Home » Gezond op reis » Kinderen beschermen tegen tekenbeten
Teek

Kinderen beschermen tegen tekenbeten

Het mooie weer komt eraan, en dat betekent dat de teek ook weer actief wordt. Ga je binnenkort weer kamperen of vaker lekker de natuur in met je kinderen? En spelen je kinderen weer vaker buiten, in het park of in je eigen achtertuin? Dan is het nu tijd om de dagelijkse tekencheck weer in te voeren en om preventieve maatregelen te nemen zodat je kinderen en jij zelf niet gebeten worden door een teek. Teken kunnen namelijk vervelende ziektes over brengen. We geven je de belangrijkste informatie en handige tips over teken en het gebruik van preventieve middelen tegen tekenbeten.

Tekenweetjes

 • Teken vallen niet uit bomen, maar zitten in hoog gras, lage struikgewassen, duinen en heide. Ze kruipen van onderaf op je lichaam.
 • Wist je dat ruim 30% van de tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin?
 • Teken verstoppen zich graag op warme donkere plekken, zoals de liezen, oksels, knieholtes, randen van ondergoed, bilspleet en achter de oren. Bij kleine kinderen zitten ze ook graag in het haar.
 • Teken kunnen o.a. de ziekte van Lyme en het virus teken-encefalitis overbrengen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

 • Bedek je huid zoveel mogelijk en stop je broekspijpen in je sokken als je wandelt door hoog gras, heide of duinen.
 • Gebruik preventief een anti-insectenmiddel.
 • Leer jezelf én je kinderen aan om je goed te controleren na elk bezoek aan een risicogebied.

Toch een beet opgelopen?

 • Verdoof de teek nooit met alcohol of andere middelen.
 • Verwijder de teek binnen 8 uur met een tekenpincet, en desinfecteer de beet daarná met alcohol.
 • Noteer de datum en plek van de tekenbeet in je agenda.
 • Krijg je na een tekenbeet een rode kring of koorts, ga dan na je huisarts.

Welke middelen tegen tekenbeten zijn geschikt voor kinderen?

DEET is een effectief middel tegen teken en muggen, maar dat is behoorlijk heftig en je kunt het niet gebruiken bij kleine kinderen. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals de Anti-Teek spray en Anti-Insect Natural spray van Care Plus voor kinderen. Dit zijn natuurlijke insectwerende middelen op basis van lemon-eucalyptus extracten. Je kunt ook etherische olie zoals Tee Tree Oil gebruiken.

Wij gebruiken voor onszelf en de kinderen de Anti-Insect Natural Spray en soms ook Tee Tree Oil. We doen dan een druppeltje olie op de sokken en in de kraag van een shirt.

DEET gebruiken bij kleine kinderen

Er zijn verschillende adviezen op internet te vinden over het gebruik van DEET bij kleine kinderen. Sommige bronnen melden dat je bij kinderen tussen de 3 maand en 3 jaar middelen met maximaal 30% DEET mag gebruiken. Andere bronnen geven aan dat je bij kinderen tot 3 jaar helemaal geen DEET mag gebruiken. Je moet heel goed oppassen dat kinderen de DEET niet  in hun ogen of mond krijgen, het is een erg sterk middel en het is absoluut niet gezond. Persoonlijk vinden we het lastig om te voorkomen dat kleine kinderen met DEET aan hun handen toch in hun mond zitten. We raden daarom aan om voor kinderen helemaal geen DEET te gebruiken, maar een middel op natuurlijke basis. Als je naar een gebied reist waar ziekten zoals Malaria en Dengue voorkomen raden we bij kinderen vanaf drie jaar wel een middel met DEET aan.

Doe dagelijks de tekencheck

Als teken binnen 24 uur verwijderd worden is de kans dat je de ziekte van Lyme oploopt minder groot. Leer je kinderen daarom aan om in de actieve tekenperiode (maart – oktober) elke dag een tekencheck te doen. Wij doen dat ‘s avonds als de pyjama aan gaat. Controleer de liezen, oksels, knieholtes, de randen van het ondergoed, de bilspleet, achter de oren en in de haren.

 

Meer lezen over gezondheid op reis

 

Bronnen: tekenradar.nl, stopdeteek.nl, rivm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *