De leukste terrassen met speeltuin in Deventer en omgeving

Wij houden ervan, op een zonnige dag genieten op een terrasje terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. En daarvoor hoef je echt niet altijd ver te rijden, vlakbij huis zijn vaak genoeg toffe plekken te vinden. De leukste terrassen met speeltuin in Deventer en (wijde) omgeving vind je in onderstaande lijst. Extra pluspunten voor een goede borrelhapjeskaart, natuurspeelplekken en mooie wandelroutes in de directe omgeving!

Speeltuin terras Deventer

 

Aan de overkant (Worp e.o.)

Buitensociëteit op de Worp  |  Meadow op het Deventer stadsstrand  |  Buitenpost bij Twello

Snelle, Suzan en Freek zongen er al over: de Overkant. Met het Worpplantoen, Woeste Willem, de Buitensociëteit, Meadow en Buitenpost is de overkant van het centrum van Deventer zeker een aanrader om met kinderen naar toe te gaan. En je bent er zo, aan die overkant van de IJssel. De overtocht met het fiets- en voetgangerspontje is voor kinderen het allerleukst.

Buitensociëteit

Aan die overkant van de IJssel, met uitzicht op het Worpplantsoen, ligt de Deventer Buitensociëteit & Bowling. Je kunt hier terecht voor feesten, vergaderzalen en natuurlijk bowlen, maar wij tippen het grote terras met de speeltuin. Dit is een fijne speelplek, met veel natuurlijke materialen, klimnetten, een glijbaan en een boot om in te spelen. Voor de kleintjes is er een grote zandbak. Leuk om te combineren met een wandeling door de Deventer binnenstad en het Speelgoedmuseum. Met het pontje vaar je vervolgens de IJssel over en ben je binnen enkele minuten bij de Buitensociëteit.

Meer info: deventerbuitensocieteit.nl

Buitensocieteit Deventer speeltuin
Buitensocieteit Deventer speeltuin

 

Meadow op het Deventer stadsstrand

Amper 400 meter van de Buitensociëteit ligt Meadow, het stadsstrand aan de IJssel. In de zomermaanden is dit een heerlijke plek om te chillen in het gras. Drankje en Loaded Nacho’s (tip!) erbij, een Pleun’s regenboogijsje voor de kids en kijken naar de voorbijvarende bootjes. Deze plek is populair, en terecht! Een prachtige plek aan de waterkant, heel kindvriendelijk en een top Vintage sfeertje. Wij combineren het stadsstrand graag met een middag spelen bij natuurspeelplek Woeste Willem, ook bij het Worpplantsoen. In de zomer organiseert Meadow regelmatig leuke kinderactiviteiten met workshops en spelletjes, in samenwerking met Circus Snor.

Meer info: meadow-deventer.nl

terras Meadow Deventer
terras Meadow Deventer

 

Buitenpost in Twello

Tussen Deventer en Twello ligt Buitenpost, voorheen bekend als Hof van Twello. Dit is al jaren een bekende plek in de regio vanwege het gave blotevoetenpad en de streekwinkel. Sinds kort heeft Buitenpost ook een kleine camping en er worden leuke events georganiseerd. Wij komen hier regelmatig om het Blotevoetenpad te lopen (ook in de winter!) en daarna iets te drinken bij de Bar: een vrolijk ingerichte kas vol tropische planten.

Bij Buitenpost kun je echt ontspannen in het groen, er heerst een relaxt festivalsfeertje en de kinderen vermaken zich uitstekend in de natuur. Er is een speelplaats met klimtoestel, ruimte om te voetballen, een speelvijver en kleine dierenweide vlakbij het terras, maar je hebt er niet direct zicht op. Niet helemaal geschikt voor de allerkleinsten dus. Aanraders: een lokaal DAVO biertje en de Buitenpost Borrelplank. Have fun!

