Chateau des Aventuriers

Le Château des Aventuriers: piraten en dino’s in de Vendée

Op zoek naar de schat van de piraat, of griezelen tussen bewegende dino’s? Dan kan bij het familiepark Le Château des Aventuriers in de Vendée. Vlakbij Les Sables d’Olonne ligt een prachtig oud kasteeltje waar allerlei leuke dingen te doen zijn. Wij zijn hier al drie keer geweest met de kinderen en iedere keer beleven we nieuwe avonturen.

Bij Château des Aventuriers staan drie thema’s centraal: een zoektocht naar de piratenschat via 20 opdrachten, een wandeling door een dinobos en een interactieve speurtocht door het oude kasteel. Je kunt alle drie de onderdelen doen, maar dat hoeft uiteraard niet. Onze favoriet is de piratenspeurtocht!

Chateau des Aventuriers

 

De schat van piraat Zwartbaard

Een groot deel van het landgoed bij het kasteel staat in het teken van de zoektocht naar de schat van de piraat. Volgens het verhaal is piraat Zwartbaard op zijn hoofd gevallen, en lijdt hij aan geheugenverlies. Hij heeft de hulp van kinderen nodig om alle aanwijzingen te vinden om zijn schat terug te vinden.

De zoektocht naar de schat begint vlak achter het kasteel, hier staat ook het verhaal van Zwartbaard uitgelegd op grote borden. Er zijn twintig spelletjes en raadsels verspreid over het terrein. De antwoorden schrijf je op de ‘pass aventure’ die je bij de receptie krijgt. Met alle antwoorden kun je aan het eind van de route een online game spelen in een donkere kelder, waar je uiteindelijk de oplossing van het spel vindt. Alle opdrachten staan in het Nederlands aangegeven, best uniek voor een Frans themapark.

De opdrachten in de kasteeltuinen hebben te maken met windrichtingen, afstanden meten, geheimschrift, zeemansknopen, jaartallen etc. Je loopt door een klein doolhof, zoekt verschillen tussen afbeeldingen en vindt het skelet van de dief. Allemaal goed te doen voor kinderen in de basisschoolleeftijd, al hebben kinderen jonger dan acht jaar vaak nog wel wat hulp nodig.

Hartstikke leuk, interactief en soms ook wel een beetje spannend. Onderweg kom je namelijk enge piraten en skeletten tegen en er zijn soms geluidseffecten, dus dit spel is niet voor kinderen die angstig zijn aangelegd. Wij hebben de route alle keren in 1,5 tot 2 uur tijd gelopen met een kleuter.

Chateau des Aventuriers opdrachten

 

Dino’s in de prehistorie

Achterin het park is een wandelroute langs plastic dino’s die geluid maken. Op de informatieborden kun je iets leren over de tijdperken waarin de dino’s leefden. Via een groot scherm lijkt het door ‘augmented reality’ alsof de T-Rex levensecht op je af komt, dat maakt de wandeling net iets spannender. Onze kleuter vond vooral het ‘opgraven’ van het dinoskelet leuk om te doen. De wandeling door het bos duurt ruim een uur. Verwacht hier geen spectaculaire dingen zoals bij Dinoland, maar voor jonge dinofans is het best grappig.

Chateau des Aventuriers dino's

Chateau des Aventuriers dino's

Dinoland Vendee

 

Ontdek de geheimen van het kasteel

Het mooie 16e eeuwse kasteeltje middenin het familiepark heet eigenlijk château de la Guignardière. Ooit was het de bedoeling dat het een heel groot kasteel zou worden, maar het is nooit helemaal afgebouwd. De eikenhouten dakspanten en de prachtige raamkozijnen op de 3e verdieping uit 1556 zijn nog origineel, heel bijzonder om te zien. Je kunt enkele kamers in het kasteel bekijken, zoals de eetkamer en slaapkamer.

Om alle geheimen van het kasteel te ontdekken kun je een speciale app downloaden met raadsels en spelletjes. Voor de kinderen is dit interactieve deel zeker een aanrader. Tip: de app is alleen voor Android telefoons en tablets, maar je kunt bij de receptie een tablet huren.

Chateau des Aventuriers

Chateau des Aventuriers

 

Sprookjesland en Western City

Hoewel de piratenspeurtocht en het dinobos de belangrijkste ‘attracties’ zijn, kun je bij Château des Aventuriers nog meer doen. Verstopt in het bos ligt een klein ‘sprookjesland’. Hier staan wat eenvoudige spelletjes en speeltoestellen voor peuters en kleuters, allemaal in het teken van bekende sprookjes. Onze kinderen hadden hier na uren wandelen en opdrachten maken eigenlijk nooit zin in. Wij raden je aan dit gedeelte lekker overslaan, er zijn genoeg andere leuke dingen te doen.

