaar. De speelvijver is prachtig, maar die ligt vijf minuutjes lopen van onze accommodatie en onze kleuter zonder zwemdiploma mag er uiteraard niet alleen naar toe.

Alle kampeervelden op De Lemeler Esch zijn voorzien van een leuk speeltoestel. Vanaf bijna iedere kampeerplaats heb je goed zicht op spelende kinderen. Op de interactieve plattegrond kun je de velden en speelplaatsen goed bekijken. Wij waren positief verrast door de leuke speelplekken overal. Sommige campings hebben alleen kleine peuterspeelplekjes op de kampeervelden, maar op De Lemeler Esch zijn de speeltuinen ook nog heel leuk voor onze negenjarige dochter.

Op YouTube kun je ons fotoverslag van de camping bekijken. Daarin staan nog veel meer foto’s van de speeltuinen, speelvijver, accommodaties en het zwembad.

Lemeler Esch speeltuin hooiberg

Lemeler Esch speeltuin 2

Lemeler Esch speelschuur

 

Recreatieprogramma voor kinderen

In de meivakantie, zomervakantie en met Hemelvaart-Pinksteren is er een recreatieprogramma voor kinderen t/m 11 jaar. Er worden leuke dingen georganiseerd zoals knutselochtenden, hutten bouwen, yoga en spannende bosspellen. Elke drie dagen is er bewust geen recreatieprogramma, het is dan ‘buitenlevendag’.

Zwemmen op camping De Lemeler Esch

De camping heeft een eenvoudig maar fijn verwarmd zwembad. Onze kinderen hebben hier een middag lekker gezwommen. Er is geen glijbaan of duikplank, maar dat hebben wij ook niet gemist. Met warm zwemwater, lekkere ligbedden en een apart peuterbadje is het luxe faciliteit voor een natuurcamping. Dat past echt helemaal bij het plaatje van deze camping.

Natuurcamping Lemeler Esch zwembad

 

Safaritenten huren

De vier mooie safaritenten staan op het tentenveld, met zicht op de grote speelplaats met zandbak in het midden. Je kunt met maximaal vijf personen in de safaritent overnachten. Het sanitairgebouw en de centrale voorzieningen zijn vlakbij.

Als je een bijzondere accommodatie met vrij uitzicht zoekt dan zijn de Trek-ins met hottub echt heel gaaf. Deze staan helemaal achteraan de camping, net voorbij de speelvijver.

natuurcamping Lemeler Esch safaritent

Lemeler Esch accommodaties

 

Accommodatie huren op de natuurcamping

Wij verblijven een lang weekend in een eenvoudige boslodge. Met een tweepersoonsbed, een stapelbed en een open keuken is het een prima inrichting voor een paar dagen. De houten vloeren en kachel zijn heel comfortabel in een fris septemberweekend, en door het tentdak hebben we toch een kampeergevoel. Er is een toilet en stromend koud water in de boslodge. Voor de afwas maken we warm water met de fluitketel, en voor een warme douche moeten  we naar het toiletgebouw. De ideale (en voordelige) combinatie als je in het voor- of najaar je tent of vouwwagen niet op wil zetten.

Er staat een houten picknickbank naast onze boslodge, en er is een kleine speelplek met glijbaan. Perfect voor een barbecue in de najaarszon! ‘s Ochtends ontbijten we wel binnen bij de kachel.

Lemeler Esch boshut huren

Lemeler Esch boshut

 

Moderne bungalows huren op de camping

Rondom onze accommodatie staan enkele moderne 4- en 6-persoons bungalows in het bos. Deze doen ons aan een modern vakantiepark denken. De bungalows zijn ruim en hebben een mooi nieuw interieur. Het lijkt ons een fijne optie als je met kleine kinderen niet op een groot commercieel vakantiepark met ballenbak wil verblijven, maar ook niet met een eigen tent wil kamperen. Omdat de vijf bungalows vlakbij de kampeerplekken liggen is dit ook ideaal voor een familieweekend met meerdere gezinnen.

Lemeler Esch bungalow huren

Lemeler Esch natuurcamping
De speelplek in het bos naast onze boslodge

 

Wandelen naar de heide en het speelbos

Natuurcamping De Lemeler Esch ligt op een prachtig plekje in Salland. Vanaf de camping sta je letterlijk met 100 meter lopen op de heide aan de voet van de Lemelerberg. Ik vind het heerlijk om in de avond de heide op te wandelen en vanaf het uitkijkpunt de zonsondergang te bekijken. Wie weet kom je net als wij de herder met haar schaapskudde op Lemelerberg vlakbij de camping.

