Care Plus anti-teek

Kinderen beschermen tegen tekenbeten + Care Plus winactie

Het mooie weer komt eraan, en dat betekent dat de teek ook weer actief is. Ga je kamperen of lekker de natuur in met je kinderen? En spelen je kinderen veel buiten, in het park of in je eigen achtertuin? Dan is het belangrijk dagelijks een tekencheck te doen en om preventieve maatregelen te nemen zodat je kinderen en jij zelf niet gebeten worden door een teek. Teken kunnen namelijk vervelende ziektes over brengen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over tekenpreventie. We geven je de belangrijkste informatie en handige tips, reviewen een anti-teek spray én we mogen van Care Plus twee mooie pakketten met anti-insecten producten weggeven!

Tekenweetjes

 • Teken vallen niet uit bomen, maar zitten in hoog gras, lage struikgewassen, duinen en heide. Ze kruipen van onderaf op je lichaam.
 • Wist je dat ruim 30% van de tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin?
 • Teken verstoppen zich graag op warme donkere plekken, zoals de liezen, oksels, knieholtes, randen van ondergoed, bilspleet en achter de oren. Bij kleine kinderen zitten ze ook graag in het haar.
 • Teken kunnen o.a. de ziekte van Lyme en het virus teken-encefalitis overbrengen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

 • Bedek je huid zoveel mogelijk en stop je broekspijpen in je sokken als je wandelt door hoog gras, heide of duinen.
 • Gebruik preventief een anti-insectenmiddel zoals Anti-Teek.
 • Leer jezelf én je kinderen aan om je goed te controleren na elk bezoek aan een risicogebied.

Doe dagelijks de tekencheck

Als teken binnen 24 uur verwijderd worden is de kans dat je de ziekte van Lyme oploopt minder groot. Leer je kinderen daarom aan om in de actieve tekenperiode (maart – oktober) elke dag een tekencheck te doen. Wij doen dat ‘s avonds als de pyjama aan gaat. Controleer de liezen, oksels, knieholtes, de randen van het ondergoed, de bilspleet, achter de oren en in de haren.

Toch een tekenbeet opgelopen?

 • Verdoof de teek nooit met alcohol of andere middelen.
 • Verwijder de teek binnen 8 uur met een tekenpincet, en desinfecteer de beet daarná met alcohol.
 • Noteer de datum en plek van de tekenbeet in je agenda.
 • Krijg je na een tekenbeet een rode kring of koorts, ga dan na je huisarts.

Welke middelen tegen tekenbeten zijn geschikt voor kinderen?

DEET is een effectief middel tegen teken en muggen, maar dat is behoorlijk heftig en je kunt het niet gebruiken bij kleine kinderen. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals de Anti-Teek spray en Anti-Insect Natural spray van Care Plus voor kinderen. Dit zijn natuurlijke insectwerende middelen op basis van lemon-eucalyptus extracten. Je kunt ook etherische olie zoals Tee Tree Oil gebruiken.

Wij gebruiken voor onszelf en de kinderen de Anti-Insect Natural Spray en de Anti-Teek spray van Care Plus. De Tee Tree Oil hebben we vorig jaar geprobeerd, maar daarvan vinden we de geur toch te heftig.

Care Plus anti-teek

Review Anti-Teek spray van Care Plus

Tijdens een weekje kamperen op de Veluwe nemen we de Anti-Teek spray van Care Plus mee. Anti-Teek is een sterk insectwerend middel zonder DEET. Het is te gebruiken voor kinderen vanaf 3 maanden, en beschermt gemiddeld 4 tot 6 uur tegen teken. Op de verpakking van de spray staat dat we de spray niet mogen aanbrengen bij de ogen, lippen of beschadigde huid, en niet in kwetsbare huid van de elleboog- en knieholtes. Dit is vergelijkbaar met de instructie die we kennen van DEET. Als we de Anti-Teek spray gebruiken begrijpen we ook wel waarom, het middel ruikt best sterk en doet ons meteen denken aan de geur van DEET. De geur verdwijnt gelukkig snel na het sprayen, en de kinderen hebben er geen huidirritatie van gekregen.

Tijdens onze week kamperen hebben de kinderen en wijzelf geen enkele tekenbeet opgelopen, ondanks dagelijks buiten spelen en mooie wandelingen in de omgeving. Enkele dagen na thuiskomst had de jongste boef van net een jaar oud wel een tekenbeet op zijn buik, na het spelen in onze achtertuin. We hadden die dag geen Anti-Teek spray gebruikt. Toeval of niet, voor ons heeft de Anti-Teek spray van Care Plus op vakantie prima zijn werk gedaan.

Op vakantie nemen we nu altijd een grote fles Anti-Teek spray van 100ml mee. Bij dagjes uit gaat de handige miniverpakking van 15ml in de handtas.