Chateau des Aventuriers sprookjesbos

Chateau des Aventuriers sprookjesbos

 

Western City

Western City is een gedeelte van het park dat alleen in het hoogseizoen (meivakantie en juli/augustus) geopend is. Alles staat hier in het teken van cowboys en indianen. Er staan springkussens en stormbanen, en op maandag en vrijdag in de zomervakantie zijn er paardenshows.

Vendee Western City

 

Wandelen, eten en spelen

Het speelpark Château des Aventuriers ligt in de 86-hectare grote tuin van het kasteel. Begin 19e eeuw heeft de eigenaar hier een prachtig park van gemaakt met vijvers en bijzondere bomen. Hierdoor is er ook op warme zomerdagen voldoende schaduw en kun je er heerlijk picknicken. Wij vinden het fijn om hier te wandelen terwijl de kinderen lekker spelen.

Centraal gelegen tussen het kasteel en de entree is een eenvoudige speeltuin met picknickbanken. Ideaal om je kinderen even te laten spelen als jij geniet van een kopje koffie.

Chateau des Aventuriers

Chateau des Aventuriers

Bij de kiosk is koffie, frisdrank, snacks en ijs verkrijgbaar, maar er is geen uitgebreid restaurant. Neem net als de Fransen lekker je picknickspullen mee! Overal in het park staan picknickbanken, en er is een overdekte picknickruimte voor groepen.

Chateau des Aventuriers
De kiosk met terras bij de ingang van het park

 

Wat kost een bezoek aan Château des Aventuriers?

Je kunt bij de kassa kiezen uit twee pakketten, de ‘ontdekkingspas‘ en de ‘pas groot avontuur‘. Bij de ‘ontdekkingspas’ heb je toegang tot slechts één activiteit (de schat van piraat Zwartbaard óf het dinobos óf de geheimen van het kasteel). Bij de ‘pas groot avontuur’ mag je alle drie de activiteiten doen. Het sprookjesbos, Western City en een bezoek aan het kasteel zijn bij beide passen gratis inbegrepen.

Entreeprijzen 2022:

  • Ontdekkingspas (één activiteit) €15,- voor volwassenen + kinderen vanaf 12 jaar, €11,- voor kinderen van 3 – 11 jaar. 
  • Groot avontuur (alle activiteiten) €20,- voor volwassenen + kinderen vanaf 12 jaar, €15,- voor kinderen van 3 – 11 jaar. 

Wij hebben altijd de ‘pas groot avontuur’ gekocht, en waren met twee kinderen €70,- kwijt. Dat is best veel geld, maar dan zijn we ook minimaal vier uur in het park geweest. In de dierentuin of het Aquarium bij Les Sables betaal je net zoveel, maar dan voor een bezoek van een uurtje.

 

Praktische informatie

  • Je kunt gratis voor de deur parkeren
  • Het gehele park is goed geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen, behalve het kasteel met de trappen natuurlijk.
  • Honden zijn welkom, mits aangelijnd
  • Er is een eenvoudige verschoontafel in het toiletgebouw. De toiletten zijn alleen bij het centrale deel naast de kiosk. Als je halverwege de piratentocht of in het dinobos bent moet je minimaal tien minuten teruglopen.
  • Bij de uitgang is een souvenirschop

Onze ervaring met Château des Aventuriers

We zijn met onze kinderen al drie keer bij Château des Aventuriers geweest, dat zegt vast al genoeg. We vinden het een heerlijk park om te wandelen en intussen leuke spelletjes en raadsels te doen. Ook al kennen de we antwoorden inmiddels uit ons hoofd, het blijft leuk. De omgeving is prachtig, de dino’s en het kasteel bezoeken zijn leuke bijkomstigheden. Als je met kinderen tussen de 3 en 12 jaar in de Vendée bent, is dit zeker een leuk familieuitje om op de lijst te zetten. Wij gaan komende vakantie gewoon weer!

Chateau des Aventuriers opdrachten

Chateau des Aventuriers

 

Meer lezen over de Vendée met kinderen

 

Deze blog is niet gesponsord, wij hebben ons bezoek aan Château des Aventuriers zelf betaald. We zijn er in 2016, 2018 en 2019 geweest. Onze dochter was bijna vier jaar bij het eerste bezoek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.