Tula free to grow vakantie

European Babywearing Week: draagdinsdag

Van 7 t/m 13 mei 2018 vindt voor de tweede keer de European Babywearing Week plaats. Een week waarin het dragen van kinderen in heel Europa centraal staat. Dit jaar is het thema “Dragen verbindt”. Een mooie gelegenheid om de Draagdinsdag tag te plaatsen waar ik onlangs in getagd ben.

De Draagdinsdag tag is bedacht door Mary-Lou van Mamaloublogt.nl, één van mijn favoriete bloggers én ontwerper van de prachtige draagkaarten. Ze schrijft op haar blog elke dinsdag over dragen. Vandaag vertel ik je meer over mijn draagvoorkeuren aan de hand van haar vragen.

Mijn draagervaring

Ik ben mijn oudste dochter in 2012 gaan dragen in de Manduca, twee weken na haar geboorte. Ik had het geluk dat er een draagconsulente in de straat woonde die mij tijdens de zwangerschap al liet kennismaken met ergonomisch dragen. Na een pasconsult kocht ik bij haar de Manduca, waar ik bijna twee jaar veel mee gedragen heb. Daarna kocht ik de Tula Toddler, die ik op vakanties en met dagjes uit veel gebruikt heb tot mijn dochter vier was. Daarna ben ik in oktober 2016 de opleiding tot draagconsulent gaan doen, zwanger van de 2e. Een mooie gelegenheid om eindelijk ook met geweven doeken te gaan dragen.

Tula Toddler vakantie
Wandelen in Estland bij een zomerse 35 graden (Tula Toddler)

 

Mijn zoontje heb ik het eerste jaar vooral in de Tula Free to Grow en Yaro doeken gedragen. Hij is net één geworden en nu gebruik ik vooral de Tula Standaard, Minimonkey Mini Sling, Fidella ringsling, Lennylamb doeken en torsodoeken.

Minimonkey Mini Sling
Dragen in de waterspeeltuin in Singapore (Minimonkey Mini Sling)

Knopen of klikken?

Klikken. Ik heb ruim vier jaar alleen met draagzakken met klikgesp gedragen voordat ik vorig jaar mijn eerste doek kocht. Als ik op het schoolplein of in de supermarkt even snel draag pak ik bijna altijd een Tula of Fidella draagzak, uit gewoonte en gemakzucht. De laatste maanden gebruik ik ook mijn Minimonkey sling of een ringsling veel, niet klikken of knopen dus maar gewoon omhangen. Ik heb onlangs een aantal mooie doeken gekocht en ben wel van plan om meer te gaan rugknopen omdat het er zo mooi uitziet.

Buik- of rugdragen?

Beide. Rugdragen vind ik fijner voor mijn rug, praktischer, en dat heb ik met mijn dochter ook het meest gedaan vanaf dat ze 11 maanden oud was. De jongste draag ik met ruim 11 kg meestal op de buik, ik vind het nog veel te fijn om hem lekker te knuffelen. Alleen als ik veel pakketten naar het postkantoor moet brengen dan draag ik hem op mijn rug om mijn handen vrij te hebben. Het wordt qua gewicht wel tijd om hem vaker op mijn rug te gaan dragen.

Nieuw of tweedehands?

Nieuw. Ik heb bijna al mijn dragers en doeken nieuw gekocht. De dragers die ik voor de verhuur of draagconsulten gebruik koop ik altijd zakelijk nieuw omdat ik de btw kan terugvragen, dat scheelt toch weer wat als je meerdere dragers per maand koopt.

Ik heb nu drie tweedehands geweven doeken die heerlijk zacht en ingedragen zijn, en een Fidella draagzak met een print die niet meer nieuw verkrijgbaar was. Voor privégebruik koop ik daarom zowel tweedehands als nieuw.

 

Fidella Fusion baby
Met de kinderen wandelen op het Mosselsche Zand (Fidella Fusion Rock n Rolla)

YouTube of draagconsult?

Zeker een draagconsult. Ik heb zelf consulten gevolgd om een passende draagzak te kiezen, en later om er veilig mee te leren rugdragen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik bij een collega draagconsulent een consult ‘draagwijzen voor zwangeren volgens FTZB‘ gevolgd, om te leren hoe ik met een geweven doek mijn bekken en rug kon ontlasten.  Op YouTube staan helaas veel filmpjes waarop de uitleg van een knoopwijze niet correct is. Voor een onervaren drager is het moeilijk om te zien of een filmpje je wel juist en veilig leert knopen. Tijdens een draagconsult oefen je met een draagpop, totdat je zeker genoeg bent om een knoopwijze met je eigen kindje te proberen. Wel zo veilig toch?

Wat is je favoriete draagmiddel?

