skiën kind rugbescherming

Rugbeschermer voor kinderen op wintersport

Onze kinderen hadden nog nooit een rugbeschermer gebruikt op wintersport, en eerlijk gezegd had ik er zelfs nog nooit over nagedacht. Tot ik in januari ’22 een kort berichtje in het nieuws zag, over een vijfjarig meisje dat overleed na een botsing met een skiër. Het meisje werd hard geraakt terwijl ze met haar skiklasje op de blauwe piste skiede en overleed bijna direct. Ontzettend verdrietig natuurlijk! In de reacties op dit nieuwsbericht las ik de tip om naast een goede helm ook een rugbeschermer (ook wel backprotector genoemd) voor je kind te kopen. Deze beschermt de rug bij een val of een botsing tijdens het skiën of snowboarden.

Rugbeschermer aanschaffen voor kind?

Ik besloot direct om voor mijn kinderen van 4 en 9 jaar rugbeschermers aan te schaffen. Het hoofd én de rug van een kind zijn namelijk erg kwetsbaar. Wist je dat 15% van de skiërs die jaarlijks op de spoedeisende hulp terecht komt letsel aan de ruggenwervel heeft? Als reisblogger die veilig reizen met kinderen heel belangrijk vindt (check mijn blogs over veilig vliegen en veiligheid in de auto) besloot ik meer informatie over dit onderwerp te verzamelen, omdat er online nauwelijks iets over te vinden is.

Dainese rugbeschermer kind passen
Rugbeschermers passen bij de sportwinkel

 

Onnodig of verplicht?

Het dragen van een skihelm is voor iedereen inmiddels vanzelfsprekend. Maar wist je dat voor de Oostenrijkse kinderen een backprotector dragen al net zo normaal is? Ik niet! Bij skiwedstrijden in Oostenrijk is het gebruik van een rugbeschermer zelfs al jaren verplicht.

Twintig jaar geleden ging ik ook nog skiën zonder helm, toen vonden de meeste mensen dat nog overdreven of onnodig. Over enkele jaren denken we vast net zo over het gebruik van een rugbeschermer.

Wat is een rugbeschermer of backprotector?

Een rugbeschermer bestaat uit stevig schuim of kunststof die je ruggenwervel beschermt tegen letsel. De werking is gebaseerd op het verdelen van de impact van een crash of botsing over een groter oppervlakte, eigenlijk precies zoals een scheenbeschermer bij voetbal of hockey werkt.

rugbeschermer kind skien

 

Materiaal: softshell of hardshell rugbeschermer kind

Rugbeschermers zijn er in verschillende versies, met een soepel of een hard rugpand, als vest of schild, en met bescherming voor alleen de ruggengraat of ook de schouders en sleutelbeenderen. Het beschermingsmateriaal kun je verdelen in vier types, waarvan softshell en hardshell het bekendst zijn:

  • Hardshell rugbeschermers
  • Softshell rugbeschermers
  • 3DO rugbeschermers
  • Rugzakken met rugbeschermers erin

Rugzakken met beschermingsmateriaal zijn er niet in kindermaten dus laat ik hier buiten beschouwing.

Hardshell rugbeschermers zijn voorzien van een harde niet buigbare kunststof plaat. Als je kind een snowpark ingaat met schansen en halfpipes dan is biedt een hardshell rugpand de beste bescherming. Een nadeel van een hardshell beschermer is dat hij vaak warm aanvoelt op de rug en minder comfortabel zit.

Softshell rugbeschermers hebben een plaat op de rug van een absorberend schuim. Die is soms dik en hard, en soms soepel buigbaar en zit vaak comfortabeler dan een harde kunststof plaat. Sommige merken noemen dit materiaal dual-density foam bij de productbeschrijving. De backprotector van Decathlon is een voorbeeld van een softshell rugbeschermer, maar ook dure bekende merken als Komperdell hebben rugbeschermers voor kinderen met een softshell plaat. De POCito Kids is een bekende backprotector met softshell bescherming.