Meer info: Bijbuitenpost.nl

In en net buiten de stad

Spelen op de Brink |  NuNu in Schalkhaar  |  Jansen & Jansen in Gorssel

In Deventer zijn talloze leuke grote (natuur)speeltuinen, zoals de Driehoek, de Ulebelt en speeltuin de Zandweerd. Maar die hebben allemaal geen terras en slaan we in deze blog dus even over. Dit zijn onze favoriete plekjes in het centrum en net daarbuiten.

Spelen op de Brink

De allerleukste speelplek met het mooiste terras vind je in de zomermaanden in hartje binnenstad. Op zondagmiddag wordt er dan bij mooi weer Spelen op de Brink georganiseerd. Een groep vrijwilligers zet een gedeelte van het mooie plein tussen de fontein en de Waag af, en creëert zo een plek voor tientallen fietsjes, skelters, eenwielers, bouwblokken en Oudhollands speelgoed.

Vanaf één van de vele terrassen aan het plein heb je goed zicht op de spelende kinderen. Het is een unieke pop-up speeltuin en zo ontzettend leuk. Check wel altijd de Facebookpagina van Spelen op de Brink, soms kan het door evenementen of weersomstandigheden niet doorgaan.

Spelen op de Brink Deventer

 

NuNu in Schalkhaar

Pal aan de N348 tussen Deventer en Raalte ligt het gezellige familierestaurant NuNu. De grote speeltuin bij het terras is erg populair bij onze kinderen. We komen hier het hele jaar door. In de herfst na een fijne boswandeling op landgoed De Kranenkamp aan de overkant, of in de zomer na een flinke fietstocht door Diepenveen en Frieswijk. De retro speeltuin heeft o.a. een grote familieschommel, een enorme boomhut, glijbanen en een zandbak voor de kleintjes. Een feest voor de kinderen!

Op de dinerkaart staan uitstekende gerechten, van burgers tot aspergesalades en Thaise curry. Op de zondagmiddag is de kleine snackkaart met een herfstbok bij ons favoriet. In de zomer kom ik hier soms doordeweeks voor een glas muntthee met citroentaart. De speeltuin heeft door de hoge bomen namelijk voldoende schaduw, erg prettig op warme dagen.

Meer info: naarnunu.nu

NuNu speeltuin

NuNu speeltuin terras

 

Bij Jansen & Jansen in Gorssel

Een fijne rustige plek in het bos en een uitstekend restaurant: bij Jansen & Jansen is een bekend restaurant in de regio. De Gorsselse Heide is vlakbij voor een mooie wandeling of fietstocht. Bij dit familierestaurant met uitstekende kaart kunnen kinderen altijd spelen, want er is ook een grote binnenspeelruimte achterin het restaurant. En dan bedoelen we geen speelkeukentje met een bak Duplo, maar een heus mini speelparadijs. Tip: in het weekend is er een kinderbuffet in het restaurant, waar de kinderen voor een klein bedrag de hele avond kunnen eten. Buiten is er uiteraard een groot terras, en er is een eenvoudige speeltuin met een glijbaan en schommel.

Meer info: bijjansenenjansen.nl

Aan de IJssel richting Olst-Wijhe

Landgoed Nieuw Rande |  Brasserie Op Duur |  Fruitbedrijf van Vilsteren

Voor rust en natuur hoef je niet ver weg: net ten noorden van de stad kom je al mooie speelplekjes mét terras tegen, aan de N337 richting Zwolle.

Nieuw Rande

Landgoed Nieuw Rande is een prachtig bosgebied aan de dijk naar Olst, net buiten Deventer. Een heel fijn plekje voor een lange boswandeling in de herfst, met aan het einde een drankje op het terras bij Hotel Gaia . Onderweg kom je langs een mooie natuurspeelplek met een waterpomp. Laarzen aan, schep mee en je kindjes vermaken zich hier wel een tijdje. Bij het terras van Hotel Gaia is geen speeltuin, maar wel een groot grasveld waar kinderen kunnen spelen. Tip: neem zelf een bal of frisbee mee.

speelbos Nieuw Rande

 

Brasserie Op Duur in Den Nul

Iets verderop aan de dijk tussen Deventer en Olst ligt het informatiecentrum Den Nul. Een perfecte uitvalsbasis voor een wandeling in het mooie natuurgebied De Duursche Waarden. Je vindt hier ruige graslanden met Schotse Hooglanders en pony’s, een uitkijktoren, oude steenovens en een houten trekpont. Na je wandeling kun je op het terras van Brasserie Op Duur lekker uitrusten. Naast het terras is een grote zandbak met een waterpomp. Deze speelplek is wel aan de waterkant, dus voorzichtig met kleinere kinderen.

