baby op slee wintersport

Wintersport: baby mee op de slee

Ga je binnenkort op wintersport en gaat je baby ook mee? Dan vraag je je wellicht af hoe je je baby het handigst vervoert als je gaat wandelen in de sneeuw. De wielen van een buggy zijn niet echt gemaakt voor winterse omstandigheden, de slee is dan een betere optie. Maar hoe maak je je baby veilig en warm vast op de slee? Wat zijn de voor- en nadelen, en zijn er nog andere alternatieven? Misschien brengen de foto’s die wij in Oostenrijk maakten je op een idee.

Reiswieg op houten slee

Baby’s tot zes maanden liggen het meest beschut in een reiswieg. Deze kun je gemakkelijk met spanbanden op een houten slee vastmaken. Nadelen: een flink eind wandelen met een zware slee achter je aan is niet zo prettig voor je schouders en rug, duwen is  comfortabeler voor je lichaam. Een slee kan ook niet op de rem gezet worden tijdens een pauze, en hou je minder makkelijk onder controle als je een helling afloopt. Voor kortere wandelingen over vlakke paden is dit wel een handige optie.

reiswieg op slee wintersport baby
De reiswieg stevig vastgebonden op de houten slee. De zware verzorgingstas voorop de slee zorgt ervoor dat de slee niet achterover kiept.

 

Voor een dreumes die al goed zelf kan zitten kun je de houten slee wat comfortabeler maken door er een tuinkussen in te leggen. De baby op onderstaande foto is echter is pas zes maanden oud. Hij lag er niet heel comfortabel bij, en had duidelijk last van de zon in de ogen en koude wind in het gezicht (het was die ochtend -15 !).  Voor baby’s zouden wij liever kiezen voor de reiswieg of een babynest  met meer beschutting.

Baby op houten slee wintersport
Een jonge baby in een tuinkussen op de houten slee. Niet ideaal…

Maxi Cosi op slee

De reiswieg van je kinderwagen neemt best veel ruimte in in de auto, dus veel gezinnen kiezen ervoor om alleen de Maxi Cosi (groep 0 autostoel) mee te nemen. Je kunt deze net als de reiswieg eenvoudig met spanbanden op een houten of plastic slee vastmaken. Een Maxi Cosi is echter primair bedoeld als veilig vervoersmiddel in de auto, de gebogen houding wordt niet aangeraden voor langere wandelingen en om in te slapen.

Ook biedt een Maxi Cosi minder beschutting tegen de kou dan een reiswieg. Als je een Maxi Cosi op een slee wil bevestigen, zorg er dan voor dat de kou niet op kan trekken. Een lage plastic slee direct op de sneeuw raden we om die reden niet aan voor lange wandelingen. Verder gelden dezelfde nadelen als hierboven genoemd zijn bij de reiswieg op de slee. Gebruik een Maxi Cosi op de slee alleen bij kortere wandelingen over vlakke paden, en niet te lang.

Maxi Cosi op slee wintersport baby
Maxi Cosi op een plastic slee

 

Slee met duwstang

Als je lekker wil wandelen met je baby is een slee aan een touw voorttrekken niet zo prettig voor je arm, schouder en rug. Een slee met duwstang is dan ideaal, die duw je net als een kinderwagen voor je uit. Deze stevige kunststof slee ‘Snow Baby Dream’ van het merk KHW heeft een fijn zitje, en je kunt de bijpassende warme teddy sleezak er goed in gebruiken. Voor baby’s jonger dan negen maanden is het rechtop zitten echter niet zo geschikt.

KHW slee en sleezak
KHW slee met duwstang en sleezak

Kinderwagenski’s

De fijnste optie om met je baby te wandelen in de sneeuw vinden wij het gebruik van speciale ski’s onder je kinderwagen. Je duwt je kinderwagen dan heel gemakkelijk voor je uit, en je kunt gewoon je eigen reiswieg of wandelwageninzet (zitgedeelte) gebruiken. Er zijn verschillende modellen kinderwagenski’s verkrijgbaar. De AXSO ski’s die wij verhuren bevestig je heel eenvoudig met een klem en spanbandje onder de voorwielen van je kinderwagen. Je kunt ze er in enkele seconden afhalen zodra je een restaurant, winkel of je hotel binnen gaat, of als je over een stoep zonder sneeuw wandelt. De AXSO ski’s zijn niet geschikt voor de kleine dubbele voorwielen van een compacte buggy.