3DO is ‘vertragingsschuim’ (impact hardening schuim), dit is een vloeistof die bestaat uit 3DO moleculen. Bij een harde klap of val klonteren deze moleculen samen en verandert de vloeistof heel snel in hard materiaal. Daarna wordt het vanzelf weer soepel. Veel motorkleding bevat ook 3DO beschermingsmateriaal. Het voordeel van 3DO is dat het zich makkelijk vormt naar de rug en daardoor heel comfortabel zit. Dit is wel het duurste type beschermingsmateriaal. Het merk Cairn en het Franse merk L’Armure hebben kinder rugbeschermers met 3DO materiaal.

rugbeschermer kind
De dikke, licht buigbare plaat van het POCito vest

 

Model: vest of schild rugbeschermer

De meeste rugbeschermers voor kinderen zijn vesten met een rits aan de voorkant, zoals op de foto hierboven. Het ziet er uit een bodywarmer van dunne rekbare (vaak mesh) stof, met op de rug een vak waar het beschermingsmateriaal in gaat. Enkele merken, zoals Dainese, hebben rugbeschermers voor kinderen in de vorm van een schild. Dit is een plaat op de rug met riemen eraan. Mijn kleuter vond de schild rugbeschermer op een schildpad verkleedpak lijken en ik kan hem geen ongelijk geven.

Dainese backprotector kind
Twee rugbeschermers van het merk Dainese, links een vestmodel en rechts een schildmodel

 

De vesten sluiten meestal beter aan en het beschermingsmateriaal blijft beter op de plek zitten bij kinderen. De pasvorm komt wel wat preciezer bij een vest, het moet niet veel te wijd zijn op de romp of juist te krap. Het voordeel van een rugschild is dat deze vaak voordeliger is. Een schild met hardshell rugbescherming van bijvoorbeeld Dainese koop je al voor ongeveer veertig euro.

Zowel de vesten als de schilden hebben vaak een heupband (tailleband) met klittenbandsluiting. Dit houdt de rugbeschermer goed op de plek en is tevens een niergordel. Wij hebben gekozen voor rugbeschermers in de vorm van een vest, zodat de kinderen geen last hebben van afzakkende schouderbanden.

Vallen met een rugbeschermer

Voor een rugbeschermer geldt hetzelfde als voor een skihelm of autostoeltje: na een val of botsing is hij niet meer veilig te gebruiken. Gelukkig hebben de betere merken (Evoc, Komperdell en Sweet Protection) hiervoor een fijne garantieregeling. Als je binnen twee jaar na aanschaf een val maakt kun je de rugbeschermer opsturen en krijg je gratis een vervangende beschermer.

Prijzen van een rugbeschermer voor kind

Ik schrok in eerste instantie een beetje van de prijzen van een goede rugbeschermer voor kinderen. Je betaalt namelijk al snel zo’n 50 tot 100 euro voor een rugbeschermer. Maar als je beseft wat het hotel, de skiles en de huur van skimaterialen kost dan kan die 100 euro voor een backprotector er ook wel bij. Bovendien kun je hem meerdere jaren gebruiken.

Er zijn ook voordeligere rugbeschermers, bijvoorbeeld deze van Decathlon.

rugbeschermer decathlon

 

Beschermingsklasse

Bij de specificaties van een rugbeschermer zie je meestal de beschermingsklasse staan. Dit is een Europese veiligheidsnorm voor de goedkeuring voor rugbeschermers, EN1621:2. Het is een algemene veiligheidsnorm, die ook voor bijvoorbeeld motorkleding protectie geldt. De meeste rugbeschermers voldoen aan niveau 1. Het verschil met niveau 2 is dat die een betere schokabsorptie heeft. Voor skiën voldoet elke rugbescherming met niveau 1 prima.

Hoe draag je een rugbeschermer?

Een rugbeschermer draag je over een thermoshirt, en onder je ski jas. Zo zit hij dicht op je lichaam. Als je ook een fleecetrui draagt doe je de rugbeschermer ónder de fleecetrui. Zorg dat je kind een t-shirt of thermoshirt draagt als je in een winkel gaat passen, en doe de winterjas uit.