Meer info: brasserie Op Duur

Brasserie Op Duur is onderdeel van Bij Ripperda, dat iets verderop ligt in Den Nul. Bij Ripperda heeft een terras met speeltuintje (een trampoline, klimrek en wat speelgoed) en je bestelt hier de lekkerste burgers en friet. Wil je uitgebreider eten? Bij Proeftuin van Salland (ook onderdeel van Bij Ripperda) eet je de beste streekgerechten, met brood van de Bökkers Mölle en fruit van Van Vilsteren.

Brasserie Op Duur terras

 

Fruitbedrijf van Vilsteren

Op dit fruitbedrijf in Olst worden verschillende soorten zomerfruit, appels en peren geteeld en verkocht in de boerderijwinkel. Voor kinderen is er een grote speeltuin met schommels, een airtrampoline, glijbaan, zandbak met waterpomp en een kabelbaan. Ouders kunnen relaxen op één van de houten picknickbanken in de speeltuin. Vanaf speeltuin heb je prachtig zicht op de boomgaard en het ooievaarsnest op het erf. Een relaxt plekje om te spelen en te genieten van een boerenijsje, smoothie of kop koffie. Vergeet vooral niet om verse aardbeien of frambozen te kopen!

Meer info op de Facebookpagina van Fruitbedrijf van Vilsteren.

Rond de Sallandse Heuvelrug (Holten – Nijverdal)

Bistro de Oale Ste in Nijverdal  | Bezoekerscentrum Holterberg  | Erve de Pas op de Sprengenberg  | Sallandshoeve in Heeten  | Landal Twenhaarsveld in Holten  | Zaal Reimink in Heeten

Bistro de Oale Ste in Nijverdal

Wij kamperen al jaren regelmatig op camping de Noetselerberg in Nijverdal. Vanaf de camping loop je zo het bos in voor prachtige wandelingen op de Sallandse Heuvelrug. Bij de ingang van deze camping vind je de sfeervolle Bistro de Oale Ste, een begrip in de regio. Je kunt hier echt ontzettend lekker eten. In 2021 heeft de Oale Ste de tweede plek behaald in de Misset Terras Top 100, dus het is niet zomaar een leuk plekje.

Wij zijn hier al vaak geweest met de familie. De volwassenen lekker eten en drinken op het terras terwijl de kinderen zich intussen vermaken bij de naastgelegen speeltuin van de camping. Je kan hier binnen én buiten spelen, ideaal als het wat slechter weer is. Er is nu ook een waterspeeltoestel bij het terras, dus trek niet je nieuwste kleren aan.

Meer info: oaleste.nl

Bistro De Oale Ste speeltuin
camping Noetselerberg speeltuin

 

Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

Bij het bezoekerscentrum op de Sallandse Heuvelrug (bij Nijverdal) is het startpunt van enkele superleuke kindvriendelijke wandelroutes. De speelbos wandeling van Jonas en Joep de Eekhoorn is favoriet bij onze kinderen. Voor peuters en kleuters is het Kabouterpad ook erg leuk. In het bezoekerscentrum (Buitencentrum genaamd) vind je het Planetarium van de sterrenwacht, toeristische informatie, een leuke cadeauwinkel en een café-restaurant met terras, Buitengewoon Lekker. Naast het terras is een mooie speelplek met een houten klimtoestel met glijbaan, tunnels om verstoppertje te spelen en veel groen. Wij drinken hier regelmatig koffie met een brownie als we naar het speelbos zijn geweest.