Mijn Tula, die zit voor mij perfect en ik ben dol op de printjes. Ik heb er inmiddels ruim 20, dat zegt genoeg toch? Voor even snel knopen in de zomer vind ik ook de torsodoeken heel fijn die mijn man voor mij heeft uitgezocht toen hij voor zijn werk in Afrika was.

Tula Toddler
Eén van mijn favoriete dragers (Tula Toddler Retro Bikes)

Wat is je favoriete knoop?

De FWCC, die heb ik tot nu toe het meest gebruikt. Ik ben aan het oefenen met verschillende nieuwe rugknopen, wellicht is de DH binnenkort wel mijn favoriet.

yaro draagdoek
FWCC knopen tussen de bloeiende heide op de Holterberg (Yaro Dandy Aqua Grad Repreve)

Wat is je favoriete accessoire?

Mijn softshell draagjas van Mamalila. Ik draag elke schooldag als ik mijn dochter van school ga halen. Bij regen of kou is het dan heel fijn om mijn zoontje lekker beschut onder mijn jas te kunnen dragen.

Wat is je favoriete (web)shop?

Telt mijn eigen webshop ook? Sinds kort verkoop ik de Minimonkey Mini Sling, omdat ik het een ontzettend fijn product voor op reis en in de handtas vindt. Binnenkort komen daar de kleuterdragers van Rose&Rebellion bij. Hier krijg ik veel vraag naar voor de verhuur, en ik denk dat het een fijne toevoeging is op mijn assortiment reisartikelen voor kinderen.

Mijn eigen dragers en doeken heb ik vooral gekocht bij Ikdraag.nl, Dragenenzo.nl en VonVaVoom.nl, en in de webshops van de merken Tula, Fidella, Yaro en Isara zelf.

Wat is je favoriete draagterm?

Draagmama. Ik ben al bijna zes jaar een draagmama, en hoop als consulent ook andere mama’s (en papa’s natuurlijk) te inspireren om te gaan dragen.

De term ‘sleepydust’ klinkt heel schattig, maar dat is bij mij helaas zeldzaam. Beide kinderen slapen nauwelijks in een doek of drager. Sleepydust bij andere baby’s vind ik wel heel schattig om te zien.

ringsling baby
Eén van de zeldzame keren sleepydust (ringsling van waxkatoen uit Benin)

Wat ik nog graag wil kopen

Voor consulten zou ik graag nog een LennyUp, Easy Feel en Kibi drager aan mijn assortiment willen toevoegen. Er blijven steeds nieuwe merken en modellen uitkomen die ik als consulent wil toevoegen aan mijn stash. Verleidelijk, maar de investering moet wel redelijk blijven. Deze maand heb ik voor de verhuur al enkele nieuwe Integra dragers in alle maten aangeschaft, vier extra Tula Coast dragers en de Rose&Rebellion Big Kid dragers met dino’s en unicorns. Privé zou ik nog wel een PinkNova Polaris doek willen hebben omdat ik hem zo mooi vind.

Wat ik nog graag wil doen

Vaker rugdragen met mijn nieuwe geweven Oscha doek met linnen. Ik heb zoveel mooie doeken die ik te weinig gebruik, omdat ik sneller een draagzak pak. Een mooi voornemen voor de European Babywearing Week om deze week dagelijks te oefenen met mijn doeken.

Wat ik nog graag wil zien

In 1994 is in het Tropenmuseum Amsterdam een grote tentoonstelling geweest over dragen in allerlei culturen, waar traditionele dragers vanuit de hele wereld te zien waren. Ik heb het fotoboek dat voor deze tentoonstelling is gemaakt, Lieve Lasten. Een prachtig boek, dus ik zou deze tentoonstelling nu ontzettend graag een keer willen zien. En naar aanleiding van het fotoboek zou ik graag een keer traditionele dragers in China of Maleisië in het echt willen bekijken tijdens een mooie reis met mijn kinderen door Azië.

Wat ik nog graag wil zeggen

Wil je je je kindje gaan dragen met een draagdoek of een draagzak en zie je door de bomen het bos niet meer? Ik en mijn collega draagconsulenten helpen je graag op weg. Op de website draagdoekconsulenten.nl kun je alle consulenten vinden die bij de vakvereniging zijn aangesloten en die regelmatig bijscholingen volgen.

Draagdinsdag

De Draagdinsdag tag is bedacht door Mary-Lou, en ik werd voor de draagdinsdag getagd door Mama Minke. Ik geef de tag hierbij graag door aan mijn collega’s Anouk van Dreambearers.nl, Jamie van Jamiehoogland.com. en Aafke van Draagconsulent.nl. Wil jij de draagdinsdag tag ook overnemen? Hartstikke leuk! Tag je mij en de bedenker ervan even?

 

 

Meer lezen over dragen