Vanaf de camping kun je in drie kwartier naar het leuke speelbos op de Lemelerberg wandelen, het Hol van de Leeuw. Hier is ook een restaurant, en in coronatijd staat er een snackwagen voor koffie to-go. De mooiste wandelroute is 2,8 km (enkele reis), via het uitzichtpunt en de heidevelden.

Lemelerberg wandelen

 

Voorzieningen op de camping

De Lemeler Esch is een grote natuurcamping met luxe voorzieningen. De mooie speelplekken, ruime kampeerplekken en het zwembad hebben we al genoemd. Maar schoon sanitair en goede horeca vinden wij ook heel belangrijk. Beide zijn gelukkig ook prima in orde op De Lemeler Esch.

Het toiletgebouw is heel netjes en modern. Er zijn familiedouches, kinderdoucheruimtes en babybadjes. De (gemengde) toiletten zijn ook schoon. Wij verbleven er in het laagseizoen dus weten niet hoe druk het toiletgebouw in de zomervakantie is, maar gezien de recensies op Zoover lijkt ons dit goed in orde.

camping Lemeler Esch sanitair

 

Boscafé met terras

Bij de ingang van de camping, naast de receptie, is het populaire Boscafé. Hier kun je genieten van een uitgebreide lunch, koffie met taart of een lekker drankje. Vanaf het terras van het Boscafé kun je de ‘hooiberg’, één van de vele speelplekken voor de kinderen, zien. Er is een kleine campingwinkel voor de noodzakelijke boodschappen, verse broodjes en streekproducten. In de snackhoek kun je terecht voor ijs en een snelle hap. Bij de snackhoek is ook een terras waar je je ijsje of friet kunt eten.

camping Lemeler Esch boscafe

 

Fietsen huren

Wij huren een dag fietsen op de camping om de omgeving te verkennen. Het Sallandse landschap is afwisselend, we fietsen tussen de boerderijen en door het bos, en langs kasteel Eerde. Onderweg stoppen we bij het restaurant De Nieuwe Brug, vlakbij de camping. Hier lijkt de tijd 40 jaar stil te hebben gestaan. Waar vind je nog een bal gehakt en schnitzel met zigeunersaus op de menukaart? Terwijl wij op het terras genieten van een wijntje spelen de kinderen op de familieschommel tot de pannenkoeken klaar waren. Een heerlijk en voordelig uitje vlakbij de camping.

Restaurant De Nieuwe Brug
De speeltuin bij restaurant De Nieuwe Brug

 

Wat te doen in de omgeving?

Er is in de directe omgeving heel veel te doen voor kinderen. Wij hebben vanaf de camping de Lemelerberg en het speelbos bezocht, een middag gefietst in de omgeving en we zijn naar het Groot Sallands Maïsdoolhof in Lemelerveld geweest. Andere leuke uitjes met kleine kinderen zijn:

 • Speel- en recreatieboerderij De Flierefluiter in Raalte (15 km)
 • De grote zandverstuiving bij Ommen, de Sahara (8 km)
 • Klimbos en zwemvijver Natuurlijk Heidepark (7 km)
 • Speelbos Het Hol van de Leeuw op de Lemelerberg (3 km)
 • Aardbeienkwekerij Rozemarrie in Arrien (8 km)
 • Biggejes knuffelen en spelen bij Boerderij Aan ‘t Zandeinde in Lemele (3,5 km)
 • Tinnenfigurenmuseum in Ommen (6 km)
 • Groot Sallands Maïsdoolhof en Boer’nXpeditie (9 km)

Lemeler Esch speelvijver

 

Onze conclusie over natuurcamping De Lemeler Esch

De Lemeler Esch is geen typische basic natuurcamping. Integendeel, het heeft alle voorzieningen van een luxe 5* kindercamping. Toch voel je je hier middenin de natuur. De rust, de bosrijke omgeving en de natuurlijke speelplekken zorgen voor een ultiem vakantiegevoel. De kinderen vermaken zich ontzettend goed.

Wij vinden het heel fijn dat de camping horeca met terras en een zwembad heeft, en toch het knusse kleinschalige karakter van een natuurcamping behoudt. De kampeerplekken zijn echt prachtig, heel ruim en autovrij en met zicht op de speeltuin. Van ons zouden alle campings op deze manier de kampeervelden mogen inrichten. Het is jammer dat onze oudste dochter bijna te oud is voor deze camping anders zouden we er de komende jaren zeker vaker gaan kamperen.

Meer leuke campings met zwembad voor gezinnen


Wij bezochten De Lemeler Esch in 2021 met kinderen van 4 en 9 jaar. Deze review is niet gesponsord, wij hebben de camping op eigen gelegenheid bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.