Een paar honderd meter verderop zit een leuk nieuw eetcafé met terras, de Wieger. Hier kun je drankjes, ijs, broodjes of warme snacks halen. We hebben er nog niet gegeten, maar wel regelmatig een softijsje gekocht.

Speelbos Holterberg

 

Erve de Pas bij de Sprengenberg

Aan de westkant van de Sallandse Heuvelrug, bij het plaatsje Haarle, ligt Erve de Pas. Hier is het startpunt van mooie wandelroutes over de heuvelachtige Sprengenberg. De kinderspeurtocht ‘Wout de Wolf’ is een aanrader. Bij Herberg de Pas aan het begin van de wandelroute is een gezellig terras en de speelnatuur van OERRR ligt er direct naast. Bonuspunt: de waterspeelplek en de weg naar het bos zijn geschikt voor kinderen een rolstoel. Dit is een heerlijk rustig speelplekje met schaduw en terras voor wie geen zin heeft in drukke grote speeltuinen in het weekend.

Oerrr speelbos Sprengenberg

Erve de Pas terras

 

De Sallandshoeve in Heeten

Eén van de plekjes vlak buiten Deventer waar wij heel graag komen is de Sallandshoeve. Dit leuke vakantiepark (check vooral ook de geweldige camping!) heeft een sfeervol Sallands streekrestaurant met een uitstekende kaart. Maar met de kinderen zitten wij vooral graag op het terras, met uitzicht op de grote nieuwe speeltuin. Met het enorme speelkasteel met glijbanen, de interactieve voetbalwand, trampoline en midgetgolf kunnen de kinderen zich uren vermaken.

Meer info: Boerderijsallandshoeve.nl en sallandshoeve.nl

speeltuin Sallandshoeve

 

Landal Twenhaarsveld in Holten

Wist je dat veel Landal parken een goede brasserie hebben waar je heerlijk kunt eten? Landal Twenhaarsveld is het dichtst bij Deventer gelegen, wij rijden er in twintig minuutjes naar toe. De enorme speeltuin van Twenhaarsveld is recent vernieuwd en biedt urenlang speelplezier, ook voor de oudere kinderen. Mooie houten klimtoestellen, een airtrampoline, grote en kleine glijbanen, schommels: er is echt veel te doen. Als je wat meer actie wil kun je ook eerst bowlen of midgetgolfen. Geniet daarna vanaf het terras van een lokaal drankje en de goede kaart.

Twenhaarsveld speeltuin glijbaanTwenhaarsveld speeltuin

 

Zaal Reimink in Heeten

Zaal Restaurant Reimink, tussen Deventer en Heeten, is een traditioneel restaurant voor feesten en partijen. Bij gezinnen is het vooral bekend om de speeltuin en midgetgolfbaan bij het terras. De speeltuin is net als bij NuNu in echte jaren 70 stijl met een familieschommel, glijbaan en klimrekken. Achter het restaurant is een bos waar je kunt wandelen.

Okee, we geven toe dat dit niet zo’n hippe plek is om te borrelen als Meadow, en de speeltuin is heel anders dan de toffe Miggelenberg. Maar je kunt hier wel voordelig midgetgolfen of een kinderfeestje vieren. Voor een verjaardag van opa of oma in een kindvriendelijke setting kan Reimink ook op je lijst. Het ligt niet helemaal op de Sallandse Heuvelrug, maar wel in het hart van Salland tussen Deventer en Raalte.

Meer info: reiminkheeten.nl

Op de Veluwe

Landal Miggelenberg bij Hoenderloo  | De Houtzagerij in Otterlo  |  de Boskantine in Hoenderloo

Net iets verder van Deventer, maar nog steeds binnen 45 minuten bereikbaar per auto, ligt Hoenderloo centraal op de Veluwe. Hier vind je enkele speelplekken met terras die niet kunnen ontbreken in deze blog. Wij hebben de reis er graag voor over!

