Ikea Antilop hack slee baby

Ikea hack: baby mee op de slee

Er ligt een enorm pak sneeuw in de skigebieden, en ook in Nederland lijkt eindelijk de winter op komst. Tijd om de skipakken en slee weer op te zoeken! Maar hoe neem je een baby mee op een houten slee als hij eigenlijk nog te jong is om goed te blijven zitten? Op veler verzoek laten we je onze oplossing zien.

Ikea Antilop hack slee baby

Waarom deze oplossing?

Onze zoon was in 2018 tijdens de wintersport in Oostenrijk 10 maanden oud. Hij kon goed zelf zitten maar nog niet lopen. We hebben wel een spanbandjes bij onze houten slee, maar met een glad skipakje aan bleef onze zoon toch niet goed op de slee zitten. Hij zakte onderuit en dit leek ons geen veilige optie om samen met zijn zus mee te gaan sleeën. We besloten om de Ikea Antilop kinderstoel op de houten slee vast te maken, deze hadden we toch al mee voor in ons appartement. Hoe we dat precies gedaan hebben lees je hieronder.

Bevestiging op de slee

Het zitje van de Ikea Antilop kinderstoel heeft twee gleuven aan de zijkant waar normaal het veiligheidsriempje doorheen gaat. Deze gleuven hebben we gebruikt om een spanbandje doorheen te doen. Het veiligheidsriempje van de kinderstoel hebben we laten zitten. Het spanbandje is onder de slee vastgemaakt. Door de klemgesp aan het spanbandje kun je hem zelfs met je handschoenen aan goed strak bevestigen. Aan de voorkant hebben we een tweede spanbandje om het kunststof stuk tussen de benen gedaan en deze ook aan de slee vastgemaakt. Dit voorkwam dat het zitje op de slee naar voren kon schuiven.

Test goed of het zitje stevig aan de slee vast zit en niet opzij of naar voren kan schuiven vóórdat je je baby de helling af laat glijden!

Ikea Antilop hack slee


Note: wij hebben een Ikea Antilop stoel uit 2013, deze is voorzien van een tweepunts veiligheidsriempje. De huidige modellen hebben een driepuntssluiting.

Spandbanden en kussentje

Je bevestigt het kinderstoeltje met spanbanden op de slee. Wij hebben hiervoor twee korte smalle spanbanden voor de fietsendrager gebruikt van 12 mm breed. Een spanbandje van 20 mm breed past ook,  bijvoorbeeld deze spanbandjes van Decathlon .

In de zitting van de Antilop stoel hebben we tijdens het sleeën een kussentje gedaan om het stoeltje te verkleinen. Je kunt hiervoor ook de standaard Ikea verkleiner voor de Antilop of een universele kinderstoelverkleiner gebruiken.

baby slee ikea antilop
Gezellig samen met grote zus op de slee

Samen op de slee

Op onze opvouwbare houten slee van 110 cm past achter het Ikea zitje ook nog een kleuter of een volwassene. Op een korte slee van 80 cm lengte past dit niet. Als er een volwassene achterop gaat zitten moet je wel oppassen dat de slee niet achterover kantelt. Controleer ook even het maximale draaggewicht van je slee (oeps, vergeten…).

baby slee Ikea zitje
Selfie! Samen van de heuvel af sleeën in het kinderland

Goed beschermd en veilig sleeën

Als je met een baby gaat sleeën hou er dan rekening mee dat hij stil zit in de slee en dus snel afkoelt. Zorg voor een warm skipakje, eventueel met thermokleding of een maillot eronder. Smeer de wangen van je baby goed in met bijvoorbeeld Weer & Wind Balsem van Weleda, en met zonnebrandcreme. Vergeet ook de baby zonnebril niet, kinderogen zijn kwetsbaar!

We raden je aan om pas met je baby op een flauwe heuvel zoals bij het kinderland te gaan sleeën als je baby goed zelfstandig kan zitten en goede nekstabiliteit heeft. Een baby die niet zelf kan zitten heeft nog niet voldoende sterke rompspieren om de hobbels in de sneeuw goed op te vangen, en je wil de rug en nek van je baby natuurlijk niet onnodig belasten.

Veilig sleeën tips:

  • Test goed of het zitje stevig aan de slee vast zit en niet opzij of naar voren kan schuiven  vóórdat je gaat sleeën.
  • Ga nooit sleeën op een skipiste. Een kinderland in de middagpauze of na de skilessen is een betere optie.
  • Pas op dat je slee niet achterover kantelt als er een volwassene achterop gaat zitten.
  • Ga niet te lang sleeën, baby’s raken snel onderkoeld.

Veel plezier in de sneeuw!

slee kinderwagen
Wandelen naar het kinderland met de slee op de rug en het stoeltje aan de kinderwagen


Meer lezen over wintersport met een baby

Baby op houten slee wintersport
Meer opties om je baby mee te nemen op de slee staan in de andere blog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.