Pasvorm van een rugbeschermer

Als je een rugbeschermer voor kinderen aanschaft, koop deze dan niet op de groei. Als de beschermer te groot is kan hij bij een val of botsing omhoog schuiven waardoor de kans op letsel toeneemt. Een te lang rugpand is ook niet prettig als je gaat zitten in een skilift of een restaurant, en kan irriteren in de nek. De pasvorm en juiste maat zijn dus heel belangrijk voor een goede bescherming en het draagcomfort.

Let goed op de maten die aangegeven staan en pas de rugbeschermer zeker voordat je naar de sneeuw vertrekt. Test de pasvorm door je kind op een harde stoel met rugleuning te laten zitten. Het beschermstuk moet beginnen tussen de schouderbladen en net boven de billen eindigen. En ook belangrijk: de rugbeschermer moet prettig zitten, anders wil je kind het waarschijnlijk niet aan.

Je kunt je kind thuis alvast laten wennen aan het gebruik van de rugbeschermer door hem te dragen tijdens het gamen of skeeleren. Na een tijdje merkt je kind niet eens meer dat het een rugbeschermer draagt.

komperdell rugbeschermer kind
Thuis alvast wennen aan de rugbeschermer

 

Rugbeschermer kind kopen

Ik vond het eerlijk gezegd best lastig om een goede rugbeschermer te kopen voor de kinderen. Er is online maar weinig informatie over te vinden. Zelfs de bekende webshops hebben zeer minimale info bij de rugbeschermers staan over het beschermingsmateriaal en de maatvoering. En als ik een bepaald type vond dat wat het óf niet in de juiste maat verkrijgbaar óf uitverkocht. Wij zijn bij drie verschillende fysieke sportwinkels geweest om rugbeschermers te passen, en hebben ook diverse modellen en maten online besteld. We zijn uiteindelijk op heel andere merken uitgekomen dan we eerst gedacht hadden.

Bij een eerste zoektocht via Google ‘op rugbeschermer ski’ en op de wintersportwebsites vond ik slechts enkele modellen voor kinderen. Blijkbaar staan de rugbeschermers bij sportzaken vaak onder de fietsaccessoires vermeld. Als je zoekt op ‘protectievest’ dan is het online aanbod al veel groter.

Deze voordelige rugbeschermer is duidelijk nog veel te groot voor mijn kleuter

 

Winkels en merken rugbeschermers

Rugbeschermers kun je bij goede buitensportzaken kopen, en ook bij sommige fietswinkels en skateshops. Je kunt een rugbeschermer namelijk ook gebruiken in een skatepark, of voor het mountainbiken en schaatsen.

POC, Evoc, Cairn, Komperdell en Dainese zijn bekende merken op het gebied van protectie. Ook de wintersportmerken die we kennen van de skibrillen en helmen zoals Salomon, Sweet Protection en Sinner hebben een beperkt assortiment rugbeschermers.

Hierbij enkele handige links naar webshops die rugbeschermers verkopen, en direct naar de juiste ‘afdeling’.

rugbeschermer kind skien

 

Onze Top 8 rugbeschermers voor kinderen

Wij hebben een Top 8 van de meest bekende rugbeschermers voor kinderen gemaakt. Ze zijn allemaal voor minder dan €100,- te koop bij één van bovengenoemde winkels.

De rugbeschermer van Decathon is een vest met een zacht softshell rugpand. Het is de goedkoopste rugbeschermer die wij hebben gevonden. Het vest valt vrij ruim en de openingen voor de armen zijn groot. De kleinste maat XS is geschikt voor kinderen vanaf 125 cm lengte. Voor onze kleuter met maat 116 was dit model nog veel te groot.

De Dainese Flexagon is een rugschild met hardshell bescherming, deze is geschikt voor kinderen die in een snowpark gaan skiën of boarden.

De proride van Cairn is de enige beschermer voor kinderen die wij hebben gevonden met 3DO materiaal. Het vest is heel voordelig en zit comfortabel omdat het rugpand met 3Do zich goed naar het lichaam vormt.