DEET gebruiken bij kleine kinderen

Er zijn verschillende adviezen op internet te vinden over het gebruik van DEET bij kleine kinderen. Sommige bronnen melden dat je bij kinderen tussen de 3 maand en 3 jaar middelen met maximaal 30% DEET mag gebruiken. Andere bronnen geven aan dat je bij kinderen tot 3 jaar helemaal geen DEET mag gebruiken. Je moet heel goed oppassen dat kinderen de DEET niet  in hun ogen of mond krijgen, het is een erg sterk middel en het is absoluut niet gezond. Persoonlijk vinden we het lastig om te voorkomen dat kleine kinderen met DEET aan hun handen toch in hun mond zitten. We raden daarom aan om voor kinderen helemaal geen DEET te gebruiken, maar een middel op natuurlijke basis. Als je naar een gebied reist waar ziekten zoals Malaria en Dengue voorkomen raden we bij kinderen vanaf drie jaar wel een middel met DEET erin aan.

Insectenbescherming

Naast de Anti-Teek spray heeft Care Plus nog meer insectwerende producten in het assortiment. We testten eerder al eens de Anti-Insect Natural spray tegen muggen en teken, je kunt hier de review lezen. Als je naar malaria- of Zika gebied gaat en een middel met DEET wil gebruiken dan zijn er sprays, lotions en gels met 40% of 50% DEET erin. Hier kun je het hele assortiment anti-insect middelen met DEET bekijken. Voor de fanatieke wandelaars zijn er zelfs insectwerende sokken verkrijgbaar. Ben je toch gestoken door een mug dan gebruik je de Insect SOS gel of de Click-Away. Deze nemen wij beide al meer dan tien jaar standaard mee op reis.

Care Plus

 

Winactie: anti-insectensprays van Care Plus

Omdat wij al jaren erg tevreden zijn over de producten van Care Plus én omdat we tekenpreventie ontzettend belangrijk vinden, mogen we van Care Plus twee mega pakketten met insectwerende middelen, zonnebrandmiddelen en EHBO artikelen weggeven. In ieder pakket zit een grote en kleine fles Anti-Teek spray, Anti-Insect Natural spray, een spray met 40% DEET, een tekentang, een vergrootglas met lampje, Insect SOS gel, reinigende handgel, een EHBO set, een UV40+ multifunctionele bandana, SPF50 zonnebrandcreme en aftersun.

Wil je een compleet pakket van Care Plus winnen? Meedoen is heel makkelijk:

 • Reageer onderaan deze pagina en laat ons weten of jouw kind wel eens een tekenbeet heeft opgelopen en of je regelmatig op teken checkt.
 • Winkans verdubbelen? Bezoek dan onze Facebookpagina, of ons Instagramprofiel, like het bericht over deze winactie en vertel ons op Facebook of Instagram of jouw kind wel eens een tekenbeet heeft opgelopen.

Meedoen kan t/m 30 juni 2018. Op 2 juli maken we via Facebook de winnaar bekend.

De winnaar ontvangt één van de twee Care Plus pakketten. De pakketten verschillen onderling een klein beetje, maar de waarde is gelijk en conform bovenstaande beschrijving.

We verzoeken je om deze winactie niet aan te melden bij prijsvraagwebsites, dat stellen we niet op prijs. Lees ook even de voorwaarden van onze winactie.

Meer lezen over gezondheid op reis

 

 

Bronnen: tekenradar.nl, stopdeteek.nl, rivm.nl

De winactie is mede mogelijk gemaakt door Care Plus. Wij zijn al lange tijd zeer tevreden gebruikers van hun producten, en hebben Care Plus zelf benaderd voor dit artikel omdat we meer aandacht willen besteden aan tekenpreventie bij kinderen. Wij krijgen niet voor dit artikel betaald en geven altijd onze eerlijke mening over producten die wij testen. 

14 comments

 1. Ja, onze jongste van bijna 3 heeft net een flinke antibioticakuur afgerond omdat hij een kring had na een tekenbeet. We zullen deze zomer nog vaker in het gebied (duinen, dus veel hoog gras) verblijven waar hij die opliep, alle hulp ter preventie is welkom!

 2. Thijs heeft gelukkig nog nooit een tekenbeet gehad ondanks dat hij vaak buiten rondkruipt. Ik ken lyme uit mn omgeving en controleer hem dan ook altijd goed savonds met omkleden.

 3. Wij hebben bij beide jongens nog geen tekenbeet gehad gelukkig! Maar de jongste is wel een onderzoeker en net 1 dus een beetje bescherming kan geen kwaad bij hem!

 4. Marleen Otten

  Wat een goede actie!
  Gelukkig nog geen teek gevonden. Na het douchen doen we wel de tekencheck, de laatste dagen wel iets lax mee geworden, dus dit is een goeie reminder. Bedankt!