Voor de fijne Babyzen YoYo buggy zijn ook speciale kinderwagenski’s verkrijgbaar.

Axso kinderwagenski's
Axso kinderwagenski’s

 

De Cybex Priam ski’s bevestig je in plaats van de gewone wielen onder je Cybex kinderwagen. Het nadeel is dat je je kinderwagen dan op de achterwielen moet rijden zodra je een restaurant of hotel binnen gaat, of je moet de ski’s ter plekke verwisselen voor de wielen. De ski’s zijn ook alleen geschikt voor de Cybex Priam kinderwagen, niet voor andere merken.

kinderwagenskis Cybex
Cybex Priam met kinderwagenski’s

Babynest voor extra beschutting

Een reiswieg of wandelwageninzet met een dekentje of voetenzak ziet er misschien best warm uit, maar eigenlijk biedt de bak met een dun laagje stof nauwelijks warmte en isoleert niet. In Scandinavische landen en in Oostenrijk zie je daarom vaak een extra babynest in de reiswieg of wandelwageninzet liggen. Dit is een extra warme katoenen voering die ideaal is om je baby tijdens de wintersport een warme slaapplek te geven. Een babynest voor de kinderwagen is al voor een paar tientjes te koop, bijvoorbeeld deze van het merk Kees of deze van Mountain Buggy.

babynest kees wintersport
Een warm babynestje voor op de slee of in de reiswieg

Aandachtspunten

We hebben tijdens de wintersport veel handige oplossingen gezien, maar ook best gevaarlijke situaties. Voor de veiligheid van je baby hebben we daarom nog een aantal belangrijke tips:

  • Parkeer je de slee met je baby als je gaat koffie drinken of bij de skiles van je andere kinderen te kijken? Zorg dan dat de slee goed vlak staat en niet langzaam een helling af kan glijden. Nog beter: hou het touw van de slee gewoon altijd vast of knoop deze vast aan de tafelpoot.
  • Hetzelfde geldt voor een kinderwagen op ski’s: zet de kinderwagen op de rem zodra je stopt, en bevestig nooit kinderwagenski’s onder de achterwielen waar de rem op zit.
  • Parkeer de slee of kinderwagen met je slapende baby niet te dicht bij de rij voor de lift of gondel onderaan de piste, en niet direct naast het skirek bij een restaurant of hotel. Beginnende skiërs en snowboarders beheersen hun remtechniek niet altijd even goed en kunnen met flinke snelheid op je baby botsen. Zorg daarom altijd voor een veilige ‘parkeerplek‘.
  • Baby’s liggen stil in de reiswieg of Maxi Cosi, en raken heel snel onderkoeld. Zorg voor goede warme dekens of een schapenvachtje, en eventueel een warme kruik in de reiswieg. De kunststof bak van een Maxi Cosi biedt weinig beschutting tegen koude wind en isoleert slecht. Leg je baby liever in een reiswieg met dekens of het zitgedeeltje met babynestje.
  • Zet de slee zoveel mogelijk uit de koude wind en uit de felle zon.
  • Controleer de temperatuur van je baby regelmatig door in zijn nekje te voelen. Een lief slapende baby kan ook betekenen dat je baby onderkoeld is.
  • Ga je koffie drinken of lunchen in een restaurant? Neem de reiswieg of Maxi Cosi dan ook mee binnen. Buiten in de sneeuw koelt hij snel af, en je wil je baby na je break niet in een ijskoude reiswieg leggen.

Tips?

Heb jij een andere handige oplossing om je baby mee te nemen op de slee die nog niet in dit artikel genoemd wordt? We hoen het graag!

Meer lezen over wintersport met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.