Dit vest van het bekende merk Komperdell heeft een goede softshell rugbescherming en een mooie smalle pasvorm. Het is verkrijgbaar vanaf maat 116. De achterkant is lang en beschermt het stuitje ook. Het beschermdeel op de rug voelt wat hard aan. Voor onze slanke dochter zat dit niet prettig bij haar uitstekende schouderbladen. Onze zoon heeft bredere schouders en voor hem zit dit vest juist heel fijn.

De Komperdell Ballistic Junior is de duurdere en betere versie van bovengenoemde KidEco, en heeft uitstekende reviews. Dit vest biedt als enige 360 graden bescherming, dus ook op de flanken en de borst. Het is is één van de meest gebruikte rugbeschermers voor kinderen in Oostenrijk en heeft diverse awards gewonnen. Het softshell rugpand met ventilatie openingen is heel soepel en buigbaar, maar kan niet verwijderd worden om het vest te wassen. De adviesprijs van deze protector is €99,00, verkrijgbaar vanaf maat 116. Het vest is tweezijdig te dragen, met de zwarte kant of de felgekleurde kant zichtbaar.

Het POCito vest heeft een vest van heel luchtig mesh en is één van de bekendste rugbeschermers. Het is in drie neonkleuren verkrijgbaar. Het rugdeel is dik en stevig en nauwelijks buigbaar. Het fijne aan dit vest is dat het heel licht is en prettig draagt als het relatief warm is op wintersport. Het rugdeel haal je er makkelijk uit om het vest te wassen.

rugbeschermer kind
De dikke, licht buigbare plaat van het POCito vest

 

Deze schild beschermer van Dainese met een harshell rugpand is aan te bevelen voor de kids die actief zijn in het snowpark. De taille- en schouderbanden zijn goed verstelbaar.

Dit grijze vest heeft een goede softshell bescherming op de rug, en tevens zachte vulling voor bescherming van de nek en het sleutelbeen. De zachte stof is elastisch en lekker dun. Het heeft een tailleband met klittenbandsluiting voor een mooie pasvorm, ook voor de slanke kinderen. De bescherming kan eenvoudig verwijderd worden waardoor je het vest kunt wassen. Het Evoc vest is verkrijgbaar in drie maten, voor kinderen vanaf 122 cm lengte.

rugbeschermer evoc
Het Evoc vest met de dikke, goed buigbare protectie op de rug.

 

Bodyprotectors

Naast rugbeschermers (backprotectors) zijn er ook bodyprotectors te koop. Het verschil is dat een bodyprotector bescherming biedt aan de volledige romp, dus aan de borst, ribben en sleutelbeen, en soms zelfs aan de schouders en bovenarmen. Bodyprotectors worden gebruikt bij bijvoorbeeld fietscrossen en paardrijden (eventing).

Voor skiën is zo’n dikkere bodyprotector niet nodig, het beperkt je bewegingen en is veel warmer dan alleen een rugbeschermer. Het grootste risico op letsel voor kinderen is het aangeskied worden van achteren, en daarvoor is een rugbeschermer voldoende.

Ga jij een rugbeschermer kopen voor je kind?

Als ouder hoop je natuurlijk dat er geen idioot met hoge snelheid op jouw kind knalt op de skipiste. Maar als het toch gebeurt (en geef toe, je hebt het vast zelf ook wel eens gezien op de piste), dan kun je maar beter zorgen voor een goede skihelm en rugbeschermer toch? Ik hoop dat deze lange blog met informatie je een beetje op weg geholpen heeft. Op naar veel mooie en veilige kilometers op de piste!

Meer lezen over wintersport met kinderen

 

Dit is geen advertorial. Wij hebben de rugbeschermers in 2022 zelf gekocht en een aantal types getest. Bovengenoemde merken en webshops zijn op geen enkele wijze betrokken bij deze review. We plaatsen soms wel affiliate links in een artikel. Als je via zo’n link een artikel koopt ontvangen wij een kleine commissie, dit maakt het voor ons mogelijk om tijd te steken in informatieve blogs.

2 comments

  1. Wat mij niet duidelijk is of een 3DOvab cairn weer te gebruiken is.
    Dat wordt niet expliciet gezegd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.