Landal Miggelenberg

Als je de speeltuin ‘Avonturenhof’ van Landal Miggelenberg voor het eerst ziet kun je niet anders dan WAUW zeggen. Wat een enorm speelkasteel is hier gemaakt! Er is een heuse gracht met vissen en overal is plek om met zand en water te spelen. Klimmen, glijden, graven, voetballen, vissen voeren: je kind kan zich hier gemakkelijk uren vermaken. De brasserie met het terras liggen iets verderop, bovenop de heuvel. Als je een plekje onder het zonnedoek kunt bemachtigen kijk je uit over de speeltuin.

Vanwege het water bij de speeltuin kun je jonge kinderen hier niet alleen laten spelen. Gelukkig zijn er bij de speeltuin wel enkele picknickbanken. Voor de kleinste gasten is er bovenop de heuvel bij het terras ook een kleine speeltuin met een trampoline, zandbak en glijbaantje. Miggelenberg terras speeltuin

Miggelenberg terras speeltuin

 

De Houtzagerij in Otterlo

Midden op camping/vakantiepark De Wije Werelt in Otterlo ligt het familierestaurant de Houtzagerij. Een ideale plek om lekker te eten terwijl de kinderen zich vermaken in de grote indoorspeeltuin of buiten in de speeltuin van de camping, die pal voor het terras ligt. Het OERRR speelbos bevindt zich direct achter het restaurant. Het eenvoudige terras is niet zo sfeervol als in de Deventer binnenstad of Meadow aan de IJssel, maarde locatie is wel top én mooi centraal in Nederland. Ik spreek hier regelmatig met vriendinnen uit de Randstad af.

Vanaf het vakantiepark wandel je zo het bos Planken Wambuis in, en op 300 meter ligt de enorme zandverstuiving Het Mosselsche Zand. Dit is één van de mooiste plekjes op de Veluwe om te wandelen met kinderen. De Houtzagerij is in de weekenden erg populair, o.a. voor familiefeestjes. Reserveren is zeker aan te raden.

Meer info: restaurantdehoutzagerij.nl

Houtzagerij Otterlo
Houtzagerij Otterlo

 

De Boskantine in Hoenderloo

De Boskantine is een groot familierestaurant op de Veluwe met een indoorspeeltuin en een natuurspeeltuin met terras. Het is de enige locatie in deze blog die wij zelf nog niet bezocht hebben, maar we ontvingen meerdere tips hierover van lezers. De foto’s zien er veelbelovend uit! Wij houden van natuurspeelplekken en familierestaurants, dus we gaan hier binnenkort zeker eens naar het terras. Het restaurant is gelegen op bungalowpark Hoenderloo.

Meer info: deboskantine.nl

Weekendje weg in de regio Deventer?

Op slechts 1,5 km van landgoed Nieuw Rande, en 6 km van de Deventer binnenstad, ligt boerderij de Kleine Wildenberg. Dit is een boerenbedrijf waar je fantastische accommodaties kunt huren. Wat dacht je van een heuse pipowagen, of een vakantiewoning met een eigen ballenbak? Dikke aanrader voor als je een weekend het mooie Salland wil ontdekken met kinderen. Meer info: www.dekleinewildenberg.nl

Ga je liever kamperen met de eigen tent of caravan? Bij recreatie- en hertenboerderij De Weerd in Nijbroek kun je goed terecht als je van kleinschalige boerderijcampings houdt. De Hertenboerderij ligt tussen Apeldoorn en Deventer.

Vakantiepark- en camping De Sallandshoeve is onze favoriete camping in de regio. De grote speelvijver voor je tent is geweldig, en in het enorme speelkasteel bij het restaurant kunnen je kinderen zich de hele dag vermaken. De Sallandshoeve ligt op 17 km van het centrum van Deventer, en pal aan de Sallandse Heuvelrug.

Wat is jouw favoriete terras met speeltuin?

We hebben in deze blog heel veel leuke speelplekken met terras genoemd, maar het is vast niet compleet. Heb jij nog aanvullingen? En wat is jouw favoriete terras in de regio Deventer? Laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Meer lezen over wandelen en spelen met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.