 5. Angelique Lieberton

  Wij staan op een camping vlakbij Hilversum. Het zit daar vol met teken helaas. Gelukkig nog geen bij mijn kinderen ontdekt. Ik had er wel een en daar waren de meiden erg van geschrokken. Ik ga voor het weekend nog spul halen, hoop dat het helpt.

 6. Mijn moeder heeft de ziekte van Lyme gekregen van een tekenbeet in Amerika 8 jaar geleden. Ik ben dus mega allert op teken en wijs iedereen in mijn omgeving hierop. Deze zomer gaan we weer met zijn allen maar Amerika en mijn zoontje gaat nu voor het eerst mee. We gaan naar hetzelfde gebied waar ze de teek heeft opgelopen en daarnaast zijn we dagelijks in de natuur. Het pakket zou echt perfect zijn want ik ben echt opzoek naar bescherming voor ons hele gezin. En ik weet dat ik mijn moeder hier ook erg mee zou ontzorgen. Mocht ik het niet winnen dan ontvang ik graag informatie over het hele pakket en waar ik het kan bestellen.

 7. Steffen Wietses

  Wij controleren nooit op teken en hebben ook geen tekenmiddeltjes (wel een pen en creditcard). Door het lezen van deze informatie over teken ben ik toch wel erg geschrokken en vraag ik me af of ik niet te kort heb gedaan. Het pakket zou een mooie start zijn! Dank voor de goede informatie in deze.

 8. Ik controleer mijn meiden regelmatig maar zou het vaker moeten doen! Met zon pakket begint de vakantie super goed!

 9. Onze kinderen hebben nog nooit een tekenbeet gehad. Zelf wel, in Frankrijk, en dit jaar gaan we met de kids (6 en 7 jaar) voor het eerst ook naar Frankrijk en veel de natuur in.
  Preventie is daarom belangrijk, probeer nu al informatie te verzamelen zodat ik weet wat we moeten doen.

 10. linda damhuis

  Mijn kinderen hebben gelukkig nog nooit een tekenbeet gehad. Ikzelf wel. Dit jaar gaan ze allebei (en ik ook) in een zeeeeer bosrijk gebied op kamp met scouting. We willen dan natuurlijk zorgen dat we geen tekenbeten oplopen. Ik wil ze zo goed mogelijk beschermen, maar ook zo weinig mogelijk schadelijke spullen op hun lijfje smeren. Het pakket zou goed van pas komen in ins avontuurlijke gezinnetje

 11. Zojuist 1 weggehaald en op zoek naar iets goeds tegen teken voor kleine kinderen! We zijn in het bos gaan wonen met veel struiken, dus we moeten zeker anti teek hebben en elke dag controleren!

 12. Suzan Teunissen

  Gelukkig heeft onze dochter van 8 maanden nog nooit een teek opgelopen. We gaan dit weekend echter bij iemand op visite met veel hoog gras, waar we onze dochter eigenlijk willen laten spelen op een kleedje. Dat maakt dat ik op internet ben gaan zoeken naar tekenspray voor baby’s, zo kwam ik op deze site terecht.
  Als leerkracht heb ik een groep vol kleuters die graag in het bos spelen wat aan de klas grenst. Helaas heb ik daar al vaker teken moeten verwijderen. De kinderen weten inmiddels dat controle van de armen, benen, nek en haar vaste routine zijn als we naar binnen gaan. Ik adviseer de ouders ook regelmatig in de weekinfo om hun kind voor het slapen gaan te controleren.
  Wat me blijft verbazen is dat huisartsen nog zo wisselend omgaan met een tekenbeet: het ene kind krijgt preventief een kuur, het andere kind moet het maar even aankijken… Des te belangrijker dus om preventief te kunnen handelen!
  Zo’n mooi pakket van care plus zou bij ons dus zeker goed van pas komen!

 13. Onze oudste dochter van nu 10 jaar heeft enkele jaren geleden een zeer vervelende behandeling moeten doorstaan omdat bleek uit de limbaalpunctie dat ze de ziekte van Lyme had. Dit ondanks dat we nooit een teek en zeker geen rode kring hebben gezien maar wel haar linker gezichtshelft uitval had en het zo gaandeweg ontdekten. Ook kan een paardenvlieg de overbrenger van de borelia bacterie zijn. We gaan 13 juli a.s. op vakantie in een bosrijke omgeving en omdat ik het zo lastig vind een keuze te maken in het juiste product en onze dochter goed beschermd op vakantie wil omdat ze anders wel wat angstig is, loot ik heel graag mee voor deze prijs zeker ook voor ons meisje van 5.

 14. ja onze zoon van 4 heeft vorig jaar een tekenbeet opgelopen. Na goede controle dagelijks gelukkig op tijd ontdekt. We gaan naar Polen en daar is het heel actief op teken gebied dus alle preventiemaatregelen zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.