Winterjas in maxicosi gevaarlijk

Veilig op reis: geen winterjas aan in de autostoel

Brrr wat is het koud buiten hè? Waarschijnlijk kleed je je kindje lekker warm aan als je in de winter op pad gaat. Met een muts en sjaal, winterjas of skipak ben je klaar voor de kou of voor de reis naar de wintersport. Maar wist je dat een winterjas of skipak dragen in de autostoel heel gevaarlijk is? Door de dikke voering kun je de gordels namelijk niet strak genoeg aantrekken. Op het oog lijk je je kind misschien echt goed vast te zetten, maar bij een flink ongeluk wordt die voering helemaal plat gedrukt. Er ontstaat dan zoveel ruimte tussen je kindje en de gordel, dat je kindje gemakkelijk uit zijn autostoeltje kan schieten bij een ongeluk. “Geen dikke kleding aan in de autostoel”  is daarom het advies van experts.

Voorbeelden op Youtube en praktijktest

Op YouTube staan veel Amerikaanse filmpjes waarin gedemonstreerd wordt hoe gevaarlijk het is om een dikke jas te dragen in de auto. Deze filmpjes vinden wij erg duidelijk:

We hebben dit zelf natuurlijk ook even getest. Onze vrijwilliger, een babypop van 60 cm, draagt op de foto hieronder een warm skipakje. De gordels van de Maxi-Cosi hebben we zo strak mogelijk aangetrokken, er kan nét een vinger onder de gordel.

Skipakje in MaxiCosi
Foto 1: de gordels van de Maxi-Cosi zijn heel strak aangetrokken

 

Daarna hebben we het skipakje uitgetrokken en Babypop – zonder de gordels te verstellen – weer vastgemaakt (foto 2). Tot onze schrik was er inderdaad een handbreedte ruimte tussen Babypop en de gordels. Babypop kon zelfs gemakkelijk met de schouders tussen de gordels door en naar voren klappen (foto 3). Als je je bedenkt hoe flexibel de schouders van een echte baby zijn, dan kun je je voorstellen hoe makkelijk een baby met een skipakje uit de Maxi-Cosi schiet bij een ongeval.

skipakje in MaxiCosi
Foto 2: een handbreedte ruimte onder de gordel als het skipakje uit is

 

Baby in maxicosi losse gordel
Foto 3: schrikken, babypop kan gemakkelijk tussen de dichte gordels door!

Geen dikke jas, wat dan wel?

Nu vraag je je wellicht af hoe je je kindje zonder winterjas warm moet houden in de auto. Mijn peuter draagt in de auto een fleecevest of een windjack zonder donsvulling. Dit is echt voldoende om haar lekker warm te houden. Als baby wikkelde ik haar in een dunne Lodger wikkeldoek. Als de auto heel koud is of als ze slaapt dan leg ik een losse fleecedeken over haar heen, die ligt in de winter standaard in de auto. De dikke winterjas nemen we natuurlijk wel mee, die krijgt ze aan zodra de gordels van de autostoel los zijn, voordat ze uit de autostoel komt. Wil je je kindje toch een warme winterjas aantrekken? Doe dan eerst – zonder jas – de gordels van de autostoel dicht, en trek de jas dan achterstevoren bij je kindje aan, over de gordels heen. Zo blijven de armen en buik van je kind toch bedekt door de jas.

Onze tips om je kindje toch warm te houden in de auto

  • fleechevest of wollen vest
  • een fleece overall (bijvoorbeeld van Hoppediz)
  • een dunne wikkeldoek (bijvoorbeeld deze Lodger wikkeldeken voor de autostoel)
  • dunne jas
  • dekentje
  • winterjas achterstevoren aan, over de gordels heen
warme deken auto
Deze fleecedeken ligt standaard bij ons in de auto

Test het zelf!

Twijfel je nog een beetje na het lezen van dit artikel? Dan dagen we je uit om het zelf in de praktijk te testen met je kind! Zet je kind eerst mét winterjas aan in de autostoel, en trek de gordels zo strak mogelijk aan. Maak de gordels vervolgens los zonder ze eerst weer langer te maken, en trek de jas van je kindje uit. Doe daarna de gordels weer dicht zonder ze meteen strak te trekken. Je ziet nu hoeveel ruimte er ontstaat, die normaal door de vulling van de winterjas opgevuld wordt. Vraag je kindje daarna of hij met zijn armen en schouders tussen de gordels door kan komen. Test geslaagd?

Jas uit, ook bij jezelf!

Bovenstaand advies geldt natuurlijk niet alleen voor je kindje in de autostoel, maar ook voor jezelf. Met een dikke winterjas eronder kun je de gordel niet strak genoeg aanspannen. Voortaan de winterjas dus uit in de auto!

maxicosi winterjas uit
Ook op de website van Maxi-Cosi staat het advies om de jas van je kind uit te trekken in de auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.